SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE/CAMPIONATELE MONDIALE

Fata cu nervii tari » Loredana Toma a câștigat trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Anaheim, o ediție de la care au fost interzise nouă țări pentru antecedente în dopaj

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Articol de - Publicat duminica, 03 decembrie 2017 10:12

Situația halterelor la nivel mondial nu este una roz. Numeroasele cazuri de dopaj au pătat imaginea acestui sport, atât de mult încât Comitetul Olimpic Internațional se gândește să le elimine din programul olimpic începând cu 2024.

De aceea oficialii federației internaționale spun că această întrecere este primul pas pentru curățarea acestui sport, de aceea nouă dintre țările care au performat la ultimele ediții ale JO și CM au primit o suspendare de un an și, în consecință, nu participă la întrecerea de la Anaheim.

Acestea sunt: Rusia, China, Kazahstan, Armenia, Turcia, Moldova, Ucraina, Belarus și Azerbaidjan. Coreea de Nord a refuzat participarea din motive politice. Astfel că aproape jumătate dintre sportivii aflați în top zece la toate categoriile nu participă la CM, la fel ca și opt campioni olimpici și 13 din cei 15 campioni mondiali din 2015.

În acest context, după patru zile de concurs, în clasamentul pe medalii conduce Thailanda, urmată de Vietnam și Columbia. România este imediat sub podium, grație medaliilor cucerite vineri noapte.

Românca în vârstă de 22 de ani a dominat categoria 63 de kilograme, neratând nicio încercare. 103 kg, 106 kg și 109 la smuls și 123 kg, 126 kg și 128 kg la aruncat, asigurându-i primul loc la cele două stiluri. Totalul de 237 de kilograme a situat-o de asemenea pe prima poziție a podiumului, unde a fost urmată de columbiana Lina Rivas, 225 kg, și de thailandeza Rattanawan Wamalun, tot cu 225. La Jocurile Olimpice, în probele de haltere se acordă medalii doar la total.

În luna aprilie, la Split, la Campionatele Europene, românca a câștigat toate cele trei medalii de aur cu 100 kg la smuls, 126 kg la aruncat și 226 de kg la total.
Distincțiile cucerite de Loredana Toma în SUA vin după o pauză semnificativă pentru halterele românești. Din 2003, de la Valeriu Calancea, nu se mai așezase în palmaresul federației tricolore un titlu mondial la total, și din 2011, de la bronzul Roxanei Cocoș la stilul aruncat, nu se mai cucerise o medalie mondială de către un halterofil român. 

3 titluri 
mondiale are România în acest an în probele olimpice, ele fiind cucerite la canotaj de barca de 8 plus 1 și de barca de două vâsle categorie ușoară, iar la haltere de Loredana Toma

11 medaliiare în palmares la seniori Loredana Toma, dintre care trei la CM, toate de aur, și 8 la Campionatele Europene, trei de aur și cinci de argint

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
onduku
onduku  •  03 Decembrie 2017, 11:41

Cine vrea sa o vada. youtube.com/watch?v=tW9rP60Vvww. Oricum, pentru Europa alba e o forta a naturii, am vazut-o la antrenamente.

onduku
onduku  •  03 Decembrie 2017, 11:40
Postat de ovidiu_3003 pe 03 Decembrie 2017, 11:39

...numai tarile din Est se dopeaza ?...mira m as ...

Alea au dopajul ramas in urma. :)

onduku
onduku  •  03 Decembrie 2017, 11:39
Postat de adi_stelistul pe 03 Decembrie 2017, 11:28

Pai ultimii doi medaliati olimpici in concursul masculin, Martin (bronz la Londra) si Sancraian (bronz la Rio) - ultimul recidivist si deci suspendat pe 8 ani, plus inca 5 sau 6 din lotul national, cu rezultate mai putin bune. Nu era nicio aluzie la performanta Loredanei Toma,Doamne fereste, dar nu putem sa ne facem ca faptele nu exista. Bulgaria, care a dominat halterele cateva decenii, alaturi de Rusia, n-a mai participat la ultimele doua editii olimpice din cauza suspendarilor si e si acum suspendata. Apropo, chiar si Moldova e pe lista neagra si nu a participat la actuala editie.

Toma oricum la smuls nu e departe de recordul mondial al unei rusoaice. Daca si-ar imbunatati si celalalt procedeu, poate ca s-ar apropia si la total de record mondial. O chinezoaica a fost foarte buna la aruncat, acolo s-a facut diferenta pentru total.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează