INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SPORTING - FCSB, 15 AUGUST, 21:45, DOLCE, PROTV, GSP.RO

Corespondență din Portugalia // FOTO Interviul cu românul care joacă de 12 ani la Sporting » Cum vede jocul portughezilor și ce spune de șansele steliștilor

FOTO: Raed Krishan +5   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 13 august 2017 13:52

Atacantul Cristian Ponde, 22 de ani, crescut de la 10 ani la Academia "leilor" din Lisabona, vorbește de Steaua, nu de FCSB, la fel ca toți lusitanii. Are dublă cetățenie și visează să joace pentru prima echipă a lui Sporting și la "naționala" Portugaliei

De când acest puști avea 10 ani, îi urmărim fiecare pas. "Cristianinho", titra Gazeta în 2005 pe copertă. Cristian Ponde, copilul unor maramureșeni stabiliți în zona Algarve, din sudul Portugaliei, era puștiul teribil al lui Olhanense curtat de Man. United, Chelsea și Sporting, alegând "leii" Lisabonei (unde încă juca Marius Niculae) și mutându-se la 10 ani la faimoasa Academie din Alcochete unde crescuse și tizul său, Cristiano Ronaldo.

A jucat la 3 "naționale" lusitane de juniori

De atunci, i-am observat ascensiunea continuu. I-a cucerit pe alb-verzi, devenind golgeter și căpitan la juniori, apoi a primit și cetățenia lusitană, jucând succesiv la "naționalele" U17, U18 și U19. Viitorul său intrase pe traseul potrivit. Mereu mai sus.

Debut la prima echipă și ruptură de ligamente încrucișate

În vara lui 2013, la 18 ani, juca deja în prima echipă a lui Sporting într-un turneu la Toronto, în Canada. În martie 2014 însă, a suferit o ruptură la ligamentele încrucișate ale genunchiului drept și un an s-a dus cu o recuperare lungă și dificilă după operație.

A revenit cu dificultate, a fost împrumutat un sezon la Covilha, în liga secundă, și acum a revenit la Sporting. Deocamdată, vicecăpitan la Sporting B. Dar, la 22 de ani, tânărul care poate să joace la fel de bine și atacant, și număr 10 nu și-a pierdut speranțele. Visează să urce din nou în carieră.

Portughezul cu accent maramureșean

L-am întâlnit sâmbătă, la Academia de la Alcochete, o bază modernă, cu 8 terenuri (7 de iarbă și unul de sintetic), situată la 45 de kilometri de Lisabona, după un meci în care jucase 75 de minute și reușise un assist (1-2 cu Viseu). Văzându-l printre colegii din echipă, n-ai fi zis că nu e portughez. Dar româna n-a uitat-o. Se simte încă accentul maramureșean. Am vorbit de Sporting - FCSB (el îi spune Steaua, ca toți lusitanii), despre el și planurile sale.

"Dost are două șanse și dă două goluri. Un Matador"

- Cristi, cum e Sporting acum? Cum ți se pare?
- O echipă foarte bună, tactic, tehnic, cu un antrenor excelent. Îi va fi foarte greu Stelei.

- Ce înseamnă foarte greu? Imposibil?
- În fotbal, noi știm un lucru. Nimic nu este imposibil. Nici pentru Steaua.

- Cum joacă?
- Are un joc de posesie, foarte ofensiv și variat, cu jucători foarte buni individual, cărora le place să aibă mingea și să impună ritmul meciului.

- Care e punctul forte?
- Are multă calitate la mijlocul terenului, mai ales pe benzi, cu aripi iuți și tehnice. Gelson Martins poate oricând decide o partidă dintr-o acțiune, iar Dost are două șanse și dă două goluri. Noi aici îi spunem «Matador».

- Un killer?
- (Râde) Cam așa ceva. Un fel de Jardel.

"Tactic, Jorge Jesus e la mare înălțime"

- Revin la actuala echipă a lui Sporting. Un fost antrenor al lui Setúbal, Bruno Ribeiro, spunea că Sporting are o anumită fragilitate în defensivă de care se poate profita.
- Nu sunt de acord. Din contră. Anul ăsta mi se pare că e mai consistentă defensiv. Au venit jucători noi, ca Mathieu și Fábio Coentrão, cu experiență în Spania și Liga Campionilor. Nu cred că e fragilă.

- Jorge Jesus?
- Tactic, e la înălțime, cel mai bun din Portugalia. Un antrenor calculat, cu pregătire intensă și o exigență maximă. Vrea să dai totul. Și, când faci ceva bine, îți spune că poți și mai mult. M-am antrenat și eu cu el.

- Atmosfera pe Alvalade?
- Cea mai tare din țară.

- Cum ai caracteriza Lisabona cât mai scurt?
- Casa mea.

"Din cauza accidentării, am ratat Euro U19 și Mondialul U20"

- Tu cum te simți?
- Sunt bine, am revenit de la Covilha și rămân anul acesta la echipa B. Vreau să confirm și, sezonul viitor, poate ajung la echipa mare.

- Te mai gândești la acea accidentare, din 2014?
- Au trecut trei ani, am trăit o perioadă dificilă, dar am depășit-o.

- Te-a lovit într-un moment extrem de important, când jucai la prima echipă...
- Sigur, m-a tras înapoi, fusesem în cantonament cu prima echipă la Toronto, în Canada, aveam 18 ani, era ultimul sezon la juniori. O piedică dură în carieră. Poate fără acel accident, aș fi fost deja la prima echipă a lui Sporting... Am ratat doi ani importanți, cu Euro U19 și Mondialul U20, era generația pentru care jucasem la «națională» în anii precedenți. Două șanse foarte bune în cariera mea la Sporting și «naționala» Portugaliei...

"Am pierdut doi ani, dar nu mi-am pierdut speranțele"

- La ce te gândești acum?
- La prima echipă a lui Sporting. Mai am doi ani de contract, mi-ar plăcea să mă realizez aici.

- Când aveai 15 ani, îmi spuneai că visezi la Sporting și la «naționala» Portugaliei.
- Și încă mai visez. Am 22 de ani și viața mea continuă. Am pierdut doi ani, dar nu mi-am pierdut speranțele. Cine știe, poate în viitor voi juca la "naționala" Portugaliei. Sau pentru România.

"Sporting atacă prin posesie, dar nu lent, ci în viteză, accelerând cu cât se apropie de poartă. Nu sunt de acord că Sporting e fragilă în apărare. Din contră. Anul ăsta mi se pare că e mai consistentă defensiv.

Nu pot să uit întâlnirea cu Marius Niculae, în 2005. Mi-a dăruit un tricou și mi-a spus că am făcut cea mai bună alegere: «Sporting e cel mai potrivit club pentru a crește ca junior». Aveam 10 ani atunci, de-abia venisem la Academie" Cristian Ponde, atacant Sporting B

45 .000.000 € este clauza de reziliere a contractului lui Cristian Ponde cu Sporting; expiră în 2019

29 de selecțiia strâns atacantul lui Sporting la "naționalele" de juniori ale Portugaliei (U17, U18 și U19), pentru care a marcat 11 goluri 

  • Sporting - FCSB se joacă marți, de la ora 21:45. Meciul este în direct pe TV Dolce Sport și ProTV și liveTEXT pe GSP.RO.

Citește și: Corespondență din Portugalia // VIDEO + FOTO Fanaticii lusitani așteaptă FCSB » Reportaj din casa ultrașilor lui Sporting: "Ai tricou roșu, ca Benfica! Asta înseamnă dușmanul şi nu e bine"

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
catalynn
catalynn  •  13 August 2017, 20:55
Postat de steaua1986forever pe 13 August 2017, 19:34

Te inseli, baiatul ala e dinamovist. Nu are treaba cu STEAUA. Habar nu are pe ce lume e. E doar un troll dinamovist ......

Degeaba o arzi stelist, puți a fcsbist de la 3 poște ca si ghiorțanul ala care a căutat si el pe YouTube cum arata Lisabona si are impresia ca e acolo ... oricum te-ai hotărât, sunt dinamovist acum?! Ca parca eram rapidist mai demult :-))))

stelistulbrasov
stelistulbrasov  •  13 August 2017, 20:06
Postat de catalynn pe 13 August 2017, 19:25

Cum am mai spus, "cine zice ala e" din grădinița este de fapt Psychology 101, asa ca hoțul ii vede pe toti hoți , săracul pe toti săraci, drogatul pe toti drogați etc. Asa ca flămândul care trăiește pt pomenile de la Palat nu are in minte decat ce ii lipsește: mâncarea! Orice mesaj e plin de referiri la ciorba, tocănița, popota, gamelă etc.

Peluzistule,sunt asa de flamand incat voi sta 4 zile la Lisabona....Mancare ieftina,meciul,oceanul,distractie faina pe acolo....

steaua1986forever
steaua1986forever  •  13 August 2017, 19:34
Postat de stelistulbrasov pe 13 August 2017, 19:10

Peluzistule sud,sa te grabesti sa prinzi masa de seara la popota,impreuna cu Laca si Talpan...Sau va da la gamela?

Te inseli, baiatul ala e dinamovist. Nu are treaba cu STEAUA. Habar nu are pe ce lume e. E doar un troll dinamovist ......

Vezi toate comentariile (16)
Comentează