3 comentarii. Scrie și tu!

Obsesia UCL » Cine sunt cei 5 jucători uriași care n-au reușit să câștige Liga Campionilor

Trofeul Champions League nu e pentru oricine. E atât de dificil de obținut, încât există o listă selectă de staruri care au schimbat fața jocului, dar nu s-au putut atinge de el

Articol de
luni, 27 martie 16:58

DIN CUPRINS
 Ce spune Zlatan Ibrahimovici, 32 de trofee în palmares, dar fără UCL, despre mirajul Champions League
 Buffon, omul cu 1.000 de meciuri, 7 titluri și un vis
Cum arată ”11”-le ideal al necâștigătorilor de Liga Campionilor

În ultimii 20 de ani, Chelsea, triumfătoare în 2012, este singura nou-venită la masa laureaților. Putem spune că un jucător are șanse reale la trofeu dacă îmbracă tricoul uneia dintre cele 22 de echipe care îl au deja în palmares. 



Dintre fostele campioane, numai nouă s-au calificat în faza grupelor din acest sezon. Par puține, însă cinci au ajuns în sferturi, iar două vor fi sigur în semifinale.  Asta înseamnă că nu este suficient să fii bun. Trebuie să fii în momentul potrivit la clubul potrivit.

Zlatan Ibrahimovici

Zlatan Ibrahimovici e poate cel mai bun exemplu. Ajuns la 35 de ani, suedezul are un palmares uluitor, 32 de trofee și aproape 500 de goluri! Toate pentru cluburi imense din Europa. În afară de Malmo și PSG, vârful a jucat numai la foste câștigătoare de Champions League, Ajax, Juventus, Inter Milano, Barcelona, AC Milan și Manchester United. Chiar și așa însă, a reușit să ajungă cel mai departe în semifinale.

Detaliile mici fac diferența în Champions League. Nu câștigă mereu cei mai buni. Depinde de moment, de norocul de care ai nevoie. Uneori intră, alteori nu. Chiar dacă nu o să câștig trofeul, cariera mea a fost incredibilă”, mărturisește Zlatan. Norocul l-a sărit pentru că imediat după plecarea sa, Inter și Barcelona au cucerit titlul în 2010, respectiv 2011.

Acum la Manchester United, Ibrahimovici continuă să strălucească. A marcat 26 de goluri în acest sezon, însă viitorul său e nesigur pe Old Trafford. United încă se zbate să termine pe unul dintre primele patru locuri, cele care asigură prezența în Champions League, iar suedezul ezită încă să își prelungească înțelegerea care expiră în vară.

Neagă însă că prezența în Top 4 e obligatorie pentru ca el să rămână la Manchester: ”Nu e vorba doar de Champions League. Am venit aici când echipa nu era în UCL, așa că nu contează. Să vedem ce se întâmplă. Totul depinde de moment, de cum mă simt. Mai sunt încă două luni până se termină sezonul”. E ok, Zlatan, știm că mereu e vorba de Champions League. :)

În ciuda carierei impresionante, Ibrahimovici n-a jucat niciodată într-o finală de Ligă. Nu este însă singurul jucător uriaș care nu s-a putut atinge de trofeu. Alte nouă staruri ale fotbalului mondial au trecut inexplicabil pe lângă triumf.

"Mă întreb de ani buni ce mă determină să joc în continuare. Conflictul interior pe care îl duc mă motivează. Dacă aș fi câștigat Liga, cred că aș fi fost epuizat"

Gianluigi Buffon

Buffon e un monstru al fotbalului italian. La 39 de ani, portarul lui Juventus a ajuns la un total de 1.000 de meciuri la cel mai înalt nivel. Obișnuit cu succesul încă din primii ani ai carierei, Gigi a adunat 20 de trofee. Chiar și fără cele două titluri pierdute în scandalul Calciopoli, Buffon are în palmares șapte campionate câștigate alături de Juventus. Cele mai importante rămân însă cele cucerite alături de națională, Euro 1996 la U21 și Mondialul din 2006.

La nivel de club, Gigi are și un trofeu european în palmares, Cupa UEFA câștigată cu Parma în 1999. A trecut însă de două ori pe lângă trofeul Champions League. Prima dată în 2003, într-o finală cu Milan, 0-0 în timpul regulamentar. La penalty-uri, Buffon a apărat două lovituri, insuficient însă pentru a triumfa. După 12 ani, Juventus a revenit în finală cu același Buffon între buturi. Barcelona a fost însă prea puternică și s-a impus cu 3-1. Gigi rămâne însă în continuare în cărți. Juventus este calificată în sferturi în acest sezon, iar retragerea încă pare departe.

Înainte de meciul tur cu Porto din optimile acestui sezon al Ligii, Buffon a aflat că urma să bifeze prezența cu numărul 100 în UCL. ”Ca să fiu sincer, am fost un pic supărat. Am crezut că am jucat mult mai multe. Să spunem că a fost o lovitură în ego”, s-a amuzat starul italian. La 39 de ani, cei mai mulți dintre jucători renunță și fac primii pași către antrenorat. Nu și Buffon: ”Mă întreb de ani buni ce mă determină să joc în continuare. Conflictul interior pe care îl duc mă motivează. Dacă aș fi câștigat Liga, cred că aș fi fost epuizat. Nu am reușit încă, iar asta mă împinge de la spate. Nu mă simt bătrân. Poate mă retrag la 65 de ani. Cine știe?”.

Ronaldo

Nu e ușor să ajungi cel mai bun număr 9 din istoria fotbalului. Trebuie să fii fantastic însă ca să o faci chinuit de accidentări la genunchi. Brazilianul Ronaldo a fost pe teren incredibil. Letal în fața porții, acesta a adus plusul de fantezie care a inspirat actuala generație care ne dă peste cap toate adunările la capitolul goluri. Fie că vorbim de Cristiano Ronaldo, Messi, Neymar, Suarez sau Ibrahimovici, toți l-au avut ca model pe ”Il Fenomeno”.

Cu două Baloane de Aur, două titluri mondiale în palmares și un loc greu de clintit în Hall of Fame-ul sportului, chiar e greu de crezut că Ronaldo nu are în palmares și cel mai important trofeu la nivel de club. Liga Campionilor l-a evitat pe brazilian, inclusiv la Real Madrid, unde a făcut parte din ”era galactică” a clubului, alături de staruri ca Raul, Zinedine Zidane, Luis Figo, Roberto Carlos sau David Beckham. O singură semifinală reprezintă vârful acestuia în Champions League.

”Fotbalul mi-a oferit multe lucruri minunate. E o pasiune care nu îmi dă pace pentru că nu am câștigat Champions League, un trofeu pe care toți vor să-l câștige. Cred însă că am lăsat o moștenire importantă”, a mărturisit Ronaldo în momentul retragerii.

George Weah

Fostul atacant liberian a deschis drumul jucătorilor africani către elita fotbalului european. Primul și încă singurul african câștigător al Balonului de Aur, George Weah își merită pe deplin locul pe această listă. La fel ca Ronaldo și Ibrahimovici însă, acesta s-a oprit doar în semifinale.

Descoperit în 1988 de Arsene Wenger, Weah a ajuns târziu în Europa. A semnat cu Monaco la 22 de ani, însă abia peste 4 ani a explodat cu adevărat, la PSG. I-a purtat pe francezi spre al doilea titlu din istorie, dar și spre trei semifinale europene consecutive, Cupa UEFA (93), Cupa Cupelor (94) și Liga Campionilor (95). Cea mai bună perioadă din istoria parizienilor până la preluarea clubului de către Nasser Al-Khelaifi.

Prestațiile sale i-au adus transferul la AC Milan, însă mutarea la gigantul italian nu l-a apropiat de trofeul Ligii. Între timp Samuel Eto'o a devenit cel mai titrat jucător african în UCL cu 3 trofee. Chiar și așa însă, nu a reușit să repete performanța lui Weah și să își adjudece un Balon de Aur.

Diego Maradona

De departe unul dintre magicienii fotbalului, Maradona a revoluționat jocul. Spre deosebire de Pele, argentinianul a ales să vină în Europa, unde a reușit s-o ducă pe Napoli spre primele două titluri din istorie. Vechiul format al Ligii Campionilor nu i-a avantajat însă pe italieni, care nu au putut ajunge să se bată pentru trofeu. Maradona a izbutit însă să aducă lângă Vezuviu Cupa UEFA în 1989, după ce le-a învins în drum spre trofeu pe Juventus, Bayern și Stuttgart.

În acea perioadă, Balonul de Aur se acorda numai jucătorilor europeni, însă France Football a reevaluat ierarhiile în 2016, la 60 de ani de la apariția trofeului. Astfel, Maradona ar fi cucerit în două rânduri titlul, în 1986 și 1990. Campion mondial cu Argentina în 1986, Diego a beneficiat de o tehnică greu de egalat și de o viziune a jocului peste cea a rivalilor din perioada sa. Calitățile sale i-au permis să își ridiculizeze adversarii cu ușurință și să înscrie unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie.

În ciuda înălțimii sale, 1,65m, impactul lui Maradona asupra jocului era uriaș. Ajuns în Serie A, cel mai puternic campionat al momentului, într-o perioadă dominată de granzii din Nord, Juve, Milan, Inter, ”El Pibe de Oro” a transformat-o pe Napoli într-o echipă de temut, în prima din Sud campioană a Italiei.

Echipa ideală

Sigur, sunt probleme reale în a alcătui un ”11” al celor mai importanți jucători care n-au atins trofeul Ligii. Mai ales când lista cuprinde jucători ca Baggio, Bergomi, Bergkamp, Vieira, Zoff, Romario, Klinsmann etc. O listă pe care îl putem trece chiar și pe Gică Hagi, finalist în 1989 alături de Steaua. Nu l-am luat în considerare pe Pele, jucător care a refuzat transferul în Europa.

Buffon - Cannavaro, Blanc, Thuram - Maradona, Ballack, Matthaus, Nedved  - Weah, Ronaldo, Ibrahimovici

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

gabonne1982  •  28 Martie 2017, 11:13

*Roberto

gabonne1982  •  28 Martie 2017, 11:12

Ati uitat de Robero Baggio.Un fotbalist urias care nici el n-a fost castigator de UCL

andrei.33  •  28 Martie 2017, 02:02

Nu stiu ce cauta Maradona intr-o lista despre CL. Nu exista CL cand juca el ci CCE unde mergeau doar campioanele; acum un Ibrahimovici sau un Buffon are sansa aproape anual sa joace in CL. Nu se compara.

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase