SPORTURI  »  ALTELE  »  CONFLICT ÎN CANOTAJ

Liliana Gafencu a rupt prietenia cu fosta ei colegă de barcă » Acuzații dure: "Lipă m-a lucrat!"

Liliana Gafencu (stânga) și Elisabeta Lipă, colege în barca de 8 plus 1 la JO 2004 de la Atena, acolo unde au cucerit aurul // Foto: Cristi Preda
Liliana Gafencu (stânga) și Elisabeta Lipă, colege în barca de 8 plus 1 la JO 2004 de la Atena, acolo unde au cucerit aurul // Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 25 februarie 2016 00:00

Liliana Gafencu, triplă campioană olimpică, a rupt prietenia cu ministrul sportului, fostă colegă de barcă.

O postare de pe Facebook ascunde un conflict între două canotoare de aur ale României. Acum câteva zile, soţul Elisabetei Lipă, Cornel, i-a reproşat Lilianei Gafencu, pe reţeaua de socializare, că a distribuit un text în care ministrul sportului era atacat.

"Pot respecta repoziționarea ta, Liliana, față de, până mai ieri, idolul tău Uța, dar dacă într-o clipă arunci pe fereastră peste 20 de ani de conviețuire, te rog să-ți păstrezi consecvența și să schimbi imaginea ta de profil de pe Facebook, în care ești doar cu Elisabeta Lipă".

"Am greşit, am şters"

Luni, Liliana Gafencu a reacţionat pentru Gazeta Sporturilor. "Este adevărat, a existat o distribuire din partea mea a unei păreri. Era un text referitor la problema imnului. Totul era scris în termeni laudativi referitor la Elisabeta Lipă, însă, la final, într-adevăr, era cerută demisia ministrului. Am recunoscut că am greşit, am şters acea distribuire după câteva ore. Problema este alta".

Urmează un interviu pe care Liliana Gafencu l-a rezumat la final: "Am spus toate astea pentru că vreau să arăt că nu îmi este frică".

- Spuneați...
- Am avut o discuție cu Elisabeta Lipă după ce a plecat la minister. I-am cerut un sfat, ea mă declarase, în trecut, și cea mai bună prietenă a ei. Am întrebat-o dacă aș putea să mă duc, detașată, pe funcția de vicepreședinte la Dinamo. Mi-a zis că nu am ce căuta acolo, că e o junglă.

- De ce junglă?
- Repeta: "Tu ai o conduită, o formare profesională, nu poți ajunge în jungla aia!". Păi, am și eu niște copii, am alte principii de viitor, m-ar ajuta și pe mine. Mergeam pe funcția lăsată vacantă de domnul Cosac, cel care venise pe locul ei.

- Însă dumneavoastră...
- M-am dus la club. Am vorbit cu șefii, cu Cosac, toți m-au sprijinit. Eu lucrez pe Serviciul control la Poliția de Frontieră. Cosac a zis că avea nevoie, în 6 luni, de cineva cu profilul meu, și mi-a semnat acordul. Era 21 decembrie.

"De ce te împotrivești?"

- Mă gândesc că ați vorbit și cu ea totuși.
- Domnul ministru i-a spus lui Cosac să pornească procedura de detașare. I-a transmis și ei. "Foarte bine", a răspuns Elisabeta, dar cumva foarte ironic. Mie nu mi-a spus nimic, mi-am văzut de treaba mea și de legalitatea procedurii.

- Așadar...
- Pe 4 ianuarie mi-am luat dosarul, oamenii mă așteptau deja. Însă, pe 9, m-a sunat domnul Cosac. "Stai așa că domnul Roșan, secretarul general al domnului Tobă, a dat cumva dosarul spre reanalizarea funcției tale. Că s-a înțeles greșit funcția de vicepreședinte...". Nu mi s-a pus nicio rezoluție pe dosar, nimic. Așa că am sunat-o pe Elisabeta.

- Ce-a răspuns?
- Am luat-o direct. "De ce mă lucrezi pe la spate?" I-am zis-o ca unei colege. "Păi, cu cine voiai să vorbesc? Nu cu domnul Tobă?", a fost răspunsul. În primul rând, mizeria este la tine. Nu se poate să se bată joc de o instituție întreagă, pentru că s-a lucrat la dosarul meu. Am adus 3 medalii olimpice, am pus cărămidă la clubul Dinamo. Am auzit că vin de la Control și c-o să le dezgrop lor mizeriile. Am fair-play-ul în sânge.

"Să nu ne afirmăm mai mult decât ea"

- Ați mai vorbit de atunci?
- Da. Mi-a zis: "Ştii de ce m-am împotrivit? Trebuia să bagi și tu capul pe ușă, să le întrebi pe fete dacă ai voie să...". Păi, nu înțeleg! E SRL Lipă sau club din cadrul MAI? Să știi că n-o să ți se lungească viața pentru că m-ai făcut pe la spate! Puteai să mă suni.

- Ce faceți în continuare?
- Dosarul meu stă încă la Dinamo. Eu nu mi-am văzut încă dosarul. Doar că doamna Lipă i-a spus domnului Tobă nu știu ce despre mine! Așa e când ajungem miniștri. Ne vedem cu sacii în căruță. Eu mă duc prin misiuni, mănânc covrigi pe capotă! Problema e să nu ne afirmăm noi mai mult decât ea. Dar ea medaliile le-a câștigat în echipă, nu individual!

Elisabeta Lipă nu a putut fi contactată până la ora închiderii ediției.

"Cel mai tare știți ce m-a durut? Am fost la colindă pe 25 seara. Mi l-a strâns în brațe pe tata, care semăna mult cu tatăl ei, Dumnezeu să-l ierte! Și apoi mă lucrează pe la spate"
Liliana Gafencu

CV Liliana Gafencu

  • Născută: 12 iulie 1975, Dumbrava, jud. Suceava
  • 3 titluri olimpice la canotaj, 8Ă1 (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004)
  • Dublă campioană mondială şi dublă vicecampioană mondială

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
rumanul
rumanul  •  25 Februarie 2016, 22:43

De ce nu verifica cineva "jungla" ?

rumanul
rumanul  •  25 Februarie 2016, 22:36

Cosac = Lipa fără comentarii !!! Același sistem de promovare ! Același caracter !

194362334230310
Robert Damian  •  25 Februarie 2016, 17:09

Cum DUMNEZEU din cer,sa pui ministru,si,mai ales sa o faci GENERAL pe una care a coborat de la deal cu sapa ,fara scoala,fara cultura,fara pregatire militara specifica,DOAR PENTRU CA A VASLIT CU SUCCES IN COMPETITII SPORTIVE?????????????????COLOSAL!!HALUCINANT!!!Ce Dumnezeu simnt ofiterii din MAI SI MAPN,cand,ei,si daca ar fi castigat singuri razboiul din Golf,ar fi ajuns foarte greu la gradul de capitan(sa zicem!!)INCREDIBIL!!!Cred ca nici in Cuba anilor 90 nu se intampla asa ceva!!!Lipa,asta,nu cred ca a deschis in viata ei o carte de povesti,macar,nu stie nici sa vorbeasca,ii trebuie minute sa lege(cu dificultate!!)o fraza decenta!!!Habar n-are ca un ..pistol,sa zicem,trage cu cartuse si nu cu oua sau cartofi!!!INIMAGINABIL!!!Astia santem,o tot repet,NE MERITAM SOARTA!!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează