SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE 2016

Rio de Janeiro va organiza JO 2016

Articol de GSP - Publicat vineri, 02 octombrie 2009 00:00

19:50 / Rio de Janeiro va organiza Jocurile Olimpice din 2016
Este pentru prima oară cînd un oraş din America de Sud  gazduieste Jocurile Olimpice. Organizatorii au pregătit un buget de 14.4 miliarde de dolari, cel mai mare buget propus de cele patru oraşe finaliste.

18:20 / Tokyo şi Chicago au ieşit din cursă!

17: 15 / Membrii Comitetului Olimpic Internaţional s-au retras pentru a se decide.

“Games with the Human Touch” (Madrid) Intră pe site-ul JO 2016 Madrid

19:50 / Rio de Janeiro va organiza Jocurile Olimpice din 2016
Este pentru prima oară cînd un oraş din America de Sud  gazduieste Jocurile Olimpice. Organizatorii au pregătit un buget de 14.4 miliarde de dolari, cel mai mare buget propus de cele patru oraşe finaliste.

18:20 / Tokyo şi Chicago au ieşit din cursă!

17: 15 / Membrii Comitetului Olimpic Internaţional s-au retras pentru a se decide.

“Games with the Human Touch” (Madrid) Intră pe site-ul JO 2016 Madrid


16:55 / Juan Antonio Samaranch a făcut un apel emoţionant la membrii Comitetului Olimpic Internaţional spunând că "se apropie sfârşitul" său şi i-a rugat să voteze pentru ca ediţia din 2016 a Jocurilor Olimpice să se desfăşoare la Madrid. A fost cel mai emoţionant moment al zilei.

16:15 / Juan Antonio Samaranch Jr a început pledoaria pentru oraşul Madrid, apoi primul ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero a exprimat condoleanţe familiilor celor 1.000 de victime ale cutremurului din Indonezia.

15:50 / Rafael Nadal nu este prezent la Copenhaga pentru a susţine Madridul. Raul este cel care se află în sală.

“Live Your Passion” (Rio)  Intră aici pentru a vedea filmul de prezentare al oraşului Rio de Janeiro

14:00 / Preşedintele Lula a început prin a spune că America de Sud nu a găzduit niciodată o ediţie a Jocurilor Olimpice.

"Pentru unii reprezintă ÎNCĂ o ediţie a Jocurilor Olimpice ... Nu sînt JO noastre, ci a 400 de milioane de sudamericani. Pentru mişcarea olimpică decizia de a acorda această şansă oraşului Rio va deschide noi orizonturi. Va fi un moment magic pentru America de Sud. Rio este pregătit!"

13:40 /  Pele este cel mai mare ambasador al Braziliei şi un mare susţinător al oraşului Rio de Janeiro. Iată ce a declarat Pele despre Rio:

"Este o competiţie extrem de strînsă. Mi-am dorit toată viaţă să particip la o ediţie a Jocurilor Olimpice, însă am intrat la profesionişti pe cînd aveam numai 16 ani şi am intrat în echipa naţională la numai 18. Pe atunci nu puteai participa la JO ca jucător profesionist. Dar să duc torţa olimpică pe Maracana este echivalentul cîştigării unei ediţii a Jocurilor Olimpice. Cred cu tărie în şansa pe care o are Rio în găzduirea Jocurilor olimpice din 2016".

13:15 / Fostul preşedinte FIFA şi olimpic (Berlin 1936, ca înotător şi Helsinki 1952 la polo), Joao Havelange, a început pledoaria pentru Rio de Janeiro.

Brazilia a prezentat cel mai bun film promoţional: plaja de la Copacabana, munţii Sugar Loaf, carnavalul ... cine nu ar vrea să meargă acolo? Este o prezentare care a început în limba franceză, a continuat în engleză şi s-a terminat în spaniolă.

“Games at the Heart of City Life” (Tokyo) Intră pe siteul JO 2016 Tokyo

12:15 / Yukio Hatoyama, primul ministru al Japoniei, a susţinut un discurs pentru oraşul Tokyo. Hatoyama a evidenţiat în pledoaria sa faptul că este nevoie de o lume fără poluare. De asemenea, a ţinut să amintească promisiunea pe care a făcut-o la G20, aceea de a reduce gazele de seră cu 25% pînă în 2020.

"Tokyo este oraşul care poate servi ca model atît din punct de vedere a siguranţei publice cît şi a protecţiei mediului. Vă asigur că ne vom da toată silinţa pentru a asigura succesul organizării în excelente condiţii a Jocurilor Olimpice în Tokyo. Vă promit, în calitate de prim ministru al Japoniei, că Guvernul va finanţa în întregime JO. Vom asigura tot ceea ce va fi nevoie pentru a onora Spiritul Olimpic".

11:40 / Micuţa gimnastă Resa Mishina, în vârstă de 15 ani, a început pledoaria pentru oraşul Tokyo.

"Sportul îmi dă curajul de a veni aici, astăzi, pentru a vorbi în faţa dumneavoastră. Nu sînt un şef de stat, însă reprezint cea un grup mai mare decît orice naţiune: tineretul zilelor noastre. Viitorii olimpici. Dacă lucrurile vor continua aşa cred că nu multă lume va fi preocupată să facă sport. Şi cred că nici nu vor mai exista locuri în care se va putea practica sportul. De aceea decizia în găzduirea JO 2016 este foarte importantă. Vă rog alegeţi un oraş care este preocupat de viitorul tinerilor ca mine".


“Let Friendship Shine” (Chicago) Intră pe site-ul oficial al JO 2016 Chicago

Ultimul oraş american care a găzduit Jocurile Olimpice a fost Salt Lake City, în 2002.

11:00 / Barack Obama şi soţia sa Michelle au susţinut discursuri pentru a convinge membrii CIO să acorde JO 2016 oraşului Chicago. Iată o pledoarie a preşedintelui SUA:

„Un lucru pe care doresc să-l văd este o reamintire a faptului că America este la punctul ei cel mai bun atunci când este deschisă lumii. Casa Albă şi Departamentul de Stat depun toate eforturile pentru a face ca vizitatorii din întreaga lume să se simtă bineveniţi în SUA şi să simtă diversitatea incredibilă a poporului american.

În Chicago poţi găsi pe oricine. Întîlnirea de acum, de aici, ar fi putut fi o întîlnire în Chicago. SUA arată ca întreaga lume, iar acordarea JO 2016 oraşului Chicago ar însemna pentru SUA o restituire a acestui adevăr fundamental despre Statele Unite”.

10:45 / Michelle Obama a argumentat în favoarea oraşului în care s-a născut, Chicago: „Viziunea oraşului Chicago reprezintă mai mult decât ceea ce putem oferi Jocurilor; este despre ceea ce Jocurile Olimpice ne pot oferi nouă, cum pot să inspire această generaţie şi să lase o moştenire durabilă generaţiei ce urmează. Este responsabilitatea noastră ca americani să folosim aceste Jocuri ca o cale prin care să pornim o nouă eră de înţelegere internaţională, să aduce speranţă oamenilor şi să schimb vieţi în jurul lumii".

10:00 / O înregistrare video cu pledoaria directorului Google, Eric Schmidt, în favoarea oraşului Chicago, este prezentată membrilor CIO.


09:00
/ Astăzi, la Copenhaga, se decide oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice din 2016.

ÎNTREBĂRI CHEIE

CINE DECIDE? Comitetul Internaţional Olimpic este forul care va decide, prin votul membrilor săi. CIO este format din 106 membri. Preşedintele, Jacques Rogge nu poate vota, rămânînd 105 votanţi. Membrii din ţările cu oraşe candidate nu pot vota în rundele în care respectivul oraş se află încă între candidaţi, ci doar după ce acel oraş a fost eliminat.

CUM SE DECIDE? Un oraş câştigă găzduirea JO 2016 atunci când obţine o majoritate de voturi. Sînt maxim trei runde de votare. La fiecare rundă este eliminat oraşul care adună cele mai puţine voturi. Oraşele candidate sînt Chicago, Madrid, Tokyo şi Rio de Janeiro.

DE UNDE SUNT VOTANŢII? Europa are 46 de reprezentanţi (inclusiv Jacques Rogge), Asia 23 (unul este suspendat), Africa 15, America de Nord 13, America de Sud 5 şi Oceania 4.

CARE ESTE PROGRAMUL? Cele 4 oraşe îşi vor susţine pledoaria în ordinea următoare: Chicago, Tokyo, Rio şi Madrid, iar la ora 17:10 (18:00 ora României) membrii vor începe să voteze până la maxim 17:40 (18:40 ora României). Anunţul oraşului câştigător se va face între 18:30-19:00 ora Copenhagei, adică între 19:30-20:00 ora României.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
 •  03 Octombrie 2009, 00:30

In ultimul timp marile competitii sportive sunt organizate de tari in curs de dezvoltare, semn ca asa se doreste o accelerare a dezvoltarii lor. Eu cred ca aici este implicat MULT politic, Africa de Sud sau Brazilia reprezinta interes foarte mare, economic, pentru G8. Un exemplu de implicare politica a fost si alegerea orasului Soci.Rusilor li s-a incredintat organizarea cu mult avans.........

 •  03 Octombrie 2009, 00:10

Inconstienta,parerea mea,cum a fost si cu CM in Africa De Sud,si aici si in Brazilia criminalitatea este printre cele mai mari din lume,am fost in ambele tari,dar cel putin in Brazilia m-am ingrozit ce e pe acolo,si nu sunt chiar slab de inger nici eu

stelistul07
stelistul07  •  02 Octombrie 2009, 22:23

pacat ca nu se organizeaza la Madrid, era si avantajul fusului orar. aiurea pentru europa, multe competitii vor avea loc la ore forte matinale.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează