99 comentarii. Scrie și tu!

Gică Popescu: "Ce carieră a făcut Mutu? N-a câștigat un titlu în viața lui! Fotbalul nu e ușor, nu poți să stai la cafele" + Dezvăluiri șocante despre Dan Petrescu

Gică Popescu insistă că fiul lui de 14 ani, la fel ca toți jucătorii, trebuie să se sacrifice, fiindcă altfel nu se poate obține nimic. Argumentează teoria cu exemplul șocant al lui Dan Petrescu, a cărui carieră de top a sfidat probleme medicale grave

Articol de , ,
miercuri, 11 octombrie 09:27

CUPRINS
De ce spune: "Nu scuipi sânge, nu joci fotbal!"
Care e diferența dintre Daum și Contra
Ce șanse are varianta Ionuț Lupescu la FRF


Domnule Popescu, Nicolas, băiatul dumneavoastra, cum e? Sunt șanse să ajungă fotbalist?

Are calitate și-i place foarte mult fotbalul. Și eu mergeam la antrenamente indiferent că ploua, că era zăpadă... Băteam la ușa antrenorului: "Hai la antrenament!". "Păi, plouă!". "Nu contează!". Și Nico e la fel, îi place să se antreneze, e îndârjit. A crescut 18 centimetri în 8 sau 9 luni de zile și din cauza asta îl mai dor una, alta. Oasele cresc mai repede și mușchii trebuie să vină și ei pe urma lor. A fost la un osteopat de la AS Roma și italianul i-a dat niște exerciții pentru situația în care se află el, după o creștere în înălțime într-un timp scurt.




Acum i se adresează copilului aflat pe un scaun alăturat, la câțiva centimetri de Gică: "Ce-ți spun eu că trebuie să faci ca să ajungi fotbalist?". "Să scuip sânge". "Să scuipi sânge, exact! N-o să faci fotbal dacă nu scuipi sânge! Antrenamentele și meciurile sunt ușoare? Nu e bine! Nu te-am văzut scuipând sânge! Zi de zi! Ăsta e fotbalul! Fotbalul nu e plăcere, e chin! Fotbalul e greu! Dacă ai peste 12 ani, gata, fotbalul nu mai e ușor!".

Numele Popescu o să-l ajute sau va constitui o presiune suplimentară pentru el?
Păi, dacă nu suportă presiunea, ce să caute la performanță? E capabil să suporte presiunea? La vârf! E mămăligă? La Liga 1! "Hai que aguantar la presion", spun spaniolii. Performanța asta înseamnă: presiune!

Mai vedeți vreun jucător român care să scuipe sânge?
Păi, d-aia nu fac nimic! Ai văzut vreunul să triumfe? Dacă nu scuipă sânge! Eu i-am zis lui Nico de o mie de ori "Nu scuipi sânge, nu joci fotbal!". Când ajungi acasă după antrenament, să nu poți să ții lingura în mână. Ăsta e fotbalul!

Nu mai sunt și excepții? Mutu n-a părut genul care scuipă sânge și...
Și? Ce carieră a făcut Mutu? N-a câștigat un titlu în viața lui!

"Petrescu a fost strâmb!"

Așa e, nu are niciun titlu Mutu.
Vezi? Nu se poate să fie ușor! Că așa am sta toți acasă cu cafeluțe, cu DVD-uri și cu toate prostiile, cu mizeriile astea de gadgeturi pe care mă mai enervez câteodată. Și am câștiga titluri așa dacă s-ar putea. Nu merge! Voi ați văzut cum arată Ronaldo dezbrăcat? Ăla nu e pictat în photoshop, ăla muncește de-l găsesc toți dracii! Și asta de 6-7 ani! Alimentație, antrenament. Alimentație, antrenament. Numai astea întruna! Lewandowski e la fel. Uite, Petrescu e cel mai bun exemplu!

Dan Petrescu?
Petrescu e cel mai strâmb jucător! El nu luase vizita medicală în Anglia, a semnat antrenorul ca să poată să-l transfere! Ăla e profesionistul! Ani de zile, stretching câte 40 de minute înainte și după antrenament. Apă plată tot timpul la el, dietă atentă. Avea probleme cu stomacul, cu șoldul, cu picioarele, cu gâtul. Da' cu ce n-a avut probleme! Și a făcut performanță la cel mai înalt nivel doar pe seriozitate! D-aia face și acum rezultate, ca antrenor e cum a fost ca jucător. Mă teroriza cu stretchingul! A învățat în Italia să facă posturi, îl găseam seara în cameră cu picioarele pe pereți. Impresionant!

Niște calități trebuie să fi avut, dincolo de ambiție.
Calități fizice n-a avut. Poate nu înțelegeți: el avea probleme medicale mari! El nu poate nici acum să-şi țină picioarele drepte, că are un picior mai mare și unul mai mic, șoldurile cu probleme... Gâtul! Cum bea un pahar cu apă rece sau sufla vântul mai tare, i se umflau amigdalele. Un om incredibil de serios!

Pare aproape un miracol că a jucat la un asemenea nivel!
La ce probleme a avut el? Eu i-am tot zis "Băi, tu ești un fenomen!". Lumea nu știe, eu am stat cu el în cameră de la 16 ani. Știu foarte bine cât s-a chinuit. Pentru Petrescu, chapeau! D-aia le spun copiilor: ăla a triumfat împotriva tuturor problemelor medicale și voi aveți o mie de ghete într-o mie de culori... Înnebunesc când îi văd cu coloratele alea în picioare! Noi și acum, la Legendele Barcelonei, intrăm cu ghete negre. Jumătate dintre noi avem ghete clasice, World Cup, negre cu dungi. 

Gică insinuează că Daum avea și avantaje pe care lumea nu le-a cunoscut: "Eu am văzut cu ochii mei, însă nu am dovezi fiindcă n-am făcut fotografii"

Vă enervează ghetele colorate, dar nu e normal să existe? Trebuie schimbate modele și culori ca să se vândă în continuare, să prindă.
E marketing, știu. Eu exagerez. Știu că toți copiii îl văd pe Cristiano cu culorile și vor și ei ghete la fel. Ghetele se vând și se vând până ajung fotbaliștii să fie plătiți din culorile pe care le poartă în picioare. E altceva, sunt alte vremuri. Dar nu asta e esențial, ghetele țin de modă. Efortul nu se demodează! Indiferent cu ce te încalți, trebuie să te chinuieşti zi de zi. Pe Nico nu l-am văzut până acum scuipând sânge.

Se uită la puștiul care zâmbește: "Nu e în regulă! Nu te-am văzut scuipând sânge!! Vezi să nu iei să muști din vreo carne crudă la un moment dat, doar ca să-mi arăți mie că scuipi sânge!".

Nicolas e ocupat cu fotbalul. Fata ce pasiuni are?
Fata a aplicat la mai multe facultăți și a fost acceptată deja la Bocconi, care e numărul 1. E ca și cum te-ar oferta Real Madrid și ai mai avea de așteptat decizii de la alte cluburi mai mici. Suntem liniștiți. Bine, ea ar vrea să facă o facultate de business din Spania. Mie mi-ar conveni, că așa aș avea motive să stau toată ziua prin Barcelona. Eu i-am zis fetei că-i plătesc studiile pentru: Real Madrid, Barcelona, Manchester, PSG, City, Bayern. La facultăți din Top 10 mondial. Dacă nu intră în Top 10, nu mă interesează! Ieri a venit la mine și ciocnea cu degetul în masă: "Tati, top, top, top!".

I se adresează din nou copilului: "Nico, ce ți-am spus când erai în bucătărie și-ți luai geanta să pleci la lot? Pe mine m-a chemat prima dată la națională și de atunci n-a mai existat acțiune a naționalei fără mine! Până m-am retras, am fost convocat non-stop! Juniori, tineret, olimpici, seniori".

Care au fost atacanții cei mai tari pe care i-ați întâlnit?
Șevcenko era foarte greu de marcat. Ronaldo, dințosul, aproape imposibil de ținut! Inzaghi era periculos rău, enervant... Dacă apărarea juca sus și-l aveai pe Inzaghi între tine și celălalt fundaș central trebuia să fii atent, atent! Ăla era la milimetru, doar un gest era de ajuns, nu era ofsaid și rămânea singur. Îmi convenea cu ăștia mari care nu erau fâșneți. L-am avut și pe Henry în finala Cupei UEFA, dar pe el am reușit să-l potolesc. Era cuplul Henry-Overmars în atacul lui Arsenal, iar apărarea Galatei: Capone, eu, Bulent și cred că Ergun. Niciunul cu viteză.

Dintre Olanda, Anglia, Spania, Italia...
Spania! Cel mai frumos fotbal și cel mai greu pentru fundași. La Barcelona, apărarea juca sus mereu, aveam toată tarlaua în spate.

Poate Contra să schimbe naționala?

E greu. Ce le poate face jucătorilor? Probabil că o să-i aducă pe Budescu și pe Alibec în preliminarii. Contează mult și tragerea la sorți... Bine, asta a fost tragere bună! Dacă nici pe Muntenegru... Dumnezeule! Și cu Danemarca aflată în reconstrucție... Mă, noi suntem echipa națională a României, pe care lumea o respecta. O respecta sau încă o mai respectă, că nici nu știu ce să mai zic. Când te bate Albania, te bate Muntenegru, te chinui cu Armenia acasă, pierzi respectul. Ne bat toți pe unde ne prind, ne chinuim meci de meci. S-a cam dus respectul.

Și cum să repare selecționerul?

Ce ar trebui să facă acum Cosmin e să le redea ăstora mândria de a juca la națională. Ei nu mai simt tricoul! Când l-ai îmbrăcat trebuie să bubuie, să se lipească de piele! Echipa națională nu înseamnă meci de 90 de minute și apoi discotecă! De 115 ori mi-a cântat imnul și de 115 ori am avut nod în gât. Vă jur! La imn simțeam că trăiesc pentru națională! Alt motiv nu ai! De ce vii la națională?

"Cosmin a plâns pentru națională"

Pentru bani?
Care bani? La salariile care sunt acum la cluburi, contează o primă de 100.000 de euro pe care s-ar putea s-o iei o dată la doi ani, după o campanie? Nu cred. Când câștigi două milioane pe an la club, vii la națională pentru suta aia de mii?

Contra e potrivit pentru misiunea pe care v-o imaginați?

Cosmin a simțit, a plâns pentru națională. Să dea Dumnezeu să reușească să le transmită și jucătorilor starea asta specială! Eu îi înțeleg, nu mai au valoare, OK. Asta nu e de acuzat. Dar să nu te bați cu adversarii?! Albania ne-a bătut numai pe suflet, pe ambiție! Bine, nu mai e Hagi, nu mai e Răducioiu, nu mai e Popescu. Băi, dar te împiedică asta să lupți? N-ai mândria să plângi pentru națională? Dacă ar simți așa, România ar bate Muntenegru și alte formații de nivelul ăsta.

Motivația asta, agresivitatea mai depind și de selecționer, că nu toți jucătorii sunt croiți ambițioși.

Ce interes are un selecționer german? Vreți să vă spun eu ce interes are după doi ani în care a stat pe bară? Financiar. Atât! Eu mai știu și alte lucruri, interese personale pe care le avea Daum. Nu vi le spun, că nu am dovezi. Eu am văzut cu ochii mei, însă spun că nu am dovezi fiindcă n-am făcut fotografii.

"Burleanu poate să-i ia ca din oală!"

Federația a încercat o reformă cu Centrele de Excelență. Cum vi s-a părut proiectul ăsta?
Centre de Excelență... Cum sună! Pentru ce le-au făcut? Ca să dea bine? Sună frumos? Așa vi se pare? Făceau coproprietate cu cluburile! Voi ați mai pomenit așa ceva? Federația și cluburile să fie coproprietarii jucătorilor? Păi, ce e federația? Fond de investiții? Ați înnebunit?

Cu Lupescu ați mai vorbit?

Vorbesc des cu Ionuț.

El nu candidează?

Din ultima discuție, purtată după ce a murit tatăl lui, am înțeles că nu candidează. Dar nu știu sigur. Eu cred că stă foarte bine la UEFA. Nu cred, sigur stă bine!

Poate ar sta și mai bine la UEFA din postura de președinte al FRF.

Da, se poate. Ar fi o variantă foarte bună Ionuț. Trebuie doar să vrea. Eu cred că ar fi anunțat până acum dacă ar fi vrut. Trebuie să apuci să faci programul, să faci echipa. Toți cei care vor candida sunt într-o mare, mare întârziere! Suntem în octombrie și ăștia nu și-au anunțat candidatura! Păi, Burleanu poate să anunțe alegeri în decembrie. Are voie să le organizeze cu șase luni înainte de finalul mandatului sau cu până la șase luni după. Mircea Sandu n-a făcut asta în 2009? Bum! Alegeri! Ne-a luat ca din oală! Și la revedere!

Credeți că e posibil să fie alegerile mai devreme de martie, când expiră mandatul?

Anunță alegeri pentru decembrie și gata, s-a terminat! Băi contracandidaților, unde e programul? Unde e viziunea?. Ei tot repetă "Nu e bun Burleanu". Bine, mă, știm! Vedem și noi că nu e bun, voi spuneți-ne altceva! Ceva concret! Puneți pe masă planul! Ei strigă doar "Burleanu jos! Burleanu jos!". Bine, e posibil să nu știu eu. Poate sunt oameni care au planuri, se întâlnesc cu lumea din teritoriu.

"Votanții să știe că vor fi plimbați în continuare!"

Pare tot sistemul făcut în așa fel încât președintele în exercițiu să-și poată păstra puterea oferindu-le diverse avantaje membrilor afiliați, adică electorilor.
Dacă oamenii din fotbal nu realizează că cei care conduc acum îi îndreaptă într-o prăpastie și se mulțumesc să fie primiți în câte o deplasare, atunci ne merităm soarta. Eu nu văd de ce membrii cu drept de vot trebuie să aleagă în funcție de deplasări și de alte facilități. Că toți i-au dus în deplasări și-i vor duce și de acum înainte, să stea liniștiți! Voi să nu credeți că doar în România e așa! La fel e afară, exact ca la noi. Nu există sfinți nici în străinătate! Nu-i ține nimeni pe oameni la poarta federației. Comitetul Executiv va merge în continuare cu naționala, Adunarea Generală va avea hotelul și masa plătite. Astea nu se vor schimba.

Ce trebuie să știe un candidat care speră să conducă Federația?

Să aibă o echipă, un program nu e de ajuns. Un program pot să i-l pun eu în brațe acum unui candidat. OK, și ce face cu el? Cu cine o să aplice el toate măsurile alea? Și trebuie să aibă personalitate, prestanță. Când intră în federație să știe lumea "A venit domnul președinte!". Să fie respectat. Dacă nu are autoritatea asta, să stea acasă!

"La începutul carierei jucam 30 la sută în apărare și 70 la sută în atac, un raport șocant pentru un jucător defensiv. Contribuția mea trebuia să fie invers, mult mai mare în apărare. În Olanda m-au disciplinat tactic.
Ca președinte de federație, lucrurile le schimbi cu oamenii din teritoriu, nu singur. Îi cazezi la hotel, le mai dai o masă. Sunt lucruri normale care se întâmplă peste tot.
Nu am calitate, dar am mândria că joc pentru națională, mă consum, iau un roșu, îl strâng de gât pe unul! Nu știu ce fac! Fac ceva! Dacă nici ambiție, nici valoare, la revedere cu fotbalul! Asta vreau de la jucătorii naționalei!" Gică Popescu

Save

Save

Comentarii (99 ) Adaugă comentariu

Liviu Negrea  •  09 Ianuarie 2018, 12:48

Mey calafetene..cit de mare e prostia ta beecaliota..Platisi impozit la ce furasi vericule..Aloo?Calafatul?Toate afacerile tale sunt la pamaint..noroc cu cumnatul Gica ca iti mai arunca ceva..Iar pina la Mutu tu ai puscaria de care nu scapi toata viata..Alo?>Se aude oltean prostanake care iesti?CIOCUL MIC...!

vlad007  •  13 Octombrie 2017, 03:33

Gheorghe Popescu a fost un jucator de mare talent, remarcat inca de la juniori, dar a dublat caltatile tehnice pe un post de maxima dificultate si raspundere Libero cu seriozitate exemplara si munca titanica pe oriunde a fost in lumea aceasta. Si-a facut datoria exemplar si perfect chiar la Steaua unde-l rapisera generalii vremii, a avut si forta de a-i sfida si intoarce la Craiova, in plina ascensiune a tineretii, a preluat de la Belodedici misiunea de libero si conducator al apararii la nationala, a luptat si a reusit calificarea la Mondialul Italian 1990, unde a si reusit evolutii remarcabile si mai ales sigure, a plecat la timp in Olanda la PSV Eindhoven unde s-a cizelat pentru marea lui cariera de jucator si capitan de echipa la FC Barcelona cu care a castigat Cupa Cupelor. In America la Mondialul din 1994, alaturi de Belodedici si Prodan, plus Lupescu si Mihali, au format o aparare formidabila intarita pe benzile laterale cu Dan Petrescu si Selymesi plus Dorinel Munteanu, in fata carora au stralucit asii din atac, Hagi, Ilie Dumitrescu, Raducioiu. A reusit impreuna cu Hagi sa castige Cupa UEFA in finala cu Arsenal in care a transformat penalty-ul decisiv la loviturile de departajare. La nationala a continuat sa fie de-a dreptul stralucitor la calificarile si turneele finale Euro 1996, CM 1998, Euro 2000 (cu Anglia, Germania si Portugalia in grupa, plus sferturile de finala cu Italia). A incheiat onorabil cariera de jucator si s-a apucat de management la cea mai mare fir

gica.paunescu  •  12 Octombrie 2017, 15:32

Popescu il depaseste pe cel supranumit ,, ghiulul'' la aproape toate capitolele activitatii sportive ( mai putin nr. de goluri marcate). Ce-aud acum despre D.Petrescu, povestite fiind de Gicanu- il salta si mai mult in ochii mei. Alte vremuri, alte caractere, bre...Nu degeaba zicea celalalt Gica ( Hagi) despre statuile ce s-ar fi cuvenit sa le fie ,, dedicate ( exagerand , e drept, si el un pic ). Insa nu suporta comparatie cu vremurile fotbalistice actuale ( comparatiile vizand suma de bani cu care au fost ,, dobanditi'' de un club ori altul nu sunt relevante. Este N.Stanciu cel mai bun produs fotbalistic romanesc, doar ptr ca s-au ,, pacalit'' cei de la Anderlecht achitand atatia bani pe el ? Ziceti si voi ( aceia care va pricepeti, da ? ). Servus,

Vezi toate comentariile (99)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase