7 comentarii. Scrie și tu!

SUPERLATIVELE GSP 2017 » INTERVIU EXCLUSIV. Gheorghe Hagi, antrenorul anului în România: "Antrenorul nu mai există în România!"

Articol de , ,
miercuri, 20 decembrie 09:20

DIN CUPRINS
Hagi a devenit campion cu un model unic: e proprietarul clubului și tot el antrenează echipa
 E fericit că se află în situația asta, într-un moment în care noțiunea de tehnician nu mai e respectată la noi
Explică cum a reușit să câștige campionatul cu Viitorul și cum a trăit momentele din vară cu scandalul de la TAS
Dezvăluie în premieră modelul după care se ghidează și anunță că echipa a început să producă bani buni

Viitorul e campioana din câmp. La 12 kilometri de Constanța, Hagi a întins terenuri din iarbă adevărată și artificială, o clădire de birouri, un hotel, vestiare.



De la poartă se vede clar lacul Siutghiol. Apa sclipește în soarele care produce 15 grade, un peisaj înșelător pentru ceea ce urmează. Lacul o să înghețe în curând și sub sticla de deasupra va mai rămâne promisiunea verii, când trebuie să fie frumos aici.

Parcul în care și-a construit Hagi clubul încă mai conține verde. Alei "lună" de curate conduc de la un teren la altul, mici bucăți de sintetic pentru copii și câmpuri adevărate destinate seniorilor. Din capătul parcului, de la ultimul teren din complex, se aude doar vocea lui Gică: "Ia uitați-vă unde șutează! Așa, mă, dă-o direct la Craiova!", "Băi, n-aveți mobilitate, nu puteți să vă aplecați?! Uitați-vă la mine cum fac! Și am o sută de ani, nu ca voi!".

Nimeni nu comentează, jucătorii nu vorbesc nici măcar între ei, pare campioana cea mai docilă văzută vreodată. Echipa aceasta i-a alimentat lui Hagi visul că s-ar putea crea o națională a României de mare valoare, deși doar el mai e optimist în Ice Age, epoca în care abia încep preliminariile Mondialelor și noi deja ne pierdem șansele de calificare.

Aveți timp să antrenați echipa și să conduceți și afacerea toată?
Nu sunt eu singur aici, chiar dacă vi se pare că e așa. Sunt directori de departamente, ei se ocupă. Eu sunt responsabil direct de echipa mare, iar la centrul de tineret, mă ocup prin directorul tehnic.

În urmă cu doi ani, după ce ați câștigat premiul Gazetei pentru cel mai bun antrenor, ați spus că vă simțiți mai bun. A continuat progresul și de atunci?
Întotdeauna învăț ceva. Eu zic că sunt mai bun cu fiecare zi care trece, experiența mă face mai bun. Nu cred că e valabil doar în fotbal, fiecare om devine mai bun în munca lui în timp.

 "Nu accept să nu-și asume greșeala!"

 Cum deveniți mai bun? Vă uitați la meciuri, citiți despre metode de pregătire?
Cine citește învață. Mă ajută și experiența ca jucător, cunosc nivelul, știu cât de complex e fotbalul. Văd meciuri, mai vizitez cluburi. În rest, citesc și adaptez la cum văd eu fotbalul.
Când vedeți un meci remarcați ceva ce poate fi aplicat la Viitorul?
Sută la sută! Păi, doar nu mă uit ca un suporter! Eu am un scop când văd un meci. Să învăț ceva, să remarc un jucător, să observ o interpretare a unor faze.
Cum trebuie să fie un jucător pe care îl iubiți, nu doar că îl remarcați la un moment dat?
Jucătorul meu favorit trebuie să aibă talent și să iubească fotbalul. Să se antreneze, să se poarte frumos, să se îmbrace decent. Pentru un astfel de jucător satisfacțiile vor veni, nu se poate altfel! Nu-mi plac jucătorii care-și creează alibi, "n-am putut din cauza vecinului". E exclus să accept așa ceva! Ai greșit? Ieși în față! Fotbalistul e un artist, calcă pe o scenă și trebuie să fie conștient că nu scapă, se văd greșelile!

 "Comunitatea Europeană e aici! Luați numele fotbaliștilor din istoria României ca să vedeți că avem în țara asta toate națiile: Baratki, Petschovski, Bodola, Hagi, Alibec. Au fost și sunt mulți! Nu se poate să nu facem o echipă cu care să ne batem cu oricine!"
Gheorghe Hagi

"Am plătit prime uriașe"

De ce a câștigat Viitorul campionatul? A existat vreo rețetă, vreun secret?
Cele mai multe puncte, cele mai multe atacuri poziționale. Asta e cel mai greu în fotbal! Plus cele mai multe mingi recuperate în jumătatea adversă. Am fost compleți. Toate astea cu o echipă tânără, cea mai tânără campioană din Europa. Neavând bani de transferuri, ne completăm cu jucători experimentați care au nevoie să se repună pe picioare. Din cauza unor circumstanțe, acești fotbaliști ajung într-un moment dificil. Și noi suntem dispuși să-i luăm. D-aia am zis că e un miracol titlul. Noi nu eram destinați să fim campioni, situația din prezent nu ne impunea un asemenea obiectiv.
Nu ați fost tentat să investiți în achiziții măcar un sfert din banii pe care i-ați primit pe jucătorii vânduți?
Nu, pentru că noi avem foarte mulți jucători în centrul de tineret și există o limită la ceea ce putem plăti. Financiar, 2017 a fost un an fantastic, însă trebuie păstrată o linie ca să ne respectăm cuvântul dat. S-au plătit bonusuri foarte mari pentru titlu, a și fost ceva neprevăzut. Și-au luat toți banii, cred că sunt mulțumiți.
Când o să producă bani Viitorul?
Păi, a produs deja. De trei ani se autofinanțează.
Dar rămâneți cu investiția inițială.
Corect. Ca în oricare business, în primii cinci ani trebuie investiții. Teoretic, în zece ani ne-am fi putut propune ceva important, noi am câștigat campionatul în al optulea an. La juniori, cu buget foarte mare, am realizat cea mai mare performanță din istoria României: titluri luate cu juniorii A, B și C. Când pleacă un jucător, noi avem mereu în spate un tânăr gata să intre.
Au fost și clipe în care v-ați îndoit de succesul afacerii?
Succesul se construiește, dar nici eu n-am prevăzut parcursul atât de bun. Acum îmi e ușor să vorbesc, dar au fost și momente grele în acești ani. Pricepere asta înseamnă, să ieși din momentele grele.
Un astfel de moment greu a fost și când Țucudean a zis că nu stă în cantonament și n-a mai jucat?
Eu nu eram aici, era secundul Cătălin Anghel. M-a sunat: "Țucudean zice că nu mai poate să stea în cantonament". I-am zis "OK, dă-i drumul acasă". Să doarmă liniștit. Mie nu-mi place așa... Ori faci de plăcere, ori nu mai faci deloc. După două zile a venit să vorbească cu mine. Îi era rușine. Nici nu l-am lăsat să vorbească, i-am zis "mai vrei să joci fotbal?". "Da". "OK, du-te acasă!". Sunt copii, au nevoie de persoane care să-i ajute.

 "Vând jucători oricui vrea să cumpere!"

 Cât se stă în cantonamente la Viitorul?
Ideea mea e să nu fac cantonamente. Dar i-am întrebat și ei au zis că vor cantonamente.
Ați avea încredere să-i lăsați liberi?
Dacă n-am încredere în omul lângă care stau, unul dintre noi trebuie să plece. În afară de copii, normal. Cu copiii ești obligat pe viață, e o legătură de sânge. Eu mereu le spun jucătorilor: "Cine simte că nu poate să ridice mâna și nu ne încurcăm!". Eu nu le fac temele! Nu văd rostul cantonamentului. Unul se uită la filme, altul citește, altul stă cu nevasta. E mai bine așa, să doarmă acasă. Cred. Dar ei totuși au vrut să stea în cantonament. Ușor, ușor jucătorii vor înțelege că trebuie să devină responsabili pentru ei. Atunci când se vor simți în stare o să-i întreb din nou dacă facem cantonament și ei vor spune "nu, mai bine stăm acasă".
Generația în care ați jucat ar fi avut aceleași rezultate fără să fie obligată să stea în cantonamente?
După Revoluție, da. Am jucat cu Galatasaray la Londra, cu Chelsea. Noi am stat trei zile în cantonament, Dan Petrescu a venit la meci de acasă, ne-a bătut și ne-a dat și gol. Explicați-mi voi de ce! Cu ce ne-a ajutat pe noi că am dormit în hotel, iar Petrescu, acasă?
Și dacă un jucător încalcă programul normal? Rămâne acasă și face niște excese.
A doua zi nu mai e aici! Bine, depinde de gravitate. Eu îl ascult, dar dacă e grav nu mai rămâne aici.
Cum de ați mai făcut afaceri cu Steaua după litigiul de la TAS?
Am făcut cu Steaua și fac cu orice alt club din România, cu cine vrea.
Nu v-ați gândit să vă răzbunați, să rupeți orice legătură cu FCSB?
Ce înseamnă răzbunare? Eu îmi fac meseria și conduc un club. Deocamdată ei își permit să cumpere. Craiova a venit și ea când a vrut un jucător, CFR poate să cumpere oricând. Eu m-aș bucura să avem patru, cinci echipe care să cumpere de la noi. O să-i mai batem din când în când, că avem talent, dar eu nu o să opresc jucătorii. Nu le zic "stați aici cu mine!" când ei pot deveni mai buni în altă parte. 

 "Am suferit la începutul campionatului, fiindcă în vară am fost concentrați pe meciurile din Europa. Plus schimbările. De trei ani începem greu campionatul din cauza schimbărilor din echipă. Oricum, a fost un an unic și e foarte greu să se repete! Nu e imposibil, dar e greu"
Gheorghe Hagi

 S-a stricat prietenia cu Gigi

 În ce relații mai sunteți cu Becali?
Eu nu duc războaie. Mai zice cineva ceva despre mine, mai zic și eu. După o vreme trec peste, ne împăcăm. Dar cu el de atunci, de când cu TAS, n-am mai vorbit.
De la startul procesului? De ce n-ați mai vorbit?
Pentru că cineva trebuie să tacă, în condițiile astea. Și am considerat că trebuie să tac eu.
Cum priviți acum tot ce s-a petrecut în vară, încercarea FCSB de a vă "sufla" titlul la TAS?
E lucrul cel mai urât care s-a întâmplat. Și d-aia ar fi bine să numai existe play-off și play-out. Sau să păstreze fiecare echipă punctele câștigate, să nu se mai înjumătățească. Asta nu e o regulă sportivă! Unuia îi iei două, altuia îi iei douăzeci. Eu alerg pentru puncte de șase luni, altul se apucă acum și suntem la același nivel!
Dacă intrați acum în play-off de pe locul 5 sau 6 vă ajută regula, fiindcă păstrați chiar șanse la titlu.
Eu nu cer avantaje pentru mine! Vorbesc despre competiție. Și nu sunt neapărat contra play-off, doar că nu-mi place înjumătățirea. Soluția cea mai bună ar fi cu 18 echipe, un campionat normal. Așa văd eu. Dacă aș avea odată o forță, sută la sută aș face asta.
V-a trecut prin minte să vă stabiliți în altă țară?
Nu. Poate a contat și că am plecat de acasă de la 14 ani. Păi, dacă aș fi urmărit să plec în altă țară, aș mai fi construit tot ce vedeți aici? Eu m-am retras din fotbal după ce am dat trei goluri într-un meci. Aveam 36 de ani și jucasem 60 de meciuri pe sezon! Inclusiv în Champions League. Puteam să mai joc, dar m-am oprit fiindcă voiam să mă întorc acasă. Voiam să revin în Constanța, în orașul ăsta care șase luni pe an e foarte frumos.
V-a atras și planul Viitorului? A contat în stabilirea acasă?
Fotbalul mi-a dat notorietatea, totul... Probabil și nevastă-mea a venit lângă mine tot datorită fotbalului. Poate și datorită mie puțin. Ha-ha-ha! Da, fotbalul mi-a oferit tot și vreau să îi întorc ceva. Și cred că pot, fiindcă sunt dedicat, pasionat. Mai sunt lucruri de îmbunătățit la club, marketing în primul rând. 

 "Câteodată sunt al dracui"

 Cum adică?
Vă dau eu un exemplu, coborâm acum la magazin să vedeți! Numai tricouri cu Hagi au pus! Când le-am văzut îmi venea să le rup! "Unde sunt Țucudean, Eric, Cicâldău? Voi m-ați pus doar pe mine în magazin?". Trebuie expuși jucătorii de azi, ei aduc lumea la stadion.
Mai depinde și de ei, de jucători. Se pot vinde tricouri cu Țucudean? Merită să fie în magazin?
E foarte bun și merită. Țucudean, Chițu, Țâru, Ganea. Cum să nu aibă Ganea tricoul în shop? I-am certat pe oamenii care se ocupă de magazin, stai liniștit! Asta e, o să învățăm să ne ocupăm și de marketing. Rolul meu e să-i ajut pe alții să iasă în față acum. Sigur, pe aceia care vor și care sunt dispuși să se sacrifice, că nu trag de nimeni. Mai sunt și exigent, mă mai enervez și mă fac al dracului, pe urmă mă culc și-mi revin.
Țipați fiindcă sunteți nervos sau mai jucați și un rol, ca să-i speriați pe jucători?
Pe teren țip ca să mă audă. Eu îi ajut, îi fac să devină mai iuți. Ați văzut, sunt și antrenori pasivi, care doar se uită la meciuri. Să nu credeți că aceia nu se consumă, doar că nu se manifestă. Alții, ca mine, gesticulează.
Cât contează antrenorul? Cât poate să controleze el?
Dacă tot ne confesăm, haideți să fim sinceri în continuare: în România nu mai există noțiunea de antrenor! E lucrul cel mai grav în momentul de față. E important ca antrenorul să aibă puterea să creeze. I s-a luat puterea asta. Am pățit-o și eu, mi-am luat-o pe coajă și am plecat acasă. Am fost singurul care a plecat. Dacă nu mai sunt responsabil eu, plec! Ești șeful meu, îți dau rapoarte, asta e în regulă. Dar lasă-mi munca mea! Eu trebuie să comand în vestiar! Tu ești boss, dă-mă afară dacă n-am îndeplinit obiectivul!
La Viitorul aveți norocul că sunteți și patron, și antrenor.
Le-am zis jucătorilor clar: "La clubul ăsta nu mă dați voi afară, eu vă dau pe voi!". Antrenorul era mentorul, era profesorul. Îl respectam și ne era rușine de el. Ce e antrenorul acum...E o realitate cruntă! Și de aici pleacă multe.
FCSB obține rezultate, deși antrenorii nu au libertate acolo.
Eu n-am dat exemplul, tu l-ai spus.
Ați dat exemplul când ați zis "bine că nu am un patron care să-mi facă schimbările la pauză!". La Becali v-ați referit.
Am glumit. Nu o duce în direcția asta! Eu am zis despre tot fotbalul românesc. Antrenorul trebuie să fie privit ca afară, ca un manager. El conduce grupul și are un obiectiv. Deasupra lui e conducerea, care poate să-l dea afară oricând. Dar îl lasă să lucreze cât îl are sub contract.

 "Fotbalul înseamnă sacrificiu mare, efort. Dar e păcat să nu fii disponibil. De la 10 ani la 18 ani joci fotbal gratis, doar din plăcere. Și când poți să te realizezi, să câștigi bani din fotbal, să nu ai capacitatea să reziști?"
Gheorghe Hagi

 "Am o frumusețe de jucător!"

 Statutul de patron v-a salvat postul de antrenor?
La alt club eram dat afară după startul slab de sezon. Un prieten al meu a fost dat afară după ce luase și titlul, și Supercupa. E normal să fie demis după trei etape? Nu-l luați numai pe Gigi drept exemplu, se întâmplă în multe locuri!
Ce faceți în timpul liber?
Nici nu prea am timp liber. Cu nevasta, cu fii-mea la telefon 5 minute, cu Ianis vorbesc în general despre fotbal... Când mai am timp văd un film, ascult muzică. Mă mai odihnesc, dar și atunci mă gândesc tot la ce mai am de făcut.
Cum vedeți acum tot parcursul din 2017?
Un an fantastic! Nu credeam că se pot realiza atâtea. Am motivație în continuare, am plăcere și mă simt mai bogat. Simt că îmbătrânesc, dar încă mai am energie.
Fotbalul v-a lăsat urmări, sechele?
Sunt bine, n-am dureri. Dacă intru acum cu echipa la joc, au ei o problemă! Că sunt bun! Sunt tare fizic. Dacă ar fi semănat Ianis cu mine ar fi fost bine. Seamănă mai mult cu maică-sa. Nu e o problemă, că și mama e bună.
Spuneți-ne un jucător tânăr pe care noi nu-l știm și pe care merită să-l urmărim!
Mălăele. E mic, l-am folosit în Cupa României. Dacă rămâne cu picioarele pe pământ, iese un optar de excepție. O frumusețe de jucător!

 E îngrijorat din cauza juniorului

 Pentru Ianis există vreun plan?
Să joace. Căutăm o soluție. Nu i s-au dat șanse în aceste 18 luni la Fiorentina. De ce i s-a promis că va juca? Eu am fost de față, mi-au spus că după două, trei luni de formare va juca. Eram încântat, dar nu s-a întâmplat așa. El a pierdut un an și jumătate din cariera lui. Era în primii 100 din lume sub 21 de ani. Când nu joci dispari de pe piață. El a muncit, dar nu i s-a dat șansa.
Unde va merge?
E obligatoriu să meargă oriunde, doar să joace fotbal! Am discutat cu Fiorentina și trebuie găsită o soluție.
Ați zis că n-ați fi de acord să se ducă la Pescara, în Serie B. De ce?
Nu excludem nimic. Am zis doar așa, fiindcă media o luase într-o direcție exagerată. Directorul sportiv de la Fiorentina a fost de acord că ceva trebuie făcut. În vară a fost printre cei mai buni din amicale, în primii șase ca note în La Gazzetta dello Sport. Situația lui e foarte delicată acum, a pierdut ritmul, intensitatea. Îmi pare rău, dar asta e.
Ați trecut vreodată printr-un moment ca acesta pe care-l parcurge Ianis?
Tu ce crezi că am vorbit cu el? Exact asta i-am explicat. Unde eram eu înainte de '94?
La Brescia.
Vezi? Jucam în Serie B și am fost cel mai bun la Mondial. Trebuie să știi să scoți ce e mai bun din fiecare moment, oricât de greu ar fi. Și să nu-ți pierzi pasiunea, plăcerea.

 "Jucătorul valoros trebuie lăsat să plece, altfel se plafonează, nu mai e motivat. Totul e să găsești momentul corect și oferta cea mai bună, dar să-l vinzi, nu-l bloca!"
Gheorghe Hagi

 
Superlativele GSP 2017: Hagi, antrenorul anului

SUPERLATIVELE GSP 2017 Hagi, antrenorul anului în România "Antrenorul nu mai există în România!" ---->>> http://bit.ly/2DbOiuU

Posted by Gazeta Sporturilor on 19 Decembrie 2017

Comentarii (7 ) Adaugă comentariu

blocatu  •  20 Decembrie 2017, 22:28

Postat de Adrian Popescu pe 20 Decembrie 2017, 20:16

Sunt multe de vorbit despre Hagi...Nu spune nimic despre cum a facut facultatea si despre faptul ca a primit o diploma la ASE fara sa treaca examene! Nu spune nimc despre avantajele relatiei cu fratii Becali si cum a urlat la presa ca merita statuie in Romania.

nici nu stiu ce e mai deranjant in treaba cu statuia!? ca si-a permis sa "urle" asta la tv sau ca a avut dreptate in ceea ce a zis! respect Hagi, pentru ce ai facut, faci si vei mai face!

Adrian Popescu  •  20 Decembrie 2017, 20:16

Sunt multe de vorbit despre Hagi...Nu spune nimic despre cum a facut facultatea si despre faptul ca a primit o diploma la ASE fara sa treaca examene! Nu spune nimc despre avantajele relatiei cu fratii Becali si cum a urlat la presa ca merita statuie in Romania.

mishu_74  •  20 Decembrie 2017, 17:53

daca ar mai fi inca o scoala ca a lui in romania poate ca ar mai fi sperante pentru vreo nationala buna in urmatorii 10-15 ani. Oricum, bravo Hagi pt cariera sportiva si pt faptul ca incerci sa dai ceva fotbalului! chapeau

Vezi toate comentariile (7)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase