SPORTURI  »  ALTELE  »  SABIE

Povestea lui Andrei Păștin, primul campion mondial al României în proba de sabie la cadeți: a început târziu scrima, studiază mate-info și îl admiră pe Gareth Bale

Andrei Păștin, al doilea din stânga +4   FOTO
Andrei Păștin, al doilea din stânga

Articol de - Publicat marti, 17 aprilie 2018 12:27

Andrei Păștin, primul campion mondial al României în proba individuală de sabie la cadeţi, a început târziu scrima, studiază mate-info şi îl admiră pe Gareth Bale.

Coboară cuminte, în uniformă, scările liceului la care învață și n-ai zice că în urmă cu 13 zile a devenit campion mondial. Andrei Păștin este sportiv la CS Dinamo (Brașov), unde este antrenat de multiplul campion Rareș Dumitrescu, iar medalia de aur mondial la cadeți a obținut-o la Verona, chiar înainte de Paști.

În concursurile de cadeţi concurează sportivii care au până în 17 ani. "A fost o experiență extraordinară. Am început între favoriți, dar în grupe am avut un moment în care m-am pierdut şi am fost învins într-unul dintre meciuri. În primii 64 am tras contra unui băiat din Polonia, care mă învinsese în urmă cu trei luni și mi-a fost puțin teamă.

Cel mai tensionat asalt. De la 14-8 a venit la 14-14 însă am reușit să mă calmez. A fost ciudat și împotriva unui băiat din Coreea, cu un stil total diferit, m-a obosit. Important este că de fiecare data mi-am regăsit calmul", povestește puștiul, care va împlini şaptesprezece ani pe 7 mai.

Duel tricolor

Trăiri inedite a avut și împotriva unuia dintre cei mai buni prieteni, Rareș Ailincă, pe care l-a întâlnit în tabloul de 8. "Împotriva lui Rareș sunt obișnuit să trag, dar mereu e altfel. În fiecare finală din țară ne întâlneam. Ne cunoaștem unul pe celălalt, așa că a trebuit să găsesc soluții de moment. Între noi e o rivalitate frumoasă, suntem prieteni, dormim în aceeași cameră, așa s-a întâmplat și la Verona".

Andrei s-a născut la Orașul Victoria, în județul Brașov, singur la părinți. Mama este doctor, iar tatăl, fost voleibalist, este profesor de sport la Colegiul Național "Unirea" din Brașov și i-a fost diriginte în clasele V-VIII. Liceul l-a ales, însă, la sugestia antrenorului său, care a fost la rândul lui elev la Colegul Național "Dr. I. Meșotă". "Tata e tipul de om care mă lasă să fac ce consider, nu m-a ținut lângă el".

"Nu credeam că voi ajunge departe"

A început scrima târziu, la 13 ani, după ce a încercat baschetul, voleiul, handbalul și chiar fotbalul. "Jucam la CSȘ Brașovia și îmi plăcea mult, însă aveam o problemă. Răceam foarte des și atunci tata mi-a dat ideea să aleg un sport de sală".

Primele momente cu sabia în mână nu i-au fost deloc ușoare, în condițiile în care colegii lui începuseră să se antreneze la vârsta de 7-8 ani. A fost nevoit să se pregătească de două ori mai mult și să facă lecții individuale pentru a recupera distanța față de colegii lui.

"Începutul a fost dificil. Eram în urmă, nu puteam să mă antrenez cu cei mari. Eram supărat că nu îmi ies antrenamentele. Nu credeam că voi ajunge așa departe, îmi doream doar să fac un sport, dar nici să renunț nu m-am gandit, în acele clipe grele".

Stofă de campion și ochi de mare antrenor, Rareș Dumitrescu a știut să îl capaciteze și să îl transforme. "Rareș a fost mai sever cu mine la început. Am avut antrenamente grele și a fost strict. Pe parcurs, odată ce am început să progresez, pot spune că am devenit și prieteni. Vorbim foarte mult, îmi dă încredere".

Matematică-informatică şi Real Madrid

Sabrerul învață într-o clasă de profil matematică-informatică și vrea să studieze la Facultatea de Informatică. "De mic am avut note bune la mate.

«Meșotă» e un liceu foarte bun, mai ales pe profil real. Profesorii mă înțeleg, pentru că lipsesc mult. Recuperez când sunt acasă. Nu pot învăța în deplasări, la concursuri. La mine nu funcționează acest lucru", spune adolescentul care își dorește să ajungă în Mondialele și Olimpiadele pentru seniori și să obțină și acolo medalii.

"Facultatea e doar un plan de rezervă, mă văd făcând sport, pentru că asta am simțit de mic".

Se relaxează la la sala de fitness, la bazinul de înot...și jucând fotbal. "Îmi place foarte mult și mai joc cu prietenii la balon. Înainte de un concurs la Monte Carlo mi-am rupt mâna și nu am mai putut participa. Nu am fost dezamăgit, am considerat că așa a fost să fie.

Nu m-a speriat acel episod, dar am ceva mai multă grijă. Țin cu Real Madrid, iar jucătorul meu preferat e Gareth Bale, pentru felul în care se menține în formă fizică bună extraordinară mereu".

Parcursul lui Andrei Păștin până la aur

Turul 1: vs Szymon Hryciuk (Polonia) 15-14
Turul 2 vs Oleg Iuzakov (Rusia) 15-5
"Optimi": vs Hyun Jun (Coreea de Sud) 15-9
"Sferturi": vs Rareş Ailincă 15-13
Semifinale: vs Alonso Santamaria (Spania) 15-11
Finală: vs Robert Vidovszky (SUA) 15-10

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează