SPORTURI  »  ALTELE  »  SĂRITURI CU SCHIURILE

EXCLUSIV "Ne-au retras după ce am ajuns. În Canada au vrut să dormim în rulotă!" Reacțiile celor mai buni săritori din România după ce au fost retrași de la Turneul celor 4 Trambuline + răspunsul Federației

Articol de - Publicat sambata, 06 ianuarie 2018 04:04

Proiectul prin care România și-ar fi făcut loc spre elita unuia dintre cele mai spectaculoase sporturi de iarnă, săriturile cu schiurile, e-n cumpănă după ce principalii noștri săritori au fost retrași de la Turneul celor 4 Trambuline, competiție începută, tradițional, la finele lui decembrie

Cei mai buni seniori, Eduard Torok și Iulian Pîtea, ambii de 20 de ani, n-au mai participat la Turneul celor 4 Trambuline, laitmotivul întrecerilor de acest tip. "Am aflat chiar în Austria, înainte de start, că ne-au fost retrase înscrierile, se mirau și organizatorii de asta", spun cei doi.

Nemulțumirile lor sunt multe.

1. "Nu ne-au zis că ne retrag"
15 pitea cp
La final de decembrie, cei doi au participat la un concurs la Engelberg, în Elveția, după care au plecat direct în Austria. "Acolo ni s-a spus că ne-au fost retrase acreditările, deși fuseserăm înscriși. Era șansa noastră să reprezentăm România".

Iulian Pîtea spune că, înainte de Elveția, Florin Spulber "mi-a confirmat că eu și Eduard vom participa la două etape din Turneul celor 4 Trambuline.  Apoi, după Engelberg, ne-au retras.

Nu știu motivul. Ni s-au spus mai multe variante, printre care problema financiară. Sper să fie asta, dar sunt slabe șanse. În alte conversații avute cu Spulber, el ne-a confirmat că nu se dorește ca noi să facem o imagine proastă României. Citez din el: "Știți cum e, tot românul o să stea cu un pahar de vin în mână și o să urmărească acest concurs, iar Puiu Gașpar a declarat că nu-și permite să facem o imagine proastă!".

2. "Ne-am dus fără antrenor"
15 iulian pitea sorin spulber bmb

Un motiv ar fi un conflict mai vechi cu tehnicianul Florin Spulber. "Sincer, noi nu l-am mai agreat. Nu eram mulțumiți de antrenamente. Ne lăuda în față, iar în spate vorbea, prin Federație, că n-avem nicio șansă, că suntem slabi. El nici n-a venit în Elveția/Austria, l-a trimis pe Remus Tudor, prietenul nostru, un tânăr venit pentru ca el să se ascundă", spune Eduard Torok.

"A rămas să pregătească fetele pentru etapa de Cupă Mondială din România, care nici nu s-a mai disputat!".

3. "A vrut să dormim în rulotă! Mergeam la pescuit?!"
15 torok cp

Torok a scos la Whistler, Canada, singurele puncte românești în acest sezon. "17 puncte după ce am aterizat cu avionul la 1.000 de kilometri de locul concursului, în Calgary. De-acolo am luat un campervan, o mașină tip rulotă, și am mers până la Whistler. Deși eram foarte obosiți, antrenorul Spulber ne sugera să dormim în campervan, «De ce să mai luăm hotel când putem dormi în el?»".

Pîtea adaugă: "Erau 16-17 ore de mers din Calgary. Din Vancouver, unde a aterizat toată lumea, 2 ore de condus. Iar propunerea cu vanul a fost hilară. Era potrivită dacă mergeam la pescuit sau în vacanță, nu dacă dormeam 6 nopți, 6 persoane la concursul de care depindea, în mare măsură, calificarea la Jocurile Olimpice!".

4. "N-au vrut să mă lase să dau examenele"

Plecat de peste un an în Anglia, unde studiază, în paralel, business management la Bristol, Torok spune că Federația nu i-a dat voie să dea examenele de pe 11 și 15 ianuarie.

"Le-am explicat că ratez doar două sărituri din cele 6 programate în anul 2018. Mă puteam califica la Jocurile Olimpice. Au spus să aleg, fie școală, fie sărituri. Acum m-am întors în Anglia, am ales școala".

5. 99% - adio Olimpiadă

Torok spune că "singura șansă să mai ajung la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang ar fi să merg cu cele 17 puncte, însă e o situație fantezistă, greu de realizat", pentru că el e hotărât să se ocupe de școală.

"Secretarul general al federației, domnul Gașpar, mi-a răspuns o singură dată. I-am mulțumit pentru ajutor și i-am urat succes", conchide Torok.

Florin Spulber, antrenorul celor doi, nu a putut fi contactat ieri, având telefonul închis. "Pe mine m-a blocat pe WhatsApp", spune Eduard Torok.

Gașpar: "Nu ne puteam face de râs, săreau cu 30-40m mai puțin"

puiu gaspar

INTERVIU. Secretarul general al Federației Române de Schi Biatlon a comentat situația pentru GSP

- Domnule Gașpar, de ce au fost retrași băieții de la Turneul celor 4 Trambuline?
- Povestea e mai lungă. Trebuie să vă spun că ei erau singurii noștri seniori și am fost de acord să îi reprimim, deși unul a plecat în Anglia, la școală, iar Pîtea a filmat vreo 7 luni o emisiune cu PRO TV. Dar i-am primit, le-am plătit avioane și am stabilit că obiectivul lor să fie Olimpiada, Pyeongchang. Am stabilit un calendar și am hotărât că ei vor merge la Turneul celor 4 Trambuline doar dacă au rezultat în Elveția, înainte. Iar acolo au sărit cu 30-40 de metri mai puțin decât ceilalți. Nu ne puteam face de râs.
- Totuși, ei spun că nu ați vorbit. De ce i-ați lăsat să meargă în Austria?
- Ba da, a fost o discuție pe care ei nu o recunosc. S-au dus fără să știm, iar noi îi lăsaserăm și-n Elveția mai mult să se antreneze pentru săriturile din 2018. Pîtea n-a făcut niciun punct nici măcar în Cupa FIS, care e a 3-a ca valoare, despre ce vorbim?!
- Torok făcuse puncte la Whistler.
- Da, după care a început că el vrea să-și dea examenele. Păi, de ce nu le amână? Le putea amâna 2 săptămâni, să termine concursul. O să avem o ședință cu Biroul executiv săptămâna viitoare și vom da un comunicat după.

"Au făcut ce au făcut, au rezolvat ce vor ei pe Facebook. Nu se face așa, au început să jignească. Să vină să vorbim față în față"
Puiu Gașpar, secretar general FR Schi Biatlon

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
stelistul1
stelistul1  •  06 Ianuarie 2018, 17:59

Sunt cu totul de acord cu nea Gaspar ala. daca sari cu 30-40 de m mai putin decat copmetitia, ce naiba sa cauti acolo? La F1, cele mai lsabe echipe termina in generalcu 30-50 de secunde mai tarziu dacat castigatorul si pt asta nu se uita nimeni la ele. Cum ar fi sa termine a doua zi? Ca 30-40 de m mai putin cam asa s-ar traduce.

capca1
capca1  •  06 Ianuarie 2018, 17:07

Sportivii sar când sunt antrenați ! De-aia-și iau banii antrenorii . Oricum, la sporturile de iarnă suntem râșii Europei, la ce mai ținem federații care n-au rezultate ?!

mandpv964
mandpv964  •  06 Ianuarie 2018, 15:53
Postat de claudiu.h12 pe 06 Ianuarie 2018, 14:36

Ce faină ii tara asta Romania si mai ales miticii din capitala Bucale

N-ai putea sa - ti umfli muschii ardelenesti prin Pata Rat? Fantastic, nu mai avem loc dé basiiiiiniile sclifosite ale unor ardeleni!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează