INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  COMENTARIU

Comentariu de Dan Udrea: "Recunoştinţă pentru Dică"

Articol de - Publicat miercuri, 02 august 2017 10:50

FCSB încearcă să revină unde a fost la jumătatea precedentului deceniu, când actualul antrenor era principalul fotbalist al echipei 

În România, în general, şi în fotbal, în special, recunoştinţa e cea mai grea povară! Au simţit-o pe pielea lor fotbalişti şi antrenori mari şi foarte mari. Ultimul exemplu e chiar Marius Lăcătuş, emblema numărul 1 a Stelei, despre care Gigi Becali a spus cu un discurs zeflemitor: "Dacă îi dau 15.000 de euro, uită imediat de proiectul CSA!". Dar ziua de azi nu e despre Lăcătuş, ci despre Dică. Nicolae, aşa cum l-au botezat părinţii lui şi, mai nou, Nick, aşa cum îl strigă jucătorii care îi sunt azi elevi.

Dică se va afla în această seară la întâlnirea cu destinul. Returul cu Plzen poate fi un moment decisiv în cariera lui fragedă de tehnician. E greu să spui acum că Nick e antrenor mare sau mic. Timpul şi rezultatele vor decide, atâta doar că primul tren care a oprit în staţia lui e cel pe care scrie, ce destin!, Viktoria. Trebuie să nu-l rateze pentru a rămâne în picioare şi pentru a nu fi pradă în faţa declaraţiilor umilitoare ale patronului. Care, mai nou, împarte lumea în generali şi slujitori!

Chiar a fost ca un Google
Față de ceea ce a însemnat Dică în istoria recentă a clubului, calificarea ar însemna chiar prea puţin pentru a-i răsplăti toate lucrurile bune pe care le-a făcut ca jucător. Dar ne întoarcem la recunoştinţă. Care, din păcate, nu există. Ba chiar în cazul lui Gigi Becali a devenit persona non grata. Să ne amintim împreună ce a fost Dică în roş-albastru! Ca jucător. Golgeter al echipei sale în toate ediţiile de campionat pe care le-a bifat! Semifinalist de Cupa UEFA! Căpitan în Champions League, unde cel mai răsunător succes, 4-1 la Kiev, i se datorează în totalitate. De două ori campion! 

"Dică e pentru Steaua ceea ce e Google pentru internet". Afirmaţia îi aparţine lui MM Stoica, a fost rostită acum 11 ani şi e, poate, cea mai reuşită şi succintă caracterizare făcută lui Nick pentru perioada petrecută ca jucător în Ghencea! De atunci, Google a continuat să se dezvolte şi azi e brandul numărul 1 în lume, conform companiei britanice de cercetare YouGov!

Nedreptăţit de patron, suporteri şi ziarişti
Dică, în schimb, a avut de îndurat viaţa. În cel mai crunt mod posibil! În debutul lui 2007 şi-a rupt ligamentele încrucişate într-un amical la Coverciano. Peste câteva săptămâni îşi pierdea tatăl, răpus, la numai 49 de ani, de o ciroză hepatică! A continuat însă să producă goluri şi performanţă pentru Steaua, unde nici patronul, nici suporterii şi, recunosc, nici ziariştii nu l-au apreciat cum poate ar fi meritat.

Azi ar avea nevoie de recunoştinţă! Care s-ar traduce prin calificare. Pentru tot ceea ce a îndurat, dar mai ales pentru ceea ce a realizat la clubul unde acum e antrenor. Pentru golul cu ŢSKA Sofia, din barajul de Cupa UEFA de acum 13 ani. Pentru penalty-ul decisiv cu Valencia, din primăvară. Pentru "dubla" cu Lens din 2005, poate cea mai tare evoluţie ofensivă a Stelei în Europa în ultimii 20 de ani, dar şi pentru golul cu Middlesbrough de la Bucureşti! Pentru cele 5 puncte din grupa de Champions League, toate graţie golurilor lui cu Dinamo Kiev şi Lyon, dar şi pentru barajul cu BATE Borisov, din 2007, când împreună cu Hagi duceau echipa din nou în grupele Ligii.

Dică, fotbalist, nu slujitor
Istoria nu va şterge aceste performanţe chiar dacă astăzi Nick nu va reuşi să se califice! Probabil că pentru unul ca Becali, Dică va rămâne tot un slujitor şi dacă va trece mai departe. Însă aici nu e vorba despre recunoştinţa unui patron care, bine a zis Hagi, judecă, analizează şi estimează numai şi numai în funcţie de bani, ci despre destinul de antrenor al unui om care, dacă ar fi să primească în funcţie de cât a oferit acestui club, atunci ar trebui ca în această seară să fie primul ovaţionat pentru accesul în play-off!

Să ai baftă, Dicanio, nu mă pot obişnui prea bine cu apelativul Nick! Şi nu uita că şi mâine e o zi. Cu calificare şi fără calificare! Nu aştepta recunoştinţă de nicăieri, dar fii sigur că atât timp cât Google va fi brandul cel mai popular de pe mapamond, oricine va tasta "Dică" va afla că n-ai fost doar un slujitor, ci un personaj datorită căruia acest club a continuat să rămână la nivel decent şi chiar înalt în Europa! Istoria, mai ales în sport, nu va reţine vorbele goale, trufia şi banii, ci golurile, performanţele, trofeele şi chiar modestia unor oameni care şi-au făcut meseria cu bună-credinţă.

În numele a tot ceea ce a însemnat Dică pentru perioada de fotbalist, azi FCSB n-are voie să nu se califice. Măcar fotbalul să aibă recunoştinţă, dacă oamenii care îl conduc, îl simpatizează şi chiar îl analizează nu au sau nu vor să aibă! 

Cifrele lui Dică în Ghencea

Liga 1
Sezon Meciuri/goluri
2003-2004 (retur) 14/9
2004-2005 29/11
2005-2006 29/15
2006-2007 23/10
2007-2008 30/9
2010-2011 11/4

Cupele europene
Sezon Meciuri/goluri
2004-2005 11/2
2005-2006 15/6
2006-2007 10/5
2007-2008 10/1

2e locul all-time pe care Dică îl ocupă în clasamentul golgeterilor Stelei în Europa, cu 14 goluri, primul fiind Lăcătuş (17)

46 de meciuri a bifat Dică pentru Steaua în cupele europene, al 10-lea all-time, primul fiind tot Lăcătuş (72)

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (29)
gicab
gicab  •  02 August 2017, 17:31
Postat de valentinn10 pe 02 August 2017, 14:49

Frumos si adevarat, bravo Udrea, bravo Dica. FORTA STEAUA, HAI STELUTA, CURAJ VITEZISTI, pe ei din primul pana in ultimul minut, VICTORIEEEEE...

Când îți revii sa ne lași un semn

valentinn10
valentinn10  •  02 August 2017, 14:49

Frumos si adevarat, bravo Udrea, bravo Dica. FORTA STEAUA, HAI STELUTA, CURAJ VITEZISTI, pe ei din primul pana in ultimul minut, VICTORIEEEEE...

vladutz13
vladutz13  •  02 August 2017, 14:36

Nu este considerat asa de multa lume, dar ce fotbalist roman a contribuit mai mult pentru vreo echipa romaneasca in cupele europene in ultimii 20 de ani?? Acum serios... nu a avut niciodata o imagine buna in presa desi o merita cu prisosinta. Ca antrenor nu avea cum sa repare in 1-2 luni ce a nenorocit Reghecampf vreo 2 ani. Nici nu i s-au adus jucatorii de care era nevoie, pe posturile descoperite.... ce sa improvizeze in aparare??? Sa bage pe Gnohere fundas central?

Vezi toate comentariile (29)
Comentează