SPORTURI  »  ALTELE  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Efect de domino în sportul românesc » Tenisul aruncat în aer, alte federații tremură!

Cosac e prins în menghina ilegalităţilor la FRT pe încălcări repetate ale unor proceduri, sesizate de Lipă la numeroase federaţii din timpul mandatului de ministru FOTO sportpictures.eu +1   FOTO
Cosac e prins în menghina ilegalităţilor la FRT pe încălcări repetate ale unor proceduri, sesizate de Lipă la numeroase federaţii din timpul mandatului de ministru FOTO sportpictures.eu

Articol de GSP - Publicat sambata, 10 februarie 2018 09:00

Curtea de Apel București a anulat, definitiv și irevocabil, Adunarea Generală FRT din aprilie 2016.

Printre motive apar lipsa unui aviz obligatoriu al MTS pentru afilieri și dezafilieri și voturi mai multe decât numărul cluburilor înscrise la Tribunal. Dosarul riscă să producă un efect de domino în sportul românesc!

"E o minune juridică! O decizie-pilot, în baza căreia se va face curat în sportul românesc". Declarația îi aparține lui Marius Vecerdea, președinte la TC Pamira Sibiu și omul care se bate de peste trei ani cu ilegalitățile din tenis. De la începutul lui 2018, FRT a rămas fără finanțare de la MTS, cu o conducere în aer și cu alte spețe aflate încă pe rol la diferite instanțe din Capitală.

Adevărata lovitură, cu soluție definitivă și irevocabilă, a venit însă acum dinspre Curtea de Apel București, în dosarul 17876/3/2016 privind Adunarea Generală FRT din 22 aprilie 2016. Punctual, ședința a fost declarată lovită de nulitate, pe lângă alte motive de procedură, și pentru că afilierile/dezafilierile nu au trecut prin filtrul unui aviz obligatoriu din partea MTS!

Și, astfel, s-a ajuns la o situație nelegală: FRT a convocat 328 de membri afiliați, iar 114 au fost prezenți, cu toate că numai 54 sunt înscriși în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București și ar fi avut dreptul să voteze!

Avizul nu un moft

Precizarea din Sentința Civilă nr. 924A/08.11.2017 este fără echivoc: "Avizul expres era necesar având în vedere că, pe ordinea de zi a Adunării Generale din 22.04.2016, se punea în discuție afilierea de noi membri, ceea ce presupune modificarea actului constitutiv al federației. Lipsa acestui aviz ce este obligatoriu, conform art. 36, alin. 4 din Legea nr. 69/2000, atrage nulitatea hotărârii din data de 22.04.2016, tribunalul constatând întemeiat acest motiv de nulitate invocat de petentă".

Așa arată articolul din Legea sportului, nesocotit de FRT: "Modificarea statutelor sau a actelor constitutive ale federațiilor sportive naționale este supusă procedurilor prevăzute de lege, după ce s-a obținut avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului".

Poate vota doar cine apare în Registrul Federațiilor

Practic, sentința definitivă formulată de doi judecători de la Curtea de Apel București, Alina Buculei și Crina Trămândan, precum și precizările anterioare ale Tribunalului București, consacră două reguli clare, confirmate de GSP și prin consultări cu avocați specialiști pe domeniu:

  • afilierea/dezafilierea unui club, care înseamnă o schimbare a actului constitutiv al unei federații, trebuie să fie avizată OBLIGATORIU de MTS, la cererea expresă a federației interesate;
  • cu avizul MTS, federația trebuie să se adreseze instanței pentru validare și să treacă fiecare modificare în Registrul Federațiilor de la Tribunal, aceasta fiind condiția de recunoaștere a dreptului de vot al fiecărui membru în Adunarea Generală.

Vecerdea vine cu o completare, care să întărească situația: "Există inclusiv un Ordin al ministrului, din 2000, care subliniază expres că modificările aduse actului constitutiv produc efecte de la data înscrierii lor în registrul special. Adică în Registrul Federațiilor. Mai clar de atât nu se poate! Iar motivarea extinsă de acum a Curții de Apel e o capodoperă, care deschide drumul pentru limpezirea apelor în tot sportul românesc".

"Dosar penal și înapoi 1,2 milioane de euro"

Vine cu completări pe situația de la FRT: "Prin anularea hotărârilor Adunării Generale din aprilie 2016, cad, evident, toate deciziile de atunci, între care și finanțarea de 1,2 milioane de euro de la MTS, existentă la acel moment.

Indubitabil, urmează un efect de domino și vom ajunge în penal, cu responsabilitatea aferentă pentru cei cinci oameni aflați atunci la putere: George Cosac, Dinu Pescariu, Ionuț Moldovan, Răzvan Itu și Adrian Marcu. Plus că, pe civil, trebuie să dea banii înapoi! Asta înseamnă să faci ce vor mușchii tăi, fără să ții cont de nicio lege".

Și continuă: "Acum, deși MTS a tăiat finanțarea tenisului și nu a validat alegerile din noiembrie 2017 tot din cauza nerespectării numărului legal de votanți, Cosac încearcă să obțină direct în instanță recunoașterea scrutinului. Numai că am intervenit în acel dosar, în care federația nu are nicio șansă după sentința Curții de Apel referitoare la Adunarea Generală din aprilie 2016. În plus, pe acest vid de conducere, ceea ce fac ei la Fed Cup și la Cupa Davis e alt caz penal. Taie bilete, obțin peste 200.000 de euro, nu au nicio bază legală să fie acolo. Nu mai vorbesc de contractele de finanțare semnate cu autoritățile locale la Piatra Neamț și la Cluj. Avem de toate: fals, uz de fals, abuz, uzurpare de funcții".

19 federații cu belele în octombrie 2016

De ce e o lovitură care poate afecta ca un puzzle întreg sportul românesc? Pentru că neconcordanțe majore pe cele două segmente, avizare MTS și înscrierea la zi a modificărilor cu membri afiliați în registrul special de la Tribunal, se regăsesc la foarte multe federații.

În octombrie 2016, pe pagina sa de facebook, jurnalistul Dorin Chioțea, în prezent la TVR, posta o listă cu 19 federații fără aviz MTS, tabel centralizat sub mandatul Elisabetei Lipă. Așadar, în urmă cu circa 15 luni, situația era extinsă în materie de nelegalitate, iar indiciile la zi spun că nimic nu s-a schimbat substanțial până în momentul de față.

Așadar, iată cum arăta lista neagră la momentul octombrie 2016:

  • FR Arte Marțiale - litigiu
  • FR Baschet - președinte Horia Păun, fără aviz prealabil
  • FR Biliard - nu au depus documente de la înființare (2010) până în prezent
  • FR Bridge - nu au depus documente de la înființare (2002) până în prezent
  • FR Ciclism - președinte Eduard Novak, fără aviz prealabil
  • FR Fotbal - președinte Răzvan Burleanu, fără aviz prealabil (între timp, Burleanu a fost trecut în Registrul Federațiilor, dar nu se știe dacă are aviz)
  • FR Gimnastică - președinte Adrian Stoica, fără aviz prealabil în două rânduri (2006, 2015)
  • FR Golf - nu au depus documente de la înființare (2004) până în prezent
  • FR Handbal - președinte Alexandru Dedu, fără aviz prealabil
  • FR Hochei pe Iarbă - președinte Sanda Urichianu, fără aviz prealabil în două rânduri (2005, 2016)
  • FR Karate Tradițional - modificări respinse de Tribunal (2015), fără încheiere judecătorească (2016)
  • FR Modelism - nu au depus documente de la înființare (2002) până în prezent
  • FR Patinaj - în perioada 2010-2014, federația a fost condusă de Adrian Ciobanu fără aviz prealabil și fără dovadă că a înregistrat mandatul la Tribunal/ președinte Gheorghe Cornel, aviz prealabil, fără încheiere judecătorească
  • FR Schi Biatlon - președinte Dan Mihoc, fără aviz prealabil
  • FR Scrimă - președinte Mihai Covaliu, fără aviz prealabil
  • FR Table - nu a depus documente de la înființare (2005) până în prezent
  • FR Tenis - mandat Ruxandra Dragomir, neînregistrat la Tribunalul București/ președinte George Cosac, fără aviz prealabil
  • FR Pescuit Sportiv - nu au depus documente care să ateste structura conducerii
  • FR Vovinam Viet-Vo-Dao - nu au depus documente care să ateste structura conducerii.

Iureș și la FRF

Programate pe 18 aprilie 2018, alegerile de la FRF au toate șansele să devină un cartof fierbinte fix pe prevederile consacrate acum prin decizia Curții de Apel la federația de tenis. În prezent, Comitetul Executiv al FRF apare la Registrul Federațiilor în vechea componență, de pe vremea lui Mircea Sandu, inclusiv cu Sorin Țerbea, decedat, printre membrii la zi! De asemenea, în același Registru al Federațiilor apar doar 80 de cluburi, înscrise în 2002, dintre care aproape jumătate nu mai există. Pe circuitul de la tenis, ar trebui ca la FRF să voteze în aprilie doar restul de cluburi rămase în activitate dintre cele 80 pentru a nu risca anularea Adunării Generale, așa cum s-a întâmplat la FRT. 

"Deși încă nu e încă validată de MTS sau de instanță, conducerea de la tenis a exclus 122 de cluburi pe considerentul că nu au plătit o taxă de 300 de lei. Adică tu nu exiști drept conducător al federației, dar scoți atâtea cluburi din FRT. E noaptea minții!"
Marius Vecerdea, președinte TC Pamira Sibiu

"Simpla idee că o federație, inclusiv FRF, n-ar trebui să se supună obligatoriu acestui circuit administrativ greoi e o enormitate. Toate federațiile își obțin venituri substanțiale din exploatarea numelui «România», așa că au obligația să se supună legilor naționale, cu transparență"
Marius Vecerdea, președinte TC Pamira Sibiu

Decizia tribunalului (prima instanță):

Decizia Curții de Apel (definitivă)

Decizia Curții de Apel (definitivă)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
485809194904413
Costel Tudor  •  10 Februarie 2018, 19:20

Acest Vecerdea , nu este cumva antrenorul de tenis a *** ???

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

apetulburi
apetulburi  •  10 Februarie 2018, 12:04

Și uite asa, Cosac al nostru ă căzut din lac in puț, si, ...bag seama ca urmare a perceperii dansului, a ajuns Presedinte la Dinamo in locul unei președinte care tocmai ceruse audituri la toate departamentele clubului ... Bai in ce tara traim ....

apetulburi
apetulburi  •  10 Februarie 2018, 12:03

Și uite asa, Cosac al nostru ă căzut din lac in puț

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close