INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REAL MADRID - LIVERPOOL, SÂMBĂTĂ, 21:45, TELEKOM, PRO TV, LOOK, GSP.RO

VIDEO + FOTO Poveste spectaculoasă: cum a ajuns un hit disco al anilor '80 imnul de Liga Campionilor al fanilor lui Liverpool » Steliștii și craiovenii l-au preluat și ei

FOTO: Guliver/GettyImages +2   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 mai 2018 17:48

Fanii lui Liverpool au intrat în săptămâna finalei Ligii Campionilor fredonând un cu totul alt cântec decât celebrul "You'll never walk alone". Americanii de la New York Times au reconstituit povestea trasformării hitului disco italian al anilor '80 “L’Estate Sta Finendo” în imn actual al peluzelor, remarcând modul în care globalizarea a lovit și fotbalul. 

  • Finala Ligii Campionilor, Real Madrid - Liverpool, se joacă sâmbătă, de la 21:45, liveTEXT cu VIDEO și FOTO pe GSP.ro și în direct pe TV Telekom Spoort, Look TV și Pro TV.

Finalul returului semifinalei Ligii Campionilor, AS Roma - Liverpool, 4-2, cu o calificare la limită a "cormoranilor", a oferit un moment unic. Celebrul "You'll never walk alone" n-a mai răsunat din pieptul fanilor englezi în momentul de maximă bucurie pe stadion. Un Stadion Olimpico aproape gol, părăsit de fanii romani decepționați, era dominat de un refren cu origini italiene. 

Suporterii englezi au început să cânte o adaptare a hitului disco al anilor '80, “L’Estate Sta Finendo”, al trupei Righeira. 

New York Times a refăcut drumul melodiei și modul în care a penetrat întreaga lume a fotbalului. 

începuturile hitului

Johnson Righeira, autorul melodiei “L’Estate Sta Finendo”, în traducere liberă, "Vara s-a încheiat", a dezvăluit lucrurile care o fac specială: "Am scris-o când eram un visător, la vârsta de 20 de ani. Era sfârșitul verii, sfârșitul vacanței și începutul rutinei. E momentul desfărților, când poveștile de amor ajung la final, când realizezi că nu vei mai vedea aceste fețe. Este momentul care marchează trecerea inerentă a timpului".

Anul 1985 găsea melodia în vârful tuturor topurilor muzicale. Nu doar Italia era sub vraja "Sfârșitului verii", ci și Elveția și Germania.

Cum a AJUNS PIESA PE STADIOANE

Ultrașii celor de la L'Aquila, o formație mică din ligile inferioare italiene, au fost primii care au adaptat hitul disco într-un cântec ce domină în prezent peluzele din întreaga lume. În 2014, la 5 ani de la cutremurul devastator care a făcut ravagii în L'Aquila, un orășel de 70.000 de oameni din centrul Italiei, Righeira a susținut un concert acolo. 

La puțin timp, galeria lui L'Aquila a preluat și adaptat versurile. Din L’Estate Sta Finendo”, a devenit " Un giorno all'improvviso". ("Brusc, într-o zi"). 


Ultrașii lui L'Aquila cântă în premieră pe un stadion "Un giorno all'improvviso"

Versuri "Un giorno all'improvviso" (varianta ultrașilor lui Napoli)

"Un giorno all'improvviso
Mi innamorai di te
Il cuore mi batteva
Non chiedermi il perché
Il tempo che è passato
Ma sono ancora qua
Ed oggi come allora
Difendo la città"

"Brusc, într-o zi
M-am îndrăgostit de tine
Inima mi-a luat-o razna
Și nu știam de ce.
Timpul a trecut,
Dar sunt încă aici.
Nu voi pleca niciodată,
Îmi voi apăra orașul"

S-a rostologit rapid

Melodia a prins rapid. Un amical între Genoa și L'Aquila a însemnat imboldul final. Ultrașii formației din nordul Italiei au preluat-o și au distribuit-o în Seria A. Punctul culminant al poveștii e reprezentat de adaptarea fanilor lui Napoli. "Un giorno all'improvviso" a dominat fondul sonor în meciurile din Liga Campionilor, iar de aici totul a căpătat o turnură internațională. 

A ajuns și în România

Românii au fost cu urechile pe ultrașii italieni. Primii care au preluat melodia sunt fanii steliști. După ruptura dintre FCSB și CSA Steaua, fanii Peluzei Sud au apărut la meciurile secțiilor de handbal și baschet cu hitul "Eram copil pe atuncea".

Cupa EHF câștigată de fetele de la SCM Craiova a adus în prim-plan încă o versiune, cea a Peluzei Nord din Craiova, susținătoarea echipei din Liga 1. 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (14)
1317776848367027
Dan Maresiu  •  26 Mai 2018, 14:13

Prima data in Romania s-a cantat in sala Transilvania din Sibiu lahttps://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DhVYUNlqg0RM&h=ATMMZlen_WA1AH4bT3klcxnnu88qJPHlytPlDqLtzLomEA54yYRzliBQeEnqwREXvpqj0v5ZYlDYTIzK2RuS6axPWORoYzfEQWqOFqQC4y2PtxE6sHAS2DFCSoHZ-lg&s=1 meciurile de baschet a le echipei CSU Sibiu

fangigi
fangigi  •  26 Mai 2018, 18:15
Postat de Alexandru Chiţu pe 26 Mai 2018, 01:15

Nu e ma ca galeria lu liverpool s-au luat după fcsbisti !!

Imnul fcsb este "you'll never walk alone to jail"!

173937183366659
Marian Minculescu  •  26 Mai 2018, 14:15

ACESTA ESTE ADEVĂRUL DESPRE IMN... http://www.kopleft.com/youll-never-walk-alone-lyrics-and-history/

Vezi toate comentariile (14)
Comentează