OPINII  »  EDITORIAL

Răscoala lui Răzvan Marin

Articol de - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 10:45 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 10:54

Jucătorul este nemulțumit că vine la națională să ardă gazul, selecționerul nu bate în retragere. Un meci mai pasionant decât multe ale naționalei.

„Nu se pune problema să renunț la națională, sunt încă tânăr”, ne liniștește Răzvan Marin. Declarația a venit la cald, la microfonul ProTV, după cele 28 de minute jucate la Skopje.

Care se adăugau celor 13 de la Reykjavik și celor 90 de la București, contra Liechetensteinului. Prea puțin în partidele care au contat cu adevărat, în opinia lui Răzvan.

„Vom vedea în octombrie ce se va întâmpla, acum mă voi gândi doar la echipa de club”, a adăugat el. În subtext, dar și în text, pur și simplu, vorbele mijlocașului de 25 de ani trebuie citite ca un avertisment. 

Nu se pune problema deocamdată, dar dacă nu voi juca suficient, dacă voi fi mai mult rezervă, deci nu mi se va arăta respectul cuvenit, este și aceasta o posibilitate. Să renunț la națională.

Sătui de fotbaliști care mestecau niște clișee, apariția unui om ca Răzvan Marin este reconfortantă. Căci el este un băiat cu personalitate. Unul care nu se ferește să își facă publice nemulțumirile, în contradicție cu nemuritoarea teorie a spălatului rufelor în familie. 

Întrebarea este însă dacă personalitatea omului Răzvan Marin se manifestă la fel de evident și pe teren. Este mijlocașul lui Cagliari acel jucător influent, capabil prin evoluția lui să împingă echipa spre victorie?

Mesajul implicit al selecționerului este că nu neapărat. Titularizarea lui Nedelcu, atât cu Islanda, cât și cu Macedonia de Nord, explicată prin aceea că actualul echipier al Fortunei Dusseldorf are o calitate superioară a pasei, a jocului combinativ i-a sunat sigur rău lui Marin.

Răscoala lui Răzvan Marin
Răzvan Marin

Cele 90 de minute contra Liechtensteinului și cele 28 contra Macedoniei de Nord nu pledează pentru Marin în ipostaza de victimă a unei toane a lui Rădoi. Mai mult, sunt semnale că „personalitatea” stranierului este digerată cu sughițuri de vestiarul naționalei. Și nu atât de vestiar, cât de staff-ul tehnic.

Diplomat, selecționerul s-a abținut să comenteze vorbele jucătorului, dar tonul lui nu era acela al unui om uimit de ce aude. Acoperit în decizia lui de prestațiile palide ale lui Marin la națională, Rădoi are de răspuns totuși la o întrebare.

Se poate lipsi naționala de un fotbalist titular în Serie A, e drept, la o formație de pluton cum e Cagliari? În sezonul trecut, românul a bifat ca titular 37 de partide din 38! Și ar mai fi o întrebare pentru Mirel, dincolo de tupeul destul de evident al răsculatului.

Îl folosește acolo unde trebuie pe Marin? Fiindcă asta sugerează el că nu se întâmplă atunci când spune: „Merg la echipa mea de club să fiu liniștit, să joc și pe poziția pe care dau cel mai bun randament”.

Presimt că peste fix o lună vom avea răspunsuri la aceste întrebări. Rezultate, nu știu, dar răspunsuri, sigur.


Comentarii (14)
therealreddog33
therealreddog33  •  10 Septembrie 2021, 15:55
Postat de melcul_furios pe 10 Septembrie 2021, 14:13

Eu nu contest valoarea discutabila a jucatorului insa in acelasi timp gresesti grav, pozitia conteaza. Hagi a fost foarte bun ca numar 10, daca la nationala era jucat varf impins nu avea nici un rezultat si la fel daca era jucat fundas. Petrescu a fost un fundas lateral foarte bun, daca juca ca numar 10, mijlocaj de creatie era mediocru. Cine vrea sa inteleaga sa se uite la Griezman, el joaca intr-un singur sistem si e f bun, la Barcelona se practica alt sistem si jucatorul a fost dezamagitor 2 ani, meci de meci, indiferent de pozitie si coechipieri.

Contează, întradevăr. Dar nu e cazul la el. A fost mereu pus sa joace mijlocaș central, doar uneori mai mult defensiv. Are condiție fizica bună și șut de la distanță. Nu simte însă jocul, nu e suficient de agresiv și joaca la albi/temător. Ca mijlocaș central trebuie sa fii șeful/capul limpede din teren al antrenorului. Exemple: Kimmich, Goretzka - sunt amândoi pe profilul de jucător al lui R. Marin. Însă joaca mereu fără teama. Asta face diferența, pe lângă valoarea individuala. La fel la I. Hagi: a fost jucat numai la mijloc sau în lateral, la fel ca la club. Dar cam degeaba. Și D. Petrescu putea juca oriunde în banda, la ce ambiție are. La fel Hagi senior, a jucat de multe ori și atacant, cu succes :))

therealreddog33
therealreddog33  •  10 Septembrie 2021, 14:37
Postat de magic4ever pe 10 Septembrie 2021, 11:43

Nedelcu nu este si nu o sa fie niciodata mai combinativ si mai bun pasator decat Razvan Marin...daca se face o statistica din ultimele 2-3 sezoane Razvan Marin este net superior lui Nedelcu la capitolul pase reusite,pase de gol si goluri...Nedelcu doar la interceptii,deposedari si joc de cap ii este superior lui Marin...si daca Cagliari este echipa de pluton in SERIA A, Fortuna Dusseldorf ce mare echipa este in BUNDESLIGA 2??? Ce valoare au echipele si fotbalistii pe care ii intalneste Razvan Marin in Serie A si ce valoare au echipele si fotbalistii pe care ii intalneste Nedelcu in Bundesliga 2???? Este diferenta imensa de valoare intre cei 2, Marin este net superior si trebuie sa fie titular la nationala Romaniei si sa fie folosit pe postul lui!

Se întâmplă să urmăresc meciuri din 2.Bundesliga săptămânal. Ca viteza de joc și combativitate, situații sub presiune(exact ce se cere pe postul de închizător), îți pot spune ca este peste Serie A. Dacă s-ar juca la viteza de joc din Germania, Ibra nu ar face fata la 40 de ani în Serie A. Asta nu înseamnă că nu e un campionat bun, însă din alte puncte de vedere (ex tactica de joc)

melcul_furios
melcul_furios  •  10 Septembrie 2021, 14:13
Postat de therealreddog33 pe 10 Septembrie 2021, 11:51

Fie ca ii place sau nu, el trebuie sa joace în echipa, pt echipa și pe poziția pe care alege antrenorul sa joace. Dacă vin 11 jucători de la 11 echipe diferite, nu poți juca în același timp cu 11 tactici diferite, sa ii mulțumești pe toți. Sincer el a jucat pe mai multe poziții la nationala, nu are agresivitate și prezenta de lider la mijloc, joaca la alibi și se ascunde de joc. Sorry, întâi sa arate ca merita sa joace, apoi sa ridice vocea.. Același lucru e valabil și pentru Ianis, pe care se pare ca nici un antrenor nu îl înțelege (exceptandu-l pe taică-său). Sa se privească întâi în oglinda, dacă chiar merita ceea ce vor ei. Și dacă nu, sa bage mai mult material în jocuri, apoi vine de la sine și titularizarea.

Eu nu contest valoarea discutabila a jucatorului insa in acelasi timp gresesti grav, pozitia conteaza. Hagi a fost foarte bun ca numar 10, daca la nationala era jucat varf impins nu avea nici un rezultat si la fel daca era jucat fundas. Petrescu a fost un fundas lateral foarte bun, daca juca ca numar 10, mijlocaj de creatie era mediocru. Cine vrea sa inteleaga sa se uite la Griezman, el joaca intr-un singur sistem si e f bun, la Barcelona se practica alt sistem si jucatorul a fost dezamagitor 2 ani, meci de meci, indiferent de pozitie si coechipieri.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează