2 comentarii. Scrie și tu!

Capăt de drum pentru Bolt, eroul cu medalie de bronz » S-a întors regele nedorit. De ce e atât de urât Justin Gatlin?

Usain Bolt a alergat sâmbătă noapte ultima sa cursă individuală de 100 m și s-a clasat pe locul al treilea. Câștigătorul, Justin Gatlin, este un personaj controversat

Articol de
luni, 07 august 10:51

Din Cuprins
Ultima cursă individuală de 100 m a lui Usain Bolt 
Plecăciunea lui Gatlin
Regele fluierat la Londra

Usain Bolt privește ecranul. Apoi își lovește palmele. Știe că a fost învins. Rezultatele apar rapid: 1. Justin Gatlin 9,92 s, 2. Christian Coleman 9,94 s și 3. Usain Bolt 9,95 s. Cei 60.000 de spectatori de pe Stadionul Olimpic din Londra se împart în două: unii îl huiduie pe Gatlin, iar alții scandează " Usain Bolt, Usain Bolt!". "De puține ori sportul se desfășoară conform scenariului perfect. Viața nu e așa!", spune președintele Federației Internaționale de Atletism, Sebastian Coe.



"Nu pot să fiu dezamăgit"

Deținătorul recordului mondial întoarce spatele ecranului și merge să-l felicite pe învingător. Justin Gatlin îngenunchează în fața lui Usain Bolt. Apoi cei doi se îmbrățișează. Au dus multe bătălii, cele mai multe încheiate cu victoria jamaicanului, dar acum a venit rândul americanului să primească laurii.

În plan sportiv, pentru că în inimile suporterilor "Fulgerul" Bolt va fi mereu pe primul loc. Chiar dacă a devenit vulnerabil. "Am dovedit că sunt unul dintre cei mai mari sportivi ai lumii. Nu cred că rezultatul acestei curse schimbă ceva. Mi-am făcut datoria să aduc atletismul pe cele mai înalte culmi. Nu pot să fiu prea dezamăgit, am făcut tot ce am putut. E greu să fiu trist când publicul mi-a oferit o energie imensă. Au stat până târziu, au strigat, m-au încurajat", a spus jamaicanul, care peste câteva zile va împlini 31 de ani.

14 medaliimondiale are în palmares Usain Bolt, dintre care unsprezece de aur, două de argint și una de bronz

Startul l-a costat

Pentru fanii lui Bolt încheierea perfectă a unei cariere imense ar fi fost încă o medalie de aur. Anii însă au trecut și peste jamaican, îndoielile s-au înmulțit, cheful pentru antrenamente a scăzut, iar accidentările l-au sâcâit din ce în ce mai mult.

"Am pus un pic de presiune pe mine, știam că dacă nu o să am un start bun sunt în încurcătură. Am rămas cam mult în urmă și mi-am spus că trebuie să fac ceva pentru a reintra în cursă, dar până la urmă nu a fost de ajuns", a explicat Bolt, care a avut un timp de reacție la start de 0,183 s, față de 0,138 al lui Gatlin. În altă perioadă a carierei sale - starturile lui nu au fost niciodată rapide - Bolt ar fi recuperat acest dezavantaj, însă acum nu a mai fost cazul.

Înfrângerile lui Usain Bolt în finale de la 100 m: 

  • 22 iulie 2008
    Super Grand Prix, Stockholm, învins de Asafa Powell
  • 6 august 2010
    Liga de Diamant, Stockholm, învins de Tyson Gay
  • 28 august 2011
    Campionatele Mondiale, Daegu, descalificat din cauza unui start fals
  • 29 iunie 2012
    Selecțiile naționale, Kingston, învins de Yohan Blake
  • 6 iunie 2013
    Liga de Diamant, Roma, învins de Justin Gatlin
  • 5 august 2017
    Campionatele Mondiale, Londra, învins de Justin Gatlin și Christian Coleman

Mai are o șansă

Chiar dacă nu a câștigat la Londra, Bolt a rămas mai mult de cincisprezece minute pe pistă, a făcut turul de onoare, s-a pozat cu fanii, a făcut semnul său caracteristic, s-a rugat și a zâmbit mult. A fost ultima sa cursă individuală de 100 de metri.

"Chiar dacă nu este campionul mondial al acestei ediții, va rămâne mereu seara lui Usain. A făcut extrem de multe pentru atletism, iar eu i-am adus omagiul pe care-l merită", a spus Justin Gatlin. Bolt poate totuși să plece cu un aur de la Londra, pentru că ultimul adio va avea loc pe 12 august, când va fi component al ștafetei de 4x100 metri a Jamaicăi. Un scenariu perfect încă e posibil. 

8 medalii de aurolimpice are Usain Bolt adunate la Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016

O poză pentru istorie

Unul dintre cele mai pregnante momente de după finala de sâmbătă noapte de la Londra rămâne cel în care Justin Gatlin a îngenuncheat în fața lui Usain Bolt. O poză pe care multe publicații pe print sau online au folosit-o. Apoi a venit îmbrățișarea dintre cei doi rivali.

"Ne purtăm un mare respect unul celuilalt. Oamenii din media cred că e o rivalitate amară, dar e exact contrariul. Glumim când ne întâlnim, chiar am mers la câteva petreceri împreună. E o rivalitate de gentlemeni și chiar dacă sunt mai în vârstă decât el, mereu a fost o inspirație pentru mine", a explicat americanul în vârstă de 35 de ani.

Ce și-au spus în secundele în care s-au îmbrățișat? "L-am felicitat. Și că și-a ispășit pedeapsa în timp și că a fost mai bun ca mine", a dezvăluit Bolt.

"Usain este un personaj electrizant, care a alergat incredibil, reușind timpi care te lasă praf, și de-a lungul anilor și-a păstrat clasa. M-a inspirat să fiu din ce în ce mai rapid și un competitor mai puternic. Tot ce mi-am dorit a fost să mă ridic la nivelul lui"
Justin Gatlin

"E un moment istoric. Bolt este omul care a dus sportul la un alt nivel. Este unul dintre idolii mei și este pentru mine o onoare că am reușit să trec linia de sosire alături de el"
Christian Coleman

Trecutul lui Gatlin cu două suspendări pentru dopaj îl urmărește oriunde

Campionul mondial Justin Gatlin a fost huiduit la Londra. "Gatlin i-a stricat petrecerea lui Bolt", "Ce dopat!" sau "Insulta finală!" sunt doar câteva dintre titlurile din ziarele britanice după ce Justin Gatlin a devenit campion mondial în proba de 100 de metri, învingându-i pe Christian Coleman și Usain Bolt. La acestea se adăugă huiduielile pe care le-a primit americanul de fiecare dată când a apărut pe pista Stadionului Olimpic din Londra în cele două zile de întreceri la CM.

De ce e atât de urât Justin Gatlin? Pentru că în biografia sa figurează două episoade legate de dopaj. Mai întâi în 2001, la prima apariție la naționalele SUA, s-au descoperit în corpul său urme mici de amfetamine, care până la urmă au fost legate de medicamentele pe care le lua încă de când era copil pentru deficit de atenție. A primit un an de suspendare.

"Am avut de ales. Fie continuam să iau pastilele și nu ajungeam atlet profesionist ori renunțam la ele imediat. Am ales a doua variantă", a povestit americanul pentru The Guardian.

Glorie la Atena și Helsinki

S-a întors la atletism și în 2004 a cucerit aurul olimpic la Atena, învingându-l pe experimentatul Maurice Green cu un timp de 9,85 s.

"Când mă uit la aceea cursă văd o cantitate imensă de determinare și concentrare. Mi-am pus toată inima în acea cursă, am refuzat să cedez vreun centimetru în favoarea cuiva. Eram ca într-un tunel", a povestit el în 2011 tot pentru ziarul britanic. Apoi a venit dubla de la CM 2005 și recordul mondial, 9,77 s, din mai 2006.

Lumea era a lui, însă tot în 2006, la un concurs mic din Kansas, a fost depistat pozitiv la testosteron. Inițial i-a fost dictată o pedeapsă de opt ani, dar care a fost redusă la patru având în vedere că a colaborat cu autoritățile și circumstanțele atenuante de la prima sa abatere.

5 medalii olimpice are în palmares Justin Gatlin, dintre care una de aur în 2004, două de argint în 2004 și 2016 și două de bronz în 2004 și 2012

Gânduri negre

Au fost patru ani grei din viața americanului. "Ajunsesem într-un punct în care nu-mi mai păsa de nimic. Mă gândeam că nu i-aș lipsi nimănui dacă aș avea un accident de mașină. Eram foarte îndurerat. Am stat vreodată cu cuțitul lângă vene? Nu. Am ținut avut în mâini pastile? Nu. Însă, simțeam că nu valorez nimic. Mi-am zis că trebuie să mă înrolez în armată , măcar acolo aș încasa un glonț în luptă și aș fi murit pentru ceva", a povestit el în același material.

Întâlnirea cu antrenorul Brooks Johnson în 2010 avea să-l schimbe pentru că devenise o legumă, mânca pizza, era deprimat și se gândea să se apuce de fotbal american. "Avea cu șapte kilograme peste greutatea normală, dar talentul nu-i dispăruse. I se spunea Baby Fat, dar când a scăpat de surplus era clar că va fi mai rapid ca în 2006", a spus Johnson pentru L'Equipe.

L-a părăsit pe Johnson în 2012, iar acum e antrenat de Dennis Mitchell, care ca atlet a fost implicat în scandalul de dopaj BALCO. "Faptul că a ajuns să fie rapid nu e din motivele pe care și le imaginează oamenii, ci pentru că a ajuns să se antreneze cu parteneri foarte buni", a detaliat Johnson.

7 medalii mondiale a adunat în carieră Justin Gatlin, dintre care trei de aur și patru de argint

"Eram tânăr și naiv"

A revenit la atletism în august 2010 și rezultatele au început din nou să apară, devenind un competitor pentru Usain Bolt, dar medaliile au fost toate de argint. Asta până sâmbătă noaptea.

"Au trecut zece ani și eu sunt tot aici, alerg mai repede ca înainte, nu înțeleg de ce oamenii mă reduc la acțiunile mele din trecut și la faptul că am avut încredere în oamenii în care nu trebuia. Eram tânăr și naiv. M-am întors pentru că am vrut să clarific unele lucruri. Nu sunt cel mai bun sprinter, dar sunt un luptător", a spus atletul pentru ziarul francez.

Un luptător care sâmbătă seara s-a gândit pentru o microsecundă să se retragă, dar fiul său vrea să-l vadă și Tokyo. Chiar dacă 60.000 de oameni l-au huiduit într-unul dintre cele mai dulci momente ale carierei sale. 

Cu ce timpi s-a câștigat aurul la ultimele opt ediții ale CM:

  • 2003 - Kim Collins: 10,07 s
  • 2005 - Justin Gatlin: 9,88 s
  • 2007 - Tyson Gay: 9,85 s
  • 2009 - Usain Bolt: 9,58 s
  • 2011 - Yohan Blake: 9,92 s
  • 2013 - Usain Bolt: 9,77 s
  • 2015 - Usain Bolt: 9,79 s
  • 2017 - Justin Gatlin: 9,92 s

""În 2015 am alergat pentru mine fiindcă îmi doream să-l înving pe Usain. La Londra am făcut-o pentru oamenii care au stat alături de mine când mi-a fost mai greu. Am fost izolat pe culoarul opt, departe de focul bătăliei" " Justin Gatlin

Timp slabi egal controale doping mai severe?

Vineri seara unul dintre jurnaliști i-a întrebat pe medaliați de la 100 m dacă ei cred că există vreo legătură între faptul că s-a alergat mult mai slab față de ediția precedentă a CM și controalele doping mai aspre.

A adăugat apoi că la Beijing 21 de atleți au alergat sub zece secunde, iar la Londra doar 10. "Cred că este o remarcă lipsită de respect. Eu am muncit din greu să ajung aici. În viața unui sportiv apar accidentări, lucruri care nu merg așa cum îți dorești, cum ar fi vântul din față", a spus Bolt.

"Ca sportivi, indiferent de cum e sportul, noi suntem oameni care trebuie să facem performanță. Noi ne antrenăm în fiecare zi în timp ce voi stați pe scaun și scrieți, Desigur, timpii noștri nu sunt cei mai buni, dar nu cred că este un algoritm legat de antidoping", a completat Gatlin. 

9,58 secunde este recordul mondial la 100 de metri stabilit de Usain Bolt în 2009, la Campionatele Mondiale de la Berlin

Cei mai buni zece timpi din istorie pe 100 de metri: 

1. Usain Bolt 9,58 s 2009
2. Usain Bolt 9,63 s  2012
3. Usain Bolt 9,69 s 2008
4. Tyson Gay 9,69 s 2009
5. Johan Blake 9,69 s 2012
6. Tyson Gay 9,71 s 2009
7. Usain Bolt 9,72 s  2008
8. Asafa Powell 9,72 s  2008
9. Asafa Powell 9,74 s 2007
10. Justin Gatlin 9,74 s 2015

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

Lengyel Adrian  •  07 August 2017, 14:32

Nu e important faptul ca a pierdut ci cel ca a pierdut de la un dopat care nu ar trebui sa mai faca sport!!!

gica.paunescu  •  07 August 2017, 12:12

Iata cum doi rivali in sport ,,aleg'' sa-si poarte respect unul celuilalt. Semn ca nu-i totul pierdut in lumea de astazi, dincolo de tentatia castigului financiar ( material). Iar faptul ca Bolt nu se retrage celebrand inca o victorie, e semnul ca este - pina la urma- doar un om cu (im)perfectiunile sale . A avut parte, niste ani buni, de admiratia celor care l-au pretuit ori nu. Ave, Usain !

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase