INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  REPORTAJ GSP

VIDEO Corespondență GSP din Spania » Valencia nu l-a uitat pe Adi Ilie: "Era talent pur. Dacă ar fi și muncit, era Balonul de Aur!"

Adrian Ilie (înconjurat de Adani, Torricelli și Repka) a deschis scorul pentru Valencia la un 2-0 cu Fiorentina, în a 2-a fază a grupelor Ligii Campionilor // FOTO: Reuters +1   FOTO
Adrian Ilie (înconjurat de Adani, Torricelli și Repka) a deschis scorul pentru Valencia la un 2-0 cu Fiorentina, în a 2-a fază a grupelor Ligii Campionilor // FOTO: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 22 septembrie 2017 12:16

Valencia nu l-a uitat pe Adrian Ilie, atacantul care a jucat 4 ani și jumătate pe "Mestalla" (1998-2002). Jurnaliști și suporteri se aprind când vorbesc despre el: "A jucat în echipa care a făcut Valencia să renască".

Au trecut 15 ani de când Adrian Ilie a părăsit Valencia și spaniolii încă vorbesc de el. " Cobra! Cum să-l uit?", spune Carlos Bosch, redactor șef la cotidianul local Super Deporte. Face o pauză, parcă întorcându-se în timp pentru a revedea câteva acțiuni ale românului. Știe că vin la Valencia. "Hai la noi, la redacție, să schimbăm câteva cuvinte despre el", mă invită. Și accept.

Super Deporte e undeva la marginea orașului, pe Carrer dels Traginers. În aceeași clădire cu Levante, ziarul generalist frate mai mare, dar grupul EPI are și radio, și televiziune. Aici mă așteaptă Carlos zâmbind: "Compatriotul lui Ilie!".

Strategia cu telefonul la ureche

Râde când povestește: "Nu-i prea plăceau jurnaliștii! Avea o strategie: cum ieșea din vestiar, după meciuri, își punea telefonul la ureche și așa apărea la zona mixtă. Părea că vorbește mereu la celular. Trecea pe lângă noi și nimeni nu-l deranja. Până la urmă, ne-am prins. De multe ori, chiar nu discuta cu nimeni. Ținea mobilul doar așa, ca să ne păcălească. Era timid, introvertit, poate că Valencia a fost un șoc cultural la început pentru el, era primul lui transfer în vestul Europei".

"Nu ne venea să credem. Ce fotbalist!"

S-a transferat pe Mestalla de la Galatasaray, pe 30 decembrie 1997, la 23 de ani, pentru 7 milioane de dolari. Urma să-l înlocuiască pe Romario, plecat la Flamengo. Avea tot numărul 11, ca explozivul brazilian.

"Nu-l cunoșteam prea bine când l-a adus Claudio Ranieri. Dar ne-a surprins încă din primele clipe. Nu ne-a surprins, ne-a dat pe spate cu talentul său. Talent pur, putea să facă orice cu mingea. În momentul în care intra pe teren, timiditatea dispărea dintr-o dată. Debutul a fost fulgerător. În ianuarie, la al 4-lea meci, hat-trick și assist la 6-1 cu Santander. Imediat, gol la 2-1 cu Real pe Bernabeu și dublă la 3-0 cu Bilbao. În două săptămâni, cu el în formă, Valencia a bătut Madridul și Barcelona în deplasare! Spectaculos, Ilie! Ne uitam la el și nu ne venea să credem. Ce fotbalist! Și ce cuplu făcea cu Piojo López".

"Ilie es letal, es como una cobra. Te pica y te mata!"

În acea perioadă, Ranieri era fericit cu noua sa achiziție. "Italianul, în stilul său expansiv, ne-a zis: «Ilie e letal ca o cobră. Te pica y te mata! Te mușcă și te ucide!». A rămas celebru Ranieri cu acea descriere. Și Cobra a devenit noua poreclă a lui Adrian". 12 goluri a marcat Cobra în 17 meciuri în acel retur de campionat cu Valencia!

"A fost considerat unul dintre cele mai bune transferuri de iarnă".

Jurnalistul își amintește că, atunci, "Valencia venea după o perioadă foarte dificilă. Și românul a intrat în istorie făcând parte din echipa care a regenerat clubul. Nu mai cucerise Copa del Rey de douăzeci de ani. A reușit Ranieri. Nu mai luase titlul de treizeci de ani. A făcut-o Rafa Benítez. Jucând înainte de două ori la rând finala Champions League, cu Héctor Cúper antrenor. Iar Ilie va rămâne în legendă inclusiv pentru pasa de la golul lui Mendieta, la 3-0 în fața lui Atletico în finala Cupei Spaniei din 1999. Acea primă finală câștigată după multă vreme, care a trezit Valencia".

"Juca doar când avea mingea la picior"

Ce-i lipsea lui Adrian Ilie? "Juca doar când avea mingea la picior. Fără balon, meciul parcă se oprea pentru el. Nu era muncitor, iar la Cúper, de exemplu, nu mergea altfel, oricât talent ai fi avut. Nu munceai, nu jucai. Nu cât ar fi vrut românul. De aceea, a prins doar ultimele 20 de minute în finala Ligii din 2000.

Talent uriaș Ilie, însă părerea noastră, a jurnaliștilor valencieni, este că s-a pierdut. Nu era constant și nu era un titular indiscutabil. După acel start extraordinar, a început căderea. Accidentările l-au tras tot mai jos și, în cele din urmă, a plecat. Ar fi meritat mai mult în carieră".

Am părăsit Super Deporte și m-am oprit în centrul orașului, în Plaza de la Virgen, lângă frumoasa catedrală romano-catolică. Un tânăr avocat, suporter al "liliecilor", l-a recunoscut imediat pe Adrian Ilie când i-am arătat o fotografie cu fostul lor jucător. Și el, la fel ca toți ceilalți, a exclamat: "Cobra! Îți ascundea mingea. Era show cu el, o fericire pentru fanii Valenciei". Și o ușoară dezamăgire: "O dată ce au început accidentările... N-a mai fost același Ilie".

"Adrian Ilie chiar era Cobra. Nu atingea mult mingea, erau perioade când uitai de el. Apoi, apărea și te nimicea"
"Ne-a surprins încă din primele clipe. Nu ne-a surprins, ne-a dat pe spate cu talentul său. Putea să facă orice cu mingea"
"Și Adrian Ilie, și Belodedici s-au atașat de Valencia, de oraș și de oameni. Se întorc aici de câte ori au ocazia"
Carlos Bosch, redactor șef Super Deporte

"Unul dintre cei mai talentați"

Punct final pe urmele lui Ilie. Unde în altă parte decât la Mestalla? Înaintea meciului cu Atletico, o mulțime de susținători se adunaseră în jurul arenei. Aruncaseră cu suluri de hârtie la sosirea autocarului favoriților și, exaltați de bere, discutau pătimași despre jocul care se apropia. Poza cu Adrian le-a mai dat un plus de energie. "Cobra, Cobra, Cobra!", au scandat ei, acceptând imediat să se fotografieze: "Apărem în presa din România!".

Unul dintre ei era mai puțin fericit decât ceilalți. De ce? "Ilie a fost unul dintre cei mai talentați jucători avuți vreodată de Valencia. Dar, dacă ar fi și muncit precum juca, poate ar fi cucerit Balonul de Aur". Un gust dulce-amar la despărțire. Adrian Ilie e iubit aici, însă toți regretă că atacantul nu le-a oferit mai mult. Ar fi vrut totul de la el.

Adrian Ilie la Valencia

Sezon Meciuri Goluri
1997-1998 17 12
1998-1999 14 4
1999-2000 33 8
2000-2001 11 0
2001-2002 14 5

20 de goluria marcat Adrian Ilie în 67 de meciuri disputate la Valencia în LaLiga (4 sezoane și jumătate)

4 trofee
a cucerit Cobra în Spania: titlul (2002), Copa del Rey (1999), Supercupa Spaniei (1999) și Cupa Intertoto (1998)

3 mari antrenori
a avut Adrian Ilie la Valencia: Claudio Ranieri (1998-1999), Héctor Cúper (1999-2001) și Rafa Benítez (2001-2002)

1998
a fost anul în care Adrian Ilie a fost ales cel mai valoros fotbalist român (cel mai bun an al numărului 11 la Valencia)

 "Belodedici, curtat de Real înaintea Valenciei"

Carlos Bosch explică de ce Belodedici nu a avut un mare impact la Valencia. "A fost adus de la Steaua Roșie, în 1992, pentru a-l înlocui pe Ricardo Arias, o legendă a clubului, care se retrăsese. A venit ca libero, dar antrenorul de atunci a schimbat strategia și, până la urmă, a jucat într-un sistem fără libero. Și nu s-a adaptat. După doi ani, a plecat la Valladolid", își amintește jurnalistul spaniol. Tot el dezvăluie: "Belodedici a fost curtat de Real Madrid înaintea Valenciei, însă transferul nu s-a realizat"

"Lumea își amintește de Șerban doar pentru că Valencia a fost exclusă din Cupă"

Alți trei jucători români au mai fost la Valencia. "Sabin Ilie a fost adus doar pentru că era fratele lui Adrian. N-a fost folosit decât în Intertoto", e convins Carlos Bosch. A semnat pe 4 ani în 1998, dar nu a prins niciun minut în LaLiga, fiind împrumutat permanent. "Dennis Șerban? Lumea își amintește aici de el doar pentru că Valencia a fost exclusă din Cupă".

În toamna lui 2001, cu Rafa Benitez antrenor, a intrat în meciul cu Novelda, deși era al 4-lea extracomunitar pe gazon. Nu aveau voie decât 3. Și el a avut contract pe 4 sezoane, și el a fost cedat la alte cluburi. Gabi Popescu (1998-1999) a jucat 25 de partide în campionat: "Nu era rău. Timid în afara terenului. A rămas un singur an".

Cobra și Belo conduc școala de fotbal creată de Valencia la București

La începutul lunii, Valencia a inaugurat prima Academie în România. La București, unde au deschis școli de fotbal alte două cluburi din LaLiga, Atletico și Celta Vigo. "Vrem să promovăm Valencia, metodologia de lucru a clubului nostru. Scopul este să formăm oameni, nu numai sportivi", a declarat la lansare Fernando Giner, fost jucător al "liliecilor".

Miodrag Belodedici, care conduce proiectul alături de Adrian Ilie, crede că acest pas va ajuta fotbalul nostru: "E o mare bucurie să văd Valencia aici. Mereu am spus că România are o problemă: avem talent, dar nu știm să creștem competitivitatea". Academia are deja peste 50 de puști care se pregătesc pe terenul sintetic de la Colegiul Grigore Moisil. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
vbga
vbga  •  22 Septembrie 2017, 16:50

Romania a avut cativa jucatori exceptionali care au avut probleme mari cu accidentarile sau care nu au fost seriosi,Ilie,Lupu,Sabau etc

victor33
victor33  •  22 Septembrie 2017, 16:03

Ca talent, nu a fost nimeni, din 1990 incoace, intre el si Hagi.

vladutz13
vladutz13  •  22 Septembrie 2017, 15:16

De la Adrian Ilie nu a mai avut Romania un jucator asa de talentat... atunci in '98 e foarte posibil sa fi fost cel mai valoros atacant european. L-au terminat accidentarile, ca pe toti jucatorii nostri. Serios ca e o problema uriasa, ar trebui sa aiba cursuri la academii: "Cum sa treci peste accidentari" ... mental, fizic, recuperare... pana la urma e lipsa de profesionalism

Vezi toate comentariile (7)
Comentează