INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TURCIA

Corespondență GSP din Kayseri » Bașkanul lui Kayserispor a rămas uimit de Șumudică: "Va deveni prea bun pentru noi"

Pe pereții biroului bașkanului Bedir se află tablouri cu Mustafa Kemal Ataturk și cu Recep Erdogan // FOTO: Raed Krishan
Pe pereții biroului bașkanului Bedir se află tablouri cu Mustafa Kemal Ataturk și cu Recep Erdogan // FOTO: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 septembrie 2017 10:07

Bașkanul Erol Bedir, șeful de la Kayserispor, e încântat de Șumudică, dar îi cere locul 7 sau 8, la un club care abia s-a salvat în sezonul trecut. Tiago Lopes e "românul" preferat de la echipa antrenată de român.

Erol Bedir e "Becali de la Kayserispor", şeful clubului care l-a angajat pe Şumudică şi a importat fotbalişti din Liga 1. Ca toţi patronii din fotbalul turc, Erol e interesat şi de rezultate, şi de salba de vedete pe care vrea neapărat s-o alcătuiască.

Echipa lui nu e cea mai strălucitoare din Turcia, dimpotrivă, e mai degrabă una care se bazează pe muncă, nu pe brizbriz-uri ca Etoo şi ca Nasri, pentru că nu şi-a permis să atragă superstaruri. Gyan ar fi emblema vânătorii de branduri.

Bedir zice că mizează pe priceperea lui Şumudică pentru a învinge formaţii mai bine împănate cu sclipici. Antrenorul apare în timpul interviului şi intervine cu o glumă când patronul lui e chestionat despre ce speră să obţină în acest sezon: "Mamă, ce întrebări! Mă nenoroceşti! Şi tu pui presiune pe mine?".

- Domnule Bedir, Kayserispor e unul dintre cele patru cluburi din Turcia cu antrenor străin. Cum v-aţi orientat către un român?
- Noi l-am mai avut şi pe Gigi Mulţescu la Kayseri în urmă cu câţiva ani. Ne-am orientat des către antrenori străini. Acum am cules informaţii despre Şumudică şi am ajuns la concluzia că e cel mai bun. Cu o echipă măruntă din România a câştigat campionatul şi a dus-o până în primăvara Europa League.

- Ce face Turcia de reuşeşte să atragă vedete din fotbal? Cum e posibil?
- Turcia, în mentalitatea voastră, poate părea o ţară din Asia sau chiar din Africa, fotbalistic. Nu e aşa, e un campionat foarte bun, cu o concurenţă uriaşă. Şi vedetele aduse au probleme să se impună. Aţi văzut în meciul nostru de vinerea trecută că Etoo şi Nasri încă nu reuşesc să se adapteze la Antalyaspor la nivelul numelor pe care le au. Iar la noi îl vedeţi pe bancă pe Asamoah Gyan! Şumudică se descurcă destul de greu să aleagă un "11", din cauza soluţiilor numeroase.

"L-am adus pe Șumi să reformeze clubul"

- Ce ar trebui să realizeze echipa în acest sezon ca să fiţi mulţumit?
- Kayserispor a câştigat în trecut Cupa Turciei, a jucat în cupele europene, a fost pe locurile 3, 4, 5. E adevărat că uneori am fost la limita locurilor retrogradabile. În vara asta ne-am luat măsuri, am reformat lotul, l-am adus pe Şumudică. De la o mie de abonamente, câte erau anul trecut, acum am vândut 13.000. Suporterii au simţit că se schimbă obiectivele. Am încredere. Eu sunt convins că Şumudică, la valoarea lui, va depăşi aşteptările suporterilor noştri.

- Fotbaliştii aduşi din România ce impresii v-au produs?
- În mod clar, Tiago e favoritul! Nu pot să stabilesc o ierarhie corectă, însă portughezul e printre primii trei jucători ai noştri, ca randament. Lung a jucat fără greşeală cu Sivas, ne-a salvat, iar cu Antalya i-a apărat un penalty lui Etoo. Săpunaru are o experienţă incontestabilă, toţi iubitorii de fotbal din Turcia îl cunoşteau. Eu sunt convins şi de potenţialul lui Boldrin, cred că va juca mai bine de acum încolo.

Cum l-a cucerit Șumudică

- Steaua, cel mai bogat club din România, are vreo 12 milioane de euro pentru acest sezon. Kayserispor de câţi bani dispune?
- Vă spun şi bugetul, nu e o problemă. Cam 13 milioane de euro pe an avem garantaţi, dar cu alte sume care ar mai putea veni, în funcţie de rezultate, ne ducem chiar spre 20 de milioane de euro.

- Vă gândiţi să mai achiziţionaţi români?
- În fotbal, ca şi în artă, nu punem în discuţie provenienţa, naţionalitatea. Noi avem 12 cetăţenii în lot. Când văd un fotbalist bun, nu contează naţia! Aduc şi un canadian, nu contează!

- Cum e Şumudică faţă de alţi antrenori cu care aţi colaborat?
- Am avut ocazia să mai lucrez cu antrenori străini. Mi-a plăcut că el a spus că vrea să înveţe limba turcă. Am cunoscut un antrenor englez, Gordon Mill, care în patru, cinci ani n-a învăţat să spună "Bună ziua!" în turcă.

- Cam aceeaşi experienţă am avut-o şi noi cu Christoph Daum.
- Pot părea mărunţişuri astea, dar nu sunt! Pentru noi, turcii, contează amănuntele. În momentul ăsta, Şumudică depăşeşte aşteptările noastre. La cum îl văd, o să ajungă sus de tot! Nu-mi doresc, pentru că n-o să ni-l mai permitem! Dar peste doi ani cred că nu şi-l va mai permite Kayserispor, va ajunge la un club mai mare.

Citește și:

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (8)
thedronius
thedronius  •  20 Septembrie 2017, 21:47
Postat de utraian pe 20 Septembrie 2017, 12:46

Avem si noi lingaii nostri peste tot, dar macar au renuntat la tablourile cu liderul suprem pe perete, cum faceau acum 30 de ani.

Traiane, prietene, habar nu ai tu care e treaba cu Ataturk. Nu era ala, erau turcoaicele si in ziua de azi cu basmaua in cap... Tot ce se intampla in Turcia astazi i se datoreaza. Daca te-ai referit in schimb doar la Erdogan, pot sa zic ca te inteleg. Individul e din alt film decat Ataturk.

132331260571303
Popa Basca  •  20 Septembrie 2017, 13:45

Multa bafta,Sumi,multa bafta,romanule!

10208516797417647
Mihai Rusu  •  20 Septembrie 2017, 13:43

Gordon MILNE se numeste antrenorul britanic, nu Mill. Se poate compensa lipsa de cultura fotbalistica cu wikipedia, dar poate cerem prea mult...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează