Comentarii (16)
maxp
maxp  •  27 Februarie 2018, 09:20
Postat de maistor_kokir pe 26 Februarie 2018, 15:38

Totusi sa spunem ca la jocurile de iarna, sunt destule sporturi ,unde continente intregi n-au nici un reprezentat, lucru rar intalnit la jocurile olimpice de vara , nu e nevoie de bani multi ,din moment ce natura iti e favorabila pt asa ceva, ca sa obtii medalii. Daca e asa un model de succes sportul din norvegia, cum se face ca la Rio au terminat pe 74 (cu doar 4 bronzuri) ? Asta cu banii, ca pe ei nu-i intereseaza banii , ca ei dorm inghesuiti intr-o camera in hoteluri , arata demagogia norvegiana, care incearca sa-si faca poporul sa munceasca pt alte motivatii decat cele financiare, in schimb cei care ii platesc sa-si frece mainile de fericire . Nu-i o rusine sa castigi bani multi daca sunt meritati, e rusine sa faci bani multi din munca altora.

Nu pot sa zic ca sunt tocmai de-acord. Natura e extrem de favorabila pt sporturile de iarna si la noi in tara, si in Bulgaria, si in Slovacia si in Ucraina. Bun, nu ne comparam cu Norvegia, dar suntem pe nicaieri. Pe cand natura nu e deloc favorabila in Spania sau Australia, care obtin medalii la JO de Iarna. Sigur, e clar ca si natura poarta un mare merit, e vorba si de o traditie pana la urma, dar fara interes si investitii, nu ai cum sa faci performanta indiferent de factorii spontani care te-ar ajuta. E evident ca factorii geografici au o influenta pt care Norvegia e o tara de top a sporturilor de iarna si una slaba a sporturilor de vara, dar totusi inclin sa cred ca fara efort ar fi fost 0 in ambele categorii.

maxp
maxp  •  27 Februarie 2018, 09:14

"Nu poți spune că e doping pentru că schiorii de fond au mari probleme cu căile respiratorii pe vreme rece" Da, si unii inca regreta ca rusii au fost lasti sa participe la JO. Oare pana la urma ce inseamna dopingul, nu exact asta, nu faptul ca iti prelungeste anumite resurse? Deci daca cumva iei substante pt cresterea cpacacitatii de efort nu e doping pt ca in timpul efortului sortivii au mari probleme legate de capacitatea de efort? :))) Mie cam asa mi-a sunat fraza de mai sus. E penibil, observ din ce in ce mai mult ca tarile asa zis dezvoltate se dopeaza la greu, dar nu au interdictie pt asta, efectiv musamalizeaza dopingul.

onduku
onduku  •  26 Februarie 2018, 22:41

Sporturile de iarna sunt egale cu 0.

mixmax
mixmax  •  26 Februarie 2018, 21:42

folosirea medicamentelor anti astma e in realitate dopaj. Peste 70% din medaliile castigate de norvegieni la cross-country, unde domina copios, sunt castigate de "astmatici". Medicamentele anti-astma ajuta intr-o oarecare masura la imbunatatirea respiratiei dar nu numai. Medicamentele anti-astma contin cel putin 6-7 substante interzise care se folosesc pt mascarea dopajului cu alte substante. Deci un astmatic are in realitate cale libera catre dopaj. De alfel acest lucuru se stie din ciclism unde mai multi ciclisti implicati in cazuri de dopaj au recunoscut ca arta pt a se dopa fara mari probleme era obtinerea unui aviz medical ca esti astmatic. Si nu doar Sundsby a fost prins dopat ci si Johaug, care a fost suspendata 18 luni pt folosirea unui anabol desi pt substanta respectiva este pedeapsa minima de 4 ani. Norvegienii o suspendasera doar 13 luni astfel incat sa poata concura la JO din Corea de Sud unde era mare favorita alaturi de Bjoergen ( care e culmea, "astmatica"!!!)

oleeiner
oleeiner  •  26 Februarie 2018, 18:54

Ceea ce se intampla la noi e jaf si hotie la drumul mare. Exista insa si oameni de buna credinta pe care insa ii omoara sistemul. As vrea insa sa nu fim atat de superficiali in a judeca lucrurile. Norvegia murea de foame acum 60 de ani pana au descoperit gaz si petrol. Acum dau lectii altora despre cum sa-si organizeze societatile. Norvegia are procentul cel mai mare de masini electrice din lume. Cumpararea acestora este subventionata in mare parte dintr-un fond constituit din bani proveniti din.... ati ghicit petrol. Asta imi aminteste de modelul capitalist american construit pe spinarea copiilor chinezi platiti cu 10 centi pe ora. Nu neg meritele organizatorice ale guvernului norvegian... spun doar ca atunci cand esti un Oman al Europei e "ceva mai simplu". Asa cum spunea cineva mai devreme, mai bine ne uitam peste gard la sarbi. E o situatie mult mai apropiata de noi pe care o putem copia.... ne trebuie insa si spiritul lor.

cobadin33
cobadin33  •  26 Februarie 2018, 17:09

La singurul articol interesant si consistent de pe gsp toate comentariile sunt pertinente si de bun simt. Nimeni nu bate campii, nimeni nu insulta. Cei care sunt raspunzatori de continutul site-ului gsp, ar trebui sa mediteze la treaba asta si sa considere cititorii si comentatorii ca parte din ei, sa fie receptivi la feedback-ul comentatorilor si sa caute sa le ofere continuturi de calitate, nu titluri provocatoare si rubrici fara continut. Voi, ziaristii, sa intelegeti ca toate comentariile sunt oglinda calitatii voastre profesionale, suntem la fel de destepti si tonti, pe cat sunteti si voi. Felicitari pt subiectul abordat si genul asta de informatie!

brancusi
brancusi  •  26 Februarie 2018, 16:20

Roxana,e un articol bun,dar iti fac doua completari,ca sa fii ceva mai grijulie cand vrei sa evidentiezi pregnant ceva ,chiar avand tendinta de a absolutiza:modelul acesta de formare la nivelul copiilor il aplica de mult mai mult timp in baschet sarbii si cred ca nu necesita sa mai adaugam nimic;apoi,daca discutam de sporturi de iarna,cand spunem Scandinavia,este iarasi arhisuficient,cred ca esti convinsa ca daca ar aplica acest model,sau altul si mai performant,in fotbal,tot nu ar ajunge vreodata Brazilia,tot nu ar fi vreodata China in ping pong,etc.In opinia mea,singurul sport unde s-a produs o "mutatie" este handbalul masculin,acolo unde francezii si spaniolii,puternicii lumii de o bucata de timp, nici nu existau.

dakesis
dakesis  •  26 Februarie 2018, 15:59

acum imaginati-vi-i pe Alibleg si pe Budincescu intr-un pat si fara sporuri de performanta:) Pai astora le trbuie un pat king size pe un picior. Si din patul ala nu se ridica fara sa fie platiti. Sau macar un joc video nou...

adi_stelistul
adi_stelistul  •  26 Februarie 2018, 15:44

Chiar daca Norvegia este una dintre putinele tari care nu acorda premii pentru medalii olimpice (alaturi de Suedia, UK si Croatia), exista totusi forme diverse de "incentivare" ale performerilor, olimpicii Norvegiei nu concureaza pro-bono, cum lasa sa se inteleaga articolul. In rest insa e categoric un model Norvegia pentru multi. Foarte interesanta treaba cu sportul pentru toti, care ar trebui neaparat si la noi cultivata, cu Olympiatoppen (ceva asemanator exista si la noi, centrele olimpice de pregatire) si mai ales ideea ca pana la o anumita varsta nici nu exista competitie, pentru a nu descuraja participarea. Pe de alta parte, ca sa ne lamurim, exista si modelul american in care e cam treaba parintilor si a sponsorilor pe care ei ii gasesc sa suporte pregatirea copiilor iar spiritul de competitie le este insuflat de mici. Nu exista o reteta unica de succes,asta e sigur, dar probabil ca daca ar fi sa alegem una care sa ni se potriveasca cea norvegiana ar fi mai usor "pliabila" pe conditiile noastre. Sau putem continua cu reteta romaneasca, cale usoara spre dezastru. E si asta o solutie.

maistor_kokir
maistor_kokir  •  26 Februarie 2018, 15:38

Totusi sa spunem ca la jocurile de iarna, sunt destule sporturi ,unde continente intregi n-au nici un reprezentat, lucru rar intalnit la jocurile olimpice de vara , nu e nevoie de bani multi ,din moment ce natura iti e favorabila pt asa ceva, ca sa obtii medalii. Daca e asa un model de succes sportul din norvegia, cum se face ca la Rio au terminat pe 74 (cu doar 4 bronzuri) ? Asta cu banii, ca pe ei nu-i intereseaza banii , ca ei dorm inghesuiti intr-o camera in hoteluri , arata demagogia norvegiana, care incearca sa-si faca poporul sa munceasca pt alte motivatii decat cele financiare, in schimb cei care ii platesc sa-si frece mainile de fericire . Nu-i o rusine sa castigi bani multi daca sunt meritati, e rusine sa faci bani multi din munca altora.

  • 1
  • 2
Comentează