INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TURCIA

EXCLUSIV Reportaj GSP din Kayseri » Șumudică e noul sultan al Turciei! Fanii îi pupă mâna, dar antrenorul e nemulțumit: "Dacă pierzi două meciuri, e grav"

FOTO: Raed Krishan +13   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 17 septembrie 2017 09:32

Gazeta Sporturilor l-a vizitat pe Șumudică în Turcia. Un antrenor şi patru jucători din Liga 1 au ajuns la Kayseri şi fac parte din spectacolul pe care-l produce campionatul Turciei. Şumudică a exportat reţeta de la Astra, şi-a înrăit echipa şi merge pe sârmă: e contestat şi când conduce, apoi suporterii fanatici îi sărută mâinile.

Silviu Lung îi apără un penalty lui Eto'o. Săpunaru se ia la harţă cu Samir Nasri. Sună de parcă un adolescent din Giurgiu, fan al Astrei, a deschis Football Manager, a intrat în editorul jocului şi a creat o ligă-fantezie, un campionat în care personaje din Liga 1 luptă împotriva unor selecţionate ale starurilor.

Competiţia există pe bune, în Turcia! Cluburile au recrutat vedete de nivel mondial, pe care başkanii şi le-au trecut în portofoliu ca pe nişte maşini noi de lux. Turcilor le place să se laude "La mine joacă Eto'o!", "Eu îl am pe Quaresma", "Tocmai l-am adus pe Adebayor!".

Şumudică-suporteri 1-0

În Kayserispor - Antalyaspor e 1-0 pentru gazde în repriza a doua, însă fanii nu sunt mulţumiţi. Îl vor neapărat pe teren pe Asamoah Gyan. Mai mult decât scorul, contează să se alinieze şi clubul lor în goana după fotbalişti-abţibilduri, să vadă şi-n formaţia lor un star cu care să se laude.

Şumudică se uită spre teren, dar în spate aude cererea: "Gyan! Gyan! Gyan!". La una dintre primele faze de atac din partea secundă, africanul Ryan Mendes urcă pe stânga, îi pasează lui Umut Bulut şi se face 2-0. Şumi se întoarce nervos spre tribună: "Na, mă! N-aţi zis să fac schimbare?".

Ca să fi intrat Gyan trebuia scos Bulut, exact omul care a marcat! La 34 de ani, el e un fel de Viorel Moldovan la Rapid, adică pe finalul carierei. Internațional turc și fost la Galatasaray, Umut nu mai e în forma lui maximă, însă poartă banderola și arată că vrea să mai joace.

Marius a explicat după meci conflictul cu spectatorii: "La mine nu joacă numele! Îi tratez pe toţi jucătorii la fel şi-i folosesc pe cei care dau randament. A trebuit să fac o schimbare devreme, apoi am mai înlocuit un jucător. Şi fanii îmi cereau a treia modificare din minutul 50! Toată tribuna e alcătuită numai din antrenori, toţi au idei despre ce trebuie făcut! Cine vrea să fie tehnician de-a binelea să se înscrie la şcoală!". Dar pentru fanii turci numele contează!

Românii şi OZN-ul

Bine, şi rezultatele. La 2-0 pentru Kayseri, atmosfera e de meci decisiv pentru un trofeu, deşi e vorba despre un joc obişnuit din campionat. Tot stadionul devine o galerie, 18.000 de oameni tropăie şi scandează. Mulţimea în roşu şi galben aminteşte de Galatasaray din vremea lui Hagi.

Şumudică agită tribunele cu gesturile pe care le făcea şi în România, doar că în locul ministadionului pustiu din Giurgiu, acum are o arenă science-fiction şi o galerie reală. "Kadir Has" are 32.800 de locuri şi a costat 30 de milioane de euro. La ora meciului e luminat spectaculos şi din exterior arată ca un subiect pentru un nou Roswell, bun de studiat de către ufologi. Într-un oraş cu blocuri, cu construcţii care nu-şi propun să sfideze arhitectura obişnuită, stadionul te face să te întrebi cine a aterizat cu el pe această planetă.

Arena e, în mod normal, în contrast cu Kayserispor. Clubul există de 50 de ani, însă nu are o tradiţie de succes. Şumi a izbutit să aplice reţeta de la Astra: i-a făcut pe oameni să creadă că au obiective mari. Gesturile spre tribune, toată agitaţia lui de pe bancă se transmit şi către suporteri, şi pe teren.

"Sunt foarte obosit. Mă simt de parcă eu aș fi jucat 90 de minute. Cred că merit să fiu în Super Lig. Veți auzi de Șumudică un pic mai des"
Marius Şumudică, antrenor Kayserispor

Smoală peste Eto'o şi peste Nasri

Săpunaru a început ca rezervă, însă a intrat în prima jumătate de oră, când s-a accidentat camerunezul Kana-Biyik. Cristi sare la Nasri şi-l împunge cu capul ca într-o luptă de cocoşi. Francezul fost superstar la Arsenal şi la Manchester City şi-a păstrat atingerea fină, dar e cam grăsuţ. Nici Eto'o nu arată ca fotbalistul de la Barcelona. Şi el pare să aibă kilograme în plus, a devenit lent. E şi antrenor secund la Antalyaspor, el strânge echipa într-un cerc înainte de meci şi dă ultimele indicaţii.

Împotriva brandurilor, Şumudică aruncă smoală de pe acoperiş: în echipă îl mai are, pe lângă superagresivul Săpunaru, pe Tiago Lopes, fundaşul enervant de la CFR Cluj. Portughezul e ca o insectă de care nu scapi, orice ai face. Îşi împinge adversarii, îi arde o palmă după ceafă lui Nasri, pe urmă încasează şi el una de la Maicon.

N-ai cum să rămâi calm în faţa unui asemenea provocator! Lusitanul enervează pe toată lumea şi e, în același timp, printre cei mai buni din echipă, la fel ca la Cluj.
Într-o finală de Cupa României, Dinamo-CFR, l-a lovit pe Rednic. De data asta îl lasă în pace pe "principalul" de la Antalya, Riza Calimbay, se luptă numai cu secundul Eto'o. Ca şi la Astra, Şumudică şi-a convins echipa că e capabilă de surprize, inventează rivalităţi şi tensiune.

Kayseri a terminat 2-0 cu Antalya şi e în top, în ciuda tuturor estimărilor din Turcia. Clubul din centrul ţării abia s-a salvat în sezonul trecut, a terminat primul deasupra liniei retrogradării.

"Kayserispor e într-o situaţie bună, dar nu trebuie să exagerăm cu pretenţiile! Eu ştiu că, în Turcia, dacă pierzi două meciuri la rând, deja e ceva foarte grav!"Marius Şumudică, antrenor Kayserispor

Eroul Lung

Echipa sărbătoreşte momentul magic în faţa peluzei pe care Şumi a incitat-o pe tot parcursul meciului. Cei mai buni turci, Umut Bulut şi Deniz Turuc, sunt pe gard şi cântă cu suporterii.

Românii participă la petrecere ca în Giuleşti, de unde vine Săpunaru, sau ca la Craiova, în cazul lui Silviu Lung. Portarul a scos un penalty bătut de Eto'o, i-a ghicit colţul şi a ajuns la timp la mingea pe care camerunezul a trimis-o cu latul. Fotbaliştii îşi aruncă tricourile spre galerie şi se creează o viermuială, fiecare luptă să apuce ceva.

Un fan intrase pe teren în timpul jocului şi a fost scos de stewarzi. Mai apare unul după fluierul de final şi e salvat de Săpunaru, care-l ia pe după gât şi-l apără de doi gardieni veniţi după el. Cristi bate palma cu suporterul şi se îndepărtează. Oamenii de ordine prind momentul şi sar pe invadator.

Ultrasul insistent, cel care-i striga lui Şumudică să-l bage pe Gyan înainte ca Bulut să facă 2-0, s-a calmat. În sensul că nu mai e supărat, e încântat! Antrenorul merge în dreptul tribunei, suporterul îi pupă mâinile!

În 90 de minute s-au schimbat multe. Şumudică, Săpunaru, Lung, Tiago Lopes şi Boldrin au plecat din Liga 1 într-un campionat în care datele se modifică la fiecare 90 de minute, săptămână de săptămână. Nu există planuri pe termen lung, lumea n-are timp. Are bani, aduce vedete şi vrea o poveste de la fiecare meci. 

"Îmi place să antrenez în Turcia, îmi place campionatul. Am mai avut şi alte oferte după ce am plecat de la Astra, dar mi-am dorit să ajung aici"Marius Șumudică

1.500.000 de locuitori areorașul aflat în centrul Turciei. Oraşul e o atracţie doar ca punct de plecare către Cappadocia, o zonă turistică importantă

Kayserispor - Antalyaspor 2-0

Au marcat: Badji (1), U. Bulut (77)
Kayseri: S. Lung - T. Lopes, Kana-Biyik (22 Săpunaru), Kucher, Kaş - Cinaz, Badji - R. Mendes, Turuc (83 Stojiljkovici), Vural (64 Boldrin) - U. Bulut
Antrenor: Marius Şumudică
Antalyaspor: Kaplan - Celustka, Djourou, Angelo, Aytac - Kurtuluş (Vainqueur), Charles (73 Gural) - Maicon, Nasri, Karabulut (58 Danilo) - Eto'o
Antrenor: Riza Calimbay

Ce vedete mai sunt în Turcia

Galatasaray: Muslera, Belhanda, Gomis, Feghouli
Beşiktaş: Adriano, Pepe, Talisca, Medel, Quaresma, Negredo, Ryan Babel
Fenerbahce: Kameni, Skrtel, Isla, Van Persie, Valbuena, Soldado
Başakşehir: Clichy, Inler, Adebayor

4 antrenori străinisunt în campionatul Turciei. Pe lângă Şumudică, mai există Paul Le Guen la Bursaspor, Safet Susici la Alanyaspor, Igor Tudor la Galatasaray

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (16)
ervfr
ervfr  •  17 Septembrie 2017, 16:36

Mentalitate orientala. La fel si la noi. O sa tina totul pana la prima infrangere sau doua cand acea persoana care i-a pupat mana il va scuipa intre ochi. Fotbalul turcesc la aceasta ora este mult sub ce era inainte. In afara de Besiktas restul echipelor, dupa cate se vede si in cupele europene nu fac mare lucru.

gigelos
gigelos  •  17 Septembrie 2017, 15:51
Postat de cainelup pe 17 Septembrie 2017, 10:31

Gestul suporterului respectiv denota o adanca si straveche cultura. Seamana cu apucaturile unora de pe aici, ma refer la rasa aia care-ti pupa mana, daca te vad jupan *** daca nu esti atent. E in elementul lui, acolo, Sumi Bey.

Nu prietene . Gestul acela inspira respect , ierarhie , stima . E un cult pentru sef acolo . Seful e sef , nu ca la noi ,da-l in aia a mea . Neam de razboinici , la razboi faci ce spune conducatorul , ce spui tu e pe aici pe la noi . Gresesti total .

dreak
dreak  •  17 Septembrie 2017, 14:53
Postat de steaua1986forever pe 17 Septembrie 2017, 13:10

Imagineaza-ti sa antreneze Tilica in Germania sau Anglia. La ce face el (si i se pare ca e normal) ar stat suspendat etapa de etapa. Dar acolo, la "europenii" din mijlocul Asiei Mici, probabil o sa fie apreciat. Daca reuseste sa tina echipa in primele 8, eu cred ca e o performanta mult mai mare decat sa castigi campionatul cu Galata sau Besiktas. Intelegeti voi de ce....daca nu, va explic alta data....Nu a contestat nimeni ca e un excelent motivator insa....ii trebuie si fotbalistii pe 'genul asta' ca sa ii poata motiva. Insa, articolul asta ne explica ceva ce e putin socant pentru mine: adica e bine ca un jucator sa loveasca antrenorul adversarei? Ca asa se intelege, ca e o fapta de mare 'caracter'.

Dar imagineaza-ti cum ar fi fost sa fi antrenat in prima liga turca si maretii tai antrenori, regheblat si oli. Care insa acum antreneaza in "puternicele" campionate ale proprietarilor de camile ...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează