SPORTURI  »  ALTELE  »  MTS

Ministrul sportului s-a enervat că a încălcat legea din cauza unor subalterni » Marius Dunca a aflat că ordinul prin care a anulat Adunarea Generală de alegeri de la FR Tenis nu respecta Legea sportului

Articol de - Publicat joi, 13 aprilie 2017 00:00

Surse din MTS susţin că ministrul Marius Dunca i-ar fi convocat, ieri, pe unii dintre directori şi consilieri şi le-ar fi cerut demisiile. Era extrem de nervos pentru că aflase că ordinul prin care a anulat Adunarea Generală de alegeri de la FR Tenis încălca Legea sportului.

 "Ministrul a fost bine intenționat, dar prost sfătuit. Au semnat mai mulţi specialişti acel ordin înainte să îl parafeze şi el. Erau specialişti, l-au asigurat că totul este în regulă", susţin respectivele surse.

Acestea au continuat dezvăluirile: "Totul a început când Marius Vecerdea, candidat la alegerile de la tenis, dar și alte două cluburi au sesizat ministerul că marea majoritate a membrilor afiliaţi la FR Tenis, care urmau să voteze, nu sunt înregistraţi legal la Tribunal. Cereau chiar intervenția Ministerului și oprirea Adunării Generale. Normal, ministrul a desemnat o comisie de control şi, până la lămurirea situaţiei, a anulat organizarea alegerilor. Numai că, între timp, a aflat că Legea sportului nu-i permitea un asemenea demers. Cum ordinul său fusese avizat de mai mulţi directori şi consilieri, i-a convocat ieri de urgenţă. Normal că era nervos! Sunt informaţii că unora le-a cerut demisia, iar alţii vor ajunge şi la Comisia de Disciplină a MTS, care a fost sesizată deja".  

"Legea sportului e prost făcută, trebuie modificată"

Comisia desemnată de ministrul Dunca a început verificările la FR Tenis şi ar fi găsit deja o serie de cluburi care nu erau legal afiliate. Mai exact, Adunările Generale în cadrul cărora aceste cluburi fuseseră acceptate ca membri nu aveau decât avizul MTS, nu şi pe cel al Tribunalului, cum cere Legea sportului.

Sursele Gazetei spun că "marea problemă este chiar Legea sportului. Ea permite MTS doar să supravegheze şi să controleze federaţiile, care sunt entităţi de drept privat, dar nu să intervină în organizarea activităţii acestora. Adică trebuie să-i laşi să facă Adunarea Generală, să constaţi că nu s-au respectat regulamentele şi statutele, să-i controlezi şi abia apoi să le ceri să intre în legalitate. Apoi, dacă nu o fac, MTS îi poate ameninţa cu retragerea CIS-ului. Şi dacă o faci, urmează contestaţii după contestaţii în instanţă. Practic, ar dura câte un an în fiecare instanţă, deci până la o decizie definitivă ar putea trece şi 3-4 ani. Cum să vezi tu, MTS, că o federaţie greşeşte şi să nu poţi să intervii decât după ce a încălcat deja statutele şi regulamentele?! Nu e normal! Legea e prost făcută, trebuie neapărat modificată!".

"De ce MTS nu a sesizat federaţiile în ultimii 16 ani?!"

George Cosac, actualul preşedinte FR Tenis, nu ştia de întorsătura care a avut loc la MTS. "Chiar şi miercuri la prânz, Comisia de control de la MTS a fost la noi la sediu şi şi-a continuat cercetările. Eu nu ştiu care e situaţia exactă a cluburilor afiliate. În 2013, când am venit la conducerea federaţiei de tenis, noi am obţinut şi avizul MTS în urma acelei Adunări Generale, dar şi avizul Tribunalului. Dar până atunci ştiu că nu s-a făcut aşa. Din 2001, când federaţiile au fost obligate să-şi schimbe forma de organizare, Adunările Generale erau mereu avizate de MTS. Dar nu se mai duceau şi la Tribunal. Erau însă oameni care se ocupau de aceste lucruri la MTS. De ce nu au sesizat federaţiile în aceşti 16 ani, de ce nu au semnalat aceste lucruri?! La ultimele alegeri de la federaţia de tenis, MTS ne-a spus să nu participe la vot decât cele 54 de cluburi afiliate care figurau încă din 2001 ca membri fondatori. După aceea ni s-a zis că nu, că trebuia să organizăm alegeri cu toţi cei 346 de membri afiliaţi. N-am înţeles nimic!"

Războiul cu Vecerdea

Principalul contracandidat al lui George Cosac la şefia FR Tenis, Marius Vecerdea, proprietarul turneului Sibiu Open, a obţinut câştig de cauză în primă instanţă, la Tribunalul Bucureşti, în legătură cu situaţia de ilegalitate a 292 dintre membrii afiliaţi. Pe motiv că nu erau legal afiliaţi şi că multe dintre aceste cluburi nu au activitate în sport. Vecerdea a atacat şi faptul că ministrul Marius Dunca nu a ţinut cont de hotărârea Tribunalului şi a anulat Adunarea Generală de alegeri de la FR Tenis, programată pentru 6 aprilie 2017, făcând astfel jocurile actualului preşedinte, George Cosac. "Vecerdea are alte preocupări, e în campanie electorală. A obţinut o decizie favorabilă la Tribunal, dar nu e definitivă, am făcut apel. Avem mai multe procese în derulare cu el. Din câte ştiu, şi el e acuzat penal de lovirea unui părinte la un turneu, iar cazul e încă în instanţe, nu a fost declarat nevinovat"

"M-am săturat de acest MTS care îşi bate joc de federaţii!"   

Gazeta Sporturilor a contactat un avocat specializat în domeniul sportiv. Acesta nu cunoştea în amănunt cazul de la FR Tenis, dar a reacţionat imediat când a auzit de ordinul prin care ministrul Dunca a anulat Adunarea Generală a acestei federaţii: "Este incredibil! Nici nu mai vreau să aud de acest Minister al Sportului, care îşi bate joc de federaţii de atâţia ani! Normal că nu aveau dreptul să facă asta!

Ministrul Marius Dunca chiar pare să aibă intenţii bune, dar este intoxicat de cei din preajma lui, de directori, de consilieri. MTS poate doar să supravegheze şi să controleze federaţiile, nu să intre în modul în care acestea se organizează! La orice Adunare Generală, un trimis al MTS este în sală. Dacă acesta constată că statutele, regulamentele sau Legea sportului au fost încălcate, atunci Ministerul poate să intervină!".

Ce spune Legea sportului

  • art. 18.1, lit. k)

MTS supraveghează şi controlează respectarea de către structurile sportive a dispoziţiilor legale în vigoare şi a prevederilor cuprinse în statute şi în actele de constituire ale acestora

  • art. 50

În înţelesul prezentei legi, supravegherea şi controlul nu pot substitui controlul propriu instituit de federaţiile sportive naţionale, potrivit statutelor şi regulamentelor proprii.

Membrii Comisiei de control la FR Tenis

  • Mihai Căpăţână, director general
  • Daniel Nicu, consilier
  • Cristian Bocşa, consilier

Personajele care ar fi avizat documentele anterioare ordinului ministrului

  • Mihai Căpăţână, director general
  • Daniel Jianu, director sportiv
  • Lucian Pricină, director juridic
  • Cosmin Butuza, secretar de stat MTS

"Prefer să nu comentez în niciun fel aceste informaţii"
Mihai Căpățână, director general MTS

"Nu am fost chemat de domnul ministru şi nu mi s-a cerut nicio demisie"
Daniel Jianu, director sportiv MTS   

"Preocuparea mea e alta, meciul de Cupa Federației, cu Marea Britanie, care e aproape. Nu ştiu care e situaţia cu cluburile, sunt şi eu curios ce va spune controlul de la MTS"
George Cosac, preşedinte FR Tenis

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează