INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  STEAUA

Cristi Tănase la 30 de ani » 4 motive pentru care n-ar fi trebuit să fie huiduit la Steaua + 4 episoade haioase marca ”Dodel”

Articol de - Publicat sambata, 18 februarie 2017 10:03

Cristi Tănase împlinește astăzi 30 de ani. Departe de presiunea de la Steaua, ”Dodel” s-a impus în primul ”11” la Karabukspor, o echipă de mijlocul clasamentului în Turcia, dar care a reușit să le învingă în acest sezon pe Beșiktaș și pe Galatasaray.

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor la începutul anului, mijlocașul s-a plâns de reacțiile negative ale suporterilor steliști. La mai bine de un an și jumătate de la plecare, fostul căpitan al Stelei încă e afectat de modul în care a fost tratat pe stadion. ”De multe ori mă gîndeam că orice aş face, oricum voi fi fluierat. Un stadion întreg mă înjura! În sufletul meu, sufeream şi mă consumam, că nu eram eu cel mai slab, însă doar pe mine pica”, spunea Tănase în ianuarie.

Așteptările au fost mari încă din momentul în care a fost transferat de la FC Argeș, când Steaua a plătit 1,8 milioane de euro. Însă merita Tănase să fie fluierat de suporteri? Iată patru motive pentru care suporterii ar fi trebuit să aibă mai multă răbdare cu ” Dodel”.

1. Și-a respectat promisiunea

În 2009, imediat după ce a semnat contractul cu Steaua, Tănase le-a transmis un mesaj suporterilor: "Vreau să câştig absolut tot cu Steaua şi să evoluez în Champions League, pentru că acolo îi este locul acestei echipe". În cele șase sezoane petrecute la formația din Ghencea, Tănase a reușit să bifeze tot ce își propusese la începutul aventurii. A câștigat trei titluri, primele ale Stelei după 7 ani de secetă, două Cupe, primele după 12 ani, o Supercupă și primele două ediții ale Cupei Ligii. A fost căpitanul ”roș-albaștrilor” în sezonul triplei istorice și, cel mai important, a evoluat în grupele Champions League.

2. Inamicul ”câinilor”

Tănase s-a remarcat în confruntările cu Dinamo, unde a reușit să înscrie de trei ori. Două dintre reușite chiar în semifinalele Cupei din 2015, când ”roș-albaștrii” s-au calificat la pas în ultimul act, după 5-2 și 1-1. În cele 20 de prezențe în Derby de România, ”Dodel” a strâns 11 victorii și două remize.

3. Goluri memorabile

A înscris rar, numai 31 de goluri, însă mai mereu a fost vorba de reușite extrem de spectaculoase. Printre execuțiile sale de clasă se numără golurile marcate cu ȚSKA Sofia, Maccabi Haifa, Liverpool sau Napoli, când a reușit să îi ridiculizeze pe portarii adverși.

4. Decisiv la ultimul titlu

În sezonul 2014/2015, la ultimul campionat câștigat de Steaua, Tănase a făcut unul dintre cele mai bune sezoane din carieră. Cu el pe teren ”roș-albaștrii” au avut o medie de 2,3 puncte pe meci. În cele 11 meciuri în care a lipsit din cauza accidentărilor, media a scăzut dramatic la 1,63, iar Steaua a fost la un pas să rateze titlul. Chiar și în ultima etapă, când o victorie la Iași îi garanta primul loc, cu Tănase în tribună, echipa lui Gâlcă a scos doar un egal și a avut nevoie de jocul rezultatelor ca să își apere trofeul.

Tănase s-a remarcat la Steaua și printr-o serie de gafe demențiale. Pe lângă celebrul ”Danke Șanke!”, mijlocașul a oferit și patru momente demne de porecla sa.

S-a făcut de râs pe Anfield

Înaintea meciului Liverpool - Steaua, 4-1, din 2010, steliștii se așezaseră să facă poza de grup în terenul lor, însă aproape toți fotoreporterii acreditați la meci se amplasaseră în partea cealaltă, pentru Liverpool. Tănase i-a văzut și a dat să meargă în celălalt teren, deși fiecare echipă era obligată să rămână în jumătatea proprie: “Haideți, mă, acolo, nu vedeți câți fotografi sînt?”

N-a înțeles nimic la ședință

Cînd Ilie Dumitrescu era antrenor în Ghencea, acesta avea tendința de a folosi multe expresii în engleză. Înaintea unui meci, le-a explicat tactica și apoi a adăugat: “Dacă intrăm în criză de timp sau de soluții, apelăm la ultima soluție, emergency ball pe Kapetanos”. Reacția lui Tănase a fost dezvăluită de unul dintre colegi: “A rămas cu gura căscată, n-a priceput nimic”.

L-a șocat pe Lăcătuș

La un meci de campionat, pe Ghencea. Încasase un “galben”, ceea ce îl făcea suspendat pentru următoarea etapă. Steaua urma însă să joace în Cupă, iar dacă Tănase forța al doilea “galben” și era eliminat, urma să stea în Cupă și să fie bun de joc în Liga 1. De pe margine, Lăcătuș și Marius Ianuli au început să-i strige că trebuie să fie eliminat, însă Tănase, deși s-a chinuit timp de 15 minute, n-a reușit să ia încă un “galben”! Lăcătuș și-a pus mîinile în cap, disperat că Dodel nu izbutea să obțină cartonașul pe care îl cerșea.

S-a accidentat în baie

În martie 2011, Sorin Cârțu, atunci antrenor la Steaua, a fost anunțat că Tănase s-a accidentat! Modul în care a reușit asta este unul incredibil. După ce a terminat cu bine antrenamentul echipei, ultimul înaintea disputei cu FC Vaslui din campionat, echipa a intrat în cantonament. Tănase a mers la baie și, în timp ce făcea duș, a căzut și s-a lovit violent de marginea căzii! După aceea a făcut o tomografie care a relevat o contuzie gravă ce l-a ținut aproape o lună pe tușă.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
898820736808059
Mihai Catalin Danciu  •  18 Februarie 2017, 17:25
Postat de mihnea74 pe 18 Februarie 2017, 12:28

o fi intamplator ca la aceasi stana a jucat dodel,blocnotes,popica,dukadam sau hagi?

Intre cei prezentati de tine sunt oameni cunoscuti in toata lumea pentru performantele lor , dar un incult , asa cum esti tu , nu are de unde sa stie lucrurile astea . aceeasi , nu aceasi si au jucat , nu, a jucat , agramatule !

rumunek
rumunek  •  18 Februarie 2017, 14:08

Tanase e doar un fotbalist, nu e profesor, inginer, cosmonaut. Ca unora li se pare mereu ca ar fi putut sa fie niste fotbalisti mai mari daca ńu se apucau de fumat si baut prin clasa a opta, aia e altceva. Pentru dinamovistii exaltati care au gasit si aici un motiv sa atace Steaua, am o intrebare. Cate trofee a castigat managerul vostru Mutu in cariera sa, prin comparatie cu Dodel? Si sa nu imi spuneti de titlul cu Juventus, ca ajucat 5 minute si oricum a fost blat.

quiss
quiss  •  18 Februarie 2017, 13:13

Mai rămâne să ne spuneți că de fapt Dodel era vreun mare jucător. A făcut praf o mulțime de faze de atac ale Stelei prin felul în care abia se târa înspre careul advers. Și bunica dacă o scoteam să alerge fugea mai repede. O mulțime de meciuri Steaua le-a jucat din start în 10 oameni cu Lemn-Tănase mână moartă de a cărui titularizare nu scăpam cu niciun chip, nici la echipă nici la națională.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează