OPINII  »  EDITORIAL

Dan Petrescu cere. Și i se va da

Articol de - Publicat marti, 17 mai 2022 15:46 / Actualizat marti, 17 mai 2022 16:04

Pentru antrenorul CFR-ului a început deja un nou sezon. Iar la un nou sezon, oameni noi, cheltuieli noi și datorii istorice.

Clujul sărbătorește încă și este foarte frumos că se întâmplă așa. Un nou titlu, al cincilea consecutiv. Cu mai multe emoții decât dățile trecute, ceea ce sporește savoarea victoriei. 

În marea aceasta de relaxare veselă, udată cu râușoare de șampanie scumpă, un om nu are liniște. El nu sărbătorește, el gândește strategia pentru al șaselea. Și pune condiții conducerii încă din seara petrecerii.

Între Golf și Drumul Mătăsii

„Dacă nu investim puternic în vara asta, prefer să plec iar în țările arabe”, le-a transmis șefilor Dan Petrescu. Antrenorul nu glumește, nu este felul lui. Interesantă și precizarea din a doua parte a frazei, „iar în țările arabe”. Mergea de asemenea „sau în China”. Printre ce dune ale deșertului arabic s-a pierdut, oare, visul de a o antrena pe Chelsea? Dacă un titlu câștigat în România ar însemna cu adevărat ceva, atunci te-ai putea gândi și la altceva decât la un refugiu în Golf sau pe Drumul Mătăsii.

Iar Daniel Vasile Petrescu are nu unul, ci 6 titluri în portofoliu! La egalitate cu Emeric Ienei și al doilea din toate timpurile fotbalului românesc, după Dumitru Nicolae Nicușor. La observațiile acestea ni se va recita din nou nemuritoarea poezie cu grija pentru asigurarea unui trai decent familiei. Poftim de mai zi ceva!

Chipuri noi, chipuri uitate

Are dreptate Petrescu să ceară întăriri? Aceasta este întrebarea, nu de ce antrenorul multiplei campioane nu aspiră dincolo de granițe mai sus de Al Arabi sau Guizhou Hengfeng. 

Clujul tocmai a anunțat despărțirea de doi jucători importanți, francezul Billel Omrani și islandezul Runar Sigurjonsson. Sunt doar doi jucători de pe lista de 31 de jucători ai CFR-ului care se regăsește pe site-ul Ligii Profesioniste. 

Foarte probabil, campioana se va despărți și de alții. Dar lotul tot stufos rămâne, pentru că numărul nou-veniților va compensa cu asupra măsură plecările.

La sărbătoarea câmpenească ad-hoc de la finalul meciului cu Craiova, pe lângă clasicii Deac, Camora, Debeljuh, Bordeianu, Burcă, Iuri, Păun sau Manea, au apărut în imagini chipuri nefamiliare, despre care putem bănui că ar fi Dimitrov, Raoul Mal, Lovro Cvek, Adrian Gâdea, Cristian Bălan ori Sergiu Sava. Și să nu credeți că respectivii sunt plătiți cu bonuri de masă!

Marfă uitată, marfă exilată

Cine își mai aducea aminte că Sergiu Buș, un fotbalist la modă acum două, trei sezoane, e și el prin Gruia? Rugina s-a așternut peste Florin Ștefan, fostul „viitor fundaș stânga al naționalei”, uitarea s-a pogorât peste capul lui Cristi Neguț. La fel în cazul lui Chipciu sau chiar Costache. 

De ce atâta marfă basculată, apoi uitată sub intemperii în curtea clubului? Nu ar fi dator Dan Petrescu să-i explice culantului domn Varga de ce a vrut atâția jucători dacă nu are ce face cu ei? Asta înainte de a cere alții noi. 

Dan Petrescu cere. Și i se va da
Dan Petrescu // foto: Raed Krishan - GSP

Despărțirile de unii vor însemna sume compensatorii, achizițiile, alte cheltuieli în numele unei obsesii pentru cât mai mult. Și, cu toți banii obținuți din câștigarea titlului, plus cei ipotetici care vor veni din parcursul european, datoria de peste 26 de milioane de euro va rămâne la fel de presantă.

În spatele scenei

La scenă deschisă, lumea fotbalului celebrează noua reușită a lui Dan Petrescu. În spatele scenei, rumori. Din cauza firii lui pricinoase, cel mai de succes antrenor contemporan beneficiază de un respect rece chiar din partea colegilor de generație. 

Dacă spui că Petrescu este un foarte destoinic antrenor de uz intern, dar unul care moșește un fotbal la fel de gustos ca laptele de soia, dacă mai adaugi că este închis în el, necomunicativ, bănuitor și superstițios, ești coborât automat la rangul de mitic fecesebist, pizmos pe minunea de dincolo de Carpați.

Dar viceversa?

Nu trebuie să fii futurolog ca să vezi cu ochii minții cum începe sezonul următor, CFR se instalează confortabil în fruntea clasamentului, se apropie play-off-ul și Dan Petrescu doinește din cauza înjumătățirii punctelor. Este același tablou suprarealist pentru care s-ar licita prețuri faraonice la Sotheby’s. 

Pentru frumusețea competiției, doar pentru ea, ar fi pasionant să vedem cum s-ar comporta Dănuț dacă lucrurile ar fi pe dos, adică el să se regăsească în spatele rivalelor, cu un număr substanțial de puncte. Dar asta se poate întâmpla doar în visurile sudiștilor care plâng în pumni că FCSB a mai dat un rateu.


Comentarii (25)
5619018924792761
Alin-gabriel Uzuna  •  19 Mai 2022, 08:23

CFR -ului nu-i trebuie antrenor sau jucători.Cand ai de partea ta politicul câștigi orice.

opinez
opinez  •  18 Mai 2022, 18:34

Daca tii cu CFR nu trebuie sa iei personal orice articol cum e cel de fata. Ai putea sa te gandesti daca e vreun sambure de adevar la mijloc inainte de a da din taste. Si doi la mana cand vrei pe primul loc trebuie sa stii ca esti cam singur acolo. Felicitat scurt pentru realizari, criticat pentru orice lucru marunt.

861553623922104
Gigel Borcanel  •  18 Mai 2022, 17:18

Un articol extrem de pertinent, atât în ceea ce privește situația clubului și a lotului de jucători (mult și inutil dimensionat), cât și în ceea ce privește profilul psihologic al lui DV Petrescu.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează