SPORTURI  »  ALTELE  »  HOCHEI PE GHEAȚĂ

JO DE IARNĂ // Rușii, ultima reverență » Hocheiștii campioni au cântat imnul țării lor peste imnul olimpic!

Articol de - Publicat duminica, 25 februarie 2018 21:14

Cea mai sigură medalie de aur a sportivilor neutri a venit în finala masculină.

Aurul de azi a fost primul cucerit de hocheiștii ruși din 1992 încoace, când sportivii de atunci au evoluat sub steagul Comunității Statelor Independente. Culmea, este o medalie extrem de prețioasă care nu le intra în palmaresul oficial, pentru că reprezentanții acestei țări au participat la ediția de la PyeongChang sub drapelul olimpic, Rusia fiind suspendată din cauza fenomenului de dopaj instituționalizat. În condițiile în care cel mai puternic campionat al lumii, NHL, nu și-a lăsat jucătorii să vină la Jocurile Olimpice, rușii erau principalii favoriți care au confirmat jocul șanselor.

26 de ani mai târziu

Adversarii din ultimul act, surprinzătorii hocheiști nemți, s-au ridicat la înălțimea pretențiilor de finaliști, Rusia impunându-se cu 4-3 în prelungiri, printr-un gol semnat de Kiril Kaprizov. Asta după ce reprizele de joc regulamentar fuseseră tranșate frățește de cele două echipe de pe gheață (1-0, 0-1, 2-2). Germania reprezintă revelația turneului olimpic, care a obținut, prin acest argint, cel mai bun rezultat de la Olimpiadă, după două medalii de bronz, în 1932 și 1976.

Cu un minut înainte de încheierea meciului, Germania conducea 3-2, dar rușii au egalat cu 55 de secunde înainte de final, prin Nikita Gușev. Kaprizov a pus punct meciului în minutul 10 al over-time-ului, înscriind golul care a adus Rusiei cel de-al nouălea titlul olimpic din istorie, după o pauză de 26 de ani. Deși jucătorii din NHL nu au primit permisiunea să se alăture turneului de la PyeongChang, Rusia a avut în componență un număr mare de foști hocheiști din campionatul profesionist nord-american - Dațiuk, Voinov, Kovalciuk – desemnat MVP al întregii competiții, Grigorenko și Nesterov.

Imnul suprapus

La momentul decernării medaliilor, rușii au lăsat imnul olimpic să cânte în fundal, dar l-au acoperit cu imnul național al țării lor, acompaniați de glasurile susținătorilor din tribune. Gestul a fost considerat emoționant, dar și sfidător de cei care au urmărit momentul, din arena plină cu aproape 5.100 de spectatori sau din fața televizoarelor.

De altfel, primul susținător al hocheiștilor ruși, președintele Vladimir Putin, l-a sunat pe antrenorul Oleg Znarok imediat după terminarea finalei olimpice pentru a-i felicita pe jucători pentru performanța obținută. 

OAR-Germania 4-3 (1-0, 0-1, 2-2, 1-0)
OAR: Voinov (min. 19:59), Gusev (min. 53:21, 59:04), Kaprizov (69:40)
Germania: Schutz (min. 29:32), Kahun (53:31), Muller (56:44)

"Când joci pentru țara ta și câștigi această medalie, este un moment foarte important. Mi-am împlinit un mare vis, acum nu mai am niciun vis"
Pavel Dațiuk, SKA Sankt Petersburg

5 aniavea Ilia Kovalciuk, MVP-ul JO de la PyeongChang, când a început joace hochei pe gheață. Kovalciuk are acum aproape 35 de ani

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
vladutz13
vladutz13  •  26 Februarie 2018, 10:58
Postat de radumatei pe 26 Februarie 2018, 00:12

Tot respectul pentru hocheistii rusi. Patriotismul e mai presus decit jocurile de culise ale birocratilor. Medalia nu le va intra in palmares, dar ei vor intra in istorie.

Ce jocuri de culise??? Au fost prinsi ca au fraudat o intreaga Olimpiada la Soci. Si chiar dupa tot scandalul, 50% din sportivii prinsi dopati acum in Coreea sunt tot rusi. Culmea penibilului.

radumatei
radumatei  •  26 Februarie 2018, 00:12

Tot respectul pentru hocheistii rusi. Patriotismul e mai presus decit jocurile de culise ale birocratilor. Medalia nu le va intra in palmares, dar ei vor intra in istorie.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează