OPINII  »  EDITORIAL

Iluzionistul

Articol de - Publicat marti, 24 ianuarie 2023 19:14 / Actualizat marti, 24 ianuarie 2023 19:24

Farul a surprins din nou. Nu în derbyul pierdut cu CFR, 0-3, ci transferându-l pe Alexi Pitu la Bordeaux la doar câteva ore distanță.

Nu am avut un derby între Farul și CFR, ci o execuție fotbalistică. Clujul a câștigat arborând o maturitate decantată în timp. Vulnerabilă și uneori la limita suportabilului în meciurile internaționale, metoda Dan Petrescu se dovedește imbatabilă în "superliga" noastră cea de toate zilele. Denumirea inspirată din spațiul etno-folcloric turcesc caracterizează emfaza goală a unei competiții care în interior oferă meciuri slabe și foarte slabe, vopsite câteodată de noi din dorința de a nu spune oamenilor pe șleau să se uite la altceva. Să își găsească alte preocupări.

Efectul Ballkani

Notabil și cu gol debutul kosovarului Krasniqi, remarcat de Petrescu la meciul tur cu Ballkani. Soliditate defensivă, rigoare ofensivă. În schimb, Farul a arătat foarte rău. Defensiva a fost penibilă în frunte cu veteranul Larie, cel recomandat cu o insistență stranie de oamenii de fotbal ca opțiune pentru echipa națională. Mijlocul dirijat de Nedelcu și Tudor Băluță a arătat nu ca o placă turnantă, ci ca un plan înclinat, de pe care se scurg toate baloanele care ar fi putut ajunge la același mereu nervos Alibec ori la invizibilul Pitu.

Factul machedonesc

Partea cu adevărat interesantă a evenimentului de la Ovidiu s-a consumat însă la câteva ore după sfârșitul partidei încheiate cu victoria CFR-ului, 3-0. Și l-a avut în mijlocul intrigii tocmai pe prietenul nostru invizibil în derby, Alexi Pitu. Iluzionist neîntrecut, Ioan Becali tocmai a reușit să-l transfere pe Pitu la Bordeaux, altfel spus a vândut cornișoni podgorenilor. Suma tranzacției nu este amețitoare, 2 milioane de euro pentru un contract pe 4 ani și jumătate, dar este oricum peste ce puteau spera un club și un jucător fără cotă internațională. 

Iluzionistul
Alexi Pitu // FOTO: Imago

Potrivit lui Ioan Becali, Gheorghe Hagi s-a lăsat greu convins, ceea ce înseamnă că sângele machedonesc apă nu se face când e vorba de afaceri. După spusele impresarului, exact asta a contat și în desemnarea lui Pitu ca obiect al unui posibil transfer - "Noi l-am propus pe Pitu, mai ales că e machedon de-ai mei". Foarte interesant.

Bordeaux azi

Ce deducem de aici este faptul că francezii ieșiseră la cumpărături ieftine după sărbători, găsiseră mall-ul cu prețuri atractive, dar nu erau hotărâți ce să cumpere. Aici a intrat în scenă maestrul Giovanni, iar Hagi și-a jucat impecabil rolul de negociator dur. Una peste alta, Bordeaux a achiziționat un jucător de 20 de ani, tehnic și capabil de progres într-un mediu sănătos. 

Club de mare tradiție, Bordeaux a retrogradat în vara trecută, ultimul loc în Ligue 1 la finalul sezonului 2021-2022, și numai un apel soldat cu succes i-a salvat pe girondini de retrogradarea în liga a 3-a, urmare a problemelor de ordin financiar. Aceasta este echipa la care se transferă Alexi Pitu, una dispusă conform contractului să ofere fotbalistului român bonusuri de 10.000 de euro la 5 goluri și/sau assisturi. Suma este decentă și, în măsura solvabilității, reflectă un raport corect între realizări și răsplată.

Cuvinte frumoase de la L'Equipe

Campioană a Franței de 6 ori, cu 5 dintre titluri obținute în anii de glorie '80, fosta formație a celebrilor Alain Giresse, Jean Tigana, Zinedine Zidane sau Christophe Dugarry, Bordeaux este astăzi o grupare care își propune mai ales supraviețuirea. Acesta nu este un lucru rău pentru un fotbalist tânăr care "are o ușurință de a acționa în spații mici și capacitatea de a juca în adâncime, calități care au sedus conducerea lui Bordeaux". 

Frumoasa caracterizare aparține cotidianului L’Equipe și este un semnal de bun-venit pentru Pitu. Cum va răspunde jucătorul acestui bun-venit, vom vedea. Ducem în cârcă o tradiție proastă în materie de replici la bun-venit.

Altfel, ideea principală a poveștii rămâne aceea că Ioan Becali nu este doar un formidabil magician, ci și un vopsitor de clasă mondială.


Comentarii (24)
noeeon_2023
noeeon_2023  •  26 Ianuarie 2023, 14:52

Circula o gluma pe vremuri. Un copil se duce la tatal sau sa-i dea cativa lei: -Tata, da-mi si mie 5 lei. -Patru lei? Ce sa faci cu trei lei, doi lei nu-ti ajung? Ia de la tata un leu. Acelasi lucru s-a intamplat cu transferul ultimului machedon de la Ovidiu spre podgoriile Franței. Intilal, ati scris ca operațiunea a costat 2 milioane euro, apoi Gica Popescu spunea ca suma “este în jur de 1,4 milioane”, iar astazi presa franceza afirma ca prețul plătit este milion de euro, condiționat de promovarea în Ligue 1. Adevaratul iluzionist este Gica Hagi. Isi vinde gloabele in Europa, apoi dupa o. scurta vreme se intorc la Ovidiu, dar la parametru zero, precum bumerangul bine direcționat, revenit la destinație după doborarea prăzii.

Sarcastique
Sarcastique  •  26 Ianuarie 2023, 09:23

daca era vb despre un juc de la fcsb , curgeau laudele ca de obicei .

Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  25 Ianuarie 2023, 19:31
Postat de lulu pe 25 Ianuarie 2023, 18:13

Ce potențial poate să aibă un jucător de 170 cm.si vreo 60kg? Ce potențial au avut restul jucătorilor vânduți de Hagi,și lista e enormă, și întorși bătând pe bata înapoi la origini?Cum poți să compari jucătorii sârbi, croați cu ratații exportați din superliga?Scuză-mă, dar ești complet paralel cu realitatea.

Inaltimea si greutatea conteaza? Au fost si mai sunt fotbalisti de talie mica, dar de mare valoare! E clar ca Pitu nu intra in aceasta categorie, dar ce reprezinta suma de 2 mil. Euro in prezent? Ziaristii acestei publicatii folosesc termenul "fabulos" pentru sume care prin alte tari sunt derizorii, maruntis! Ca sa raspund si altuia care m-a taxat, ma refer si la Luka Jovic exponentul cel mai .... important al fotbalului din Serbia, transferat de la Eintracht la Real, dar care n-a confirmat nici la Fiorentina, unde este rezerva! Acest "varf" cu talie are 10 goluri marcate in 71 meciuri in campionatele Spaniei, Germaniei (in al doilea stagiu din orasul de pe Main) si Italiei!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează