INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FIORENTINA

Mutu spune tot! Află ce l-a împins la consumul de droguri, cine a fost idolul său şi de ce nu a reuşit la Chelsea!

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 iunie 2009 00:00

Atacantul echipei AC Fiorentina, Adrian Mutu, a declarat, într-un interviu ce va fi difuzat, vineri seară, în cadrul emisiunii "Il signori del calcio" de la postul italian Sky Sport 1, că a încercat să demonstrez că poate fi valabilă comparaţia sa cu Gheorghe Hagi, informează cotidianul Tuttosport.

- La 18 ani, ai debutat în campionatul românesc. Erai aşa de talentat încât toţi te-au numit ca moştenitorul lui Hagi.
- A fost o greutate în plus pentru mine, deoarece Hagi a fost unul dintre cei mai buni jucători români din toate timpurile. În acelaşi timp, am fost foarte onorat şi am încercat mereu să demonstrez că această comparaţie poate fi valabilă.

- Hagi era idolul tău când erai copil?

- Era idolul tuturor copiilor români. Avea carismă şi a făcut enorm pentru fotbalul românesc.

- Mai erau şi alţi jucători din care te inspirai?

- Toţii fotbaliştii cu numărul 10 de la toate echipele îmi plăceau. Cum ar fi Platini şi apoi Del Piero.

"Nu m-am adaptat la Inter pentru că Lippi îi prefera pe jucătorii experimentaţi!"

- Prima ta experienţă în fotbalul italian a fost la Inter. Ce ai gândit atunci când ţi-au spus să-ţi faci bagajele pentru a pleca la Milano?

- Abia aşteptam. Era o echipă cu atâţea campioni. În prima zi când am ajuns în vestiar am stat alături de Vieri. Mai erau şi Baggio, Ronaldo, Zamorano, Blanc, Zanetti, Panucci. Credeam că nu voi juca niciodată. Nu aveam deloc răbdare, vroiam să fiu pus imediat la încercare. O dată, la antrenamente, Lippi m-a luat de ureche şi mi-a spus: «Băiete, eşti tânăr, nu te mai agita pentru că vei avea şansa să joci!». Mai erau 14 jocuri până finalul campionatului şi dintre ele am evoluat în şase ca titular, dar era atât de multă de presiune... Nu m-am impuns deoarece pentru mine Inter, la vârsta aceea, era un pic cam mult. Lippi prefera jucători cu mai multă experienţă.

- Ai greşit din cauza orgoliului?
- Se poate spune, deoarece eram tânăr, dar atunci când i-am spus lui Lippi că vreau să plec la Verona pentru a avea o continuitate în jocuri, el mi-a zis că pot rămâne şi pot face parte din cei patru atacanţi pentru a vedea ce se întâmplă. M-am uitat împrejur, am văzut cu cine am de a face şi i-am spus că mă voi duce la Verona. Chiar şi aici a fost greu. În primul an am marcat doar patru goluri, dintre care două în primele trei jocuri. Am avut o criză şi am revenit în România, acasă. Credeam că nu voi reuşi, că nu sunt suficient de puternic mental.

Mentorul Prandelli

- Apoi a venit Malesani…

- Da, a venit Malesani şi acolo a fost un punct de cotitură. Nu am avut o relaţie bună cu antrenorul care fusese înaintea lui: mă punea să evoluez într-un mod ce nu mi se potrivea, mă simţeam prins într-o capcană. I-am spus asta lui Malesani, iar acesta m-a pus să joc cum vroiam. Cu el am avut o relaţie specială. După aceea Prandelli a fost cel care m-a înţeles ca persoană. Cu el ca antrenor am izbutit să marchez 12 goluri şi am jucat bine chiar dacă echipa a retrogradat. În luna august, am plecat apoi la AC Parma şi acolo am reluat colaborarea cu Prandelli. A fost un an foarte bun, nu doar din punct de vedere fotbalistic. La Parma simţeam afecţiunea fanilor. Am înscris 24 de goluri în acel sezon, inclusiv în Serie A şi Cupa UEFA.

- Ce relaţie aveai cu Prandelli?
- La fel ca şi acum, între contraste şi diferenţe de opinii, deoarece în acest fel întotdeauna te stimulezi. Amândoi vroiam să câştigăm şi el ştie că mă supăr mult atunci când nu îmi iese ceva.

- Coechipierul tău din atac era Adriano…
- Da, iar pe bacă era Gilardino. M-a înţeles excelent cu Adriano, eram prieteni. Încă de pe vremea aceea îi lipsea foarte mult Brazilia. Cu toate acestea, antrenorul a găsit o modalitate de a-l face să explodeze. Gilardino nu juca aproape deloc, iar înainte de un meci în care eram suspendat, m-am dus în vestiare şi i-am spus că a venit şi momentul lui. Este o încântare să văd cât de mult a crescut acum Gilardino.

- A venit apoi trecerea la Chelsea. Ai devenit jucătorul român cel mai scump din toate timpurile.
- A fost o ofertă pe care nu o puteai refuza.

"Eram favoritul fiului lui Abramovici"

- Ce relaţie aveai cu Abramovici?

- Una foarte bună, eram jucătorul favorit al fiului său.

- La început a mers totul bine. După aceea, ai încetat să faci furori în teren şi făceai doar în afara lui.
- Când începi să exagerezi în afara terenului, pe teren fizicul nu o mai acceptă. Să greşeşti este normal, face parte din viaţă, dar şi atunci când eşti o persoană publică este mult mai uşor ca oamenii să te arate cu degetul. Cel mai important lucru este să tragi concluziile cele mai bune din aceste critici.

- Ai fost depistat pozitiv cu cocaină. Crezi că ai căzut într-o capcană?
- O capcană făcută de greşeli copilăreşti, nu cred că a fost ceva pus la cale de Chelsea pentru a mă alunga. Era uşor să greşeti: eram celebru, la Londra mergeam peste tot şi eram tratat ca un rege. Am fost naiv, am fost un credul.

"M-am drogat pentru că eram într-o depresie provocată de divorţ"

- A fost vreun motiv pentru care te-ai lăsat aşa influenţat?

- Cu câteva luni înainte să merg la Londra, am divorţat de soţia mea, aveam şi un copil iar aceaste lucruri erau o mare povară. Apoi, ca şi atunci când am ajuns prima oară în Italia, oamenii, limba, erau toate noi. Intrasem puţin în depresie. La început acest lucru nu se simţea pentru că pe plan fotbalistic în mergea foarte bine. După aceea, am avut o pubalgie timp de trei luni, iar necazurile au început să apară.

- Nu crezi că ar fi trebuit să fie mai aproape de tine cei de la Chelsea?

- În majoritatea cazurilor, echipa îţi mai dă o a doua şansă, în schimb aici în două luni m-au dat afară. Vorbeam puţin limba engleză, nu înţelegeam prea multe. Am rămas dezamăgit deoarece ar fi trebuit să-mi dea o a doua şansă. Nu era corect să mă lase singur pentru că problema era mai mult pe plan personal, decât pe cel fotbalistic. Am fost concediat, nu m-au mai plătit, am fost concediat aşa cum era normal să se întâmple, iar acum sunt în aştepatarea ultimei sentinţe. Să plătesc atât de mult pentru o greşeală a fost exagerat, m-au descris într-un mod în care nu sunt, de cinci ani nu am mai vorbit despre asta, dar în curând voi începe să spune exact cum s-au întâmplat lucrurile.

- Cum ai ieşit din această situaţie?

- La început credeam că trăiesc un coşmar. M-a ajutat şi familia, dar în special am încercat să stau singur pentru a mă regăsi. Dinamo Bucureşti mi-a permis să mă alătur antrenamentelor lor, eu le mulţumesc pentru că m-au ajutat foarte mult. Apoi, după trei luni, am semnat cu Juvetus. În luna ianuarie, am ajuns la Torino şi am vorbit cu Capello. Mă pregăteam în fiecare zi.

- Juventus a arătat că vrea să te transfere.
- Au făcut tot posibilul, nu m-am simţit în niciun moment exclus. Imediat după suspendare, m-au ajutat să-mi revin, am cucerit un titlul jucând doar foarte puţin din ultima partidă a sezonului şi era chiar să şi înscris în ultimele 30 de minute ale acelui an competiţional. Anul următor, am fost un jucător de bază: 32 de partide, 22 ca titular şi 10 goluri marcate ca mijlocaş. Era o echipă Juventus foarte puternică şi îmi vină să rând atunci când se spune că a furat. Juventus atunci era ca Interul de astăzi, chiar cu câţiva jucători în plus. Acele campionate câştigate le simţim ale noastre. Orice fotbalist din aceea echipă simte că poartă acele titluri care au fost retrase.

- Ce părere ai de scandalul Calciopoli?

- Nu am nicio părere pentru că nu mă gândesc la el şi pentru că nu mă interesează. Îl cunosc foarte bine pe Moggi, ştiu cât de important era pentru Juventus datorită capacităţii sale şi pentru că îşi făcea cum trebuie munca. A venit scandalul Calciopoli şi nu ştiam ce să fac. Am plecat în Miami cu familia mea, m-a sunat Alessio Secco şi mi-a spus că nimeni nu mă obligă se plec de la echipă, dar exista o ofertă de la Fiorentina. Ţinând cont că acolo era antrenor Prandelli şi care erau ambiţiile Fiorentinei, am spus imediat da. Odată ce am ajuns acolo, am văzut că şi Fiorentina era implicată în acel scandal, dar era Prandelli la echipă şi vroiau foarte mult să mă transfere. Din fericire am reuşit să ne menţinem în Serie A.

"Roma m-a vrut vara trecută!"


- Un fost coechipier de-al tău de la Juventus spune că eşti între primi zece fotbalişti ai lumii. Acest lucru îl spune Ibrahimovici.
- El a fost colegul meu de cameră în cei doi ani pe care i-am petrecut la Juve. Imaginaţi-vă ce pereche eu şi el în cameră!

- Care a fost cel mai frumos moment al tău la echipa din Florenţa?

- Semifinala Cupei UEFA pe care am pierdut-o la penalti, putem chiar să şi câştigăm acel trofeu.

- Cum ţi se pare Florenţa?

- Este un oraş ciudat. În trei zile poate trece de la entuziasm la pesimism. Şi apoi revii la entuziasm. Nu există mult echilibru în sentimente. Acest lucru însă reprezintă forţa acestui oraş, deoarece este suficient un singur episod pentru a reda entuziasmul, mai repede decât în alte locuri. Suntem foarte influenţaţi de temperamentul oamenilor acestui oraş.

- Ce s-a întâmplat vara trecută?
- AS Roma vroia să mă transfere. Apoi, eu şi Fiorentina, chiar şi cei de la Roma, ne-am gândit că cel mai bun lucru este ca eu rămâne la Florenţa. Am rămas aici şi sper să rămână aici pentru cât mai mult timp.

Mediafax

Atacantul echipei AC Fiorentina, Adrian Mutu, a declarat, într-un interviu ce va fi difuzat, vineri seară, în cadrul emisiunii "Il signori del calcio" de la postul italian Sky Sport 1, că a încercat să demonstrez că poate fi valabilă comparaţia sa cu Gheorghe Hagi, informează cotidianul Tuttosport.

- La 18 ani, ai debutat în campionatul românesc. Erai aşa de talentat încât toţi te-au numit ca moştenitorul lui Hagi.
- A fost o greutate în plus pentru mine, deoarece Hagi a fost unul dintre cei mai buni jucători români din toate timpurile. În acelaşi timp, am fost foarte onorat şi am încercat mereu să demonstrez că această comparaţie poate fi valabilă.

- Hagi era idolul tău când erai copil?

- Era idolul tuturor copiilor români. Avea carismă şi a făcut enorm pentru fotbalul românesc.

- Mai erau şi alţi jucători din care te inspirai?

- Toţii fotbaliştii cu numărul 10 de la toate echipele îmi plăceau. Cum ar fi Platini şi apoi Del Piero.

"Nu m-am adaptat la Inter pentru că Lippi îi prefera pe jucătorii experimentaţi!"

- Prima ta experienţă în fotbalul italian a fost la Inter. Ce ai gândit atunci când ţi-au spus să-ţi faci bagajele pentru a pleca la Milano?
- Abia aşteptam. Era o echipă cu atâţea campioni. În prima zi când am ajuns în vestiar am stat alături de Vieri. Mai erau şi Baggio, Ronaldo, Zamorano, Blanc, Zanetti, Panucci. Credeam că nu voi juca niciodată. Nu aveam deloc răbdare, vroiam să fiu pus imediat la încercare. O dată, la antrenamente, Lippi m-a luat de ureche şi mi-a spus: «Băiete, eşti tânăr, nu te mai agita pentru că vei avea şansa să joci!». Mai erau 14 jocuri până finalul campionatului şi dintre ele am evoluat în şase ca titular, dar era atât de multă de presiune... Nu m-am impuns deoarece pentru mine Inter, la vârsta aceea, era un pic cam mult. Lippi prefera jucători cu mai multă experienţă.

- Ai greşit din cauza orgoliului?
- Se poate spune, deoarece eram tânăr, dar atunci când i-am spus lui Lippi că vreau să plec la Verona pentru a avea o continuitate în jocuri, el mi-a zis că pot rămâne şi pot face parte din cei patru atacanţi pentru a vedea ce se întâmplă. M-am uitat împrejur, am văzut cu cine am de a face şi i-am spus că mă voi duce la Verona. Chiar şi aici a fost greu. În primul an am marcat doar patru goluri, dintre care două în primele trei jocuri. Am avut o criză şi am revenit în România, acasă. Credeam că nu voi reuşi, că nu sunt suficient de puternic mental.

Mentorul Prandelli

- Apoi a venit Malesani…
- Da, a venit Malesani şi acolo a fost un punct de cotitură. Nu am avut o relaţie bună cu antrenorul care fusese înaintea lui: mă punea să evoluez într-un mod ce nu mi se potrivea, mă simţeam prins într-o capcană. I-am spus asta lui Malesani, iar acesta m-a pus să joc cum vroiam. Cu el am avut o relaţie specială. După aceea Prandelli a fost cel care m-a înţeles ca persoană. Cu el ca antrenor am izbutit să marchez 12 goluri şi am jucat bine chiar dacă echipa a retrogradat. În luna august, am plecat apoi la AC Parma şi acolo am reluat colaborarea cu Prandelli. A fost un an foarte bun, nu doar din punct de vedere fotbalistic. La Parma simţeam afecţiunea fanilor. Am înscris 24 de goluri în acel sezon, inclusiv în Serie A şi Cupa UEFA.

- Ce relaţie aveai cu Prandelli?
- La fel ca şi acum, între contraste şi diferenţe de opinii, deoarece în acest fel întotdeauna te stimulezi. Amândoi vroiam să câştigăm şi el ştie că mă supăr mult atunci când nu îmi iese ceva.

- Coechipierul tău din atac era Adriano
- Da, iar pe bacă era Gilardino. M-a înţeles excelent cu Adriano, eram prieteni. Încă de pe vremea aceea îi lipsea foarte mult Brazilia. Cu toate acestea, antrenorul a găsit o modalitate de a-l face să explodeze. Gilardino nu juca aproape deloc, iar înainte de un meci în care eram suspendat, m-am dus în vestiare şi i-am spus că a venit şi momentul lui. Este o încântare să văd cât de mult a crescut acum Gilardino.

- A venit apoi trecerea la Chelsea. Ai devenit jucătorul român cel mai scump din toate timpurile.
- A fost o ofertă pe care nu o puteai refuza.

"Eram favoritul fiului lui Abramovici"

- Ce relaţie aveai cu Abramovici?
- Una foarte bună, eram jucătorul favorit al fiului său.

- La început a mers totul bine. După aceea, ai încetat să faci furori în teren şi făceai doar în afara lui.
- Când începi să exagerezi în afara terenului, pe teren fizicul nu o mai acceptă. Să greşeşti este normal, face parte din viaţă, dar şi atunci când eşti o persoană publică este mult mai uşor ca oamenii să te arate cu degetul. Cel mai important lucru este să tragi concluziile cele mai bune din aceste critici.

- Ai fost depistat pozitiv cu cocaină. Crezi că ai căzut într-o capcană?
- O capcană făcută de greşeli copilăreşti, nu cred că a fost ceva pus la cale de Chelsea pentru a mă alunga. Era uşor să greşeti: eram celebru, la Londra mergeam peste tot şi eram tratat ca un rege. Am fost naiv, am fost un credul.

"M-am drogat pentru că eram într-o depresie provocată de divorţ"

- A fost vreun motiv pentru care te-ai lăsat aşa influenţat?
- Cu câteva luni înainte să merg la Londra, am divorţat de soţia mea, aveam şi un copil iar aceaste lucruri erau o mare povară. Apoi, ca şi atunci când am ajuns prima oară în Italia, oamenii, limba, erau toate noi. Intrasem puţin în depresie. La început acest lucru nu se simţea pentru că pe plan fotbalistic în mergea foarte bine. După aceea, am avut o pubalgie timp de trei luni, iar necazurile au început să apară.

- Nu crezi că ar fi trebuit să fie mai aproape de tine cei de la Chelsea?

- În majoritatea cazurilor, echipa îţi mai dă o a doua şansă, în schimb aici în două luni m-au dat afară. Vorbeam puţin limba engleză, nu înţelegeam prea multe. Am rămas dezamăgit deoarece ar fi trebuit să-mi dea o a doua şansă. Nu era corect să mă lase singur pentru că problema era mai mult pe plan personal, decât pe cel fotbalistic. Am fost concediat, nu m-au mai plătit, am fost concediat aşa cum era normal să se întâmple, iar acum sunt în aştepatarea ultimei sentinţe. Să plătesc atât de mult pentru o greşeală a fost exagerat, m-au descris într-un mod în care nu sunt, de cinci ani nu am mai vorbit despre asta, dar în curând voi începe să spune exact cum s-au întâmplat lucrurile.

- Cum ai ieşit din această situaţie?

- La început credeam că trăiesc un coşmar. M-a ajutat şi familia, dar în special am încercat să stau singur pentru a mă regăsi. Dinamo Bucureşti mi-a permis să mă alătur antrenamentelor lor, eu le mulţumesc pentru că m-au ajutat foarte mult. Apoi, după trei luni, am semnat cu Juvetus. În luna ianuarie, am ajuns la Torino şi am vorbit cu Capello. Mă pregăteam în fiecare zi.

- Juventus a arătat că vrea să te transfere.
- Au făcut tot posibilul, nu m-am simţit în niciun moment exclus. Imediat după suspendare, m-au ajutat să-mi revin, am cucerit un titlul jucând doar foarte puţin din ultima partidă a sezonului şi era chiar să şi înscris în ultimele 30 de minute ale acelui an competiţional. Anul următor, am fost un jucător de bază: 32 de partide, 22 ca titular şi 10 goluri marcate ca mijlocaş. Era o echipă Juventus foarte puternică şi îmi vină să rând atunci când se spune că a furat. Juventus atunci era ca Interul de astăzi, chiar cu câţiva jucători în plus. Acele campionate câştigate le simţim ale noastre. Orice fotbalist din aceea echipă simte că poartă acele titluri care au fost retrase.

- Ce părere ai de scandalul Calciopoli?

- Nu am nicio părere pentru că nu mă gândesc la el şi pentru că nu mă interesează. Îl cunosc foarte bine pe Moggi, ştiu cât de important era pentru Juventus datorită capacităţii sale şi pentru că îşi făcea cum trebuie munca. A venit scandalul Calciopoli şi nu ştiam ce să fac. Am plecat în Miami cu familia mea, m-a sunat Alessio Secco şi mi-a spus că nimeni nu mă obligă se plec de la echipă, dar exista o ofertă de la Fiorentina. Ţinând cont că acolo era antrenor Prandelli şi care erau ambiţiile Fiorentinei, am spus imediat da. Odată ce am ajuns acolo, am văzut că şi Fiorentina era implicată în acel scandal, dar era Prandelli la echipă şi vroiau foarte mult să mă transfere. Din fericire am reuşit să ne menţinem în Serie A.

"Roma m-a vrut vara trecută!"

- Un fost coechipier de-al tău de la Juventus spune că eşti între primi zece fotbalişti ai lumii. Acest lucru îl spune Ibrahimovici.
- El a fost colegul meu de cameră în cei doi ani pe care i-am petrecut la Juve. Imaginaţi-vă ce pereche eu şi el în cameră!

- Care a fost cel mai frumos moment al tău la echipa din Florenţa?

- Semifinala Cupei UEFA pe care am pierdut-o la penalti, putem chiar să şi câştigăm acel trofeu.

- Cum ţi se pare Florenţa?

- Este un oraş ciudat. În trei zile poate trece de la entuziasm la pesimism. Şi apoi revii la entuziasm. Nu există mult echilibru în sentimente. Acest lucru însă reprezintă forţa acestui oraş, deoarece este suficient un singur episod pentru a reda entuziasmul, mai repede decât în alte locuri. Suntem foarte influenţaţi de temperamentul oamenilor acestui oraş.

- Ce s-a întâmplat vara trecută?
- AS Roma vroia să mă transfere. Apoi, eu şi Fiorentina, chiar şi cei de la Roma, ne-am gândit că cel mai bun lucru este ca eu rămâne la Florenţa. Am rămas aici şi sper să rămână aici pentru cât mai mult timp.

Mediafax

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
 •  08 Ianuarie 2010, 21:57

mutu frate e mai talentat decat hagi da e el mai betivan si le are cu femeile

 •  07 Iunie 2009, 17:23

nu va mai luati degeaba de cel care a scris acest articol,nu el posteaza materialul online,nu el face corectura,ci cei care se ocupa cu acest site,ei sunt cei care atat pot,niste dobitoci care niciodata nu au curaj sa recunoasca si cum toti il injura pe autorul articolului,pe ei ii doare in dorsel,probabil nici acolo rusine stimati internauti incompententi

 •  06 Iunie 2009, 09:48

domnul redactor, ati uitat sa bagati tastatura in spate. femeia de servici scrie mai bine ca voi.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează