SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ ÎN KAIAC

Fuge de audiere » Agafia Constantin refuză să se prezinte la ancheta ANAD. Reacție furibundă: ”Bine, hai la revedere!”

Diana Niculcea, pe vremea
când era fericită în barcă de kaiac
Diana Niculcea, pe vremea când era fericită în barcă de kaiac

Articol de - Publicat duminica, 21 mai 2017 00:00

Acuzată de fosta sa elevă de la lotul național de juniori la kaiac, Diana Niculcea, că ar fi susținut doparea ei cu meldonium, ex-antrenoarea Agafia Constantin refuză să se prezinte la ancheta ANAD.

La mijlocul lunii ianuarie, o fostă componentă a lotului național de junioare la kaiac, Diana Niculcea, 18 ani, dezvăluia în Gazetă incredibila sa poveste legată de doping.

Descoperită cu meldonium în iunie 2016, fata a scăpat de pedeapsă fiindcă analizele au detectat la vremea respectivă o cantitate sub pragul de sancționare impus de Agenția Mondială, WADA.

Ea a recunoscut însă că, la sugestia antrenoarei Agafia Constantin, fostă campioană olimpică la Los Angeles 1984, a consumat, de fapt, substanța când era deja interzisă, după 1 ianuarie 2016, ceea ce anula orice raportare la dimensiunea dopajului.

"Au scuipat pe mine"

"Când federația și antrenoarea s-au văzut cu sacii în căruță după ce evitasem suspendarea printr-o minciună rostită la ANAD, Agafia Constantin mi-a transmis că ar fi bine să mă reapuc de kaiac. «Uite, te promovăm la lotul de tineret». De fapt, oricum intram în lotul respectiv, pe munca mea! Cu atâta ipocrizie și nepăsare în jur, am hotărât să renunț definitiv la sport. Au scuipat, pur și simplu, pe mine!", puncta Niculcea pentru GSP.

Forțată de împrejurări, ANAD a redeschis dosarul, a notificat WADA despre schimbarea de situație, iar cazul a ajuns pe masa Comisiei de Audiere, intrată deja în posesia unei declarații detaliate despre evenimente din partea Dianei Niculcea, care a repetat acuzele la adresa Agafiei Constantin.

"Nu avem explicații"

Aceasta a refuzat până acum să se prezinte însă la audieri, deși ar fi fost citată în cel puțin trei ocazii! Informația a fost confirmată chiar de președintele Comisiei, George Boroi: "Nu avem explicații clare despre motivele absenței doamnei Constantin. Am retrimis o convocare. Lucrurile ar fi mai clare dacă părțile și-ar preciza în scris punctul de vedere".

Conform aceluiași oficial, până acum au depus mărturii medicii și asistenta din baza de pregătire a lotului de junioare, asistenta care se ocupa direct de lot, precum și antrenorul federal de la FRKC, Ionel Constantin, soțul antrenoarei.

"Pentru următoarea ședință, în jur de 14 mai, urmează să audiem fetele din grupa doamnei Constantin", a completat Boroi.

Ar pierde renta

"Cazul e delicat, pentru că Agafia Constantin riscă inclusiv suspendarea pe viață pentru că ar fi inițiat și susținut dopajul Dianei Niculcea. Se cam încearcă să se tragă de timp, să se mai uite de poveste. Și dinspre federație se fac presiuni la ANAD pentru a găsi o formulă călduță în cazul antrenoarei", susțin surse din kaiac.

În joc ar fi inclusiv renta viageră a Agafiei Constantin, care, conform datelor existente pe portalul MTS, încasează 4.311 lei pe lună, adică aproape 1.000 de euro. În prezent e pensionară, plecând de la lot la scurt timp după Niculcea.

"Cine sunteți? De la Gazeta Sporturilor? Bine, hai la revedere!"
Agafia Constantin

Principalele declarații ale Dianei Niculcea, ianuarie 2017:

  • "La Izvorani, la începutul cantonamentului din ianuarie 2016, Agafia Constantin mi-a zis că vom începe o cură cu Ripronat, medicamentul care conținea și meldonium. Mi-a spus că nu e nicio problemă și am mers pe încredere"
  • "Am făcut 15 fiole intravenos în ianuarie și alte 12 în februarie. Iar la începutul lui martie, antrenoarea m-a chemat în cameră și mi-a zis că am făcut meldoniumul fără să știm că e nelegal. Am discutat mereu numai între patru ochi"
  • "Eram la Cupa României, pe la mijlocul lunii mai, iar când am auzit că trebuie să merg la testarea pentru dopaj m-am pierdut. Pe 15 iunie 2016, am plecat din cantonament, fiindcă se știa deja că va veni verdictul nasol pe doping. Antrenoarea mi-a spus direct: «Hai, fă-te nevăzută de aici!». Nu venise încă nicio notificare de la ANAD și ea-mi spunea să dispar!"
  • "Antrenoarea a vrut inițial să spunem că am renunțat la competiții și am plecat acasă ca să mă pregătesc pentru bac. Mi-a explicat că nu se va afla nimic, se va închide cazul și o să rămână doar în federație, dar, când colo, știa toată lumea de Diana"
  • "A fost îngrozitor! M-am simțit ca un nimeni! Am muncit pe rupte un an pentru Europene și Mondiale, iar tu, antrenoare, îmi ceri să mă fac nevăzută, în condițiile în care am intrat în acest rahat dintr-o gafă făcută de tine?!"
  • "Am dat o declarație falsă la ANAD, în scris, și am precizat în mod eronat că am luat pastile în decembrie 2015, când meldoniumul nu era încă interzis. Am ascuns cine mi-a dat substanța, cum am procedat și în ce perioadă spre binele antrenoarei, gândindu-mă însă și la mine în acel moment, fiindcă voiam să mai continuu sportul"

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (1)
apetulburi
apetulburi  •  21 Mai 2017, 19:28

Vorba lui Mitica "se strange latul tata", bravo acestei sportive minunate cu o tarie de caracter impresionanta, precum si tuturor celor care au facut la fel dorind sa scape de povara sindromului minciunii. Minciuna strica si cele mai frumoase relatii si produce suferinta, iar daca traiesti cu ea in suflet, nu ai parte in veci de linistea sufleteasca. Cu siguranta vor fi presiuni asupra colegelor Dianei, cum au fost si asupra ei, acum depinde si de caractere. Nu trebuie sa ne bucuram de raul nimanui, dar ar trebui sa ne gandim si la visul spulberat al Dianei de a lua o medalie Olimpica (si o pensie viagera), de munca si truda depusa, de timpul pierdut .....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close