5 comentarii. Scrie și tu!

PREMIERĂ! Cum arată un document secret UEFA despre meciuri trucate » Avertizare despre chinezul “suspect” care a intrat la Academica Clinceni + Noi legături periculoase în fotbalul românesc

Gazeta Sporturilor publică astăzi un document la care publicul nu are acces. Este vorba despre o avertizare trimisă de UEFA către liga portugheză de fotbal, în care sunt date detalii despre Eric Mao, chinezul care în ianuarie 2016 a preluat Academica Clinceni

Articol de ,
vineri, 12 mai 17:39

DIN EPISOADELE ANTERIOARE:
Gazeta Sporturilor a descoperit că o firmă chineză asociată cu mafia pariurilor a preluat  Academica Clinceni în 2016
Compania Anping Football Club Limited a fost sau este implicată la cluburi din Lituania, Portugalia, România și Irlanda
Omul care l-a adus pe chinezul Mao Xiaodong, zis Mao, la Clinceni este fostul fotbalist de la Dinamo, Alexandru Dragomir
Dragomir a fost suspendat de FRF pentru tentativa de a truca un meci, în aprilie 2016
Un alt român, Dragoș Sfrijan, este printre principalii suspecți în cazul declanșat săptămâna trecută în Irlanda, la clubul controlat de Eric Mao

“Asia Times” menționează investigația Gazetei Sporturilor într-un articol publicat, ieri, sub titlul: “Niciun meci nu e prea mic pentru a fi aranjat”.



Jurnaliștii de la una dintre cele mai credibile publicații din Asia preiau informațiile despre implicarea chinezului Mao Xiaodong la clubul român Academica Clinceni și realizează un portret-robot al agentului care e suspectat de trucare de meciuri în cel puțin 4 țări europene.

screen shot 2017 05 12 at 12.19.54

Articolul din Asia Times în care este citată investigația Gazetei

Între timp, Gazeta continuă seria dezvăluirilor despre rețeaua lui Xiaodong Mao, cel care în Europa se recomandă Eric. Mao.

Agentul FIFA Eric Mao. Fost ziarist sportiv.

Colegi: “Student foarte bun”

Pe Google, încercările de a găsi o poză cu misteriosul impresar chinez sunt sortite eșecului. Mao nu pare a avea cont de Facebook, iar profilul de LinkedIn nu conține nicio fotografie. Indiferent dacă folosești literele latine sau ideograme, numele lui Mao nu produce nicio imagine concretă.

Pe un singur site din Estonia există imagini cu un Xiaodong Mao, în timpul maratonului din Tallinn, însă Gazeta a arătat fotografiile unor colegi de școală de-ai impresarului, iar aceștia susțin că bărbatul tânăr, brunet și cu ochelari îmbrăcat în echipament de sport nu este prietenul lor!

“Eric e înalt, brunet și are ochelari. Are 35 de ani. Nu are poze pe internet”, spune un fost prieten, sub protecția anonimatului. “A fost un student foarte bun, la Institutul Tehnologic din Beijing. Nu am mai vorbit cu el de ani de zile. Știu că e plecat în Europa, cred că în Portugalia”

screen shot 2017 05 10 at 12.56.18

În clădirea cu ușa verde, la etajul 4, este înregistrată adresa șefilor clubului Atletico Clube, chinezii Xialong Ji, zis Bruce, și Xinxin Cao, zisă Cao, reprezentanții lui Eric Mao. Sursă: Google

Portugalia pare a fi centrul european al rețelei lui Eric Mao. Acolo a preluat, în 2013, 70% din acțiunile clubului Atletico Clube de Portugal și tot de acolo a coordonat intrarea la cluburile Academica Clinceni și Athlone Town.

600.000 $este profitul identificat deocamdată din pariurile plasate pe un singur meci, Longford - Athlone 3-1, disputat acum două săptămâni în liga a doua irlandeză. Preluarea clubului irlandez de către grupul chinez a costat 500.000 de dolari!

În august 2014, la un an după venirea investitorului chinez la Atletico, liga portugheză primea un raport confidențial din partea UEFA în care era avertizată în privința legăturilor suspecte ale lui Mao cu mafia pariurilor.

Este genul de raport la care publicul nu are niciodată acces.

“Am discutat cu guvernele țărilor, încercând să le facem să realizeze importanța de a cunoaște acționarii, de a înțelege cât de important este să știm numele proprietarilor de club. Să știm numele persoanelor din spatele grupului de investitori”
Javier Mena, directorul de Inteligență la Centrul Internațional pentru Securitatea Sportului

UEFA: “Individ suspect”

Gazeta publică astăzi pasaje din acest document de 9 pagini, descoperit în baza de date Football Leaks și catalogat de UEFA drept “Avertizare de Risc Înalt”.

Potrivit Betting Fraud Detecting System (BFDS - sistemul de detectare a fraudelor la pariuri, oferit UEFA de firma Sportradar), “Eric Mao este un personaj suspect, cu legături strânse cu grupuri de trucare de meciuri. Este Chief Executive Officer la Anping Football Club Limited și patron la Beijing Glory FC, și de asemenea este bănuit că are legături de afaceri în Letonia și Estonia”.

Beijing Glory FC este, de fapt, Beijing Huaxia Guorui Football Club, un club mărunt al cărui nume chinezesc provine de la denumirea exactă sub care este înregistrată compania Anping Football în Hong Kong.

Deși UEFA nu oferă nume de cluburi baltice, Gazeta a descoperit în presa din Lituania informații potrivit cărora Eric Mao a controlat între 2010 și 2012 clubul Suduva Marijampole, încercând să preia la un moment dat și FK REO Vilnius.

Potrivit jurnaliștilor lituanieni, Mao era însoțit la acea vreme de un alt impresar chinez Shen Li.

În cercul retrâns de doar 56 de prieteni de pe pagina de Facebook a lui Shen Li se află și antrenorul român Dan Petrescu. “Nu-l cunosc personal, l-am adăugat pentru că aveam un jucător la Suning”, a explicat Shen Li, contactat de Gazetă.

Aflat acum în China, Li nu vrea să vorbească despre Eric Mao și susține că nu mai lucrează pentru el din 2013, momentul preluării clubului Atletico Clube de Portugal.

screen shot 2017 05 04 at 18.47.22

Profilul lui Eric Mao de pe rețeaua LinkedIn

Potrivit lui Li, el și partnerul său din firma Anping se ocupaseră strict de aducerea de jucători chinezi în Europa.

“Nimic necurat. Li este un băiat bun”, întărește un apropiat al celor doi.

În raportul UEFA trimis Ligii portugheze la un an după separarea celor doi agenți, compania Anping este caracterizată astfel:

“Sunt mai multe companii în China care folosesc numele Anping și toate pretind că sunt un fel de agenție de impresariat. Siteurile cu numele companiei conțin foarte puține date concrete, iar informațiile confidențiale sugerează că Anping este o companie paravan cu motivație potențial suspectă. Compania pretinde de asemenea că oferă jucătorilor chinezi șansa de a juca în Europa. BDFS deține informații care sugerează că Eric Mao a încercat și anterior să manipuleze meciuri și a fost raportat la UEFA pentru activități suspecte în Estonia”.

“De obicei, folosesc foști fotbaliști sau foști oficiali de club pentru a recruta, pentru a aborda cluburile, pentru a testa jucătorii care acceptă mită, arbitrii care iau bani. Caută oameni care au nevoie de bani și care sunt în căutare de bani”
Javier Mena, directorul de Inteligență la Centrul Internațional pentru Securitatea Sportului

Intermediar: antrenorul lui Șumudică la Maritimo

Potrivit informațiilor deținute de UEFA, intrarea lui Eric Mao la Atletico Clube de Portugal ar fi fost facilitată de antrenorul portughez Nelo Vingada, fostul secund al lui Carlos Queiroz la naționala Iranului (Queiroz i-a propus în 2003 să-i fie secund și la Real Madrid, dar Vingada a refuzat).

Vingada este antrenorul care l-a transferat pe Marius Șumudică de la Rapid la Maritimo Funchal în 1999. Cei doi au lucrat împreună două sezoane.

gettyimages 81317796

Nelo Vingada, antrenorul care și-a recuperat o datorie de la clubul chinez Dalian Shide cu ajutorul lui Eric Mao. Ulterior, a fost numit președinte la clubul chinezului. Sursă: GettyImages

În 2013, portughezul a fost numit de Eric Mao președinte la Atletico CP pentru o scurtă perioadă de timp, apoi a plecat să antreneze naționala U23 a Iranului.

Acum se află în India, la NorthEast United, unde a transferat un fotbalist considerat și el “suspect” în raportul UEFA!

În finalul documentului din august 2014, UEFA anunță Liga portugheză că “până acum nu bănuim că partide din sezonul trecut sau din intersezon au fost manipulate pentru pariuri. Totuși, clubul a achiziționat recent niște jucători cu un trecut care ridică suspiciuni majore”.

 Jucători suspecți și meciuri trucate

Urmează avertizări legate de patru fotbaliști proaspăt veniți în lotul lui Atletico Clube.

Citește, mai jos, continuarea articolului

Vezi, mai jos, o parte din documente

intro

0.5

1

 

Primul este portarul leton Igors Labuts (26 de ani). El și românul Dragoș Sfrijan reprezintă suspecții principali în scandalul izbucnit săptămâna trecută în Irlanda, la Athlone Town!

igor labuts

Fanii lui Athlone susțin că Igor Labuts apără precum Casillas în meciuri din Irlanda care nu sunt filmate. În celelalte, greșește incredibil

“Sunt indicii puternice că Igor Labuts este o persoană suspectă, după ce a evoluat până acum în carieră în 17 meciuri care au degenerat, pe vremea când juca la FC Jurmala, Illukstes NSS și FG Gulbene. Clubul său anterior, FC Jurmala, are în mod special o istorie recentă suspectă și este bănuită că manipulează în mod activ unele din meciurile jucate”, scria UEFA acum aproape trei ani.

“Poate că înainte să vin aici credeam că sunt un portar de top, dar acum înțeleg că nu sunt unul. Dacă eram un portar mare, jucam la Real Madrid”
Igor Labuts, portar Athlone Town

Al doilea jucător adus de Eric Mao la Atletico și “însemnat” de UEFA este fostul căpitan al naționalei Sierra Leone, Ibrahim Kargbo (35 de ani).

“Kargbo este considerat o persoană suspectă. A evoluat în trei meciuri suspecte în perioada în care a fost legitimat la Baku FK. Mai mult, în iulie 2014, Kargbo s-a numărat printre cei 15 jucători suspendați pe termen nelimitat de Federația din Sierra Leone pentru acuzații de trucare a partidei cu Africa de Sud din preliminariile Cupei Africii”.

Kargbo a petrecut 3 ani la Baku.

karbgo mondedufoot

Ibrahim Kargbo, fotbalistul din Sierra Leone implicat în două scandaluri de corupție, a ajuns în 2014 la clubul lui Mao. Sursă: mondedufoot.fr

Între 2010 și 2013, perioada în care UEFA susține că echipa azeră a fost implicată în trei meciuri suspecte, la club evoluau și fotbaliști veniți din România:

  • Mihai Panc (fost la Extensiv, Steaua, Gloria, CSMS Iași)
  • Dare Nibombe (fost la CS Otopeni și Poli Timișoara)
  • Winston Parks (fost la Poli Timișoara)
  • Marius Pena (fost Chiajna, Oțelul și acum, din nou, la Chiajna)
  • Cristian Muscalu (fost la Ceahlăul)

După perioada petrecută la Baku, Muscalu a plecat la Beira Mar, în Portugalia, club care tocmai intrase sub administrarea avocatului italian Omar Scafuro.

În 2015, Scafuro s-a făcut nevăzut, fiind acuzat de fraudă, iar în ianuarie 2016 a apărut brusc, - alături de fostul fotbalist de la Dinamo, Alexandru Dragomir - în calitate de reprezentant al chinezilor de la Anping la preluarea clubului Academica Clinceni!

“În unele țări, precum Finlanda, fotbaliștii români nu sunt angajați. Finlandezilor le e frică să nu trucheze meciuri”
Wilson Raj Perumal, aranjor de meciuri

În 2016, federația olandeză a descoperit dovezi potrivit cărora Ibrahim Kargbo a participat la trucare de meciuri și în perioada în care a evoluat la Willem II.

Ceilalți doi fotbaliști consemnați în raport sunt portughezul Silas (participant la 8 meciuri ale grecilor de la Ethnikos, meciuri semnalizate de BFDS), care ulterior i s-a alăturat lui Nelo Vingada în India, și Amami Mamori Moreia da Silva (fost jucător la Boavista, Hamburg, Standard Liege, Dinamo Moscova).

Legături cu un aranjor faimos

Deși nu avea date concrete despre trucare de meciuri la Atletico, UEFA scrie în raport că Xialong Ji, zis și Bruce Ji, reprezentantul lui Eric Mao la Atletico, a încercat în repetate rânduri să impună în echipă anumiți jucători!

În același an 2014, scrie Asia Times, poliția portugheză și Interpol au declanșat o anchetă care viza “gamblingului și alte comportamente corupte” la Atletico Club de Portugal!

Eric Mao a ajuns în ianuarie 2016 la Clinceni, unde a primit un cadou neașteptat chiar de la primarul comunei, Adrian Budeanu.

img 0340

Primarul din Clinceni, Adrian Budeanu, i-a primit pe chinezi cu brațele deschise. Și cu un cadou. Sursă: Gazeta

Despre asta, Gazeta va scrie în episodul următor.

Acum, rețeaua chineză este menționată în scandalul de trucare de meciuri din Irlanda, unde românul Dragoș Sfrijan apare ca unul dintre suspecții principali!

Sfrijan a venit la Athlone Town de la Berceni, unde l-a avut antrenor pe Mugur Bolohan, cel pe care chinezii îl aduseseră la Clinceni imediat după preluarea echipei.

“De cel puțin patru ani, mafia pariurilor folosește companii paravan pentru a cumpăra cluburi mici din Europa. Modul de lucru este mereu același. Cumpără clubul, își aduc oamenii lor, își aduc jucătorii lor și pun presiune pe antrenor pentru a le introduce jucătorii”
Javier Mena, directorul de Inteligență la Centrul Internațional pentru Securitatea Sportului

Potrivit Asia Times, conexiunile rețelei lui Eric Mao sunt mult mai vaste.

Expertul Javier Mena, directorul departamentului de inteligență de la Centrul Internațional pentru Securitatea Sportului, spune că instituția sa a observat “acum mulți ani legături între Mao și Wilson Raj Perumal”.

Singaporezul Perumal este cel mai cunoscut aranjor de meciuri din lume. Închis de două ori, în Singapore și Finlanda, el e acum stabilit în Ungaria, la Debrecen. Contactat în ianuarie de Gazeta Sporturilor, Perumal declara:

“Cu românii e ușor (n.red. - să aranjezi meciuri). Românilor le lipsește integritatea. Îmi pare rău să vă spun asta, dar asta este opinia în fotbal”

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations.

CITEȘTE ȘI PRECEDENTELE EPISOADE DIN INVESTIGAȚIA GSP DESPRE REȚEAUA LUI ERIC MAO:

EXCLUSIV Mafia chineză a pariurilor a ajuns în România! Anping: rețeaua dubioasă implicată la cluburi din cel puțin 4 țări. Un fotbalist român, suspect în Irlanda + Reacția UEFA

UPDATE Primarul care a dat clubul mafiei chineze a pariurilor, dar nu crede în "blaturi" » Menționat de surse, Marius Vizer reacționează: "Nu mai am nicio legătură cu fotbalul, nu-i cunosc". Raidul poliției austriece în hotelul românilor

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

iosif_.vs  •  12 Mai 2017, 19:21

Postat de john_milne pe 12 Mai 2017, 17:50

Despre legatura dintre acest Mao si directorul sportiv MM cand scrieti?

Exact! 1-1 ala din Ghencea cu Gloria Buzau, penalty ratat de Banel Nicolita intentionat.. Meciul ala de ce nu a aprins radarul Anti-Betting al Fifa?

ion2010  •  12 Mai 2017, 18:13

"Marius Pena (fost la Chiajna și Oțelul)". L-ati ingropat pe Pena? Ce habarnist diletant nu cunoaste ca e inca la Chiajna?

inginerul_reloaded  •  12 Mai 2017, 17:59

daca l-a adus Dragomir fost jucator dinamovist la Clinceni,nu inseamna ca e implicat clubul dinam0vist in pariuri ilegale si trucare de meciuri

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase