OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Iran, cealaltă lume

Articol de - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 18:03 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2022 18:58

Jucătorii lui Carlos Queiroz au bătut Țara Galilor și au dat o gură de aer proaspăt fotbalului sufocat de lozinci și pase înapoi

Între activiștii de mediu care aruncă bulion pe picturile lui Vincent Van Gogh și iranienii care protestează împotriva regimului Islamic de la Teheran este totuși o diferență. Nu poți măsura cu același sistem metric joaca de-a mesajul ecologist a unor copii răzgâiați și lupta surdă a oamenilor care nu cred că o femeie trebuie omorâtă pentru că nu a purtat broboada (burka, hijab, niqab) pe cap.

Noroc cu prelungirile-mamut

La fel diferența între galezii blazați ai lui Robert Page, tip care arată fix ca un selecționer al băutorilor de bere din Wrexham, și echipa lui Rezaeian, Gholizadeh, Ezatolahi, Azomun sau Taremi. Victoria cu 2-0 a iranienilor a venit greu, în ultimele minute ale prelungirilor mamut, și la înfăptuirea actului de justiție fotbalistică a contribuit ciobănia lui Wayne Hennessey, portarul cu nume de coniac de fițe. A fost de data asta cazul fericit în care fotbalul răsplătește echipa mai bună și mai curajoasă și momentul când VAR-ul repară o greșeală de arbitraj de magnitudine chivuletiană (galbenul acordat inițial de guatemalezul Mario Escobar la faultul cu accente de crimă cu premeditare al lui Hennessey).

Popa peste Bale!

Fotbalul energic etalat de Gholizadeh și ceilalți a părut și mai viu prin comparație cu non-fotbalul practicat de alde Bale și Ramsey. După ce că sunt mediocri din punct de vedere tehnic, galezii au arătat ca niște Dorei plictisiți, rămași fără șef de echipă la coada buldozerului. Plini de tatuaje și goi de idei, britanicii au arătat ca o variantă tristă de FC Mioveni sau Chindia, cu precizarea că pe parcursul unui meci din hulita noastră Superligă Daniel Popa joacă mai mult fotbal decât această versiune expirată de Gareth Bale. 

Gogoși

Iranienii pregătiți de veteranul portughez Carlos Queiroz au câștigat propunând un fotbal demodat, departe de noile tendințe. Cum altfel să numești stilul acestei formații iraniene care atacă de-a dreptul în loc să o ia științific înapoi spre careul propriu pasând lent cu portarul și cu fundașii centrali. De parcă ar vrea să dospească acțiunea ca un aluat de gogoși. Ce de gogoși ne vinde fotbalul contemporan, ce de minciuni și de falsuri ridicate la rang de savante sisteme de joc! Bravo acestui Iran care ne-a amintit de valorile fondatoare ale sportului numit fotbal!

Europa, frumoasa adormită

În subtext, ar mai fi o discuție despre mesajul meciului Iran-Țara Galilor 2-0. Galii sunt imaginea de sinteză a lumii vechi. Lumea blazată, plictisită, suficientă, prea bine plătită. Castele, restaurante cu stele Michelin, brânzeturi fine, single malt, cascade de șampanie și râuri de indiferență. Iranienii sunt cealaltă lume, replica la trufia vechii civilizații. Nu este o lume mai bună, nu o dată este violentă. Dar această altă lume are altă energie și știe pentru ce luptă. Iubita noastră Europă doarme, iar când nu doarme se joacă cu creioane colorate și se consideră împlinită civic prin tematica One Love. Lumea mai are și alte necazuri.


Comentarii (24)
bozo76
bozo76  •  27 Noiembrie 2022, 08:15

Iranul participa la fiecare cupa mondiala si face un rezultat bun din 3 in grupa. Galezii i-au scos pe mohicanii de ukrainieni la batajul pt copa qatareza. Iar Daniel Popa e in ceata de duminica in pauza competitionala. Ps. Nu am nimic cu Daniel Popa. Jurnalistul i-a pomenit numele. In rest second hand blugi di pnrr. Stiti voi. Apropos, aveti caldura? Cine a votat sa-i ramana oasele in qatar.

Neacsumihaisorin201989
Neacsumihaisorin201989  •  27 Noiembrie 2022, 00:30
Postat de Viggobella pe 26 Noiembrie 2022, 19:43

Conservatorismul nu este extremism, este doar ***, în strânsă legătură cu naționalismul. Nimic nu trage mai mult în jos și oprește dezvoltarea unei societăți ca naționalismul

nici nu ma asteptam la alt fel de mesaj..atat puteti intelege acum, Doamne ajuta sa pricepeti mai mult pe viitor

Viggobella
Viggobella  •  26 Noiembrie 2022, 19:43
Postat de Neacsumihaisorin201989 pe 26 Noiembrie 2022, 12:32

au auns sa spunca mai nou in "conservatorismul " este de extreme dreapta care transmite mesaje de ura....adica daca vrei decenta si normalitate esti un extremist....

Conservatorismul nu este extremism, este doar ***, în strânsă legătură cu naționalismul. Nimic nu trage mai mult în jos și oprește dezvoltarea unei societăți ca naționalismul

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează