SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPER BOWL

Super Bowl 50 pe înțelesul tuturor » De ce merită să te uiți diseară la cel mai scump meci al planetei

Articol de GSP - Publicat duminica, 07 februarie 2016 12:25

SUA fierbe cu mai puțin de 24 de ore înainte de startul celui mai aşteptat eveniment sportiv al anului. Super Bowl-ul a ajuns la ediția cu numărul 50 și va pune față în față diseară două dintre marile favorite, Denver Broncos și Carolina Panthers.

Primele calcule făcute în presa de peste ocean arată că americanii vor cheltui pentru acest meci peste 15 miliarde de dolari! În medie, fiecare fan va scoate din buzunar 82,19 dolari pe bere, aripioare picante, nachos, mai multă bere și pizza. Asta deși nu meciul este principala atracție pentru toți cei care îl vor urmări în această noapte.

Conform Forbes, numai 45% consideră că meciul este cel mai important eveniment (probabil fanii lui Tom Brady :D). Restul sînt mai interesați de reclame (23%), mai ales că firmele au scos din buzunar cîte 5 milioane de dolari pentru fiecare 30 de secunde!, timpul petrecut cu prietenii (15,7%), spectacolul de la pauză (10,5%) și, surprinzător, mîncarea și băutura cumparate special pentru meci (5,8%).

Manning vs. Newton

La 39 de ani, Peyton Manning va fi cel mai bătrîn quarterback prezent într-o finală NFL. În ciuda unei cariere strălucite, acesta a cîștigat o singură dată Super Bowl-ul din patru încercări. Broncos este și ea o echipă ghinionistă, impunîndu-se numai de două ori în cele șapte finale disputate pînă astăzi. Misiunea va fi și mai dificilă în fața unei echipe la fel de înfometate de succes.

Carolina Panthers a pierdut un singur meci în acest sezon, 13-20 cu Atlanta Falcons, în penultima etapă. Cam Newton este asul din mîneca ”panterelor”, care vor să pună mîna pe primul titlu din istoria clubului. Declarat MVP al sezonului regulat, Newton are toate șansele să strălucească și în această seară. Rămîne de văzut dacă va reuși să destabilizeze defensiva celor de la Broncos, marele atu al echipei lui Manning în drumul spre Super Bowl.

Meciul dintre Denver Broncos și Carolina Panthers va avea loc în această noapte, de la ora 01:30 pe DolceSport 1.

120.000.000este audiența TV la care se așteaptă americanii pentru acest Super Bowl

Diferențe față de rugby

NFL-ul începe să cîștige fani și în România, iar impactul mondial pe care îl are Super Bowl-ul reușește să atragă atenția și celor mai sceptici în privința sporturilor americane. Noi știm rugby. Două echipe de cîte 15 jucători puse față în față pentru două reprize de 40 de minute. Fără să paseze înainte trebuie să culce balonul în terenul de țintă advers. Simplu la prima vedere, dar complicat cînd ai 15 ”tancuri” în față care vor să te pună la pămînt.

Fotbalul american e asemănător. Patru reprize de 15 minute cu ceasul oprit la fiecare întrerupere. Obiectivul este același, să duci balonul în terenul de țintă advers, fără să fie nevoie ca acesta să atingă pămîntul. Se joacă 11 contra 11 (sună cunoscut), dar, spre deosebire de rugby, unde aceiași jucători care atacă se și apără, în fotbalul american sînt trei linii introduse pe teren în funcție de momentul jocului: ofensivă, defensivă și specială. Americanii au în plus și echipament de protecție, aproape inexistent în rugby.

Cea mai mare diferență o reprezintă modul prin care se ajunge la terenul de țintă. Fotbalul american este fragmentat. Echipa care are posesia beneficiază de patru șanse sau downs de a înainta zece yarzi. De fiecare dată cînd reușește să atingă acest obiectiv mai primește alte patru oportunități. După a patra tentativă eșuată de a înainta, echipa pierde posesia.

Cum se acordă punctele

  • Touchdown (intrarea cu balonul în terenul de țintă) - 6 puncte
  • Conversion (transformarea touchdown-ului) - 1 punct (balon trimis printre buturi) sau 2 puncte (un nou touchdown cu acțiunea începută la 3 yarzi de terenul de țintă)
  • Field goal (degajarea balonului printre buturile adverse) - 3 puncte

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
icstream
icstream  •  07 Februarie 2016, 21:23

Look @ my dab

icstream
icstream  •  07 Februarie 2016, 21:16
Postat de icstream pe 07 Februarie 2016, 21:14

Peyton Manning se retrage dupa meci (asa se zice in targ), iar toata lumea il asteapta pe Cam Newton si bineinteles ”Do the dub bitch”. E cel mai tare eveniment. E free pe CBS numai ca trebuie sa faceti rost de DNS de state.

Dab* ...

icstream
icstream  •  07 Februarie 2016, 21:14
Postat de randoom_._ pe 07 Februarie 2016, 14:23

super bowl pe intelesul tutror si astia fac o referinta la tom brady fara sa explice de ce. wtf? nimeni de aici nu stie cine este tom brady si ce a facut de merita numit in articol. toti o cunosc doar pe nevasta-sa. dar asa ca idee,fotbalul american este un fel de rugby pentru femei. just for ***. auzi la ei,echipament de protectie. ha ha ha. sa se protejeze de ce? de saruturile adversarilor? ha ha ha.

Peyton Manning se retrage dupa meci (asa se zice in targ), iar toata lumea il asteapta pe Cam Newton si bineinteles ”Do the dub bitch”. E cel mai tare eveniment. E free pe CBS numai ca trebuie sa faceti rost de DNS de state.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează