INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV Mircea Lucescu atacă fotbalul mare: "Noi suntem de clasa a doua! Nu aș fi lăsat niciodată să iau Liga Campionilor"

Articol de - Publicat vineri, 23 februarie 2018 11:01

Mircea Lucescu, 12 ani antrenor la Șahtior, e sigur că "am fi fost printre primele patru în Europa. Dar, pentru liniștea fotbalului occidental, ne-ar fi blocat la un moment dat".

La 72 de ani, Mircea Lucescu e în mișcare permanentă. Actualul selecționer al Turciei a fost marți la München, să o vadă pe Beșiktaș cu Bayern. Miercuri, era la Harkov, 1.800 de kilometri spre Est, pentru foștii săi jucători de la Șahtior și pentru copilul teribil al fotbalului turc și al Romei, Cengiz Ünder. Ieri la prânz, tocmai se întorsese la Istanbul: "Dacă nu aș fi ratat cursa de Madrid, aș fi fost în Spania acum. Voiam să-l văd și pe Enes, tânărul de la Villarreal, în Europa League".

"Șahtior mi-a rămas în suflet!

- Păreți un globe-trotter, domnule Lucescu. Când vă opriți?
- (Râde) Niciodată nu mă opresc. Cât mă simt bine, voi fi în mișcare continuă. Vreau să văd totul, să știu totul, să vorbesc cu toți.

- V-ați întors în Ucraina, la marea dragoste?
- Am fost și la meciul cu Manchester City. Șahtior e un loc de suflet, în inima mea, mi-e greu să stau departe.

- Cum vi se pare echipa acum?
- Același stil, foarte agresivi în atac. Băieții au mai crescut, au mai acumulat experiență. Puteau câștiga și mai clar în fața Romei. Totuși, 2-1 e un rezultat de calificare, pentru că italienii trebuie să atace acum. Pot fi surprinși.

"Nu poți concura cu istoria marilor cluburi vestice"

- Vă imaginați cum ar fi arătat un Șahtior cu toți brazilienii pe care i-ați avut? Plus Mhitarian. Imaginați-vă! De la mijloc în sus ar fi fost Fernandinho - Douglas Costa, Alex Teixeira, Mhitarian, Willian - Luiz Adriano.
- (Oftează) Ah, ce frumos ar fi fost... Au crescut copiii. Și-au luat zborul. Și stai puțin! Taison unde e? Dar Fred? Și ei trebuie să fie acolo.

- Ați fi putut câștiga Liga Campionilor cu ei toți adunați într-o echipă?
- Am fi fost sigur printre primele patru în Europa. Dar, pentru liniștea fotbalului occidental, te blochează, e dificil să faci mai mult. Nu m-ar fi lăsat niciodată să câștig Champions League cu Șahtior.

- Cine te blochează?
- Ei, știi și tu la fel de bine. Nu poți concura cu istoria marilor cluburi vestice. Și nici cu influențele cercurilor înalte ale lumii fotbalului. Doar amintește-ți ce ni s-a întâmplat cu Bayern, la München. În minutul 3, arbitrul ne-a dat om afară!

"Noi, esticii, suntem considerați de clasa a doua"

- Ce v-ar fi trebuit?
- Ai nevoie de mulți ani pentru a fi acceptat în vârful Europei. În plus, pentru a păstra marile valori o perioadă mai lungă, trebuie să ai în spate un campionat puternic. Dacă am fi putut muta Șahtiorul în Anglia sau Spania, am fi avut o șansă.

- Nu s-a schimbat nimic?
- Măi, copile, nu s-a schimbat nimic. Noi, esticii, suntem considerați de clasa a doua. Cortina de Fier a căzut, dar ei continuă să dețină puterea. Trăim vremuri în care suntem sclavii banului. Dacă vrem să ajungem sus, trebuie să suferim.

- Nu ați putut câștiga Liga cu Șahtior, însă aveți satisfacția că foștii jucători de la Șahtior evoluează azi la mari cluburi europene.
- E o imensă bucurie. Am antrenat 12 ani acolo, pe toți i-am văzut crescând de la 18, 19 ani. De aceea, simpatizez acum mai multe echipe. Echipele băieților mei.

17

"Acesta e momentul lui Răzvan"

- Și Răzvan?
- (Râde) Primul lucru pe care-l fac e să văd ce e nou cu Răzvan. Apoi, mă uit după ceilalți copii.

- Vă duceți duminică la Salonic, nu?
- (Dintr-o dată, se întristează) Nu cred. Nu știu încă.

- Ratați PAOK - Olympiakos?
- Duminică seară e Beșiktaș - Fenerbahce.

- Și turcii vă vor critica dacă ratați un asemenea meci...
- E foarte important.

- Ce ar însemna ca Răzvan Lucescu să câștige primul titlu din carieră la PAOK, club care-l așteaptă de 33 de ani?
- Acesta e momentul lui Răzvan. 

"Șahtiorului meu i-a lipsit experiența. Eram foarte tari, dar experiența ne lipsea. Atât. Ca să urci cât mai sus într-o competiție, media de vârstă a echipei trebuie să fie în jur de 28-29 de ani"Mircea Lucescu

50 de milioane de eurova plăti Man. City la vară pentru Fred, cumpărat de Lucescu în 2013 cu 15 milioane de euro, de la Internacional Porto Alegre

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
887888274661367
Pompiliu Bota  •  24 Februarie 2018, 00:30

Tot Universul s-a opus lui Luce ca sa nu castige CCE. Daca nu il fura arbitrul, la Munchen o zdrobea pe Bayern cu 7 - 0!

romeverest
romeverest  •  23 Februarie 2018, 18:12

Alte tampenii “marca Lucescu “ !! Nici macat odata nu a avut vreo sansa sa ajunga in fazele finale ale Ligii Campionilor !! L-au eliminat in mod corect echipe mult mai bune. Nici in Europa League nu a avut mari succese, pentru ca acea cupa castigata odata de catre Sahtior, a fost castigata pe sistemul vechi de disputate a acestei cupe !! In opinia mea, Sahtiorul de azi joaca mult mai frumos si mai ofensiv decat p vremea lui Lucescu !!

572753159746155
Sorlea Elwyn  •  23 Februarie 2018, 17:10

@bazileon Nu știu ce caută Porto în schema asta. Vorbești de anii '80 și începutul anilor ' 90: o perioadă încă romantică. Nu se pompa mulți bani cât a fost în format CCE. Aveai nevoie de opt meciuri să ajungi în finală, dintre care, primele patru erau mai facile. În formatul UCL de câte meciuri ai nevoie și cu ce adversari să ajungi în finală? Și ce bani sunt la mijloc..

Vezi toate comentariile (15)
Comentează