31 comentarii. Scrie și tu!

SPECIAL GSP » Tulburător! Cum a trăit Gică Popescu cele 20 de luni de închisoare: "Tata n-a intrat de două ori în viața lui în biserică, dar plângea în genunchi, cu o cruce în mână"

Articol de , ,
marti, 10 octombrie 09:00

DIN CUPRINS:
Gică Popescu spune dacă va mai candida sau nu la FRF
Explică de ce nu are Federația puterea să schimbe fotbalul
Vorbește despre suferința familiei în perioada în care el a fost la închisoare
De ce nu vrea să mai audă de Anghel Iordănescu
Cum i s-a schimbat viața de când a ieșit din închisoare
Ce planuri are cu școala sa de fotbal

Fostul internațional Gică Popescu mărturisește că experiența condamnării și cele 20 de luni petrecute în închisoare i-au schimbat gândirea și viața.



Cum priviți acum condamnarea și perioada petrecută în închisoare?
Mi-e greu... Așa să se facă justiția în România... Păcat că s-a pierdut o oportunitate pentru fotbal. Păcat de familia mea... Copiii au stat 20 de luni fără tată, soția mea s-a chinuit... Tata a murit, i s-a spart inima de supărare. Și nu-l mai aduce nimeni înapoi pe tata! De astea îmi pare rău. Nici acum nu m-am împăcat cu ideea că l-am pierdut, îmi lipsește... Eu duc mult, mult, mult! Sunt foarte puternic și foarte mândru. Încasez fără probleme. Dar aveam o opinie de achitare de la Înalta Curte. De la instanța supremă! Și totuși am fost condamnat.

Arată spre Nicolas, fiul său, prezent la discuție: "Ce vină au ei? Ce vină a avut tata?".

cpr8085Gică Popescu alături de fiul său, Nicolas

Spuneați că nu excludeți să mai candidați. Acum, în 2018, ar fi posibil?
Nu, nu mai am motivație. Eu nu aș fi acceptat niciodată ca România să nu aibă o echipă în grupele Ligii Campionilor! Am fost în Germania și am discutat despre asta: "Cum e posibil ca din atâtea ligi să meargă câte patru echipe în Champions, iar din România niciuna? De ce o țară de 20 de milioane de locuitori nu are echipă? Nu suntem și noi membri ai Comunității Europene?". Nu se poate să fie toate la ei și la noi nimic! Ei iau câte 200 de milioane de euro pe sezon din Europa, noi nu luăm nimic!

Depindea de FRF să avem o echipă în grupele Champions? Ce putea face Federația?

Aveam promisiuni să se întâmple lucrul ăsta. Le-am explicat că banii mai mulți care ar ajunge în România și în alte țări din Est ar fi investiți în juniori, în fotbaliști care tot la ei, la bogați, ar fi cedați. "Europa de Est e o pepinieră mai ieftină pentru voi decât e America de Sud! De ce să luați doar brazilieni cu 40 de milioane? Luați și estici cu 4 sau cu 7 milioane!". Nemții, olandezii, spaniolii mi-au dat dreptate. Dar n-am mai apucat să mișc lucrurile.

Nu era suficient să vrea federațiile naționale, nu?

Trebuia schimbat sistemul la UEFA! Nu aș fi acceptat niciodată să fie în grupe locurile 4 din unele campionate, iar din România să dai trei baraje până la grupe! Nu suntem și noi tot europeni? Polonezii, croații nu sunt și ei? Un președinte de federație asta trebuie să rezolve! Dacă-l interesează. Dacă-i pasă doar de diurnița lui și de cravata cu care apare la televizor, cluburile astea amărâte vor trăi în continuare doar din drepturile de televizare.

"Nu țin să-l mai văd pe Iordănescu"

Nu pare să aibă Federația puterea să schimbe fotbalul. Pare că nu de ea, ca instituție, depinde reforma.
Păi, dacă n-are forță ăla care conduce! Trebuie să ai forță, mă, ca să te respecte lumea! Când te duci la cineva, să ți se deschidă biroul, să nu trebuiască să deschizi tu! Iar dacă nu ești ascultat, să bați cu pumnul în masă! Dacă ești un papă-lapte, mai stai încă patru ani în funcție și-i lași p-ăia din fotbal să se descurce!

Au fost grele cele 20 de luni din închisoare?

Primele luni au fost. Începutul și apoi perioada după ce a murit tata. Altfel, mă obișnuisem. Singura mea preocupare era legată de cei de acasă. A fost greu. Erau mai mici și copiii... Mie mi-a plăcut mereu să stau lângă familie... Mi-au lipsit enorm. Bine că au înțeles, s-au comportat incredibil de bine. E o experiență de care nu ne amintim cu plăcere, dar face parte din viața noastră. Pe copii i-a maturizat foarte mult. Cel mai greu e că s-a dus tata... Încă n-am asimiliat ideea că nu mai e, nu pot să...

Tatăl avea probleme de sănătate și înainte?

Lua pastile de inimă, dar nu avea ceva grav. L-a măcinat rău de tot, s-a consumat enorm. El apărea în public și zicea "Lasă, mă, ce dacă...", dar el era turbat. Nu era un om credincios, cred că n-a intrat de două ori în viața lui în biserică. După condamnare l-a găsit mama în mijlocul camerei cu o cruce în mână. Plângea. Tata să plângă! Era un oltean mândru, nu accepta că fiului său i se poate întâmpla. Și după două luni a cedat, n-a mai putut... Astea sunt nenorocirile.

alx3045

Relația cu Iordănescu de ce a fost întreruptă? Care a fost motivul pentru care v-ați certat?
E o chestie personală, absolut nimic cu fotbalul! Că s-a dus să lucreze cu ei... Ce dacă? Și Belo lucrează cu Federația și am rămas tovarăși. Dacă mâine aș ajunge eu la FRF, doar nu l-aș da afară pe Belodedici! Și lucrează cu ei acum, deci nu mă supără asta. Cu Iordănescu e ceva personal, ceva mai urât. Nici nu ne-am mai întâlnit și nu țin neapărat să-l văd.

"Eram nevinovat, d-aia am candidat!"

Vi s-a schimbat viața de când ați ieșit din închisoare?
Total! Mi-am schimbat prioritățile. Mi-am dat seama că tot ce contează sunt familia și interesul tău personal. Și toată lumea așa gândește. Eu eram singurul idiot cu proiecte, mamă, să vezi ce facem! Trebuie să-ți fie ție bine, atât! Că revoluționari d-ăștia... V-am zis, nu sunt vremurile care să permită așa ceva.

E posibil să mai candidați la un moment dat?

V-am mai zis, nu mai exclud nimic în viața asta. Nu mai am entuziasmul din 2014. Atunci aveam energie, entuziasm. Plus susținere din străinătate... Apropo de străinătate, am un mare defect pentru lumea de azi: sunt patriot. Noi, românii, n-o să fim niciodată respectați afară dacă nu dăm cu pumnul în masă! Din păcate, nu prea trăim vremuri în care să se potrivească așa ceva.

E adevărat că Mircea Sandu propusese în 2014 să candideze și Iordănescu ca variantă B, pentru cazul în care ați fi fost condamnat la închisoare? Ceea ce s-a și petrecut.

Au propus varianta B, însă eu nu le-am dat voie. Mă știam nevinovat și le-am zis "Nu are ce să se întâmple, n-au de ce să mă condamne!". Nu putea exista varianta B! I-am și zis "Nea Puiule, dacă mă condamnă ăștia n-o să mă ai pe conștiință? Că devii președinte pentru că sunt eu condamnat?". Mi-a dat dreptate. Atunci a fost corect, după care s-a mai schimbat. Asta e, lumea se mai schimbă.

Afaceri mai aveți?

Multe imobiliare. Din fericire, au început lucrurile să meargă iar. Când n-o mai merge, ne ducem la fotbal. Ha, ha, ha!

Cu școala de fotbal mai există vreun plan?

Vrem s-o modernizăm acum, să schimbăm interiorul. Copiii distrug. Schimbăm camere, băi! Refacem și terenurile. Până în vara viitoare sper să terminăm lucrările. Costă! La un moment dat am vrut s-o închid, imediat după 2014 eram foarte supărat și am zis că o închid. Am făcut o colaborare cu Gică și ia el cei mai buni jucători. Cred că avem 60 de jucători produși de noi care au fost și sunt în Liga 1, ceea ce nu înseamnă puțin.

"Dacă ne dăm pantalonii jos n-o să ne respecte străinii niciodată. Doar când dai cu pumnul în masă și le tremură chiloții celor din fața ta capeți respect!" Gică Popescu

"Prodan a fost cu mine până la moarte"

E posibil să îl susțineți public pe vreunul dintre candidații la președinția FRF?
Da! Să-i văd care sunt și ce programe au. A fi membru al Generației de aur nu-ți dă dreptul să devii președintele FRF dacă tu nu ai o viziune, n-ai un plan! "Eu sunt din Generația de aur!". Așa, și? Ce vrei să faci? Cu cine? Cum vrei să schimbi fotbalul? Dacă mă va convinge cineva, îl voi susține. N-o să fiu pro Răducioiu, să spunem, doar fiindcă el mi-a fost coleg ca jucător.

Echipa din 2014 vă urma pentru că o convinseserăți sau datorită numelui Popescu?

Răposatul Didi n-a fost cu noi de la începutul campaniei din 2014. Când să plecăm la Satu Mare și la Baia Mare, l-am sunat și l-am întrebat dacă vrea să vină, din moment ce mergem la el acasă, la Satu Mare. A acceptat, destul de distant. La Baia Mare a fost cea mai dificilă prezentare a proiectului, Cristi Balaj m-a pus în dificultate cu multe întrebări. O oră și jumătate a durat. După prezentare, când am ajuns în Sibiu, mi-a spus Prodan "Băi Gică, eu nu prea credeam în tine ca președinte. Acum m-ai convins, sunt cu tine până la moarte!". Săracul, a murit dându-și mesaje cu mine. Chiar a fost cu mine până la moarte! Stelea, Ilie, Hagi, Belo, Didi au fost cu mine în campanie pentru că i-am convins eu.

media 147937766170383300
Înainte să moară, Prodan i-a trimis un SMS lui Popescu

Cum ați procedat?
Șase luni de zile am alergat prin Europa să strângem date, apoi programul a fost scris de mâna mea tot. În afară de marketing, unde nu mă pricep. Am avut informații și le-am adaptat la România, la condiții economice, la distanțe. Era totul luat în calcul. 

3 ani, o lună și 10 zilede închisoare cu executare a primit Gică Popescu în "dosarul Transferurilor", pentru evaziune fiscală și spălare de bani. A fost condamnat, alături de alți șapte oameni din fotbal, pe 4 martie 2014, cu exact o zi înainte de alegerile pentru președinția FRF

 

494 de meciuria jucat Gică Popescu pentru U Craiova, Steaua, PSV, Tottenham, FC Barcelona, Galatasaray, Lecce, Dinamo și Hannover

Tatăl a făcut infarct

media 140015137943453700

În mai 2014, Costică Popescu a murit în casa sa de la Calafat în urma unui infarct! Fusese operat pe inimă în 2010, iar de atunci avea montat un stimulator cardiac. Conform medicului său de familie, Nicolae Perianu, tatăl lui Gică suferea de cardiopatie ischemică, dar şi de artroză. Decesul s-a produs la două luni de la condamnarea la închisoare a fiului.

NU RATA ZIARUL DE MÂINE

Popescu insistă că fiul lui de 14 ani, la fel ca toți jucătorii, trebuie să se sacrifice, fiindcă altfel nu se poate obține nimic. În plus argumentează teoria cu exemplul șocant al lui Dan Petrescu, a cărui carieră de top a sfidat probleme medicale grave! "Petrescu e profesionistul, modelul de succes în sport!", crede Gică.

Comentarii (31 ) Adaugă comentariu

Budica Vasilica  •  12 Octombrie 2017, 11:25

Problema e urmatoare, sunt prea putini si doar aia prosti rau care ajung sa faca puscarie dupa ceea ce a facut Gica. Aici e pacatul nu ca a facut Gica Popescu puscarie, ar trebui sa fie toti in parnaie si banii pe care i-au fraudat inapoi in buget de 10 ori pentru a descuraja astfel de practici. Din pacate mai pica cate unu 2 ici colea adevaratii granguri stau pe la cafele si prin lojele VIP la meciuri.

Manu Ad  •  11 Octombrie 2017, 20:01

Popescu e un naiv : e unul dintre putinii romani care a facut puscarie pentru evaziune , e omul care a facut praf audienta pe meciuri gen Albania (era 5-0 la pauza , nu se uita nici dracu' la ele ) , n a facut rulaj de 40 mil (ha ha ha ha) dar l a depasit pe messi cu 900 de dolari rulaj , aprecieaza toti fraierii care se antreneaza in loc sa traga ceva pe nas, ne a setat asteptari ca sa plangem acum , a fost capitan la separatistii astia de catalonezi , a facut cu celalalt Gica o echipa antipatica din Argentina pana in uk , a strans o gramada de trofee in loc sa si traiasca viata si bonus s a luat si de briliantu' nostru descoperit de José . Deci draga Gica , cum spunem noi romanii , ESTI UN FRAIER!

matheus9999  •  11 Octombrie 2017, 09:30

Cu toata compasiunea pentru pierderea suferita de dl. Popescu, ar fi demn cu adevarat daca si-ar asuma greselile. Ceea ce l-a distrus a fost asocierea sa cu clanul interlop Becali-Sandu, groparii fotbalului romanesc. Mi se pare indecent sa vorbesti de un proiect care sa aduca bani centrelor de juniori, in conditiile in care tu ai fost parte dintr-un “sistem” specializat in sifonarea banilor obtinuti de cluburi prin vanzarea jucatorilor si directionarea lor in conturile unor baieti destepti… Domnul Popescu a fost un mare fotbalist, dar nu e un motiv suficient pentru a-l legitima sa fie presedintele FRF. Lipsa de moralitate si-a recunoscut-o cand a virat statului banii datorati, in speranta ca nu va fi condamnat. Si din punct de vedere managerial a fost un dezastru. Si-a ingropat banii in diverse proiecte falimentare, ca bazarul Doldora, complexul de blocuri din Calafat, hotelul din Calafat, blocurile din Rahova, elicopterul de 2,2 milioane de euro. Federatiile din Germania, Belgia si Olanda sunt conduse de manageri profesionisti. Oameni care n-au facut parte din nici o "generatie de aur sau de diamant" si care stiu cum sa-i conduca si sa-i organizeze pe cei care au dat toata viata cu piciorul in basica.

Vezi toate comentariile (31)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase