SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Bufnița la care visa » Adelina Boguș, campioana mondială la canotaj, a salvat o bufniță: "Mereu am vrut una! Îmi aduce noroc"

Articol de - Publicat joi, 09 noiembrie 2017 13:03

Adelina Boguș, campioana mondială din barca de 8 plus 1 a României, a găsit pasărea cu aripa ruptă. A luat-o, a operat-o și acum îi e greu să se despartă de ea.

Iubitoare de animale, Adelina Boguș, campioana mondială din barca de 8 plus 1 a României, avea acasă până de curând un cățel. Alb, bichon havanez. Dăruit de Cosmin, actualul soț, și el fost canotor. "Îl cheamă Sesto, pentru că omul de la care l-am luat, ne-a spus că a fost aș șaselea pui", a dezvăluit Adelina.  De curând însă, familiei Boguș i s-a mai adăugat un nou membru. O...bufniță!

"Dintotdeauna mi-am dorit o bufniță!"

Canotoarea frapează prin declarațiile ei. "Am visat mereu să am o bufniță! Și uite că Dumnezeu mi-a adus-o", spune foarte serios sportiva. Cum a găsit-o? "Mergeam acasă, spre Câmpulung Moldovenesc, cu mașina. Și pe la Păltinoasa, era pe mijlocul drumului. Seara. Am crezut că e moartă, dar am oprit și am văzut că trăiește. Avea însă aripa ruptă", povestește Adelina. 

A luat-o și a dus-o la doctorul veterinar. "Am operat-o, i-a băgat tijă în aripă". A plătit 200 de lei costul operației. Dar e fericită. Pentru că și bufnița s-a schimbat, pare și ea fericită. "La început, când am găsit-o, era tot timpul zgribulită așa, cu capul în jos. Acum e altfel, e vioaie", afirmă componenta bărcii de 8 plus 1. 

Nu e prietenă cu Sesto

Cu bichonul haavanez nu e deloc prietenă. "Se cam evită. Când am luat-o, câinele a fost curios, s-a dus la ea. Cred că l-a atins cu gheara, și de atunci nu se mai duce la ea. E gelos când o țin în brațe", spune Adelina.

Canotoarea se întreabă dacă o fi a cuiva. "Nu știu, dar e foarte cuminte, ascultătoare. Doctorul care a operat-o ne-a spus că a mai tratat o bufniță, dar că era sălbatică rău, l-a mușcat, lovea din picioare. Asta a mea, nimic". 

Bufnița are în fiecare seară, în meniu, carne. "Îi frig piept de pui, carne de oaie. I le tai bucățele, le mănâncă de nu are nici o treabă. Bea și apă. Singurul lucru care i-l dau cu forța e antibioticul. Îl pun într-o seringă și i-l dau pe gât", mărturisește Adelina.

Vrea să-i dea drumul unde a găsit-o

Adelina Boguș spune că întotdeauna și-a dorit o bufniță ca animal de companie. "Citeam despre ele, ce mănâncă, unde dorm, cum trăiesc. Am văzut însă că trebuie să-i dai animale vii și atunci am renunțat". 

I-a dat și un nume noului locatar. "Îi zicem Trixi. Dar nu știu ce e, femelă sau mascul, nu a știut nici doctorul. Nici măcar dacă e pui sau adult". 

A găsit-o acum 20 de zile. În maximum o lună aripa i se va reface și nu va mai trebui să stea cu ea bandajată. "Va trebui să-i dăm apoi calciu, să se prindă bine osul rupt. Apoi, de Crăciun, când mergem iar în Bucovina, o să o luăm și o să-i dăm drumul în locul unde am găsit-o", mărturisește Adelina Boguș.

Și-ar fi dorit enorm să o păstreze, dar știe că ar chinui-o, că nu ar fi în mediul ei. "M-am documentat și am văzut că ea nu migrează, se învârte maximum 10 kilometri în jurul cuibului. De asta m-am hotărât să o duc înapoi, la Păltinoasa", adaugă sportiva. 

"Nu aduce ghinion!"

Deși mulți spun că dacă vezi o bufniță ai ghinion, Adelina Boguș nu e superstițioasă și nu crede în astfel de lucruri. "Bufnița mie îmi aduce noroc. Mi-am tatuat una și pe picior. Înainte de a o găsi pe cea adevărată. Așa că nu cred în baliverne", spune ea. Lui Trixi i-a luat și cușcă, pentru că noaptea nu mai e cuminte. "Dacă ziua doarme, noaptea devine activă, e doar pasăre de noapte. Face niște zgomote ciudate, are un pocnit specific. Și atunci o băgăm în cușcă", spune Adelina. Cosmin, soțul Adelinei, a sunat și la o asociație de protejarea animalelor. "Am vrut să stea la ei o perioadă, să-i plătim noi tratamentul, dar apoi să ne-o dea să o ducem înapoi. Am renunțat însă pentru că i-au spus că dacă o ducem la ei, nu ne-o mai dă înapoi", a povestit canotoarea. 

Cea mai veche în barcă

Adelina Boguș (29 de ani) este cea mai veche componentă a bărcii de 8 plus 1 a României, care a câștigat în luna septembrie titlul mondial la Sarasota (SUA). Adelina e componentă a bărcii din 2009! În cei opt ani de competiții, are un palmares impresionant: de 6 ori campioană europeană, campioană mondială și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Mai are însă un argint mondial și un bronz la campionatele lumii, plus o medalie de bronz la Europene. A mai cucerit medalii și la dublu rame, dar și cu barca de patru vâsle. 

14 medalii la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice are în palmares Adelina Boguș

"Satisfacția trăită pe podiumul olimpic și mondial nu se poate desctie în cuvinte. După ce simți că ai murit în barcă, nu mai ai putere să faci un pas, pe podium uiți de tot și de toate. E fantastic" Adelina Boguș

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close