INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FCSB

EXCLUSIV Gigi, pune la loc șampania! UEFA a decis: mirajul coeficienților s-a spulberat pentru FCSB

Articol de - Publicat marti, 25 iulie 2017 09:36

FCSB spera să beneficieze la tragerile la sorți din cupele europene de pe urma Cupei Campionilor câștigate în '86, însă UEFA a decis că trofeele europene vor conta din 2018 numai la împărțirea banilor.

”De acum vom fi capi de serie peste tot, contează istoria și palmaresul la coeficient”, anunța Gigi Becali la finalul anului trecut.

Doar că patronul ”roș-albaștrilor” s-a înșelat. Schimbările pregătite de UEFA pentru următoarele 3 sezoane îi avantajează pe steliști, însă nu la nivelul la care spera patronul echipei. Din 2018, UEFA va folosi doi coeficienți pentru Champions League și Europa League, unul sportiv și unul financiar. Bonusul oferit de Cupa Campionilor va conta însă numai pentru cel de-al doilea, nu și la tragerile la sorți!


Click pe imagine pentru zoom

Ar fi fost capi de serie!

Avantajul ar fi fost substanțial pentru FCSB. Dacă dorința lui Becali se îndeplinea și schimbările intrau în vigoare din acest sezon, atunci vicecampioana ar fi fost cap de serie în turul 3 preliminar din Champions League. O evita astfel pe Viktoria Plzen, care s-ar fi menținut în prima urnă, și ar fi întâlnit una dintre Club Brugge, Young Boys, Nice, Basakșehir și AEK Atena. Mai mult, existau șanse reale și pentru un loc în prima urnă din play-off, ultimul tur înainte de grupe. Ar fi fost însă nevoie ca una dintre Ajax și Dinamo Kiev să fie eliminată.

Trofeul din '86 o va ajuta pe FCSB doar financiar și doar din faza grupelor, indiferent că vorbim de Champions League sau de Europa League. UEFA a schimbat, pe lângă coeficienți, și modul în care vor fi distribuiți banii. Începând cu sezonul 2018/2019, suma totală pe care o vor încasa cele 32 de cluburi calificate în faza grupelor va fi împărțită după cum urmează:

  • 25% în mod egal de toate echipele calificate
  • 30% în funcție de rezultatele obținute în sezonul respectiv
  • 15% reprezentând market pool-ul
  • 30% pe baza coeficientului financiar ce va fi introdus

Cum se vor calcula coeficienții din 2018

  • Cel sportiv va fi folosit pentru tragerile la sorți

La fel ca în ultimele sezoane, acesta va fi stabilit pe baza rezultatelor obținute în cupele europene în ultimii 5 ani. NU vor fi acordate însă puncte bonus pentru trofeele câștigate în trecute, așa cum credea până acum patronul Stelei.

Cluburile nu vor mai primi nici procentul de 20% din coeficientul de țară, așa cum se întâmpla până acum. Decizia favorizează echipele cu rezultate bune în Europa, dar care vin din campionate mai slab valoric. Aici vor profita echipe ca Basel, Salzburg, Ludogoreț și chiar și FCSB, trase în jos de rezultatele mai slabe în cupele europene ale colegelor din întrecerile interne.

În schimb, formațiile din campionatele puternice cu rezultate mai slabe sau necalificări nu vor mai putea beneficia de plusul substanțial care le-ar fi fost asigurat. Un exemplu aici este AC Milan, care a lipsit în ultimii 3 ani din Europa.

După formula veche, încă folosită pentru acest sezon, coeficientul italienilor este de 47,666 și le asigură în proporții foarte mari locul în prima urnă la tragerea la sorți pentru grupele Europa League. Fără el, Milan ar fi avut numai 33,000, adică puțin peste cel al ”roș-albaștrilor”, adică 30,500!

 

  • Cel financiar va fi folosit pentru distribuția financiară în faza grupelor

Spre deosebire de coeficientul sportiv, acesta se calculează pe baza rezultatelor din ultimele 10 sezoane. Iar cluburile care au câștigat trofee europene vor fi răsplătite cu puncte bonus. Din nefericire pentru steliști, vor fi luate în calcul Liga Campionilor, Europa League și Cupa Cupelor, nu și Supercupa Europei.

Punctele bonus vor fi acordate după cum urmează:

  UCL UEL CC
Trofee în ultimii 5 ani 12 3 -
Trofee din 92/93 până în ultimii 5 ani 8 2 2
Trofee înainte de 92/93 4 1 1

Procentul din coeficientul de țară va fi atribuit aici numai dacă o echipă are un coeficient propriu mai mic decât 20% din cel al țării.

Locul 52 la bani

Primul draft al clasamentului pe ultimii 10 ani o plasează pe FCSB pe locul 52 cu 55 de puncte, la egalitate cu AS Monaco! ”Roș-albaștrii sunt printre puținii care nu au lipsit din cupele europene în ultimii zece ani. Dacă cele 4 puncte bonus ar fi contat substanțial la tragerile la sorți din preliminarii, unde am văzut deja că pot face diferența între a fi sau nu cap de serie, la drepturi TV contează prea puțin. Dacă FCSB ar obține calificarea în grupe în acest an, numai 4 echipe ar avea un coeficient mai slab, Spartak Moscova, Ludogoreț, Feyenoord și Leipzig. Va conta însă mai mult în grupele Europa League, unde, într-o simulare pentru acest sezon, FCSB ar ocupa a 17-a poziție din 48. Banii în C3 se împart însă după o altă formulă, procentul pentru coeficientul financiar fiind mult mai mic:

  • 25% în mod egal de toate echipele calificate
  • 30% în funcție de rezultatele obținute în sezonul respectiv
  • 30% reprezentând market pool-ul
  • 15% pe baza coeficientului financiar ce va fi introdus

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (271)
timm
timm  •  25 Iulie 2017, 20:15
Postat de montgomerry pe 25 Iulie 2017, 19:10

O intrebare am,una singura.Daca ciobanul nu are sigla si palmaresul, atunci cum poate beneficia de punctele bonus si bani pentru CCE'86?. In cazul asta ceilalti stelisti CSA, nu au nimic de zis?Talpan si justitia romana permite ca UEFA sa considere FCSB,Steaua Bucuresti? Unde pute,la Geneva sau la Bucuresti?

E vorba de o problema administrativa. Pentru ca Steaua nu are echipa, FRF nu are cum sa treaca palmaresul in dreptul lor. Dupa inscrierea Stelei in liga a 4-a, FRF trece palmaresul in dreptul Stelei si apoi informeaza UEFA sa schimbe si ei. UEFA s-ar putea sa penalizeze fcsb, apoi.

calinescupoliiasi
calinescupoliiasi  •  25 Iulie 2017, 19:51
Postat de montgomerry pe 25 Iulie 2017, 19:10

O intrebare am,una singura.Daca ciobanul nu are sigla si palmaresul, atunci cum poate beneficia de punctele bonus si bani pentru CCE'86?. In cazul asta ceilalti stelisti CSA, nu au nimic de zis?Talpan si justitia romana permite ca UEFA sa considere FCSB,Steaua Bucuresti? Unde pute,la Geneva sau la Bucuresti?

Nila, cine ti-a zis tie ca FCSB nu are palmaresul? Daca UEFA numeste pe site-ul oficial echipa ciobanului FCSB si nu Steaua, dar ii recunoaste palmaresul, dupa capul tau, ce inseamna asta?

poison
poison  •  25 Iulie 2017, 19:46
Postat de Livi Andrei pe 25 Iulie 2017, 19:29

Roaga-te sa nu pierdeti cu Plzen ca s-ar putea sa intrati in faliment mai devreme! FCSB are doar fani de rezultate, daca pierdeti cu Plzen adio fani, adio Uefa, adio bani! Si cum camatarul e obisnuit doar sa incaseze, va incepe sa vanda pe banda rulanta, si adio si campionat! Sa vedem atunci daca, camatarul va mai face investitii...ma rog, sunt doar supozitii, hai sa asteptam meciu cu Plzen si mai vedem dupa...

Asta sper sa se intample! Anul trecut au avut noroc cu Sparta Praga si au mai incasat niste banuti + transferurile Chipciu & Stanciu. DAR ANUL ASTA NOROCUL S-A TERMINAT: DUBLA ELIMINARE, 0 EURO DE LA UEFA, INSOLVENTA SAU FALIMENT!

Vezi toate comentariile (271)
Comentează