0 comentarii. Scrie și tu!

Ruzici face o analiză completă a anului 2016: ”Nu o văd pe Simona antrenându-se 6 ore pe zi”

Virginia Ruzici analizează anul 2016 în tenisul feminin și face previziuni pentru 2017

Articol de
sambata, 03 decembrie 10:14

Din Cuprins:
Analiză 2016: ” Kerber a avut cea mai mare soliditate”
”Simona a încercat să schimbe lucruri în tactica ei”
Ce urmează în 2017: cantonament în Australia pentru Halep

Singura româncă învingătoare într-un turneu de Mare Șlem, Virginia Ruzici, urmărește tenisul cu ochiul versat al celui care a fost sus. Și care nu s-a desprins niciun pic de lumea mingii galbene. Nu mai are atât de mult timp pentru toate turneele și toate meciurile, fiindcă rolul de manager o solicită în alte direcții, dar e la curent cu tot.



După un an 2016 atipic, cu figuri noi apărute la nivelul cel mai înalt, ea analizează cele întâmplate. Spune că Simona Halep își poate îmbunătăți în continuare tenisul și că nu i s-ar potrivi 6 ore de antrenament pe zi. Și vede un 2017 interesant, în care actualul lider mondial, Angelique Kerber, va rămâne solid.

Virginia, 2016 a fost un an diferit față de precedenții, fără ca Serena Williams să mai domine autoritar. Cum l-ai caracteriza?
Da, domina Serena. Azarenka revenise după ce fusese absentă o vreme, o jucătoare de valoare și un star al tenisului feminin, împreună cu Maria Șarapova. Erau aceste trei jucătoare cu nume important la nivel mondial plus Simona, acolo, alături de ele. Să nu uităm că Simona a încheiat acești ani între primele 4 din lume, ceea ce este o performanță extraordinară. Bineînțeles că uneori poți să crezi că se putea și mai bine, dar trebuie să ne gândim că se putea și mai rău. Atât Simona, cât și noi, cei din echipă, suntem mulțumiți și de acest an...

Fără trioul de vedete

Revenind la întrebare...
Da. Tenisul a pierdut-o în primul rând pe Azarenka, care era într-o revenire de formă excepțională, câștigând turneele de la Indian Wells și Miami, învingând-o și pe o Serena Williams, care juca bine, nu una care să fi făcut 18 duble greșeli sau nu știu câte erori neprovocate. Așa că tenisul era fericit să aibă un plus de Serena, de Simona, de jucătoare precum Kvitova, și ea de două ori câștigătoare la Wimbledon. Apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Șarapova, consider că și-a meritat pedeapsa, însă au dispărut două jucătoare care atrăgeau telespectatori, vindeau bilete. Noroc că Simona și-a revenit după primele trei luni în care a avut probleme și a câștigat turneul de la Madrid, după care turneul de la București i-a dat multă încredere și a împins-o și mai sus, a câștigat turneul de la Montreal, deci a revenit într-o formă bună spre mijlocul anului.

În concluzie…
Au fost prea multe fluctuații. Au existat unele surprize, figuri care au apărut, dar Kerber este cea care a avut cea mai mare soliditate atât mentală, cât și fizică și tenisistică în acest an.

Se tot aude "merită Angelique Kerber sau Andy Murray să fie numărul unu mondial", dar conform rezultatelor ei au fost constanți, cu finale, titluri. Cum ți se pare această dezbatere?
Există un clasament, există o metodă care este aplicată atât în circuitul feminin, cât și în cel masculin și trebuie să respectăm acest clasament. În momentul în care un jucător este numărul doi mondial sau numărul trei mondial este pentru că a adăugat puncte, a câștigat meciuri, a câștigat turnee și iată rezultatul, așa că nu are rost să contestăm.

Mai multe puncte de Mare Șlem

Spuneai la un moment dat că turneele mari ar trebui răsplătite mai generos. Rămâi la această părere?
Da, eu aș fi dat puncte mai multe unui turneu de Grand Slam, pentru câștigător sau finalist. Le-am și spus celor de la WTA părerea mea. Bineînțeles că WTA este obligat să-și protejeze circuitul. Au sponsori importanți, sunt obligați să facă lucrurile de așa manieră încât cele mai bune jucătoare din lume să participe la aceste turnee. Într-un fel pot să-i înțeleg. În plus, ar trebuie să existe o diferență mai importantă între cei care câștigă și învinșii din finală. Dacă iei 1000 de puncte pentru câștigarea unui turneu, nu-i normal să fie 650 pentru finalist, ci 500, jumătate.

Apropo de Simona, de acel început de an marcat de problemele de sănătate, ea spunea că s-a deblocat la Madrid, acolo unde se simte foarte bine, e un loc cunoscut care-i place, și că acolo a început să se antreneze mai mult. Multe jucătoare spun că au făcut ceva deosebit față de anii trecuți și le-a ajutat. Cum ar fi cazul Cibulkovei, care a mers la munte, a lui Kerber, cu un cantonament mai lung.
Bineînțeles că la cei 25 de ani pe care îi are Simona eu cred că își mai poate ameliora jocul, în toate aspectele. De la începutul anului, împreună cu Darren, au încercat să schimbe unele lucruri în tactica ei. Darren a încercat să lucreze slice cu ea în perioada Wimbledon-ului pentru că slice-ul e mai dificil pe iarbă. Am văzut-o la Wimbledon făcând și câteva scurte, venind și la fileu ceva mai des, pentru că iarba și suprafața mai rapidă te aduc mai mult în față. Celelalte suprafețe sunt mai lente și e greu pentru Simona să vină în față pe zgură, deși a făcut-o atunci când e cu încredere.

"E bine să fii testat"

Cât de important a fost Madridul pentru ea?
La Madrid s-a simțit bine. Și-a regăsit senzații bune, după câteva săptămâni bune de antrenament cu Darren, pentru că la început de an, având problemele la tendon, nu a putut să se antreneze suficient. Când s-au terminat problemele a putut să lucreze mai mult, cu mai multă densitate, să lungească puțin și numărul de ore. A părut mult mai pregătită fizic și jucând cu mult mai multă răbdare și rezistență fizică. Turneul de la Madrid a fost pentru ea un declic, care i-a adus mai multă încredere. Apoi, consider că la Wimbledon Simona a jucat cel mai bun tenis de la începutul anului. Un tenis mai bun decât cel jucat la Madrid, fiindcă pe iarbă trebuie să ai calități deosebite de ochi, de deplasare în teren, de a ține ritmul, de a fi mai agresiv, de a termina punctul mai repede.

N-a fost însă un parcurs lin.
A avut câteva dificultăți, mai ales în meciul cu Madison Keys, dar ca să te întărești și ca să ajungi în fazele finale ale unui turneu cu mai multă încredere și cu mai multă luciditate, e bine să treci prin meciuri dificile. Acest lucru e greu de explicat oamenilor, pentru că uneori lumea ar dori ca toate meciurile să fie câștigate 6-2, 6-2 sau 6-1, 6-1. Cred că, mai ales într-un turneu de Mare Șlem, este important să ai meciuri dificile în prima săptămână, pentru că acolo ești testat. Când nu ești testat, în a doua săptămână poți să te trezești cu un jucător căruia îi intră absolut totul și să nu vezi mingea. În momentul în care ai fost testat atât fizic, cât și psihic, ajungi din ce în ce mai bine pregătit spre fazele finale ale unui turneu de Grand Slam. Sunt multe exemple de acest gen. Muguruza era cât pe ce să piardă la Roland Garros chiar din primul tur.

Sau Kerber la Australian Open.
Exact. Au fost conduse detașat de alte jucătoare și au reușit să treacă de acel test imposibil. S-au văzut aproape eliminate în primul tur și au reușit să ridice nivelul de joc, să se lupte foarte tare. Consider că Simonei îi trebuie mai multe meciuri grele, din care să iasă cu brio și care să o întărească pe parcursul unui turneu, decât meciuri câștigate ușor.

Chiar mă gândeam că, în anii trecuți, ea a avut mai multe meciuri epice, care au rămas în mintea oamenilor, spre deosebire de 2016… Are legătură cu metoda de antrenament?
Simona poate să adauge o oră pe zi la antrenamente dacă o ține corpul. Nu o văd antrenându-se șase ore pe zi, asta este exclus, după părerea mea, dar o văd cu voința de a se antrena mai mult. Imaginează-ți cum e când începi anul fără să te poți antrena cât ai vrea, așa cum s-a întâmplat cu ea în 2016, din cauza durerilor. Uite, la Singapore, și eu nu sunt o persoană care să găsească scuze, a fost accidentată, a urmat un tratament lung la genunchi. S-a întâmplat după primul meci cu Keys, dar nu și-a găsit scuze și mai ales în meciul cu Cibulkova a dat totul, chiar a forțat genunchiul. Doar că Cibulkova, de la un punct, a făcut absolut totul bine în acel turneu.

Startul în Australia

Cum va fi 2017?
Cred că va fi un an interesant. O vom urmări cu mare interes pe Simona. Cred că ea se va pregăti foarte bine începând cu luna decembrie, va merge în Australia.

Cum a venit această idee cu pregătirea în Australia?
Darren este în România, unde se vor pregăti intens împreună timp de trei săptămâni, alături de Daniel Dobre, care este antrenor asistent. Sunt convinsă că se va pregăti bine cu ei aici. Apoi în Australia. Va începe anul la Shenzhen, apoi se întoarce în Australia pentru încă o săptămână de antrenament la Melbourne. După părerea mea, este un program bine pregătit. Ideea în echipă este de a juca turneul de dinainte și de a-și lăsa o săptămână liberă înainte de un turneu de Mare Șlem, o perioadă în care să te pregătești la fața locului pentru un Grand Slam. Nu e bine să ajungi obosit, să joci două-trei turnee înainte.

Cum crezi că va fi anul următor pentru Kerber sau pentru Muguruza, campioanele de Mare Șlem din 2016?
Vorbeam de Muguruza și spuneam că nu înțeleg de ce după câștigarea Roland Garros-ului nu a fost mai dezlănțuită. Normal trebuia să joace bine pe iarbă, cu un an înainte fusese în finală la Wimbledon. Vezi, pe vremea mea nu exista această presă persistentă, a urmări fiecare pas, fiecare antrenament, fiecare turneu, vorbesc de presa țării respective. Probabil că și la ea a existat o presiune, a simțit dintr-o dată că trebuie să câștige absolut totul, fiecare turneu pe care-l joacă. La Wimbledon a fost complet surprinsă, uneori nu nimerea mingea în centrul rachetei. Avea complet capul într-un sac. Cred că aceasta ar fi o explicație, mă aștept totuși ca ea să revină la un nivel bun, are totuși o valoare de primele cinci în lume.

Și Kerber?
Mă aștept să continue cu un tenis solid. A trecut prin perioade în care a avut și ea unele dubii, după ce a câștigat Australian Open. Au fost câteva înfrângeri anormale. A avut o relaxare și o anumită frică de a nu pierde și s-a întâmplat și la ea același lucru ca la Muguruza, timp de două luni, dar și-a revenit apoi. Este o jucătoare extraordinară de apărare, puternică în picioare, e tonică în tot corpul. Plus mental puternic, atitudine pozitivă, luptătoare, ia lucrurile punct cu punct, nu cedează nimic. După părerea mea, va fi solidă și în 2017.

""Consider că un turneu de Mare Șlem trebuie să fie dotat cu cel puțin de trei ori mai multe puncte decât celelalte turnee și decât acum. Ideea este foarte bună ca Simona să se pregătească în Australia, să o facă la căldură, pentru acomodare în vederea Australian Open"" Virginia Ruzici


Save

Save

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase