2 comentarii. Scrie și tu!

10 povești inedite din vremurile de glorie ale Petrolului » Episoade emoționante sau amuzante petrecute în timpurile de aur ale prahovenilor

Trei volume remarcabile despre istoria Petrolului, scrise de Răzvan Frățilă, conțin numeroase momente speciale din trecutul ”găzarilor”. Am cules 10 dintre cele mai spectaculoase episoade

Articol de
luni, 21 mai 10:00

CUPRINS
Nocturna cu reflectoare de la teatru
Un titlu de golgeter pierdut prin blat
Cuceriți în Indonezia de «femeia olandeză»
Ce meserii aveau campionii

Fost arbitru și un pasionat suporter al "găzarilor", Răzvan Frățilă a petrecut mii de ore în biblioteci și arhive din Ploiești și București pentru a recompune filă cu filă povestea clubului galben-albastru. Până acum, " Petrolul Ploiești, istorie și tradiție" a ieșit în trei volume, "Începuturile", "Gloria" și "Periplul mondial". Din aceste tomuri remarcabile, am selectat 10 episoade inedite, emoționante sau amuzante despre perioada de glorie a "lupilor".



1. Nocturna cu reflectoare de la teatru

Vara lui '54, pe când lotul Petrolului cuprindea deja câteva nume care vor contribui la titlurile din anii următori (Maroși, Neacșu, Pahonțu, Peretz, Roman, Sfetcu, Topșa), a adus primul meci în nocturnă pe arena ploieșteană: un amical spectaculos cu CCA, 4-4, goluri Drăgan (2), Gârleanu, Ștefănescu / Moldovan, Moldoveanu, Bone, Meszaroș. Meciul s-a disputat pe 19 iunie, au asistat 11.000 de spectatori, iar lumina a fost asigurată cu reflectoare mari aduse de la teatrul din oraș!

2011e anul în care stadionul Petrolului a început să beneficieze de o instalație de nocturnă modernă, inaugurată pe 23 septembrie cu un meci demonstrativ între generațiile de aur ale Petrolului și echipei naționale

2. Un titlu de golgeter pierdut prin blat

Sezonul din 1955 a adus Petrolului un titlu neoficial de vicecampioană, dar și ratarea medaliei de aur la rubrica golgeteri. Totul s-a desfășurat după un scenariu putred. Cu o rundă înaintea finalului campionatului, Drăgan (Petrolul), Dinulescu (Știința Timișoara) și Ozon (Progresul) aveau câte 17 goluri, n-au mai punctat deloc în ultima partidă, dar toți trei au fost depășiți atunci cu o lungime de Ciosescu (Știința Timișoara), care adunase inițial doar 12 reușite. S-a "dezlănțuit" însă contra celor de la Dinamo Orașul Stalin: 8-0 pentru bănățeni, cu 6 goluri ale lui Ciosescu, bifate în numai 24 de minute: 64, 70, 74, 76, 79, 88! Iar atacantul studenților primea și un ceas "Schauffhausen", premiul pentru golgeter acordat de Loto Pronosport.

3. "În toată țara nu găsești / Brazilieni ca la Ploiești!"

Cu 60.000 de spectatori în tribune pe vechiul "23 August" din București, Petrolul obținea un spectaculos 4-3 într-un amical cu brazilienii de la Gremio Porto Alegre, disputat pe 6 aprilie 1961. A fost meciul fraților Munteanu. Dumitru povestea pentru cartea de istorie a "găzarilor": "Chiar de la începutul reprizei a doua am atacat și, la un moment dat, cum eu și Anton ne înțelegeam numai din priviri, el mi-a pasat cu călcâiul și a trecut pe lângă fundașul de pe partea lui. Acesta, când m-a văzut, a rămas pironit locului, s-a frecat la ochi de uimire, iar eu n-am stat pe gânduri și am zbughit-o pe lângă el. După meci am aflat că atunci când și-a revenit din uimire, s-a dus către bancă și i-a cerut antrenorului să-l schimbe pentru că e obosit și vede dublu. Antrenorul l-a liniștit și i-a spus că pe teren sunt doi frați gemeni". Evoluția minunată a Petrolului contra lui Gremio a oferit și sursa de inspirație pentru două versuri rămase în folclorul suporterilor prahoveni: "În toată țara nu găsești / Brazilieni ca la Ploiești!".

 4. Oană recunoaște golul marcat cu mâna de Dridea

Într-un ziar "Sportul popular" din februarie 1964, fostul arbitru clujean Ioan Câmpeanu istorisea un episod despre fair-play-ul lui Ilie Oană, antrenorul legendar al ploieștenilor: "Conduceam jocul dintre Petrolul și Dinamo Pitești. În minutul 39, la o centrare de pe aripa dreaptă, jucătorul Dridea I reia mingea cu pieptul spre poartă. În aceeași fracțiune de secundă, foarte discret, folosește mâna, aranjându-și balonul și intrând cu el în plasă. O explozie de bucurie în rândul spectatorilor, a unor jucători, în timp ce eu am fluierat infracțiunea comisă, arătând că s-a comis henț. Dridea n-a schițat niciun gest, în timp ce câțiva jucători, în frunte cu Marin Marcel, s-au repezit spre mine, protestând și cerând acordarea golului. Era o situație destul de grea pentru mine, ținând seama că rezultatul era 0-0, scor cu care s-a și încheiat partida. În acest moment dificil, antrenorul Ilie Oană a sărit repede de pe bancă, admonestându-l pe Marin Marcel și arătând în văzul tuturor că s-a comis henț. Toți jucătorii și-au reluat, liniștiți, locurile pe teren, iar publicul a tăcut".

5. Peștele pierdut pe plaja din Eforie

În vara lui '59, după obținerea celui de-al doilea titlu consecutiv, petroliștii au mers împreună într-o vacanță la Eforie, împreună cu familiile. Acolo s-a produs o "minune", relatată în volumul II al istoriei prahovenilor: "Pentru a putea să stea seara în tihnă la un pahar de vorbă şi să nu fie deranjați de vreun intrus, spuneau că merg la pescuit. Treceau pe la cherhana, cumpărau pește, îl îngropau în nisip, pe plajă, marcând cu grijă locul respectiv. Figura a ținut în două-trei rânduri. Într-una din zilele dinspre finalul vacanței, mergând pe plajă pentru a «pescui» peștele, petroliștii s-au întors la camere cu minciogurile goale. Mai vrednici, oamenii de la salubritate își făsuseră deja rondul și curățaseră plaja. Adunaseră și semnele lăsate pentru marcarea locului unde se afla peștele, prilej cu care au descoperit și neașteptata «pradă»".

6. "Cheltuiți 150.000 lei anual și vă dau trei jucători buni!"

Traian Ionescu, fost portar al Petrolului și viitor tehnician de succes în Ștefan cel Mare, a lucrat doi ani la centrul de juniori al galben-albaștrilor. Una dintre poveștile sale: "Voiam să formăm juniori de Divizia A, din grădina proprie. Aveam obligația morală să fac și eu ceea ce făcuseră și alții pentru mine, când eram mic, când am avut nevoie să învăț, să fiu ajutat. Am fost întrebat atunci: «Cât costă treaba asta?». Am răspuns: «150.000 de lei pe an și dau un jucător de valoare». Nu e rentabil, a fost replica conducerii locale. Am cerut un răgaz de trei luni ca să reflectez. În acest timp, am răscolit prin regiune, am lucrat cu înverșunare în antrenament. După trei luni am zis din nou: «Pentru o cheltuială de 150.000 de lei anual vă dau trei jucători». Așa e mai bine, mi s-a răspuns. Și au acceptat să lucrăm împreună". Rezultatul? În doi ani, Traian Ionescu avea să joace o finală națională de juniori și să scoată la lumină șapte jucători de top pentru Petrolul sau națională: frații Dridea, Sfetcu, Florea, Tabarcea, G. Marin și Badea!

7. Un loc liber pentru Tabarcea

Pe 14 iulie 1963, Constantin Tabarcea deceda chiar pe teren în timpul unui meci disputat la Ploiești contra lui Dinamo Bacău. Trei zile mai târziu, mii de oameni îl conduceau pe ultimul drum în Ploiești, în timp ce coechipierii se pregăteau pentru finala Cupei României cu Siderurgistul Galați. "Prahovenii au jucat și cu sufletul, și cu gândul la cel dispărut în urmă cu o săptămână. Îi aduceau acestuia un ultim omagiu în iarbă, solicitând să joace în echipament negru complet, însă cererea le-a fost respinsă. Au evoluat în tricouri albe, cele folosite frecvent în acea vreme, nefiindu-le acceptate nici măcar banderole negre pe braț. Decizia politrucilor vremii i-a ambiționat și mai mult pe găzarii care i-au spulberat pe gălățeni cu un sever 6-1", notează Răzvan Frățilă în cartea despre istoria clubului ploieștean. Iar victoria Petrolului a fost marcată de jucători și printr-un gest emoționant: în fotografiile de grup efectuate după partidă au lăsat un loc liber între ei, acolo unde ar fi trebuit să se afle regretatul Tabarcea.

162de meciuri a strâns Constantin Tabarcea în tricoul Petrolului, pentru care a marcat 25 de goluri

8. La "furat" de portocale în Liban

La începutul lui 1958, cu câteva luni înaintea obținerii titlului, Petrolul efectua un turneu în Liban, Egipt și Siria. Iar Mircea Dridea relatează în volumul III din istoria "lupilor" o întâmplare amuzantă petrecută la Beirut: "La o plimbare în afara orașului, am trecut pe lângă o grădină de portocali aflată pe rod. Unii dintre noi au luat direct din pom câte o portocală. Mai curios, dar și mai elastic și mai agil, portarul Bela Maroși s-a cățărat în copac să poată admira și frumoasa priveliște. După cinci minute a coborât urgent, acuzând o durere în partea dorsală. Odată cu doctorul nostru Vasile Cristea care a constatat prezența unui glonț de sare, a sosit și un localnic, ținând în mâini o pușcă. A aflat că suntem străini, că suntem curioși și nu eram veniți la furat. Prin plecăciuni îndelungate, persoana, care era de la ordinea publică, și-a cerut scuze, rugându-ne să rămânem în grădina cu portocali și să-i savurăm fructele".

9. Cuceriți în Indonezia de «femeia olandeză»

Între Crăciunul și Revelionul din 1961, Petrolul a început un turneu exotic în Indonezia. Iar Mircea Dridea își amintește în istoria "lupilor" despre un episod hazliu petrecut la Djakarta: "Ajunși la hotelul înconjurat de palmieri, am intrat în camerele înalte, cu uși tăiate pe jumătate, cu numeroase ferestre pentru aerisire, descoperind în mijloc paturi cu un voal de bumbac foarte subțire. În pat era «femeia olandeză». Ni se spusese la aeroport că împotriva căldurii înnăbușitoare avem un aliat prețios: «femeia olandeză». Nedumeriți, ne dădeam coate, ne uitam curioși unul la altul și încercam prin tăcere să părem indiferenți. Era vorba de o pernă specială, lungă de jumătate de metru, cu îmbrăcăminte ce poate absorbi repede transpirația. Ne-am dumirit imediat. «Femeia olandeză» era un bun amic, necesar odihnei și luptei împotriva căldurii. Așa numeau localnicii perna, deoarece olandezii au fost cei care au inventat-o!".

10. Ce meserii aveau campionii

După al doilea titlu consecutiv repurtat de Petrolul, cel din 1959, presa locală prahoveană prezenta poveștile fiecărui campion, inclusiv cu meseriile pentru care erau încadrați în muncă la diferite întreprinderi din județ.

Sfetcu – strungar
Roman – mecanic auto
Pahonțu – planificator
I. Neacșu – laborant
N. Marinescu – strungar, inspector personal
Topșa – funcționar serv. administrativ
Fronea – electrician
Tabarcea – tehnician
Zaharia – contabil
Al. Constantinescu – contabil
M. Dridea - inginer
Babone – mecanic de precizie
Bădulescu – referent tehnic
M. Marcel – tehnician
N. Neacșu – telefonist
Botescu – funcționar
Voica – tehnolog utilaj petrolier
V. Dridea - student

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

f111  •  21 Mai 2018, 21:32

Ce fotbalisti si antrenori ! Ce caractere ! Rar mai vezi in liga 1 in ziua de azi asa ceva ,fotbalisti putini,jucatori de fotbal multi !

f111  •  21 Mai 2018, 21:31

Ce fotbalisti si antrenori ! Ce caractere ! Rar mai vezi in liga 1 in ziua de azi asa ceva ,fotbalisti putini,jucatori de fotbal multi !

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase