OPINII  »  EDITORIAL

Atunci când lacrimile puteau curge fluviu

Articol de - Publicat marti, 10 august 2021 12:26 / Actualizat marti, 10 august 2021 12:31

Contează mai puțin acum dacă Messi a fost împins de Joan Laporta să plece. Despărțirea starului argentinian de Barcelona face parte din logica lumii noastre

La câteva zile după Joan Laporta, a vorbit și Messi. Argentinianul a apărut sobru în fața camerelor TV, nu în costumele acelea cu sclipici în care se prezenta să își primească trofeele Ballon D’Or. Sobru și pigmentat cu lacrimi a fost și discursul. Emoție, regrete, promisiuni de dragoste eternă în ciuda despărțirii. Soția Antonella, îmbrăcată nu chiar atât de sobru, cu o fustă ultramini, i-a dat soțului Leo un șervețel să își sufle nasul. 

Audiența globală a depășit aselenizarea lui Neil Armstrong, semn că planeta fotbal este acum mai puternică decât astrul îndrăgostiților. Să te ferească Cel de Sus să zici ceva de rău de Messi zilele acestea! Congregația messionarilor nu acceptă îndoieli, cere doar credință necondiționată.

O poveste

Știam demult, fotbalul trăiește și prin povești, nu doar prin goluri, iar una dintre marile povești ale fotbalului este aceea a lui Messi. Messi, copilul luat de Barcelona din Argentina pe când avea doar 13 ani, Messi copilul crescut nu doar fotbalistic, ci și tratat cu medicamente de creștere, Messi copilul care a devenit cel mai mare fotbalist al planetei, Messi copilul care s-a transformat în adultul care se confundă cu imaginea și istoria Camp Nou. 

Messi copilul devenit adult și care acum câțiva ani a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Și să nu spuneți că tăticul și impresarul au acționat pe la spate, iar el, inocentul, nu a știut nimic!

Lacrimile care se usucă repede

În viața reală, basmul lui Messi cu Barcelona se sfârșește atunci când banii devin mai puternici decât lacrimile. Lacrimile lui Leo de la conferința de presă, lacrimile lui atât de natural sud-americane, nu sunt un exercițiu de actorie, sunt cât se poate de adevărate. Numai că ele urmează să se usuce foarte repede, fiindcă Leo are de semnat un nou contract cu următoarea echipă, cel mai probabil PSG-ul qatarian. Angajament care îi va aduce și mai mult decât cele 71 de milioane câștigate în ultimul sezon în culorile blaugrana.

Ar fi bătut clopotele la Sagrada!

Iar acum, alt basm, altă poveste cu zâne bune și feți-frumoși altruiști. Am mai spus-o, gândiți-vă cum ar fi fost dacă, sfidând fair-play-ul financiar impus de LaLiga, Messi accepta nu doar o reducere cu 50 la sută a salariului, ci propunea să continue să joace gratis sau pe un salariu modic, un milion sau două un sezon sau două pentru clubul care i-a dat totul? Vedeți cum sună asta, un salariu modic de câteva milioane de euro? 

Ce ar fi fost dacă Leo arunca totul în aer și propunea așa ceva? Probabil că la Sagrada Familia ar fi bătut clopotele anunțând o minune. O utopie, desigur. Dar una care ar fi schimbat fața fotbalului. Mi-ați oferit totul, vreau să dau ceva înapoi. Asta să fie forma mea de mulțumire până când ieșim din impas. Atunci, lacrimile puteau să curgă fluviu.

Atunci când lacrimile puteau curge fluviu

Messi va continua. Să câștige mulți bani

Președintele Laporta a informat că masa salarială la Barcelona reprezintă 110 la sută din totalul veniturilor. Aici nu plonjăm direct în apa rece a absurdului, intrăm în realitatea curentă a fotbalului contemporan. Prea mulți bani pentru un spectacol care nu schimbă totuși fața planetei. 

La 34 de ani, deci la crepusculul unei cariere impresionante, Messi va continua să joace fotbal și să câștige mulți bani. Mesajul pe care el avea ocazia să îl transmită acum era tocmai că de la un punct încolo nu doar banii contează. A ratat cu o poartă apărată de ipocrizie, minciună și clișee indigeste. Legătura indestructibilă dintre el și Barcelona nu a fost decât o iluzie. Iluzia a dispărut în momentul în care a intrat în scenă actorul principal al zilelor noastre. Contul bancar. El dictează tactica, ritmul de joc, așezarea în teren.


Comentarii (12)
3229381597095148
Ovidiu Toader  •  11 August 2021, 00:09

A gresi e omenește (vezi articolul Laporta a borbit), a persista in greșeală e diabolic. Dle ,,ziarist de 3 decenii in linia intai" cat de *** puteti fi sa nu tineti cont de informatiile din presa spaniola: MESSI nu putea fi inregistrat la Liga spaniola nici pe un salariu de 1 euro. Barca l a preferat pe Depay pe 18 milioane , care inca nici el nu e inregistrat... Fluvii de lacrimi vor curge cand va veti documenta inainte sa delirati. Si pt ca am citit si articolul legat de scandarile xenofobe ale galeriei Cs steaua, intreb: stiti ca la m ciuc se canta imnul secuilor si al ungariei inainte de meciuri? Stiti ca toate infofmatiile oficiale pe care clubul le publica sunt exclusiv in limba maghiara? Stiti ce se intampla de 4 iunie si de 1 decembrie? Sigur, nimic nu scuza asemenea derapaje. Dar provocarea e circumstanță atenuanta. Sper sa va opriti din ,,scris".

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

296839007513707
Cris Juganaru  •  10 August 2021, 20:49
Postat de rannerus pe 10 August 2021, 18:45

D-le Geambasu, slujiti de foarte multi ani Gazeta Sporturilor. De ce nu ii propuneti D-lui Ioanitoaia sa lucrati gratis, doar atatia ani v-a platit munca, a-ti fi un exemplu pentru patronat! Barcelona a castigat infinit mai mult decat Messi, de ce le plangeti de mila catalanilor? Messi a adus plus valoare, notorietate si glorie Barcelonei. Barcelona a preferat sa renunte la el si sa pastreze salariile lui Griezmann, de exemplu, jucator fad si fara termen de comparatie cu Messi. Ar trebui sa incurajati munca platita si nu cai verzi pe pereti. Marja comerciala a fost mereu pe plus in contul Barcei, datorita 51%, daca nu mai mult marelui Messi. Orice profesionist trebuie platit, munca neremunerata este apanajul oamenilor fara valoare si a celor care nu pretuiesc viata. Incurajati munca platita fara a mai da idei patronatelor in a face profit pe seama oamenilor platiti ridicol de putin! Multumesc.

O sa va raspund eu logic la intrebare d voastra ilogica. Pt a fi relevant in context, dl Geambasu ar putea sa renunte la salariu numai daca: 1- gsp ar fi in imposibilitate de plata, context in care jurnalistul, in spiritul atasamentului fata de ziar, ar accepta sa lucreze si gratis temporar; 2-jurnalistul ar fi fost platit anterior de catre acelasi ziar cu zeci de mil euro anual, adica cu sume infinit peste nevoile oricarui pamantean, mai exact cu sume din care ar purea vietui decent mii de familii tot restul vietii. Doar in conditiile date situatiile s ar comopara, iar jurnalistul ar putea da un ex de devotament si atasament fata de cel care l ar fi creat profesional si l ar fi platit anual cat pt nevoile lumesti ale catorva mii de semeni pt toata viata. In realitate , un asemenea gest, pe care la ratat condamnatul penal pt evaziune fiscala-Messi(aspect f imp pt a sublinia avaritia acestuia), ar fi putut fi si o revolta fata de sumele absolut aberante cu care au ajuns sa fie platiti, in esenta, niste jucatori ai unui joc, in dauna sportului per se, al carui spirit a fost umbrit, sters aproape de interesele exclusiv financiare ale tuturor celor care fac parte din fenomen.

laur_gr
laur_gr  •  10 August 2021, 20:16

Nu cred ca ar fi curs lacrimi fluviu. Orice minune nu tine decat 3 zile, nimeni nu ramane impresionat mai mult de 3 zile. Cand a inmultit Iisus painile si pestii nu a tinut mai mult de 3 zile. Lumea uita repede.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează