OPINII  »  EDITORIAL

Puțin peste 20

Articol de - Publicat joi, 10 noiembrie 2022 09:58 / Actualizat joi, 10 noiembrie 2022 13:26

Epilog cu câteva scaune rupte de bucurie după meciul dintre Dinamo și Sepsi de pe stadionul Arcul de Triumf.

Puțin peste 20 de scaune au fost distruse în urma meciului cu Sepsi, precizează administratorul special al lui Dinamo. Adică, ce atâta tam-tam? Or fi fost 23, 25, hai 27 acolo, ce atâta caz? Le plătim, bă! Ce, erau piese de muzeu? În plus, mai zice Vlad Iacob, obiectele cu pricina „nici nu au fost smulse intenționat, așa cum se vehiculează prin presă, iar toate distrugerile par accidentale”.

Mo(n)stre de bucurie

Și, țineți-vă de scaun, să nu vă prăbușiți de râs!, distrugerile „cu siguranță au survenit în momentele de bucurie și în urma spectacolului oferit de suporterii dinamoviști”. Normal, ce, dumneavoastră când vă bucurați acasă că a luat copilul o notă mare la mate nu mai rupeți câte un scaun prin sufragerie? Nu spargeți lustra, nu îi mai dați un dos de palmă nevestei care a uitat ciorba pe foc? Că așa se bucură românu’, e mai exuberant, e latin, dom’le!

Complicități

Recunoaștem acest tip de de comunicat. Complicitatea conducătorilor de cluburi cu facțiunile dure ale galeriilor este veche și nu este patent dinamovist. Nici motivele acestei atitudini servil-duplicitare nu sunt noi. O dată ar fi interesul, apoi teama că ei înșiși vor fi victime colaterale ale băieților. 

Puțin peste 20
Dinamo - Sepsi / foto: Raed Krishan

Șefii cluburilor au întreținut legăturile toxice cu galeriile, pe care le-au folosit ca grupuri de presiune. Împotriva unui antrenor devenit indezirabil și care nu se îndură să plece, contra unui jucător cu gura mare.

O atmosferă irespirabilă

Secvența de pe stadionul Arcul de Triumf survine la câteva zile după scandalul de la derbyul FCSB-Rapid 3-1. Scandările rasiste ale fecesebiștilor s-au suprapus cu momentul de reculegere murdărit de fluierăturile galeriei Rapidului. Obscenități de ambele părți, atmosferă irespirabilă, la propriu, din cauza fumigenelor. A „spectacolului pirotehnic”. 

În context, cum vi se pare strigătul de disperare al unor lideri de galerie care acuză că au fost ostracizați de Jandarmerie? Nu că pe acolo nu ar fi destui băieți care întâi dau și pe urmă legitimează...

Auz selectiv

Să ne întoarcem totuși la faptele recente de la meciul de Cupă Dinamo-Sepsi 2-3. Totuși, ce motiv de sărbătoare aveau suporterii încât să se ia la luptă cu scaunele? Și cu care unguri de la Sepsi se răfuiau? Cu Bărbuț? Cu Ștefănescu, apropo, oltean get-beget? Curios este însă că domnul V. Iacob nu a auzit scandările xenofobe ale galeriei echipei dumnealui, fără să-i scape colportările de știri false ale presei.

Da’ scaunele cine le spală?

Privești imaginile cu scaunele rupte și îți dai seama că ar fi câteva întrebări de adresat și administratorilor arenei Arcul de Triumf, domnii de la MTS în colaborare cu cei de la Federația Română de Rugby. Nedumerirea care te lovește prima este de ce erau atât de murdare scaunele? Nu cu praf depus de două, trei zile, ci negre de jeg acumulat în timp.

Am reținut ce ne spune secretarul FRR, Florin Matei, că publicul de la rugby este altfel decât cel de la fotbal. Tot ce se poate. Problema este că spiritul gospodăresc nu-i dă afară din casă pe niciunii dintre „gospodarii” arenelor.


Comentarii (5)
itu52
itu52  •  10 Noiembrie 2022, 21:44

„Și cu care unguri de la Sepsi se răfuiau? Cu Bărbuț? Cu Ștefănescu, apropo, oltean get-beget?”. Păi, Bărbuț a jucat la olteni, Ștefănescu oltean get-beget, Oltul leagă Covasna de Oltenia. Pe unde joacă oltenii se aud expresii de latră cățeaua, un fel de xenofobie regională. deci, Oltul e de vină. În fine „câinii” au lătrat, caravana a trecut. Bravo lor!

digei
digei  •  10 Noiembrie 2022, 14:16

Să ofere domnul Becali un teren al dansului din Băneasa, de vreo 20 mil euro, iar Statul sa ridice un stadion cu terenuri de antrenament, anexe, parcări drumuri de servitute samd ... Un stadion pe care să joace FCSB și eventual cine o mai dori să-l închirieze, "ca e facut din bani publici", stadionul, sa nu stea degeaba ca se pierd bani! Să vedem, o să vrea domnul Gigi? ????

adriann_
adriann_  •  10 Noiembrie 2022, 14:06
Postat de carol_k pe 10 Noiembrie 2022, 12:48

Stadionul Arcul de Triumf datează de la 1914, construit la inițiativa Regelui Ferdinand. Ce frumos sună! Revenim in zilele noastre. UEFA a solicitat un teren de antrenament pentru o competiție foarte importanta organizata la Bucuresti iar FR Rugby a acceptat să i se modernizeze acest stadion in acest scop, dar nu să i se și confiște. Rugbiul are aici o cotă parte importantă, a intrat în "afacere" cu terenul bazei sportive, unul într-o zonă de mare lux. Deci nu poți să-i iei cu aroganță, de sus, cu mesajul "să facă bine să-și plătească întreținerea bazei "că e stadion făcut din bani publici". Da, dar pe terenul FRR, n-au venit banii publici să construiască ceva pe un teren oarecare dintr-o margine de București.. Deci mai ușor că Rugbiul ar avea "obligații la Stat", ați văzut ce se întâmplă cu bijuteria de arenă, asta va continua, românii sunt pe primul loc când e vorba să-și distrugă ce e al lor.ați văzut marcajele de la rugbi cum se văd în transmisia TV, mai șterse dar tot se văd. Peste ele marcajele de la fotbal, în final se vede f. urat. Și asta s-a discutat, nici o reacție. Unde doriți să se ajungă dragi politicieni populiști care nu vă vedeți decât interesele voastre electorale? Același lucru pentru Ghencea și Giulești. Acolo au fost stadioanele lor, Ghencea tocmai fusese modernizat, nu erau câmpii cu mărăcini. A plătit Statul Român contravaloarea lor atunci când a dorit să construiască acolo, măcar a terenurilor respective? La prețul p

Situatia e foarte simpla: FRR a fost pacalita de Guvernul Romaniei, si-a demolat propriul stadion si a cedat baza catre CNI iar acum diverse tonomate canta melodia cu banii publici. In mod normal FRR ar trebui sa mearga in instanta, sa castige si apoi statul n-are decat sa-si demoleze stadionul sau sa-l cedeze cu titlu gratuit FRR, care are terenul in folosinta inca din 1914.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează