OPINII  »  EDITORIAL

Corcodușa de pe tort

Articol de - Publicat duminica, 21 august 2022 19:49 / Actualizat duminica, 21 august 2022 19:52

După 1-3 cu Oțelul, Dinamo a mai bifat un 0-2 și cu Viitorul Târgu Jiu, plimbându-și decăderea prin geografia dură a ligii secunde. Ovidiu Burcă cere 6-8 săptămâni de grație. Ca să ce?

Dinamo a ajuns o știre de subsol din subsolul Ligii a 2-a. Faptul nu mai miră pe nimeni, poate doar pe vreun amnezic care și-a recăpătat memoria și a cărui lume se oprise prin anii '80-'90. Pentru ne-amnezici lucrurile sunt cunoscute. Clubul încă numit "din Ștefan cel Mare", dar acum cu sediul într-o frizerie dintr-un hotel cu nume de fluviu german își trăiește decăderea luând bătaie de la diverse echipe din eșalonul unde a retrogradat după mai multe tentative.

Asasinarea simțului estetic

Corcodușa de pe tort

În ordine cronologică, ultima înfrângere s-a înregistrat la Târgu Jiu, în fața localnicilor de la Viitorul. Scor 0-2. A fost un meci greu de privit, de anulare absolută a simțului estetic al oricărui microbist. "Nu pot repara toate mizeriile lăsate în club în ultimii doi ani!", își strigă supărarea Ovidiu Burcă, continuând: "Am nevoie de 6-8 săptămâni". Are dreptate antrenorul, dar la instalare anunțase că știe în ce se bagă. În ce mizerie. Iar acele 6-8 săptămâni de grație pe care le cere sunt inutile. Nu ai cum să faci o echipă competitivă cu jucători refuzați de toată lumea și cu semiamatori francezi veniți din Liga a 5-a.

Diferența este că nimeni nu face diferența

Elegant, Florin Răducioiu l-a sfătuit pe Burcă să lase trecutul și să se concentreze pe prezent. Fostul mare atacant nu vede un jucător "care de la mijlocul terenului în sus să facă diferența", a mai identificat "probleme de organizare a jocului" și că defensiva suferă în continuare, un rol important în povestea asta având-o cunoștința noastră mai veche, fundașul central Deniz Giafer.

"Nu știu dacă e fundaș central, e prea mare responsabilitatea pentru el. E foarte greu pentru el să joace în acea poziție, e lent, nu știe cum să joace. Cred că acest copil poate juca mijlocaș defensiv" 
Florin Răducioiu la Fotbal Show pe Prima Sport 1

O boacănă egal o convocare

Din nou elegant Răducioiu, dar cu obiecția că și dacă îl ascundem la mijlocul terenului, "copilul" tot un fotbalist submediocru rămâne. Când unii dintre noi spuseseră fix aceleași lucruri ca Răducioiu despre tânărul jucător crescut de Dinamo, ni s-a atras atenția că persecutăm copilul, că îi ucidem din fașă idealurile. Și, drept răsplată, după ce făcuse praf mai multe meciuri pe când Dinamo era încă în prima ligă (vezi acel umilitor 0-5 cu Craiova), Deniz primea o convocare la lotul național U20 din partea fostului selecționer Bogdan Lobonț, cu binecuvântarea directorului tehnic al FRF, Mihai Stoichiță.

În continuare, la noi boacănele sunt răsplătite. Și nu doar cu vorbă părintească. Ba cu o banderolă, ba cu o chemare la națională. Din colțul lui de carte, Domnul Goe trebuie că râde cu gura până la urechi.

Zâmbetul care face toți banii

Am lăsat pentru final corcodușa de pe tort, faultul dur al numitului Alexandru Dulca de la Târgu Jiu pe glezna lui Alin Buleică în minutul 75 al meciului Viitorul-Dinamo. Sancționat greșit doar cu "galben" de către arbitrul Mircea Ardelean, respectivul s-a îndepărtat de la locul faptei întorcând spatele arbitrului și întorcându-ne nouă, celorlalți, un zâmbet care spune totul despre educația precară și lipsa de respect pentru adversar, totul guvernat de golănia funcțională din fotbalul zilelor noastre

Înjurăturile debitate atât la goluri, cât și la ratări, flegmele grele produse și după doar două minute de alergat (maratoniștii și decatloniștii de ce nu scuipă, că depun un efort mai mare?) completează spectacolul jalnic. Apoteotic, la final de meci, vin scandările porcoase împreună cu galeriile. Și ar mai fi perle "din ăștia", cum zic oltenii, dar ne lungim aiurea. 


Comentarii (10)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  22 August 2022, 16:52
Postat de tipsy pe 22 August 2022, 02:32

Oarecum off topic, eu nu am mai vazut un fotbalist mai slab care sa aiba atatea figuri ca Ahmed Bani. Omul ia toate actiunile pe cont propriu, viseaza driblinguri si scheme, dar nu cred ca a depasit anul asta vreun adversar. Are un gol in 50 de meciuri la Dinamo, e pitic, cocosat si schilod, nu are absolut nicio calitate, e pur si simplu uluitor cum copilul asta castiga un salariu din fotbal. Daca tu ca antrenor il bagi in teren, inseamna ca nu ai niciun fel de ochi sau habar despre sportul asta.

Am exact aceeași părere. Îți cam dai seama de potențialul unui fotbalist și după cum aleargă. N-am văzut în fotbalul care se respectă cocoșați și împleticiți, așa cum vezi la noi.

istet10
istet10  •  22 August 2022, 12:58
Postat de zorrozabal pe 22 August 2022, 12:36

Neluț Roșu?!Asta vorbește?!La un corner al lui Dinamo(la o minge respinsa de cei de la Tg.Jiu), el in loc sa o intoarca la portarul propriu sau sa o dea afara...a șutat(pe jos!!!),in zidul apartatorilor adverși punându-i astfel pe contraatac!Iar Burca l-a scos imediat din teren!

Pai asta este dintre cei mai experimentati. Restul nici cat asta nu sunt.

zorrozabal
zorrozabal  •  22 August 2022, 12:36
Postat de istet10 pe 22 August 2022, 10:37

Tu nu esti capabil sa intelegi ce citesti? Daca citesti... Pai Geambasul nu-i reproseaza ca cere 2 luni. Ci ca le cere fara rost prin faptul ca nu va putea realiza ceva cu acest lot. Si N. Rosu a spus clar ca asta nu-i lot de promovare. Lot slab, antrenor fara experienta, tensiuni in vestiar aparute odata cu salariile frantzuzilor, adica tot ce trebuie pt a nu reusi sportiv.

Neluț Roșu?!Asta vorbește?!La un corner al lui Dinamo(la o minge respinsa de cei de la Tg.Jiu), el in loc sa o intoarca la portarul propriu sau sa o dea afara...a șutat(pe jos!!!),in zidul apartatorilor adverși punându-i astfel pe contraatac!Iar Burca l-a scos imediat din teren!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează