SPORTURI  »  ALTELE  »  SNOOKER

Finală în premieră la Campionatul Mondial de snooker! Primul asiatic din istorie în ultimul act la Crucible şi thriller într-o semifinală fantastică

foto: Guliver/GettyImages +1   FOTO
foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 01 mai 2016 07:17

Ding Junhui şi Mark Selby vor disputa finala de la Crucible începând din această după-amiază. Chinezul s-a calificat primul, iar azi-noapte a acces în ultimul act şi liderul mondial după un meci superb în faţa lui Marco Fu.

Ding a devenit primul asiatic din istorie care se califică în finala Campionatului Mondial după victoria cu 17-11 în faţa lui Alan McManus. Considerat mereu printre favoriţii de la Crucible, chinezul a dezamăgit an de an. A fost nevoie să joace chiar calificări de această dată, iar evoluţia din cadrul turneului a fost entuziasmantă.

Mai mult, în semifinala cu McManus a reuşit nu mai puţin de 7 breakuri de peste 100 de puncte, un lucru pe care nu îl mai reuşise nimeni în istorie la Campionatul Mondial! L-a egalat şi pe Stephen Hendry în topul breakurilor de peste 100 de puncte într-un singur meci, scoţianul obţinând această performanţă în finala de la UK Championship 1994.

McManus a fost cel mai în vârstă semifinalist de la Crucible în ultimii 31 de ani şi a jucat în acest stagiu pentru prima dată din 1993 încoace. "Ding a meritat să se califice. Sunt nemulţumit, dar evoluţia lui a fost extraordinară", a spus scoţianul după meci.

Thriller în cealaltă semifinală

În a doua semifinală, Selby şi Fu au disputat un meci extrem de palpitant, încheiat cu victoria englezului, scor 17-15. Cei doi au mers cap la cap până la 15-15, niciunul dintre cei doi nereuşind să se desprindă.

Selby are acum şansa să câştige pentru a doua oară Campionatul Mondial şi să devină doar al 6-lea jucător care reuşeşte această performanţă la Crucible după Steve Davis, Stephen Hendry, Mark Williams, John Higgins şi Ronnie O'Sullivan. De altfel, liderul mondial l-a învins chiar pe Ronnie pentru primul trofeu din carieră în 2014, scor 18-14.

"Ding a jucat excelent în această săptămână şi a meritat să ajungă în finală. Trebuie să joc mai bine dacă vreau să am o şansă. În precedentele două finale am avut un start slab, dar nu îmi mai permit aşa ceva de această dată. Sunt foarte obosit, am jucat foarte slab în primele trei sesiuni, sper ca în finală să joc mai bine" Mark Selby

Ding şi Selby se vor duela pe parcursul a două zile pentru marele trofeu şi pentru premiul uriaş de 330.000 de lire sterline. Meciul este în direct pe Eurosport.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
balauru48
balauru48  •  01 Mai 2016, 10:43

Nu compara snookerul cu tenisul. La snooker îți trebuie un tac bun, ceva talent si multe ore la masa de joc. În tenis ai nevoie de o mulțime de lucruri, dar mai ales de bani, multi bani. Oricum, sper sa câștige Selby, deși Ding este un jucător pe cinste.

10206553639661316
Cri Ovi  •  01 Mai 2016, 09:23

Premiu uriaș pentru snooker? Dacă e să comparăm cu tenisul de câmp (un turneu de Grand Șlem), care desigur are o popularitate și o audiență mult mai mari, atunci suma pare destul de mică, ținând cont că, totuși, este finala Campionatului mondial.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează