SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU

EXCLUSIV Primul interviu cu Bernadette Szocs, după aurul de la Top 16: "Mă antrenez cu băieții" » Ce premiu a primit

Articol de - Publicat marti, 06 februarie 2018 13:52

Câștigătoarea de la Top 16 Europa, Bernadette Szocs, spune că forma extraordinară se datorează și faptului că se antrenează alături de fratele său la un club, unde ea este singura fată. 

Bernadette Szocs are o energie contagioasă. Una pe care uneori o poate îmblânzi, atunci când joacă, dar căreia nu-i pune frâu când vine vorba de a sărbători o medalie de aur. Românca în vârstă de 22 de ani s-a impus în weekend-ul trecut la Montreux în Top 16 Europa, o competiție care reunește cele mai bune jucătoare de pe Bătrânul Continent. Cu un parcurs impecabil, ea pierzând un singur set în finală, Berni a adus o victorie prestigioasă pentru România, care nu mai câștigase această competiție de 23 de ani.

Însă nu a avut prea mult timp de sărbătorit pentru că luni a plecat cu trenul de la Montreux spre Lille, ieri a jucat în Campionatul Franței, iar azi va pleca spre Croația pentru un meci în Liga Campionilor. Între aceste partide, Bernadette Szocs a găsit câteva minute pentru a povesti despre una dintre cele mai mari performanțe ale sale.

 - Berni, felicitări, a fost un turneu de vis pentru tine!
- Mulțumesc, cu siguranță, a fost un concurs frumos, a fost un vis devenit realitate. Da, sunt foarte mulțumită și foarte mândră de mine că am ajuns la acest obiectiv pentru că mi l-am dorit de foarte mult timp. A fost al patrulea an consecutiv în care am participat la Top 16. În primul an nu am câștigat niciun meci, în al doilea am avut o victorie, anul trecut am luat locul șase. Dar trebuie să vă reamintesc că în meciul pentru locurile 5-6 mi s-a rupt mușchiul și a trebuit să mă opresc pentru patru luni și n-am putut să mă mai antrenez. După ce am revenit, mi-am pus obiectiv să devin campioană europeană pe echipe, mi s-a îndeplinit, apoi am jucat în Liga asiatică, mi s-a îndeplinit și acel vis pentru că și acolo am câștigat, să am multe open-uri unde să joc bine și să fac rezultate și chiar am făcut.

- Pentru 2018 ce ți-ai propus?
- Mi-am dorit să încep foarte bine anul și la Top 16 să iau măcar o medalie, am zis că e anul în care trebuie să urc pe podium. Când am ajuns în semifinale mi-am spus mie de ce să mă opresc aici când pot mai mult și am jucat superbine, sunt în cea mai mare formă. Se vede foarte bine în ultimul timp că am progresat pentru că am avut ocazia să mă pot antrena în Bremen, la Werder Bremen, unde e fratele meu, iar acolo sunt singura fată. M-a ajutat foarte mult și se vede progresul. Am zis să profit de șansa aceasta, e șansa mea ca să demonstrez unde mi-e locul. Și după atâta muncă și efort mi s-a împlinit visul. 

- Te antrenezi cu băieții?
- Da, numai cu băieții la Werder Bremen, unde antrenor e Cristian Tamaș, mai sunt acolo fratele meu și Ovidiu Ionescu.

- Acesta este secretul? Trebuie să te antrenezi cu băieții ca să câștigi?
- Nu e neapărat asta, dar este foarte bine pentru că este o diferență de nivel între fete și băieți, una mare pentru că băieții au mai multă forță. Eu m-am obișnuit și am acceptat și am reușit să mă pun cu băieții pentru că fac aceeași pregătire ca ei, niciodată nu mă opresc, chiar dacă mă simt obosită, fac aceleași antrenamente și am norocul că m-au acceptat în grupul lor pentru că în mod normal niciun club de băieți nu acceptă să vină fete. Am avut noroc și că antrenorul e tot român, care vine tot de la clubul din Bistrița de unde am fost și eu, dar și că fratele meu joacă la echipa aceea.

- Bucuria de la final a fost una impresionantă, ce ai simțit tu în momentele acelea?
- Prima dată când am câștigat punctul nu știam cum să reacționez pentru că nu puteam să-mi dau seama dacă visez sau e realitate. Pentru că deocamdată la senioare este cel mai bun rezultat la simplu. În ultimele șase luni am făcut numai rezultate extraordinare și am avut visul acesta să iau medalie la Top 16, o culoare cât mai bună, și nu știam cum să reacționez. Am fugit la antrenor și m-am bucurat atât de tare și am fost atât de fericită că am reușit recordul acesta mare că de atâția ani nu a mai luat România locul întâi la Top 16. Am citit că aș fi cea mai tânără câștigătoare de Top 16 la senioare.

- Bucuria ta n-a întrecut-o pe cea de la Liga Asiatică.
- Cum n-a întrecut-o? Acolo puteam să merg în tribună, aici n-aveam cum pentru că era totul acoperit. N-avea cum!

- I-ai fi sărit oricui în brațe.
- Eei, e posibil pentru că nu pot să controlez ieșirile pe care le am când am fac un asemenea rezultat.

- E un rezultat imens pentru România.
- De mult și-a dorit federația să avem aurul la Top 16. Avem și bronzul, ne-am fi dorit o finală românească, dar din păcate nu a fost așa. Bine că am luat eu titlul și Eliza a câștigat finala mică. Și pe podium au fost România și Olanda-China. (râde)

- Ce premiu au primit?
- Un ursuleț panda.

- Bani nu primești?
- Nu știu cât primesc și nici nu-mi place să vorbesc despre asta.

- Cel mai mare premiu al tău a fost cel de la Liga Asiatică?
- Da.

- Ce ai făcut cu banii? Ți-ai luat ceva?
- Niciodată nu o să vorbesc despre asta.

- Ce program ai în continuare?
- Joi plecăm la meci de Liga Campionilor cu echipa din Franța contra uneia din Croația, în tur am pierdut 0-3, dar mergem să jucăm, cam greu să câștigăm trei la zero. Apoi urmează Cupa Mondială și ne dorim o medalie pentru că suntem o echipă unită.

- Acasă când ajungi?
- Deocamdată nu știu, anul trecut am avut doar două săptămâni vacanță, o săptămână în vară și o săptămână în decembrie. Nu știu ce program am pe anul acesta, așa că o iau pas cu pas.

  • Bernie, numărul 40 mondial, s-a impus în finala cu Li Jie, câștigătoarea de anul trecut și cel mai bine clasată jucătoare europeană în ierarhia mondială, scor 12-10, 8-11, 11-6, 11-5, 11-7.
  • Top 16 este cea mai importantă competiție europeană de tenis de masă, echivalentul Ligii Campionilor din fotbal
  • 6.000 de euro a primit Bernadette din partea Federației Europene 

Jucătoare din România care s-au impus în Europe Top 16

Olga Nemeș 1983
Emilia Ciosu 1993
Otilia Bădescu 1995
Bernadette Szocs 2018


2006
era ultimul an în care se impusese în Top 16 o jucătoare din Europa fără origini asiatice

18 prezențepe podiumul Europe Top 16 a adunat România din 1971, de când se dispută această întrecere, dintre care patru pe primul loc, șase pe al doilea și opt pe al treilea

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
mplttev
mplttev  •  06 Februarie 2018, 17:33

Fata asta seamănă și are mișcările iuți ai unei veverițe. Bravo veverițo!

mplttev
mplttev  •  06 Februarie 2018, 17:31

Avem cea mai bună școală de tenis (feminin) din Europa. Bravo fetele, bravo antrenorilor, bravo Romania!

sibelius
sibelius  •  06 Februarie 2018, 16:08
Postat de valu4ever pe 06 Februarie 2018, 15:43

Esti o sportiva extraordinara,modesta,frumoasa si patrioata,FELICITRI! Poate aude si Halep asta...

Ce sa auda, ca la tenis de masa se castiga pentru castigarea Top 16 cat o jucatoare eliminata in primul tur la un turneu de Grand Slem?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează