INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SEMIFINALE-RETUR JUVENTUS - AS MONACO, MARȚI, 21:45, PROTV, DOLCE 1, ÎN TUR 2-0

Povestea de succes a lui Leonardo Jardim, tehnicianul lui AS Monaco: "Tata n-a vrut să mă fac antrenor"

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 08 mai 2017 16:31

Jardim le-a promis părinților că dacă n-ajunge în prima ligă până la 40 de ani revine în Madeira, să fie profesor de educație fizică. Portughezul speră la altă minune cu Monaco, în returul de la Torino.

A văzut lumina zilei în Barcelona, dar nu în inima Catalunyei, ci în îndepărtata Venezuela, unde părinții au emigrat, în căutare de lucru. Dar i-a fost sortit să-și intersecteze drumurile în viață cu mingea chiar în leagănul fotbalului portughez. La Camacha, în Madeira, englezul Harry Hinton le explica, în 1875, pentru prima oară insularilor tainele sportului-rege. Tot de-acolo a început și ascensiunea lui Leonardo Jardim, antrenorul semifinalistei Ligii. "Din patria răchitei, a celor mai bune desene animate lusitane și de unde s-au lansat două vedete, Ronaldo și tehnicianul marii revelații a Europei", cum scrie "Extra Time".

S-a lăsat la 20 de ani pentru facultate

Leonardo a trăit trei decenii în Madeira, începând de la 4 ani. Era mezinul familiei Jardim, tatăl Antonio revenind în țară pentru a-și mărita cele două fete. "Mereu a fost un băiat liniștit și nu-i fugea mintea după nebunii. La miezul nopții era acasă. Dacă întârzia dădea telefon. De fiecare dată", povestește Antonio în reportajul italienilor. "Ca jucător a fost modest, la Santacruzense, evolua fundaș central. A ajuns până la nivelul regional, la Caniçal, care i-a plătit primii bani. La 20 de ani s-a lăsat, continuând studiile universitare".

"Fac ceea ce-mi place"

După ce-a absolvit Educația Fizică, a preluat catedra la Școala Superioară din Santa Cruz. La 22 de ani, lucra și ca asistent la juniorii mari ai formației locale. "Mereu visa să antreneze. De mic colecționa abțibilduri Panini, și-a păstrat toate albumele", își amintește mama Maria. Fan Sporting și mare admirator al lui Carlos Queiroz, Leo a trecut peste dorința tatălui de a rămâne profesor. "Nu-mi plăcea meseria asta. Provoacă mult stres și există mulți antrenori șomeri. Dar mi-a spus să nu mă îngrijorez că face ce-i place".

24 de anieste vârsta la care Jardim a obținut licența Pro. Cel mai tânăr portughez cu carnet de antrenor

2003e anul în care Jardim debutează ca "principal", la Camacha, în a treia ligă, unde a rămas 5 sezoane

Un pedagog excelent

Mentorul său, Zé Moniz (Portosantense), îi prevedea un mare viitor: "Muncea mult, pe teren și la scheme. Învăța, serios și corect, niciodată nu trăda secretele, cum se întâmplă cu secunzii. E inteligent, calm, se pricepe să gestioneze excelent grupul. Știe să se facă înțeles, să explice ceea ce vrea de la jucători. De aceea a și rămas la Camacha să lucreze șapte ani cu juniorii".

"L-am vrut când nimeni nu-l cunoștea și l-am susținut când lucrurile mergeau rău. Voi face tot ce trebuie să-l păstrez cât mai mult la Monaco"
Vadim Vasiliev, vicepreședinte și director general AS Monaco

"Leo avea 15 ani când l-am dus să vadă primul meci pe stadion. Juca Sporting și mi-a spus «Într-o bună zi o să antrenez aici». A reușit în 2013"
Antonio Jardim, tatăl lui Leonardo

"De la mine a depins dinamica sistemului, capacitatea de a ști să joci, în același mod, în cele trei zone ale terenului: apărare, mijloc și atac"
Zé Moniz, mentorul lui Jardim de la Portosantense

"Leo nu era un campion pe gazon, însă avea personalitate, își dirija colegii și le dădea indicații. La școală învăța bine, nu tocea și glumea"
José Manuel Rodrigues Monteiro, prieten și coleg de școală cu Jardim

La 35 de ani, Jardim o promova pe Chaves în liga a doua. În sezonul următor sălta în Primera cu Beira Mar. Mai devreme față de promisiunea făcută părinților. "Dacă nu voi antrena în prima divizie până la 40 de ani revin la catedră". A salvat-o pe Beira Mar, a urmat apoi traseul Braga-Olympiakos-Sporting spre Monaco, în 2014, uimind cu proiectul său.

153 de goluria dat Monaco în 59 de meciuri disputate în acest sezon, 43 de victorii, 7 remize și 9 eșecuri

150 de milioane €e bugetul actual al monegascilor, de peste două ori mai mic decât al lui Juventus

Zé Moniz dixit: "Marea lui pasiune sunt proiectele și pentru asta îi trebuie timp. Nu-l văd la Real ori Barcelona". La Monte Carlo nu-i presat. "Va fi miraculos s-o scoată pe Juve, dar și semifinala e minune", spune tatăl. 

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează