SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

GALERIE FOTO 3 medalii de aur și 3 de argint pentru România la Europenele de haltere de la Izvorani

Foto: Cristi Preda +8   FOTO
Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat joi, 29 martie 2018 18:51

Campioana mondială Loredana Toma și-a demonstrat supremația la categoria 63 de kilograme. Și-a spulberat adversarele, chiar dacă s-a bătut tot cu o româncă.

Nu sunt spectatori mulți în Sala Polivalentă a Complexului Olimpic de la Izvorani. Maximum vreo 200, din cele 31 de țări prezente la Europene. O competiție pe care o acontase Albania dar pe care, pe ultima sută de metri, a abandonat-o. Și a luat-o România, aflată deja la a treia organizare continentală după Constanța 1972 și București 2009.

Seara de gală

E clar seara României. Concurează dora campioana mondială Loredana Toma, moldoveanca din Botoșani care, acum un an, la Annaheim, a cucerit trei medalii de aur.

Blondă, drăguță, cu un surâs șmecheresc, Loredana e foarte serioasă la prezentarea sportivelor de dinainte de concurs. E concentrată și privește țintă, într-un punct fix. Începe concursul, 7 sportive în prima categorie. Între celelalte și Irina Lepșa, dubla campioană europeană la categoria sub 23 de ani.

După rezultatele declarate la intrarea în concurs, Irina și Loredana au primele două șanse. Celelalte halterofile, două finlandeze, o spaniolă, o bulgăroaică și o italiancă ar lua pe Dumnezeu de picior dacă ar lua un bronz.

Aria s-a micșorat la haltere după ce 7 țări au fost suspendate de WADA pentru dopaj. Între acestea, puterile Rusia, Turcia, Ucraina.

Tentativă de record

Începe "smulsul". Bătălie pe greutăți "mici", mai întâi. 86 kg, 90, 91, 92. Loredana Toma intră direct la 100 de kilograme. Nu se joacă. Antrenorul său, omul care a descoperit-o, Constantin Urdaș, anunță că vrea să bată recordul european la under 23: 110 kg. Ridică 105, dar nu și 110. Bara îi cade ân ultima clipă. E însă prima, detașat cu 105 kiloframe. A doua Irina Lepșa cu 97. Calculele hârtiei se cam respectă la haltere.

Vine "aruncatul". Se fac strategii, calcule, care cum intră în concurs. Româncele sunt tot ultimele semn că au cele mai bune rezultate.

O finlandeză, Anni Vuohijoki ridică 112 kg. Sărută greutățile, sare de bucurie. Plânge. Știe că are bronzul asigurat. Începe însă lupta între românce. Parcă am fi la Campionatele Naționale. Lupșa 113, apoi 118. Loredana Toma pare să întrebe când intră pe podium. "Doar atât poate?". Ridică 121 la prima încercare. Irina nu se lasă: 122. Loredana e pusă pe fapte mari însă. 126 și apoi 131. În sfârșit zâmbește! Pupă bara. E un personal best în concurs.

Și sunt trei medalii de aur și trei de argint pentru România. Nicu Vlad, președintele FR Haltere face premierea, alături de președintele federației spaniole și de Georgeta Andrunache, multipla campioană olimpică de canotaj.

Loredana plânge pe podium. Nu se poate abține. "Ori cât de important sau de neimportant ar fi concursul, când se cântă imnul nu-mi pot stăpâni lacrimile!", spune ea. Râzând de această dată. 

"Parcă ar fi mai palpitantă lupta cu o rusoaică"

Loredana Toma a făcut un concurs excelent la Campionatele Europene din România. Anul trecut, la Mondialele de la Annaheim, a câștigat cu un total de 237 kg, un kilogram peste față de acum. Dar nu e mulțumită. "Sunt dezamăgită de smuls. Aș fi vrut record. Dar acolo e chestie de finețe, de tehnică. Nu mi-a ieșit. Dar nu mă las. Am timp până la finalul anului".

Lupta cu Irina Lepșa a fost una palpitantă. "Sincer, mi-ar plăcea mai mult o competiție cu o rusoaică. Dar voi avea parte la Mondiale", spune Loredana. Nu va dormi cu medaliile. "Am făcut-o anul trecut, la Mondiale. Acum gata", încheie fata blondă cu ochi albaștri. 

Rezultate categoria 63 kg

Total
Loredana Toma (România) 236 kg
Irina Lepșa (România) 219 kg
Anni Vuohijoki (Finlanda) 203 kg

"Mă gândesc la Olimpiada de la Tokyo, normal. Dar mai e mult până acolo. Vreau să mă pregătesc în continuare, să muncesc și să vedem ce va fi. Se vor schimba și categoriile, o să văd unde mă încadrez. Dar visul rămâne spre Japonia" Loredana Toma

 

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
maxp
maxp  •  30 Martie 2018, 10:19

Prea ne laudam cu numarul de medalii pe subdiviziuni, totalul e important in haltere, in realitate avem 7 medalii la acest European, asta e ceea ce conteaza. Sigur, nu e deloc putin, ca momentan conducem autoritar clasamentul pe medalii, dar nu stiu de ce va place sa titrati asa pompos ca la numarul de medalii totale o groaza de tari au un numar important de medalii, nu e sugestiv. Loredana Toma chiar se anunta un prospect important pentru Tokyo, are rezultate foarte bune si momentan pare sa domine pe plan mondial. As fi curios sa vad un duel al ei cu chinezoaica care detine recordul mondial. Din pacate Martin a facut un concurs slab, daca nu erau suspendate atatea tari nu avea nicio sansa la medalie la cum s-a prezentat. Nici nu a profitat de rateul albanezului, pacat!

1654573914630265
Zack Codila  •  30 Martie 2018, 02:26

Felicitari Tuturor Celor Involvati in acest Sport. Oameni de Exceptie care isi vad serios de treaba si o fac de Ani si Ani, in Liniste si cu Multa Cinste pentru toti Romini din Intreaga Lume. Dlui Vlad si Celor din Conducere, Mult Suces si la cit mai Multe Rezultate de Exceptie in acest Sport si in Viata. Sportul are nevoie de sustinere, si ma gindesc la sporturile care prin natura lor Nu au atita pubicitate. Este incredibil cita munca este in spatele acestor Rezultate si cu cite eforturi se cistiga aceste Medali. Felicitari si Doamne Ajuta, pentru toti romani, care isi pot Descriti Fruntea cind sunt cuprinsi de sentimentul acesta de mindrie nationala, ca inca avem printre noi, romani de mare valoare. Respectele Mele si Sincrere Felicitari, sportivilor si Celor care ii conduc in sport dar si in Viata. Zack

kkkkkk
kkkkkk  •  29 Martie 2018, 20:29

Felicitari acestor sportivi deosebiti ,putin mediatizati si prost remunerati.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close