0 comentarii. Scrie și tu!

Dănciulescu își spune poveștile carierei de fotbalist și dezvăluie planurile pentru un Dinamo de vară low-cost: "Pleacă 9 jucători, vin 4 în loc"

Articol de , ,
miercuri, 04 aprilie 18:00

Dănciulescu a primit dreptul de a conduce Dinamo acum, când clubul pare să fi pierdut bani, suporteri și o direcție clară. Fostul golgeter își face curaj, promite sinceritate și performanțe maxime cu bani de două ori mai puțini.



Dinamo a încetat să mai fie o mare echipă, a mai rămas numai o expoziție. În birourile de la hotelul Rin, unde Negoiță a stabilit sediul clubului, pereții vorbesc despre o istorie și despre personaje care n-au cum să coboare din fotografii și s-o bată pe Colentina.

Dinu într-un duel acrobatic cu Eusebio, Mateuț într-o fotografie-afiș din France Football. Mateo, "Gheata de Aur" a Europei și vedetă în formula care-i chinuia în Europa pe Pagliuca, pe Vialli și pe Mancini. Și pe Vierchowod, "bruta" care i-a speriat pe Maradona și pe Lineker.

Fiu al unui soldat din Armata Roșie, Vierchowod era poreclit "Țarul" în Italia și funcționa pentru Sampdoria ca o armă, era bodyguardul uneia dintre cele mai frumoase trupe din istoria Serie A. La București a spart ușa vestiarului în pauză, de nervi că Dinamo conducea cu golul lui Vaișcovici.

Mai sunt doar povești-sperietori, argumente că roș-albii chiar au fost foarte buni. Pe culoar există și un Nunweiller într-o poză veche, cu o atitudine de marinar mândru că nu oricine are ocazia să participe în călătoria pe care o face el.

Și un Dănciulescu, nu în fotografii, în biroul directorului general. Într-un costum ca al lui Nucky Thompson din Boardwalk Empire, doar că sunt haine plătite cu goluri și cu accidentări, nu din afaceri.

Dănciulescu a îmbrăcat deocamdată hainele de boss, ar trebui ca în perioada următoare să se transforme și mai tare, să devină dintr-un om ținut minte ca golgeter un fel de magician al managementului, în stare să producă rezultate mai bune cu un buget redus la jumătate. Calculele din prezentul lui Dinamo nu arată ca trecutul glorios din poze.

Danciu, au trecut 25 de ani, mai ții minte cum ai ajuns să joci în prima ligă?
Cu Universitatea Craiova, pe terenul nostru, al lui Electroputere. Am intrat în repriza a doua, nu mai știu exact cât am jucat, știu că am avut emoții mari. Am debutat la 16 ani și ceva. Până atunci făceam antrenamente cu echipa mare și jucam în meciurile de juniori. Antrenamentele erau istovitoare! Erau în echipă Calafeteanu, Samir Zanfir, David, Matei, care e director sportiv la Astra acum, Diaconu... Ei îmi ziceau după antrenamente: "Băi Ioane, las-o, bă, mai moale, că mori!". Mă vedeau livid și se speriau. Eram și foarte slab, uscat.
Ce aveai special? Care era calitatea care te scotea în evidență?
Tot instinctul ăsta de golgeter, apăream unde era mingea. E un simț, ține și de automatisme. Eu nu am multe goluri din afara careului, aproape toate au fost din careu. Cred că e un simț cu care m-am născut, l-am mai dezvoltat pe parcurs, am căpătat o orientare mai bună, anticipam mai bine fazele, traiectoriile.
Când te-a luat Dinamo de la Electro care erau "șmecherii" în Ștefan cel Mare?
Prunea, Mihali, Grozavu, Marian Ivan, Savu, Mateuț, Lupu, Cheregi. M-am integrat foarte bine. Știam ce însemna respectul și m-au acceptat. Nu am cărat geanta nimănui nici la Electro, nici la Dinamo. Așa ar trebui făcut și acum, o construcție cu mulți tineri români care să crească lângă fotbaliști experimentați.
Tu ai zis că bugetul de salarii pentru sezonul ăsta a fost de 140.000 de euro net lunar. În campionatul viitor cât o să mai fie?
Un pic peste jumătate.
Asta înseamnă că Dinamo nu și-ar permite acum un nou Dănciulescu, probabil l-ar lua Steaua.
Trebuie să căutăm mai atent, avem și noi metodele noastre. Să căutăm inclusiv în Liga a 2-a.
Revenim la traseul ca jucător? De ce ai plecat de la Dinamo la Izmir și ai stat foarte puțin?
Am mers cu inima îndoită. Ca să fie mai clar, nu voiam să plec! Dar s-au luat niște bani buni pe mine. Și salariul meu era mare. Totuși, nu-mi plăcea, n-am mers în Turcia cu inima deschisă. D-aia m-am și întors după 3-4 luni. Am jucat șapte meciuri și am dat un gol cu Beșiktaș. Dacă n-aș fi avut 19 ani, să fi fost mai experimentat un pic, aș fi rămas în Turcia. Eram foarte atașat de Dinamo, de locurile de acasă. La 19 ani n-ai mintea unui om matur.
Nivelul era mai bun decât în România?
Fără discuție! Țin minte că la Beșiktaș juca Amokachi, la Galata erau românii noștri. Ascultați-mă: turcii au fost dintotdeauna peste noi! Erau clar mai buni și atunci.
Dinamo nu te-a mai vrut când te-ai întors? Sau ai ales tu Steaua?
Altay Izmir voia toți banii înapoi, erau vreo 400.000 de dolari. Dinamo n-a avut banii și asta a fost tot. Steaua a dat 400.000 și m-a cumpărat de acolo. 

""Eu niciodată n-o să neg că am jucat la Steaua! Au fost patru ani și jumătate cu bune și cu rele, cu mai multe bune. Două campionate câștigate, o Cupă, o Supercupă. Dar dacă mă întrebați acum, am fost și voi fi un dinamovist! Și voi lupta pentru Dinamo până la epuizare!"" Ionel Dănciulescu

 ”Pleacă 9 jucători, aducem 3-4 în loc”

Directorul general al roș-albilor e convins că Dinamo low-cost poate fi mai bună decât echipa ajunsă în play-out cu cel mai mare buget din ultimii ani. Reforma înseamnă despărțirea de fotbaliști cu nume și cu salarii mari și înlocuirea lor cu tineri, inclusiv din "B".

Danciu, ce se poate face la Dinamo? Că scăderea bugetului de salarii nu poate fi un obiectiv, asta poate face oricine!
Să obținem maximum din situația asta, care e una dintre cele mai grele de când sunt eu la Dinamo. Includ aici și perioada ca jucător, și pe cea de conducător. N-o să fiu niciodată de acord că Dinamo se bate la retrogradare! A spus asta președintele David, cu care am o relație bună, dar eu n-am fost construit pentru salvarea de la retrogradare! N-o să accept niciodată! Am alte idealuri, eu și ceilalți fotbaliști din trecutul lui Dinamo ne-am obișnuit cu performanțele, nu cu salvarea.
Negoiță ți-a transmis ție puterea de decizie și trebuie să te descurci cu câți bani produce clubul? Cam asta e, pe scurt, strategia?
Da, avem un buget stabilit. Fondul de salarii e mult mai mic decât cel din sezonul ăsta. Negoiță nu se mai implică în deciziile importante, doar mai întreabă, se mai interesează. El a trăit o mare dezamăgire în acest sezon și din cauza asta s-a îndepărtat. Am avut cel mai mare buget de când sunt eu conducător la Dinamo și am ajuns în play-out!

"Întrebați-i pe Badea și pe Borcea cine câștiga mult!"

Ați ajuns aici din cauza transferurilor proaste?
Nu cred că transferurile au fost de vină. Cine reușește zece transferuri bune din zece? Salomao e bun, Pesici la fel, deci s-au făcut și achiziții bune. N-am avut o linie a noastră. Mă feresc de cuvintele strategie, proiect, chiar nu pot să le mai folosesc! D-aia zic că n-am păstrat o linie. Asta trebuie făcut acum: să-l păstrăm pe Florin un an și jumătate la echipă! Așa văd eu. Dacă lucrurile nu funcționează, ridic mâna și-l las pe altul în locul meu! N-a existat continuitate la Dinamo, s-a schimbat mereu. Trebuia continuat planul cu new Dinamo, pe care-l începuserăm cu Stoican după ce am intrat în insolvență. Cu cât mai mulți tineri români în echipă, așa cum am fost și eu atunci când am venit la Dinamo.
Tu o să răspunzi pentru toate achizițiile care se vor face în vară? Tu alegi jucătorii?
Bineînțeles, dar o să-l consult pe Florin. El are susținerea mea totală și nu vreau să aduc jucători peste capul antrenorului. Bratu are o idee de joc și trebuie să facem transferurile în funcție de ea. Trebuia impus un sistem clar la Dinamo, în tot clubul, însă cine a venit antrenor la prima echipă a modificat și tot așa... De la Ajax și Barcelona la Viitorul, toți au un plan la nivelul clubului, inclusiv din punct de vedere tactic.
Dacă peste două luni vei constata că nu ai puterea pe care crezi acum că o ai?
Eu zic că am putere, Negoiță și președintele Alexandru David m-au asigurat că pe latura sportivă deciziile vor fi ale mele. Și o să-mi asum ce hotărăsc! Că de multe ori au fost decizii pe care nimeni nu și le-a asumat clar.
Ai primit mulți bani în plus odată cu promovarea asta, director general în loc de director sportiv?
Nu, și banii n-au contat niciodată. Când m-am retras din fotbal și am primit un post în conducere am semnat pe cât a vrut Negoiță. Pentru mine mai mult contează respectul, să văd recunoștință din partea clubului și a suporterilor. Nici ca jucător n-a fost greu de negociat cu mine, dura cinci minute.
Nu erai cel mai bine plătit din echipă nici când erai golgeterul campionatului?
N-am fost niciodată cel mai bine plătit! Întrebați-i pe Badea, pe Borcea! Vă vor confirma că nu eu aveam salariul cel mai mare.
Și nu erai frustrat din cauza asta?
Erau lucruri care mă deranjau, dar n-aveam ce să fac. Exista o frustrare, însă era contractul semnat, acceptat de mine. Țineam doar să mi se dea ce se promitea, să nu mă simt înșelat! Dacă alții câștigau mai mult, aveau meritul de a fi știut să-și negocieze contractele.

"Să se supere oricine, eu voi spune adevărul!"

Ai atât de mulți bani, de spui că nu ții să câștigi mult acum?
Sunt OK. N-am câștigat foarte mulți bani, pentru că am jucat doar doi ani în străinătate. Am fost echilibrat și mi-am făcut un viitor. Nu sunt bogat, duc un trai decent.
Cornel Dinu a spus că un conducător al lui Dinamo n-are voie să apară cu blugi tăiați, cu...
Cum mai umblam eu, nu?
Da, la tine și la Mutu s-a referit.
Are dreptate Mister, în joc e imaginea clubului și un conducător trebuie să reprezinte Dinamo cu responsabilitate.
Părea să existe un conflict, o ceartă a ta cu Dinu. Ce s-a întâmplat?
N-a fost niciodată, din partea mea. Orice ar spune Mister Dinu, e un om care m-a ajutat enorm în viață, rămâne o icoană, e cel mai important om din istoria acestui club. Dinamo înseamnă Cornel Dinu! Eu o să răspund dacă mă va ataca urât cineva, dar nu-i voi răspunde lui Mister Dinu! El poate să spună orice. La Dinamo m-au luat Stoenescu și Mister Dinu. Dinu era președinte, antrenor era Remus Vlad.
Nici ca jucător n-ai prins vremuri grozave la Dinamo, n-ai câștigat niciun trofeu în primul mandat, din anii '90.
Nici atunci nu era o perioadă foarte bună pentru Dinamo, am terminat o dată pe 3 și o dată pe 5. În primul sezon am ieșit golgeterul echipei cu 14 goluri. Am crescut lângă fotbaliști cu experiență, ceea ce trebuie făcut și acum, un mix. Eu n-o să-i mint pe oameni, să promit lucruri mărețe! O să aducem trei, patru jucători buni, care să facă diferența, îi readucem pe cei împrumutați, mizăm și pe tinerii pe care-i avem deja aici.
Cine va mai rămâne?
Salomao, Pesici, Nistor, Hanca, Popescu, Olteanu, Palici au contracte valabile.
Asta înseamnă că vor pleca Penedo, Katsikas, Marici, Romera, Monroy...
Nica, Torje, Brănescu, Nemec. Lor li se termină angajamentele. Am vorbit cu Florin și dacă-l vrea pe vreunul neapărat vom căuta să negociem. Știu, o să ziceți că e târziu pentru negocieri. Da, e târziu, dar asta e situația, ce să facem? Obiectivul acum e un neonorant loc 7. Ar fi bine și pentru Florin să prindă primul loc din play-out, fiindcă e tânăr și are nevoie de încredere. V-am zis, noi am crescut bugetul față de anul trecut, când am luptat pentru titlu până în ultima etapă. Așa că am crezut c-o să ne batem iar la primul loc. N-a mers! FCSB e cel mai bogat club. De când n-a mai luat campionatul? Banii nu garantează succesul, asta e concluzia.
Adică vreți rezultate mai bune în campionatul următor, cu bani de două ori mai puțini?
Corect, așa e! D-aia am spus că nu o să mint, n-o să promit nu știu ce minuni.
Dacă Negoiță te-a promovat doar ca să calmeze atmosfera un pic? În ideea că Dănciulescu e mai greu de înjurat decât e Alexandru David?
Nu va fi o mutare de imagine, fiindcă eu voi fi sincer referitor la tot ce se întâmplă la Dinamo. Nu mă interesează pe cine o să deranjez! Eu voi spune exact care e situația, ce se întâmplă.

"Ascultăm și ce are de spus Anamaria"

Ar putea să remarce cineva că ești numărul 1 la Dinamo și în același timp promovezi imaginea unei case de pariuri?
Am făcut asta și când eram director sportiv. Am luat aprobarea clubului, apoi am vorbit și la FRF. Eu nu joc la pariuri, iar în colaborarea cu firma de pariuri analizez doar meciuri din străinătate, nu jocuri din România. Și, oricum, nu dau eu ponturi perfecte, nu ghicesc rezultate, că nu e matematică fotbalul, ca să calculez dinainte cum o să se termine Real-Barcelona!
Crezi că pariurile constituie totuși o amenințare pentru fotbal?
Tot se vorbește, e clar că fum fără foc nu iese. Cei mai vulnerabili sunt cei care nu sunt plătiți, care au probleme cu banii. Uite, la Dinamo salariul intră pe 15 lună de lună. Nu se întâmplă la multe cluburi din România! Atât cât e, salariul e plătit la data stabilită.
Ai vreun model, vreun președinte care îți plăcea?
Mi-a plăcut mult Marius Stan. Și când eram jucător mi se părea un președinte foarte bun. Așa, după trofee, dacă i le contabilizezi lui nea Tică Dănilescu, e cel mai mare din istorie!
Te-au sunat mulți impresari de când s-a aflat că vei fi director general?
Nu foarte mulți, dar mai primesc propuneri. Nu refuz pe nimeni care are un fotbalist bun de propus.
Nici pe Anamaria?
Dacă are un jucător bun, da, discut și cu Anamaria Prodan! Se poate discuta cu oricine, nu știu să existe sau să mai existe vreun embargo în privința ei. Bine, să fie un jucător care să se încadreze în bugetul lui Dinamo. Oricum, eu nu vreau să negociez cu agenții partea financiară. Never! Aleg jucători, discut cu impresarii date care țin de fotbal, dar nu vreau să tratez eu despre bani. Se pot face unele lucruri... Stoican a încropit o echipă la Dinamo și a terminat pe 4. E o muncă grea, titanică! Dar se poate face.

"Am discutat cu FRF, dar îl susțin pe Lupescu"

Îl știi bine pe Contra. Crezi că poate avea succes cu naționala?
Sunt convins! Deja se vede o îmbunătățire, echipa încearcă să joace fotbal, pune presiune, pasează. Cosmin are ochi, vede fotbaliștii și e foarte pasionat, ambițios. E un plus mare pentru națională.
Mutu are stofă de conducător?
Are stofă de conducător, dar el vrea să fie antrenor! Când venea la Săftica și comenta cu noi, vorbea ca un antrenor. Vedeam și atunci că asta își dorea.
Ai avut o propunere de la FRF, de ce n-ai mers acolo?
N-a fost ceva concret, doar o discuție avută prin cineva. Nu o propunere clară.
Și acum îl susții pe Lupescu.
Eu am spus că-l susțin pe Lupescu dinainte să anunțe Dinamo că votează cu Ionuț. Atunci nici nu știam că Dinamo semnase adeziunea pentru Burleanu.
Apropo de oferte, ce faci dacă se vinde clubul și noii acționari aduc propria conducere?
Dacă vine cineva, ne ridicăm și plecăm, nu e nicio problemă.
Când s-au angajat antrenori la Dinamo, a contat părerea ta?
Acum sper să conteze.
Nu doar acum, în general în ultimii ani.
Am fost întrebat de fiecare dată, mi-am spus opinia, însă decizia nu am luat-o eu.
Și s-a ales varianta pe care ai propus-o tu?
Cred că o singură dată am fost pe aceeași lungime de undă. Până la urmă, e normal ca într-un club decizia finală să-i aparțină patronului. Anul ăsta, Negoiță a făcut un pas în spate și ne lasă pe noi să hotărâm.
Când te-ai retras, în 2013, a fost decizia ta sau te-a pensionat Constantin Anghelache?
Nu cred că m-a pensionat el. Era Stoican antrenor, îmi spusese și el că voi juca din ce în ce mai puțin. Aveam oferte de la alte cluburi, dar m-am gândit și în perspectivă, dacă plecam să joc în altă parte nu puteam ști dacă aveam să mă mai întorc la Dinamo vreodată. Așa că am ales un post în conducere și m-am lăsat de jucat. 

"Indiferent de numele lui, un antrenor e ținut în funcție doar de rezultate. În România e și mai greu, că lumea uită repede lucrurile bune"
Ionel Dănciulescu, director general Dinamo

7 milioane de €e bugetul pe care l-a anunțat Dinamo pentru acest sezon, în care roș-albii participă în turneul pentru salvarea de la retrogradare

140.000 de €net consumă "câinii" pe salarii. În campionatul următor, suma disponibilă va fi în jurul a 80.000 de euro, o scădere care se realizează cu despărțirea de fotbaliștii scumpi aflați la finalul contractelor

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase