16 comentarii. Scrie și tu!

Gabriel Tamaș rupe tăcerea într-un interviu în EXCLUSIVITATE acordat Gazetei Sporturilor: "N-am mai suportat stresul și haosul din România!"

Stoperul de 33 de ani a ales să-și continue cariera în Israel, la Hapoel Haifa. El a părăsit Liga 1 și pentru că "m-am săturat să se scrie orice despre mine, dar numai de rău"

Articol de
sambata, 15 iulie 18:08

Din cuprins:
Dezvăluiri în premieră despre motivul real pentru care a decis să plece din România
Cum au decurs negocierile cu Viitorul, dar de ce a ales să semneze cu Hapoel Haifa
Ce spune despre echipa națională și cum îl înțeapă pe selecționerul Daumi

"Tamaș a devastat un restaurant din Poiana Brașov". "Tamaș a sărit să bată ospătarii". "Tamaș a băut până dimineață cu Mutu". "Imagini șocante cu Tamaș, care a spart o ușă de termopan". Acestea sunt doar o parte din titlurile pe care tabloidele le-au dat în ultimii ani și care priveau evenimente din viața lui Gabi Tamaș.



Fundașul de 33 de ani a decis să plece din România în această vară, declarându-se deranjat și dezamăgit de ceea ce se întâmplă în țară. După ce-a purtat negocieri cu Viitorul, Gabi a acceptat oferta israelienilor de la Hapoel Haifa. "Am zid «Da!» fără să stau pe gânduri. Nu m-au interesat banii, nu mai conta nimic, voiam doar să părăsesc România", și-a început Gabi mărturisirea.

Tamaș să vorbească pentru cititorii Gazetei Sporturilor, acesta fiind singurul interviu pe care el l-a dat pentru presa de acasă în ultimele două luni. "Multă vreme pur și simplu n-am vrut să vorbesc. Acum, însă, am hotărât că e momentul să o fac".

Gabi, cum e viața la Haifa, cum sunt condițiile din Israel?

M-am acomodat repede, parcă joc de o viață aici. Am fost primit bine de toată lumea, colegii sunt OK, unii au evoluat și în Europa. Îmi place să joc din nou fotbal din plăcere, așa cum o făceam odată. Nu mai voiam să am parte de stres, de nervi, de haos! Voiam să iau fotbalul ca pe un sport, ca pe un joc pe care l-am făcut de mic. Tocmai d-asta am vrut să plec din țară și să mă duc undeva unde să pot să stau liniștit. Nu mai voiam să fie pe capul meu toată nebunia din România. N-am mai suportat!

Ce te-a deranjat așa tare încât ai vrut să pleci?

Mediatizarea negativă. În România nu se vorbește despre ce faci pe teren, ci doar ce faci în afara lui! Fotbalul românesc se duce în jos în fiecare zi, dar pe nimeni nu interesează ce face un jucător la antrenament, ci doar ce face el după ce pleacă de acolo. Nu interesează că dai sută la sută la meciuri, că dai totul la antrenamente, că ești profesionist. Toată lumea îți sare în cap că te-ai dus să bei o bere după ce-ai terminat treaba pe care o aveai de făcut.

"Dacă am chef să mă duc în oraș la 1:00 noaptea, mă duc"

N-ai fost nici tu un personaj retras, ți-a plăcut viața!

Corect, însă m-am simțit hărțuit! N-am fost perfect și am greșit mult în viață. De mic am o vorbă: "După ce-ți termini munca, faci ce vrei cu viața ta!". Dacă aveam chef să mă duc în oraș la ora 1:00 noaptea, să mă plimb, mă duceam. Dar a doua zi, la antrenamente eram sută la sută apt. Nu văd niciun fel de problemă!

Totuși, au fost și situații...

Stai un pic! Ce e mai bine, să ieși să te plimbi la 1:00 noaptea prin oraș sau să pierzi nopțile pe internet până la 5:00-6:00 dimineața?! Întreb! Dacă ieșeam la 2:00 prin parc și voiam să mă plimb, a doua zi toată presa scria: "Tamaș era mort de beat în parc la ora 2:00 dimineața!". Dacă mă duceam cu mașina, să zicem, la McDonald's la 5:00 dimineața și-mi făcea unul o poză, presa de scandal scria: "De la discotecă, Tamaș s-a dus direct la Mc să mănânce".

Crezi că a avut presa ceva cu tine?

Nu știu... Totuși, dacă eu sunt profesionist și dau sută la sută în meciuri, sută la sută la antrenamente, ce mai vreți de la mine?! Când greșim pe teren să se scrie despre asta, nu să se alerge după mine cu mașinile prin oraș să vadă ce fac când plec de la antrenament și când sunt în timpul liber.

Dacă s-ar scrie o carte despre tine, ce titlu i-ai da?

"Viața lui Gabriel Tamaș", în mai multe volume. Ar fi un bestseller! Ha, ha, ha!

"Nu vreau să mă gândesc ce aș putea să schimb în cariera de până acum, mie îmi place să mă gândesc doar la viitor" Gabriel Tamaș

«Probabil c-o să mai fiu chemat la națională după ce mă las»

Fotbalistul transferat recent în Israel vorbește deschis despre cea de a doua aventură în tricoul FCSB și nu ezită să trimită săgeți către selecționerul Daum.

Gabi, ai surprins pe toată lumea când ai decis să-ți reziliezi contractul cu FCSB.

A fost o despărțire de comun acord, după ce am purtat o discuție cu nea Gigi. A fost mai bine așa, chiar dacă mai aveam un an de contract. Patronu' m-a înțeles și m-a lăsat să plec.

 A contat și faptul că Reghecampf urma să demisioneze?

Sincer să fiu, da. Am colaborat foarte bine cu el, a fost antrenorul care m-a vrut foarte mult la Steaua, iar plecarea lui m-a făcut și pe mine să fac același lucru.

"O să vorbesc cu Rădoi față în față"

 În cazul în care nu venea Dică, erai decis să rămâi?

Nu, nu. Nu aveam niciun fel de problemă antrenorul ce urma să vină după Reghe. Ți-am zis, eu mă săturasem de tot ce se întâmpla cu mine în România, mă săturasem să fiu mereu în prim-plan cu chestii negative.

Mă gândeam că Dică a fost secund în mandatul lui Rădoi, cu care ai avut un conflict puternic.

Pentru mine acel subiect e un caz închis. Asta deși până acum n-am avut ocazia să vorbesc cu Rădoi față-n față. Chiar vreau să vorbesc la un moment dat cu el, pentru că au fost spuse prostii din partea amândurora. Suntem destul de maturi și cred că putem să stăm de vorbă când ne vedem. Nu cred că-mi poartă pică. Eu, cel puțin, nu-i port. Au fost chestii spuse la nervi și-mi cer scuze! Am fost colegi la echipa națională, am stat atât timp împreună, e păcat să stăm certați atâta vreme.

Cum ai caracteriza relația pe care ai avut-o cu Gigi Becali, un patron vocal, căruia îi plăcea să critice fotbaliștii în public?

E normal ca patronul unui club să spună ce vrea despre jucători. Chiar dacă uneori declarațiile pe care le făcea erau de rău. Toți trebuie să-și vadă de treaba lor și să nu îi intereseze ce spune cel care le plătește salariile. Gândirea dânsului poate să fie schimbată de la un meci la altul, așa cum și evoluția unui fotbalist se poate schimba în câteva zile. Astăzi faci un meci slab, iar peste cinci zile dai trei goluri și ești cel mai bun din echipă. Așa-i în fotbal! Oricum, nu doar nea Gigi critică jucătorii, așa se întâmplă peste tot și e normal.

450.000 €e cota actuală a lui Tamaș, conform transfermarkt.de

"Reghe nu era antrenor, era un frate mai mare"

Reghecampf a fost criticat inclusiv de foști colaboratori că făcea antrenamente extrem de dificile, care vă făceau rău, că vă pregătea mai degrabă pentru maraton.

E foarte ușor să începi să critici antrenorul. Și eu pot să o fac fără niciun fel de problemă. Dar Reghe avea metodele lui de pregătire și mie mi-au plăcut foarte mult. Chiar aveam discuții cu el și îi spuneam că facem niște antrenamente mai "subțiri" în unele zile, când noi sau eu, cel puțin, eram obișnuit cu o pregătire mult mai grea, mai solicitantă, mai puternică.

Dar de ce crezi că există oameni care acum critică ceea ce s-a întâmplat la echipă?

Pentru că într-o echipă e obligatoriu să existe comunicare! Cei din staff sunt și ei tot oameni, la fel ca și noi, iar fără comunicare nu poți să faci absolut nimic. Dacă eu dimineața mă duc și fac singur antrenament de forță în sală, nu e normal să-i spun antrenorului că am făcut asta și poate îmi schimbă pregătirea la antrenamentul echipei? Din punctul meu de vedere, Laurențiu Reghecampf nu a fost doar un antrenor pentru noi, a fost un frate mai mare!

Chiar n-ai nimic să-i reproșezi?

Îi reproșez că era prea calm în multe momente când trebuia să fie mai agresiv! După unele rezultate negative, el încerca să liniștească jucătorii, să ne facă să ne gândim la meciul următor, chiar dacă erau mulți nervi, multă tensiune!

"Regret că nu am apucat să joc în Italia și în Germania, două campionate de unde am avut oferte. Chiar îmi pare rău că n-am ajuns acolo, dar niciodată nu-i prea târziu" Gabriel Tamaș

"Am fost eliminat ușor la Ovidiu"

Cum ai caracteriza a doua ta experiență la FCSB?

A fost o perioadă bună, dar... există și-un dar! Acea greșeală pe care am făcut-o în derby-ul cu Viitorul, când am luat acel "roșu" în startul partidei și am fost eliminat. Nimeni nu este perfect, se întâmplă tot felul de greșeli de acest gen. Cred și acum că s-a acordat prea ușor acel cartonaș roșu, chiar dacă a fost intenție și m-a prins cu piciorul sus... Pur și simplu, nu mai avem ce face.

S-a speculat că avuseși un schimb dur de replici cu Mihai Stoica înaintea acelui meci.

Speculații! M-am înțeles și mă înțeleg foarte bine cu MM. Avem o relație bună, foarte bună. A fost o greșeală de-a mea, viața merge înainte.

Crezi că atunci a fost momentul când ai pierdut locul de titular?

Nu s-a pus niciodată problema ca eu să fiu titular din start. Suntem 30 de jucători în lot, 11 sunt pe teren, 7 pe banca de rezerve, iar restul în tribună. Pentru mine nu conta dacă eram sau nu titular, conta doar să intru pe teren și să-mi fac cât mai bine treaba, să-mi ajut echipa.

De ce crezi că în ultimul sezon FCSB a pierdut toate trofeele?

Exclusiv din cauza noastră, a jucătorilor! Am jucat toți din lot, toți am primit șanse, cine poate să fie de vină?! Noi am jucat, noi suntem principalii vinovați. Cum aș putea să le reproșez antrenorului, staff-ului sau celor din conducere ceva?

"Îmi pare rău că n-am lucrat cu Hagi la Viitorul"

Regreți vreun moment decizia de a reveni la FCSB, după ce-ai fost dat afară de Rădoi?

Niciun moment! Nu am motive să regret nimic din ceea ce am făcut în carieră.

Când ai plecat prima dată ai postat un mesaj "Mai bine să fiu eu cu mii şi mii de defecte, decât ca voi clone perfecte". Ce-a fost cu mesajul ăsta?

Un mesaj pe care l-am primit de la cineva și eu l-am postat. Nu a fost creația mea și nu mi-am dat seama că am făcut o prostie, pentru că mesajul se referea la Steaua. Nu am vrut să-i fac rău clubului care mi-a făcut bine și m-a ajutat. A fost o caterincă din partea cuiva și eu am postat-o. N-a fost cu răutate! Niciodată în viața mea nu am făcut rău cuiva.

Se mai întoarce pentru a treia oară Gabi Tamaș la FCSB?

Nu știu. Nici măcar nu știu dacă o să mă mai întorc să joc fotbal în România. Vom vedea ce se va întâmpla la anul, când îmi expiră contractul aici, am semnat doar pe un an cu Hapoel.

Înainte să pleci în Israel te-au vrut cei de la Viitorul, ce s-a întâmplat de nu ai mai semnat cu noua campioană?

Așa este, am avut o ofertă de la Viitorul și îmi pare rău că nu am putut să lucrez cu Gică Hagi. Am auzit doar cuvinte la superlativ despre dânsul. În mare, ne înțeleseserăm, dar a venit această propunere din străinătate și am vrut să plec "afară". Îmi pare extrem de rău că nu am putut să lucrez cu Gică, sper pe viitor să mai am această șansă.

"Pintilii e cel mai bun închizător din România"

Ai 33 de ani, crezi că mai ai vreo șansă să fii convocat la echipa națională?

Nu știu, chiar nu știu. De națională nu prea am vrut să vorbesc, dar îmi amintesc că cei din țară m-au votat doi ani la rând ca fiind cel mai bun fundaș central! Dacă atunci nu am fost chemat la națională, ce să mai comentez acum?! Probabil că o să fiu chemat atunci când nu o să mai joc!

Ai fost supărat pe Daum?

Nu neapărat pe selecționer, dar nervos am fost! Consider că era normal să-mi doresc să fiu chemat la națională, să-mi ajut țara să meargă la Mondiale. Dar probabil că sunt jucători care, după criteriile staff-ului, sau cine-o face convocările, sunt mai buni decât mine în momentul de față. Cred că meritam să fiu acolo, să mă vadă ce fac pe teren, nu să mă vadă la televizor sau pe unde m-a văzut pe mine domnul Daum.

Ce părere ai despre Daum, la un an de la numirea pe banca primei reprezentative?

Nu prea vreau să mă bag în astfel de probleme. E treaba Federației, cei de acolo știu cel mai bine ce au de făcut. Eu sunt un simplu jucător care vrea să-și facă treaba cât mai bine, iar dacă mă ajută Dumnezeu să fiu chemat din nou, o să vin cu plăcere.

Pintilii spunea că dacă ar fi selecționer nu s-ar mai convoca la acțiunile naționalei, ar lăsa locul celor mai tineri.

Cred că glumește! E unul dintre cei mai buni fotbaliști, care a crescut enorm în ultimii ani. Nu cred că România are un închizător mai bun decât el în acest moment.

"Când nu mai pot, nu trag de mine"

Cum ți se pare valoarea fotbalului românesc în acest moment?

În scădere! Degeaba avem două cluburi foarte bune și alte 12 care nu ai ce să faci cu ele. Trebuie să existe un ajutor din partea Ligii, a Federației. Trebuie rezolvate multe probleme dacă vrem ca fotbalul românesc să crească. Noi de ani de zile ne ducem în jos și e păcat.

Cum ai caracteriza perioada pe care ai petrecut-o în fotbalul românesc?

Intră la bile negre în cariera mea! După ce mă las de fotbal, peste niște ani, o să vorbesc despre toate problemele de la noi. Acum mă simt bine, nu mă gândesc la finalul carierei. Sunt omul care când vede că nu mai poate spune stop. Nu sunt genul care să tragă de el, să vedem ce o să mai fie. Când nu mai pot, sănătate, vă mulțumesc, la revedere, final!

Comentarii (16 ) Adaugă comentariu

ray51  •  24 Iulie 2017, 13:24

Paharul plin si des dus la gura il va distruge. Asta-i parerea mea. Presa nu a facut decat sa-i dsconspire o parte din 'iesirile' cu haz(?) ale marelui Tamas. In rest totul l-a facut el si numai el.

amicu  •  17 Iulie 2017, 00:32

La ce talent are de a distruge tot, trebuie trimis în Siria să distrugă ISIS-ul. Ar fi un fleac pentru el.

alexzece  •  16 Iulie 2017, 21:09

Saracul Gabita,n-a mai suportat ''stresul'' din Romania...dar e bine ca pana dimineata uita de stres cu un cap in geamul vreunei scari de bloc.Hai sa vedem ce mai rupe Gabita prin Israel...sa nu vina inapoi de stres si de acolo.

Vezi toate comentariile (16)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase