SPORTURI  »  ALTELE  »  INVESTIGAȚIE GSP

Federația Română de Judo, acuzată că-l defavorizează pe campionul național la zi pentru a-l promova pe băiatul președintelui Federației: ”Dacă-i trezim pe amândoi la 4 dimineața și-i punem pe tatami, Băldean îl bate măr pe Gușă!”

Articol de - Publicat miercuri, 17 ianuarie 2018 11:26

Antrenorul de judo Vasile Bodea reclamă faptul că FRJ îl defavorizează pe sportivul său, Teodor Băldean, campionul național la zi, spre a-l promova la competiții și stagii externe pe Andrei Gușă, băiatul președintelui federației. Gușă sr. spune că fiul își plătește singur deplasările.

Apele tulburi din judo nu vin doar din mandatele președinților anteriori, crucificate într-un raport ANAF, care detaliază găuri de peste 550.000 de euro pentru perioada 2011-2015, sub conducerea lui Eduard Doandeș și Doru Sapta.
Și administrația lui Cozmin Gușă începe să fie pusă sub semnul întrebării din interiorul fenomenului. Iar una dintre piste e legată de fiul actualului șef FRJ, Andrei Gușă, care e judokan.

"I-au făcut tot felul de favoritisme lui Gușă junior! Îmi pare rău să spun: am sperat că vom intra în normalitate, dar nu se întâmplă așa! Ne-am bucurat când a venit în fruntea federației, însă treburile nu sunt în regulă nici cu dânsul".

Declarația îi aparține lui Vasile Bodea, antrenorul lui Teodor Băldean (20 ani), campion național en-titre seniori și U21 la categoria 81 kg, la care concurează și Andrei Gușă. În finala competiției interne, disputată în martie 2017 la Severin, Băldean l-a învins chiar pe băiatul președintelui FRJ. La fel s-a întâmplat și în finala Balcaniadei 2017.

"Îl bate măr și la patru dimineața!"

Bodea își spune păsul: "N-am înțeles de ce la Mondialul U21 de la Zagreb, din octombrie, l-au trimis pe Gușă, nu pe Băldean. Și s-a mai întâmplat la fel și la alte turnee ori la niște stagii în Japonia, în detrimentul sportivului meu, care are trei clase peste Andrei. Dacă-i trezim pe amândoi la patru dimineața și-i punem pe tatami, Băldean îl bate măr! N-am discutat niciodată cu domnul Gușă pe tema asta, fiindcă nu vine prin țară la naționale, dar mie, ca președinte, mi-ar fi fost rușine să-mi trimit fiul la Mondiale când știu că n-are nicio șansă. Nu m-aș fi pretat la chestia asta, cunoscând că, în țară, la ora competiției există sportivi dovedit mai buni. Nu spun că Gușă e rău, dar nu e primul din România!".

Și continuă: "Anul trecut, Gușă a ieșit aproape mereu din primul tur peste tot pe unde a participat. Din păcate, noi, în provincie, creștem sportivii, dar dăm la loturi peste antrenori fără cuvânt, iar dacă faci figuri nu-ți mai bagă în seamă sportivul. Cum să procedăm? Acum, Florin Bercean s-a ocupat probabil de selecție, dar nu mi-a dat nicio explicație legat de Băldean. Pur și simplu, a dus la competiții băieți mult mai slabi decât cei care ar fi meritat. Pentru că mai sunt cazuri în afara lui Băldean! Dar Bercean, de când a ajuns vicepreședinte executiv, se uită de sus la tot ce înseamnă tehnician în judo. A intrat cu mulți în conflicte".

"Băldean a avut probleme disciplinare"

Andrei Gușă se apără însă în fața acuzelor: "Suntem rivali vechi, eu și Băldean. La juniori ne-am împărțit mereu victoriile. Îl respect ca oponent. Eu am avut însă un 2017 mai greu, pentru că am venit după o operație la umăr. Din câte știu, Băldean n-a fost luat la Mondiale din cauza unor probleme disciplinare. Pentru mine, judoul e un sport de suflet. Eu urmez și facultatea la Rotterdam, acolo încerc să țin pasul cu pregătirea, dar nu e simplu".

"Bercean vrea să-l ducă la Olimpiadă pe Gușă"

Iar președintele Cozmin Gușă oferă și alte detalii: "Andrei își achită din fonduri proprii toate deplasările și cazările la competițiile internaționale. În dreptul meu există zero lei pe statele de plată ale anului 2017. Iar delegațiile pentru diferite competiții le propun antrenorii. Detalii despre Andrei și Băldean vă poate oferi însă vicepreședintele Florin Bercean, care se ocupă de partea sportivă". Bercean a fost însă imposibil de contactat pentru explicații.

Implicarea lui Bercean în această poveste ar fi însă și de altă natură. Mărturisește o sursă a Gazetei: "Bercean este omul care i-a cultivat în timp și pe Doandeș, și pe Sapta, care au devalizat federația. Încearcă de această dată să se pună bine și cu Gușă, căruia i-ar fi spus că face tot ce depinde de el ca să-l ducă pe Andrei la Olimpiada de la Tokyo!". 

2e numărul medaliilor internaționale obținute de Andrei Gușă în carieră: argint și bronz la Balcaniadă

1e turul în care a părăsit Andrei Gușă și Mondialele, și Europenele U21 din 2017: Băldean n-a fost la CM, a ieșit tot în turul 1 la CE

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
1716969881681319
Valy Petrisor  •  17 Ianuarie 2018, 23:00

Bună seara, acest profesor emerit Bercean.,seamana cu acest medic Lucan de la transplant renal cluj, aceleași lucruri le face doar ca în plan sportiv, nenorocește o grămadă de sportivi și generații, le sacrifica pentru unii sportivi, și aia puțini, ia mers la o olimpiada doua trei, pentru ca a avut sportive talentate, la feminin, bineînțeles,la masculin își prinde urechile dar se da mare atotștiutor, nu face selecția pentru mondiale și europene cum trebuie, nu are ochi de antrenor normal, dacă toată viata a făcut judo feminin... Și dintr-o data e expert la masculin, poate într-o viata anterioara a purtat fusta... Sau rochie de mireasa:), în fine sunt bine înfipți ca să cada aceasta caracatiță care a făcut-o cu niște antrenori incompetenți, niște marionete în toata regula alese de ei sa i poată manevra mai ușor... Sclavi în toată regula, a înlăturat oameni care au adus merite deosebite în judo gen Laura Moise, în detrimentul a lui bodo rolland antrenor de lot olimpic feminin U18.... De unde a răsărit și acest bodo oare, șparing partener la multe fete... Bineteles a purtat și el fustița o perioada sa ajungă antrenor de lot... Ce rezultate are acest element la orice nivel vreau sa știu.....

1892381654315673
Hanciuta Raul  •  17 Ianuarie 2018, 21:05

Marionetele își bat joc de munca lui Baldean.

marian0904
marian0904  •  17 Ianuarie 2018, 20:02

Bine ba Gusa! Pai daca ai bani pentru jr, trimite-l turist. Daca ii faca bine si o bataie la repezeala, gasesti ieftin niste haidamaci. Esti om umblat, ce naiba! Poate totusi ti-ar prinde bine niste medalii olimpice, ca oamenii sa-ti bage-n seama gargara ta politica de 2 bani.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează