INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  JUVENTUS - REAL MADRID 1-4

Prinț de Wales! De la Cardiff la Cardiff » Cristiano Ronaldo a luat a patra Ligă unde începuse colecția de succese

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 04 iunie 2017 11:35

Real Madrid a câștigat finala UEFA Champions League, 4-1 cu Juventus, devenind singura echipă care câștigă de două ori la rând trofeul, în actualul format.

După 13 ani de la Cupa Angliei cu Man. United, Cristiano cucerește al 23-lea trofeu al carierei. Mai proaspăt, mai rapid și mai incisiv, portughezul pune stăpânire și pe Ligă, și pe Balonul de Aur.

10 goluriîn ultimele 5 meciuri din Ligă a dat Ronaldo. În total, are 12. A șasea oară golgeterul competiției

"Succesul nu vine niciodată din întâmplare". Probabil că deloc întâmplător, Ronaldo a ales pentru lectură, înaintea finalei Ligii, cartea de succes a medicului cardiolog și nutriționist brazilian Lair Ribeiro. Nu a fost nicio coincidență că tot la Cardiff, în 2003, Cristiano cucerea cu Manchester United primul trofeu din cele 23 ale carierei, deschizând la fel scorul în finala FA Cup cu Milwall, 3-0. Nu din întâmplare, portughezul a zburdat și cu Juventus, marcând jumătate dintre golurile lui Real, 4-1. Succesul lui a fost unul calculat. Minuțios.

659 de minuteîn 6 partide, a fost seria fără gol a lui Cristiano în Ligă, ruptă contra lui Bayern

1.200 minute în Ligă

Sfătuit de Zidane, s-a menajat în campionat, jucând numai 29 de meciuri din 38, pentru a fi proaspăt când contează, când se dau trofeele. "Două luni, între 18 martie și 17 mai, nu s-a deplasat din Madrid", puncta L'Equipe.

"E, probabil, perioada sezonului în care mă simt cel mai bine", mărturisea CR7, amintindu-și de precedentele două pe care le terminase în genunchi, persecutat de accidentări și epuizat.

22 de "duble"6 hat-trick-uri și un poker a reușit Cristiano în Ligă. A ajuns la 106 goluri în 144 de meciuri

În Ligă însă, și-a provocat limitele. A evoluat mai mult ca niciodată, 1.200 de minute, aproape jumătate din timpul petrecut pe teren în Primera! Și dacă șase luni și jumătate nu a marcat deloc, s-a dezlănțuit în fazele eliminatorii. Cinci goluri cu Bayern în "sferturi", alte trei în semifinala cu Atletico, apoi "dubla" de diamant de sâmbătă.

Strategie câștigătoare

Practic, Ronaldo s-a reinventat. Din momentul în care a înțeles că doar mușchii nu fac diferența. A trecut la dietă, a slăbit pierzând din masa musculară lucrată excesiv și și-a recăpătat viteza. L-a ajutat, aici chiar întâmplător, accidentarea lui Bale.

Zizou l-a mutat din bandă în poziție de vârf și l-a făcut mai incisiv, mai eficient. Și atacantul care nu înscria decât un gol în primele 30 de meciuri din Ligă a sprintat decisiv spre al cincilea "Balon de Aur". "A fost o idee bună să mă pregătească astfel pentru finală", a admis lusitanul. Prințul de Wales nu are de gând să se oprească însă aici. Foamea de succes nu l-a părăsit la 32 de ani. 

92 de victorii29 de egaluri și 23 de eșecuri este bilanțul lui Ronaldo în cele 15 sezoane disputate în Ligă

 

DECLARAȚII
"Un alt sezon istoric, un moment unic. Echipa a fost impresionantă, iar eu, la rândul meu, foarte bun. Sunt un recordman, voi câștiga și "Balonul de Aur", nimic nu mă mai surprinde"Cristiano Ronaldo, atacant Real

"Ronaldo e un model, un exemplu pentru noi toţi. Am 39 de ani şi credeam că nu mai am nimic de învăţat din punct de vedere emoţional. N-aş visa să mă pun pe acelaşi piedestal cu el" Zinedine Zidane, antrenor Real

CR 600 DE GOLURI

Sporting 5
Man. United 118
Real Madrid 406
Portugalia 71

7 goluriîn 5 dueluri cu Juventus a reușit portughezul pentru Real. Numai din opt șuturi la poarta lui Buffon

55 de ani erau de la precedenta "dublă" a unui jucător blanco într-o finală de CCE/Ligă, Puskas în 1962

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează