SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Alina cea firavă! » CV-ul campioanei olimpice rămîne fără titlul mondial

Alina Dumitru (în albastru) nu a rezistat pînă la capăt în faţa franţuzoaicei Frederique Jossinet
Alina Dumitru (în albastru) nu a rezistat pînă la capăt în faţa franţuzoaicei Frederique Jossinet

Articol de - Publicat miercuri, 24 august 2011 00:00 / Actualizat marti, 23 august 2011 21:27

Din cauza unor accidentări suferite în "sferturi", Alina Dumitru a abandonat ieri lupta pentru un o medalie de bronz la ultima ediţie a Campionatelor Mondiale la care participă.

La 48 de kilograme şi 1,63 metri înălţime, Alina Dumitru nu pare fragilă. Dimpotrivă. Stă tare pe picioare, îşi poartă cu graţie bicepşii şi inspiră hotărîre. O tipă puternică, greu de doborît.

Hotărîtă şi sigură pe ea a păşit şi ieri pe tatami-ul de la Paris cu gîndul cîştigării singurei medalii care-i lipseşte din palmares, cea de aur mondial. A început competiţia în grupa D, trecînd pe rînd de Madina Babakuleva (Turkmenistan), de mongoleza Urantsetseg Munkhbat (după prelungiri) şi de portugheza Ana Hormigo (turul trei).

Ultima luptă din grupă, cea cu belgianca Charline Van Snick, a fost cu ghinion însă pentru judoka română. Într-o încleştare cu Van Snick, cea cu care s-a mai întîlnit de patru ori pînă acum şi pe care nu a reuşit să o învingă decît o dată, şi-a sucit umărul drept, dar s-a accidentat şi la unul dintre genunchi. "Se întîmplă des în judo să te accidentezi. Este ceva ce nu poţi controla", a mărturisit după concurs Alina, care s-a ales cu mîna în ghips după Europenele din 2009.

Favoruri pentru gazde
Meciul cu belgianca l-a pierdut la limită şi a ajuns în recalificări, fază care asigură şansa reintrării în cursa pentru locul 3. După trei ore de odihnă şi refacere, Alina a păşit din nou pe salteaua galbenă pentru confruntarea cu franţuzoaica Frederique Jossinet. O mai veche cunoştinţă de-ale ei din concursuri. Au urmat trei minute în care Alina a trebuit să ignore durerile de la umăr, dar şi de la genunchi, huiduielile spectatorilor, dar şi deciziile arbitrilor, care au anulat o penalizare lui Jossinet, cînd mai era un minut şi 50 de secunde din meci. Franţuzoiaca a rămas nepedepsită şi atunci cînd nu s-a oprit din luptă, deşi timpul expirase.

Nu a mai putut
Chiar dacă urmau minutele de aur, Alina a realizat că nu mai poate şi a renunţat. Cu lacrimi pe obraji a felicitat-o pe Frederique şi i-a salutat pe arbitri. "Jossinet este o sportivă experimentată, nu am mai putut pe final, nu îmi mai simţeam braţul. Îmi pare rău că nu am făcut mai mult, se pare că aurul mondial nu se prinde de mine", a declarat sportiva. A încheiat concursul pe locul 7 şi cu regretul ultimei ediţii a Mondialelor la care participă. După Londra 2012 are alte planuri.

Două accidentări în 2009
După aurul cîştigat la Jocurile Olimpice de la Beijing, Alina Dumitru a avut parte numai de ghinioane. La Europenele de la Tbilisi, din luna aprilie 2009, campioana olimpică şi-a luxat braţul drept şi a ratat aurul, mulţumindu-se doar cu bronzul. A stat o lună cu mîna în ghips şi şi-a reluat antrenamentele cu gîndul la aurul mondial. În august, la Rotterdam, a suferit însă o entorsă la glezna stîngă şi visul ei se năruise. Nu a renunţat însă. În 2010 a luat-o de la capăt şi a cucerit aurul la Europene şi bronzul la Mondiale.

Azi intră în luptă Căprioriu
O altă şansă la podiumul mondial de la Paris pentru delegaţia României o reprezintă Corina Căprioriu, care intră în concurs azi la categoria 57 kilograme. Medaliată cu bronz la Europenele din acest an şi campioană continentală în 2010, Căprioriu se află pe locul 5 în ierarhia mondială la categoria ei. Azi vor mai concura Andreea Chiţu, Ramona Enache (52 kg) şi Adrian Merge (73 kg).

Alina Dumitru
- S-a născut pe 30 august 1982 la Ploieşti
- De 7 ori campioană europeană: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, bronz la CE 2002 şi 2009
- de trei ori medaliată cu bronz la Mondiale: 2005, 2007, 2010
- campioană olimpică la Beijing 2008, locul 5 la Atena 2004

"Aş fi putut să trec de belgiancă, era mai slab cotată decît mongoleza. Din păcate, fără mîna dreaptă e foarte dificil să concurezi. Nu am vrut să renunţ, de aceea am continuat şi în recalificări. Am încercat să fac tot ce pot aşa, într-o mînă" (Alina Dumitru)

"Nu ştiu cît de gravă e accidentarea, o să văd după analize. Nu renunţ, o să fac recuperare intensivă pentru că Olimpiada este aproape şi vreau să fac o figură frumoasă. Nu mă dau bătută" (Alina Dumitru)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
octavianus
octavianus  •  24 August 2011, 12:43

Nu am vazut nimic legat de declaratia Alinei cum ca s-au ajuns la Paris la doua noaptea, daca este adevarat si am inteles eu bine ASTEPT REACTIA FEDERATIEI si a COR si a tuturor factorilor raspunzatori. Alina ca fost sportiv si ca un mare fan al tau ( si vecin ) cu tot respectul, poate gresesc, cam multe accidentari, nu cumva preparatorul tau fizic este putin depasit ? poate ar trebui analizate aceste accidentari care te impiedica sa evoluezi la maximum ? un sfat, refacere lunga si cat mai putine meciuri pana la Londra, acolo AUR si o PALMA tuturor care au indraznit sa te fluiere vreodata sau sa se indoiasca de ALINA DUMITRU. Francezii, niste frustrati,le dai tu replica. Fortza Alina !

kunaguero91
kunaguero91  •  24 August 2011, 11:53

Firav articol.

steaua_suntem_noi
steaua_suntem_noi  •  24 August 2011, 10:58

Mirela Neag, fiind in asentimentul celor care au comentat mai jos, atat iti spun: esti o j i g o d i e!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează