OPINII  »  EDITORIAL

Acest fotbal-model

Articol de - Publicat miercuri, 26 mai 2021 12:21 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 14:07

Cum se cheamă procedeul prin care niște oameni, să zicem Trică, Iosif sau Sorescu, primesc câte un șut în fund de la angajatori?

Abundă gesturile de recunoștință în fotbalul românesc. Finalul de sezon a strâns mănunchi câteva inițiative care vorbesc de la sine despre plată și răsplată.

Despre noblețea sufletească a conducătorilor sau a finanțatorilor cluburilor noastre. Priviți ce s-a întâmplat la FC U Craiova cu Eugen Trică, apoi întoarceți privirea către Rapid, acolo unde Mihai Iosif primește prinos de mulțumire.

Să nu uităm nici de Dinamo, care vrea cumva să își răsplătească cel mai bun jucător. Pe Deian Sorescu.

Urma Eugen să dea nas în nas cu Tuchel?

Bineînțeles că sunt căutat ironic. Lumea în general se caută de sănătate, noi, ăștia care scriem despre năravurile fotbalului, încercăm să ne păstrăm întregi la minte practicând ironia.

Cum să interpretezi, de exemplu, punerea pe liber a lui Eugen Trică la doar câteva ore după ce echipa pregătită de el a reușit o promovare autoritară în Liga 1? Ca o dovadă de pragmatism? Sau ca un deficit de încredere?

A fost altcineva autorul profesional al parcursului aproape impecabil al Craiovei mititeliene? Și de ce Trică nu ar mai fi fost bun să antreneze și pe prima scenă, urma cumva să intre în coliziune cu alde Thomas Tuchel sau Julian Nagelsmann?

Nu, oponenții lui ar fi fost Marius Croitoru și Ilie Poenaru. Și Dinu Todoran. Sau Gigi Becali.

Ingratitudinea deghizată în pragmatism

Ni se tot dă în cap cu pragmatismul ăsta, nimic altceva decât o formă travestită de ingratitudine, la pachet cu o revoltătoare lipsă de scrupule.

În Giulești, Mihai Iosif este privit în continuare mai mult ca un tip haios din poporul rapidist, și băftos pe deasupra, un om care întreține buna dispoziție a grupului. Dar nimic mai mult.

Inclusiv oameni care fac parte din istoria rapidistă nu îl percep pe Iosif ca pe un tehnician destoinic, ci ca pe unul priceput doar să apese pe butoanele sensibile ale jucătorilor cu care lucrează.

Motivul pentru care Iosif nu a fost încă zburat de la echipă pe modelul Craiova este că oamenii care decid la Rapid nu au banii familiei Mititelu. Altfel, Mihăiță al nostru recita acum versuri de unul singur pe Podul Grant.

Milionul eliberării

Acest fotbal-model

Cazul Deian Sorescu completează acest mic buchet de flori ale răului.

Căpitanul lui Dinamo, omul cu cel mai bun și mai constant randament în cel mai dificil sezon din toate timpurile al echipei din Ștefan cel Mare, vrea să se transfere la mai bine. La mai sigur. 

La 23 de ani, ca fotbalist, dar nu numai, este cazul să încerci să te miști. Doar că asta costă. Un milion de euro au stabilit șefii lui Dinamo clauza eliberatorie a lui Sorescu. Este un preț corect pentru cine ar vrea să își asigure serviciile lui?

Probabil că da, aș zice că dacă îl vindea Becali prin intermediul celuilalt Becali suma putea fi lejer de trei ori mai mare. Și atunci, care este problema lui Deian? Iată declarația fotbalistului, suficient de lămuritoare:

"Cei din conducere mi-au dat o hârtie prin care pot pleca pentru 1 milion de euro. Nu pot să zic că m-am simțit apreciat, pentru că acea hârtie nu a venit dintr-o bucurie sau un motiv de apreciere. A venit dintr-o discuție mai aprinsă și dintr-o dezamăgire din partea celor care lucrează la birou. Am discutat ceva și s-a întâmplat altceva."

La fel ca Trică sau Iosif, Sorescu aștepta ca munca să-i fie prețuită. În cazul lui, printr-o despărțire amicală de Dinamo, tradusă printr-o clauză de reziliere modică.

Dinamo este însă un club atât de aproape de faliment încât nu își permite un gest firesc față de unul dintre fotbaliștii care au pus umărul tocmai la salvarea de la dezastru. Deocamdată.

Încă o dată, refuz clișeul că fotbalul nostru este oglinda societății. Ar fi grav dacă România de dincolo de stadioane ar fi ca România din interiorul stadioanelor.

În aceasta din urmă bunăoară, un domn Meszar de la UTA, club cercetat și dovedit de DNA pentru corupție, ne ține prelegeri despre morală și bune practici. Minunat!


Comentarii (12)
crilin
crilin  •  28 Mai 2021, 10:58
Postat de gogoas pe 27 Mai 2021, 07:32

In 90 cind am fugit definitiv eram cu 20 de ani in urma vestului. De cind am intrst in u.e am ajuns cu 100 de ani in urma si in educatie si in cultura si in sport. Se aude ca de cind a venit dreapta la putere in biucuresti orasul e napadit de sobolani etc. Succes cu dreapta !

Această țară din arealul carpato-danubiano-pontic este o țară eminamente feudală. Din 2007, după intrarea în UE, România a coborât şi mai mult în evul mediu cel întunecat. Patronii din fotbal şi comportamentul lor despotic sunt o oglindă fidelă a patronilor din alte domenii de activitate, în marea lor majoritate. Ca să se schimbe acest status quo ar trebui să se întâmple o invazie extraterestră. Cei care umblă cu vorbe ca europenism, democrație, progresism, statul de drept, justiție europeană sunt doar medievali desculți cu scop de a ajunge şi ei nişte boieri, Dinu Păturică/ Lică Sămădău tip, iar naivii de *** votează şi ies în stradă mânați din lozinci *** din 2-3 cuvinte maxim, atât le permite intelectul. Din 2021, iobagii români, nu mai au nevoie de autostrăzi, spitale, şcoli, iar corupția este practic inexistentă, traficul aglomerat din Bucureşti nu mai exasperează taximetriştii şi şoferii cu limbaj colorat întrebați de reporteri revoltați de analfabete şi incompentente. Practic, dacă te uiți la ştirile pro tv şi la celălalte posturi afiliate politic ştirilor pro tv, ai impresia că trăieşti în Suedia, nu în România, toate lucrurile merg bine şi sunt toate sunt roz, mai ales "reziliența"...sau planul de reziliență, un termen promovat ca să dea pe spate iobagii, prin complexitatea lui...că are şi rezonanță, mai ales în spațiile goale ale cutiilor craniene.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

coco1987
coco1987  •  27 Mai 2021, 09:39

Articolul este scris, cred,inainte ca Cfr sa ii arate usa din dos antrenorului care i-a adus titlul, ca altfel nu imi explic cum de ceea ce i se intampla lui Iordanescu jr lipseste din acest articol, de altfel bun. Unii or sa sara acjm zicand ca Iordanescu nu a fost dat afara, ci doar i s-a terminat contractul, de parca contractele nu s-ar putea prelungi, sau de parca pleaca cineva de undeva de bine ce ii este. Mi se pare comico-tragic cum echipele asa-zis de top din liga 1 isi schimba antrenorii la finalul acestui sezon. Cand o sa inceapa sezonul urmator pot sa pariez ca , pe langa Cfr si Steaua, o sa vedem alti antrenori si pe banca Csu Craiova, Sepsi si Clinceni :))

gogoas
gogoas  •  27 Mai 2021, 07:32

In 90 cind am fugit definitiv eram cu 20 de ani in urma vestului. De cind am intrst in u.e am ajuns cu 100 de ani in urma si in educatie si in cultura si in sport. Se aude ca de cind a venit dreapta la putere in biucuresti orasul e napadit de sobolani etc. Succes cu dreapta !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează