SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ. AMR 31 DE ZILE / SĂRITURI CU SCHIURILE

Legenda zburătoare » Japonezul Noriaki Kasai, 45 de ani, a fost numit în echipa care va participa la PyeongChang! Intră într-un top select în istoria JO

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat luni, 08 ianuarie 2018 13:33

În sportul care consumă tineri la minut, Noriaki Kasai este excepția. Japonezul care deține numeroase recorduri se încăpățânează să mai sară de pe trambulină o dată și încă o dată alături de sportivi care i-ar putea fi copii.

Kasai a fost numit în echipa Japoniei care va participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare din Coreea de Sud. Va fi a opta ediție pentru longevivul japonez care a debutat la o astfel de întrecere în 1992 la Albertville, pe când avea doar 19 de ani. Se întâmpla la patru ani de la intrarea sa în circuitul Cupei Mondiale.

Mai întâi atletism

Kasai s-a născut pe 6 iunie 1972 în Hokkaido, aproape de Sapporo, orașul care găzduise în acel an Jocurile Olimpice de Iarnă. Într-un fel, destinul micuțului s-a legat de atunci de competițiile invernale. Nu a ajuns din prima la sărituri cu schiurile, mai întâi părinții l-au trimis la atletism, unde se specializase pe 10.000 de metri, însă n-a rămas prea mult și la vârsta de nouă ani a început aventura sa pe trambuline.

La doar șapte ani de la debut, Noriaki a intrat în competițiile mondiale. Unde putea fi acest debut decât la Saporro? Pe 17 decembrie 1988, tânărul Noriaki a ocupat poziția 31 în etapa de Cupă Mondială. De atunci au urmat alte 534 de participări, dintre care de 17 ori japonezul a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Ultimul său succes datează de pe 29 noiembrie 2014, de la Kuusamo, din Finlanda. La Campionatele Mondiale a adunat șapte medalii, dintre care două de argint și cinci de bronz. Singurul aur din cariera japonezului a venit în 1992, la Campionatul Mondial de Zbor cu schiurile, desfășurat la Harrachov, în Cehia.

Tristețea din spatele unei medalii

Istoria sa cu Jocurile Olimpice a continuat și în 1994, la Lillehammer, unde a obținut prima medalie olimpică a carierei, alături de echipa Japoniei. Edițiile care au urmat, 1998, 2002, 2006, 2010, au fost lipsite de distincții pentru japonez. Întrebat înainte de Jocurile Olimpice de la Soci de ce continuă să practice acest sport, el a răspuns:

"Pentru că deocamdată nu am cucerit aurul". Mulți l-au considerat nebun. Avea 41 de ani, iar lupii tineri se dădeau în spectacol în jurul său. În Rusia a fost aproape de visul său. A cucerit argintul pe trambulina mare la individual, devenind astfel cel mai în vârstă săritor cu schiurile care a urcat pe podiumul olimpic.

Povestea acelei medalii e una care are în spate și multă tristețe: sora lui Noriaki Kasai era în aceea perioadă în spital, iar medalia a fost pentru ea. În ianuarie 2016, Kumiko Maekawa avea să se stingă din viață la doar 38 de ani, ea suferind de anemie aplastică. Tot la Soci, palmaresul lui Kasai avea să se îmbogățească și cu un bronz cucerit cu echipa, tot pe trambulina mare.

"Orice e e posibil"

La un an după aceste distincții, Kasai avea să spună: "Țelul meu este să urc pe cea mai înaltă treaptă la PyeongChang. Când am ajuns la 40 de ani, am decis că la 50 mă voi retrage, dar Saporro, locul unde m-am născut, candidează pentru Jocurile Olimpice din 2026. O să am 54 de ani, e o șansă prea mare ca să o ratez dacă într-adevăr Saporro va câștiga organizarea JO". Chiar dacă unii zâmbesc când aud de acest obiectiv îndrăzneț, colegii lui Kasai sunt alături de el.

"Când vine vorba de Noriaki, orice e posibil. E o legendă. Se vede că nu mai e fizic la nivelul nostru, dar are în spate o experiență imensă și simte foarte bine zborul. E impresionant să vezi cât de liniștit este și cum reușește să folosească forțele vântului și ale schiurilor. Toți avem de învățat de la el", a spus Andreas Wellinger. Până la Jocurile Olimpice de la PyeongChang mai este o lună, iar Noriaki Kasai mai poate străluci încă o dată. 

decizie11
Click pentru măriere!

10 estecel mai bun loc ocupat de Noriaki Kasai în această acest sezon în Cupa Mondială

3 cânteceau fost compuse în onoarea lui Noriaki Kasai

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează