INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PARTIZAN - STEAUA, AZI, 21:30, GSP.RO ȘI PROTV

Specialistul calificărilor obţinute cu Steaua sub o presiune imensă îl sfătuiește pe Rădoi: "E nevoie de talent şi sînge în instalaţie"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 august 2015 00:00

Stoichiţă, 61 de ani, e specialistul calificărilor obţinute cu Steaua sub o presiune imensă şi într-o atmosferă extrem de ostilă

Sofia, Istanbul şi Bastia sînt 3 oraşe în care, cu Stoichiţă antrenor, trupa din Ghencea a făcut fix ce are nevoie echipa diseară, la Belgrad, să înfrunte un public incendiar, o echipă bună şi să obţină accesul pentru faza următoare

Steaua a trecut prin multe momente în care a trebuit să sufere teribil într-o deplasare pentru a se califica. Dar sînt cîteva exemple ce ar putea fi factor motivaţional pentru disputa cu Partizan. Toate s-au jucat în 1997 şi au un numitor comun: pe Stoichiţă antrenor.

  • Primul exemplu: Steaua - ŢSKA Sofia s-a terminat 3-3 pe Ghencea, iar la retur, în faţa a 25.000 de bulgari, roş-albaştrii cîştigau cu 2-0.
  • Al doilea: Steaua - Fenerbache 0-0 acasă, manşa secundă s-a jucat în faţa a 35.000 de turci. Militaru şi Ciocoiu au produs o calificare entuziasmantă.
  • Ultimul exemplu: Steaua - Bastia 1-0 în România, iar returul e poate cea mai teribilă suferinţă îndurată de Steaua pe un teren de fotbal. Roşu a ajuns la spital cu fractură, Lăcătuş a fost lovit după finalul meciului, gazdele au cîştigat, dar au făcut-o cu 3-2 şi Steaua se califica.

- Domnule Stoichiţă, dumneavoastră aţi reuşit de 3 ori să o duceţi pe Steaua mai departe în situaţii asemănătoare cu ce va fi miercuri seara, în Serbia.
- Să vedem dacă vă referiţi la meciurile la care mă gîndesc şi eu. Cu ŢSKA, la Sofia, cu Fenerbahce, la Istanbul, şi cu Bastia, în Franţa.

"Militaru îl pupa pe antrenorul turcilor":))

- Ce vă mai amintiţi din acele jocuri?
- Fii atent aici, ce s-a întîmplat la Istanbul! Făcusem 0-0 acasă cu Fener, urma returul. Gol Militaru acolo. De excitat ce era, s-a dus să se bucure şi să-l pupe pe antrenorul lui Fener, credea că acolo e banca noastră. A venit Lăcătuş la mine: «Mihai, tu vezi ce face nebunu' ăsta?». În toată nebunia aia de acolo am început să rîd pe bancă. I-am bătut 2-1.

- La Sofia?
- Ştiţi ce a titrat ProSport după acel joc? Supertactică! I-am năucit pe bulgari, goluri Denis Şerban şi Reghecampf.

- La Bastia...
- Acolo a fost ceva... Horror. Cea mai mare presiune din viaţa mea. Ne-au lovit, ne-au ameninţat cu moartea, un comentator român a fost bătut, s-au scos cuţite în tribune. Doamne, aia tensiune, presiune, nu ce va fi la Belgrad, apă de ploaie.

- Ce contează în astfel de meciuri, factorul psihologic sau...
- Ce factor psihologic? Talentul de fotbalist şi sîngele din instalaţie, astea contează. Dacă eşti slab şi n-ai sînge, înseamnă că eşti tîrşelos şi nu poţi reuşi nimic. Dacă n-ai talent şi nu eşti nici inteligent, înseamnă că nu poţi pune în aplicare ce îţi cere antrenorul, deci iarăşi nu faci nimic.

"Steaua de acum nu-l are pe Lăcătuş"

- Ce aveaţi atunci la Steaua şi echipa de acum nu are?
- Pe Lăcătuş. Ştiţi cum era? Doar mîrîia un pic şi ceilalţi se ţineau după el ca nişte căţei. A fost un lider formidabil. Nimeni de la actuala echipă nu are personalitate ca a lui. Poate doar Rădoi a încercat, cît timp a fost jucător, dar n-a atins nivelul lui. Lăcătuş şi cînd juca prost tot era cel mai bun din echipă. Eu l-am trecut din bandă ca atacant central. Aveam ax central formidabil. Răchită-Matei în apărare, Rotariu în faţa lui, Lăcă în faţă. Pe lîngă ei, mînjii Lincar, Roşu, Cătălin Munteanu. Mai interveneam şi eu cu şmecheriile mele tactice şi aşa s-au scris acele calificări.

- Dacă aţi putea să le vorbiţi steliştilor în vestiar timp de 2-3 minute la Belgrad, înainte de startul meciului, ce discurs aţi alege?
- Le-aş face un colaj cu imaginile de la Sofia, Istanbul şi, mai ales, de la Bastia, le-aş arăta că nişte copii talentaţi, e adevărat, poate mai talentaţi ca ei, care au îmbrăcat tricoul Stelei în trecut, au trecut peste presiune, public şi toată ostilitatea. Apoi le-aş zice că dacă au ajuns la Steaua înseamnă că au dovedit valoare atunci cînd au fost remarcaţi, deci e timpul să arate acum că o au. În plus, că au ocazia să le dea peste nas tuturor celor care i-au criticat şi au rîs de ei.

"Steaua de acum nu doar că nu are un Lăcătuş, dar nu are nici un Rotariu. Ce fotbalist era Roti, metronom, niciodată nu juca slab, niciodată. După ce a plecat el, echipa a căzut mult în următorul an"
Mihai Stoichiţă

"În minutul 5 al meciului de la Belgrad îmi voi da seama ce vrea Steaua de la acest meci. Sînt curios să văd unde pune Rădoi să stea linia defensivă şi atunci vom şti cum va arăta partida"
Mihai Stoichiţă

24 de meciuri24 de meciuri a jucat Ţiţi Dumitriu cu Steaua în Champions League, grupe plus preliminarii, nici un alt antrenor nu are mai multe jocuri pe banca unei echipe româneşti

8 trofeea cîştigat cu Steaua ca antrenor Ţiţi Dumitriu, 69 de ani, cel pe care Mirel Rădoi a decis să-l ia sfătuitor în staff-ul său tehnic

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (22)
iobag
iobag  •  05 August 2015, 21:10
Postat de plischi pe 05 August 2015, 16:19

pe vremea "ACEEA" valentin aducea jucatori la steaua fara sa bage bani in asta - alea erau atunci conditiile - dar nici nu-i dadea mai departe pe cei care corespundeau. astazi, cand pe ooojerului ii zice un tip care se pricepe ca popescu valoreaza cel putin doua milioane, "patronu" face tot posibilul sa-l ia cu cinci sute de mii, peste doi ani il vinde cu un milion jumate, fara sa-l invite la o bere pe cel care i l-a recomandat.

In 86 valentin, in 97 la aproape 10 ani de la revolutie tot valentin, pana in 2097 poate te prinzi si tu cine e cu adevarat de vina ca se desfiinteaza echipa aia de desculti cu care tii

plischi
plischi  •  05 August 2015, 16:19

pe vremea "ACEEA" valentin aducea jucatori la steaua fara sa bage bani in asta - alea erau atunci conditiile - dar nici nu-i dadea mai departe pe cei care corespundeau. astazi, cand pe ooojerului ii zice un tip care se pricepe ca popescu valoreaza cel putin doua milioane, "patronu" face tot posibilul sa-l ia cu cinci sute de mii, peste doi ani il vinde cu un milion jumate, fara sa-l invite la o bere pe cel care i l-a recomandat.

zagna
zagna  •  05 August 2015, 15:04

Imi place articolul ! L-as citi si traduce in vestiarul Stelei inainte de meciul cu Partizan. Remember Mihai Soichita !

Vezi toate comentariile (22)
Comentează