OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Noi giocheremmo, dragă Florin!

Articol de - Publicat luni, 01 august 2022 21:02 / Actualizat luni, 01 august 2022 21:05

Fără interceptări, cazul Croitoru nu există. Și interceptări ar fi dacă am trăi într-un stat polițienesc

Imaginile cu Marius Croitoru vorbind la telefon cu oamenii din echipa lui în timpul meciului FCSB-FCU Craiova l-au enervat pe Florin Răducioiu. Fostul internațional spune că trebuie luate măsuri cât mai repede. Altfel, adaugă el, s-ar crea un precedent. Vedeți, de-aia nu prea are loc Răducioiu în fotbalul românesc. E un teritoriu unde candoarea nu are căutare.

Un om vrea să își facă meseria

Precedentul invocat de Răducioiu există, niciun antrenor suspendat nu respectă interdicția de a da indicații echipei sale. Din tribună, vorbind simultan la două telefoane, precum Croitoru, sau de la hotel, metodă patentată de Dan Petrescu. Foarte proaspătă și plastică, ipostaza de duminică seară poate fi însă interpretată nu doar în cheie contravențională.

Iată altă perspectivă. Un om încearcă să își facă meseria cu orice preț, iar alți oameni (răi) i-au luat dreptul la muncă. Sunt destui cei care gândesc așa. Ce dacă Marius Croitoru face ca trenul expres pe marginea terenului? Ce dacă țipă și se dă de ceasul morții și atunci când i se pare că a fost privat de un aut la 50 de metri de poarta adversă?

Noi giocheremmo, dragă Florin!
Marius Croitoru (41 de ani) era suspendat, dar a fost surprins transmițând informații prin intermediul telefoanelor și colaboratorilor

În pericol nu pentru că nu are rezultate

Antrenorul este pasionat de meserie, dom’le. Da’ ce zicem noi?, este mistuit de focul acesteia! Asta nu înțeleg domnii arbitri, donjuanii ăștia îmbrăcați în negru. Unui om în salopetă, cu mânecile suflecate, i se ia târnăcopul cu care vrea să sape bulevarde în conștiința microbiștilor. Acum fără glumă. Chiar neposesor de licență Pro, Marius Croitoru este un antrenor care insuflă echipelor lui dorința de a juca un fotbal spectaculos. Le oferă mijloace de a o face. În același timp, Croitoru este singurul antrenor în pericol să fie dat afară de patron nu din cauza rezultatelor slabe, ci pentru că stă mai mult în tribună decât pe banca tehnică. Vorba vine că ar sta pe banca tehnică.

Teoria, nu practica, ne omoară

Tehnic vorbind, Croitoru nu este pasibil de altă suspendare fiindcă nimeni nu poate proba că el a vorbit la telefon cu secundul Valentin David și nu cu soția. Dacă nu ești suspect de terorism, nimeni nu are dreptul să îți intercepteze convorbirile. Teoretic, pur teoretic, lui Marius Croitoru i s-ar putea dubla suspendarea dacă ar exista dovezi clare că a dat indicații fiind în stare de suspendare. Sau s-ar putea considera că în meciul cu FCSB nu și-a ispășit a doua etapă de suspendare, urmând să stea încă un meci, în cazul nostru la derbyul cu CSU. În ambele ipoteze este nevoie de o sesizare. Și de dovezi.

Căci regulamentul de funcționare al Comisiei de Disciplină exclude autosesizarea. Căci trăim în fotbalul românesc, dragă Florin Răducioiu. Cum bine spuneai tu într-o reclamă, noi giocheremmo. Ne-am juca.


Comentarii (17)
gilos
gilos  •  02 August 2022, 12:14

Croitoru a fost deja sanctionat excesiv. E inceputul campionatului, nu era recidivist... suspendat doua etape aiurea...

adi_stelistul
adi_stelistul  •  02 August 2022, 11:24

Comentariile de aici (nu de la acest articol, ci in general de pe gsp) pot fi obiect de studiu. Autorul e luat la rost fiindca l-ar lua la rost pe Raducioiu sau i-ar face apologia (?) lui Croitoru (asta confirma numarul mare de romani care nu inteleg un text pe care-l citesc). Altii se confrunta cu obsesii personale permanente (da' voi nu vedeti ce face cutare, asta e subiectul care va intereseaza?). Iar altii, care pare ca inteleg si ce zice autorul si care e problema pe care o supune atentiei, se duc, partizan, spre chestiuni care tin doar tangential de subiect - cat de corecta e regula ce l-a trimis pe Croitoru in tribuna. Ca la noi asta e, de la vladica la opinca, toti stim ca regulile sunt bune cand ne convin si proaste cand, dimpotriva, ne deranjeaza. A, si sa nu-i uitam pe cei ce critica un aspect ultrasecundar dar care le permite sa arate ca ei stiu ceva ce ziaristul ("lu' peste") nu stie. Fascinante comentarii.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  02 August 2022, 10:02

Croitoru este mereu în ipostaza asta pentru că avem arbitri care gândesc marțea și toamna. Am tot spus-o: arbitrii noștri nu știu să împartă cartonașele. Dacă la aprecierea fazelor de joc sunt ca oricare alții, la capitolul cartonașe sunt catastrofe. Zici că sunt niște copii care au primit niște jucării noi și nu știu ce să mai facă cu ele, de atâta încântare. Ei sunt tot timpul în litera, nu în spiritul jocului. Nu gândesc, nu interpretează, nu simt jocul. Dacă articolul x spune că trebuie acordat cartonaș în situația y, e musai! Mă uit de o grămadă de ani la fotbalul occidental și nu văd cartonașe acordate după ce jucătorii lovesc mingea după fluierul arbitrului, așa cum vedem la noi. Văd arbitri dialogând mult cu jucătorii și antrenorii, explicând decizii, având răbdare. Mai văd și că arbitrii tolerează anumite riposte ale jucătorilor. La noi, nu. Torquemada cu fluier. Am fluierat și ai dat în minge, în secunda s zero ai cartonaș. Așa e și cu antrenorii. Ce să-i faci dacă așa e temperamentul omului? Să-l pui în cușcă? Da, dacă te jignește sau face gesturi nesportive trebuie sancționat, dar să-i dai galben pentru că se crucește, asta numai la țâfnoșii noștri cu fluier vezi! Când a apărut bancul cu arbitrul care i-a dat cartonaș galben nevestei pentru simulare, în cauză era un arbitru român, cu siguranță!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează